skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Σφήνα» στη δημοσιογράφο Ειρήνη Σαββοπούλου.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν ευνοούν τη ΝΔ. Γιατί λοιπόν ο Καραμανλης να πάει σε εκλογές? Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει δείξει να έχει αυτοκτονικές τάσεις.

 

   Νομίζω ότι είναι η τελευταία κίνηση απόδειξης υπευθυνότητας που έχει απομείνει στον κ. Καραμανλή. Είναι το χρέος του απέναντι στη χώρα καθώς το «πολιτεύεσθαι επικοινωνιακά» τελείωσε. Η πολιτική της Κυβέρνησής του έχει συγκεκριμένη ταυτότητα : «κάθε μέρα και χειρότερα» για την Ελλάδα και τους πολίτες.

 

 

 

Ζητάτε επίμονα εκλογές. Ωστόσο όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ο πολίτες δεν θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το συνεχές αίτημά σας για εκλογές δεν φοβάστε ότι θα κουράσει τον κόσμο?

 

Η διεξαγωγή εκλογών δεν είναι απλά ένα σύνθημα, είναι αναγκαιότητα η οποία συνοδεύεται και από την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ.

Δε ζητάμε εκλογές «από βίτσιο», αλλά επιθυμούμε αλλαγή πορείας της χώρας.

Δε ζητάμε εκλογές μονότονα, αλλά αντιπαραθέτουμε έναν άλλο δρόμο για τη χώρα

προκειμένου η μιζέρια και η απαισιοδοξία να ανατραπεί από πολιτικές που θα θέσουν

και πάλι την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής με σεβασμό στους πολίτες

και τις ανάγκες τους.

 

Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ειδικά το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε οτι απομακρύνεται …από την “κυβερνώσα αριστερά”

 

Η Κυβερνώσα Αριστερά δεν είναι ένα σύνθημα και δεν μπορεί να είναι προϊόν εσωκομματικών ισορροπιών των δυνάμεων που μπορούν να τη συνθέσουν και να την εκφράσουν.

      Είναι μία ρεαλιστική πρόταση και ένας εφικτός δρόμος για την επόμενη ημέρα των εκλογών και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα βιώσουμε την υλοποίησή της με την Νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

 

Τα στελέχη του ΣΥΝ που βλέπουν την πόρτα εξόδου έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή;

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο , πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό Κίνημα. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως τη συνεργασία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων ως συνεργασία προσώπων και δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στα εσωκομματικά κανενός άλλου κόμματος.

 

Τόσο εσείς όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάτε για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την άλλη αριστερά. Οι αιχμηρές δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου κατά του ΣΥΝ και του ΚΚΕ βοηθούν αυτή την προοπτική? 

 

 Η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων την επόμενη ημέρα των εκλογών και της αυτοδύναμης εκλογής του ΠΑΣΟΚ, θα επιδιωχθεί να γίνει στη βάση πολιτικών και θεσμικών συμφωνιών. Επαναλαμβάνω δεν επιθυμούμε συνεργασία στη βάση προσώπων ή προσωπικών απόψεων και εκτιμήσεων. Και βέβαια δε θα γίνει με προαπαιτούμενα φίμωσης εκτιμήσεων, απόψεων και σκέψεων.

 

Πολύ κουβέντα έχει γίνει για το εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει, αν όχι να ανακοινώσει, τουλάχιστον να δώσει το στίγμα του, με ποιους θα κυβερνήσει?

 

Δεν μπορώ να αντιληφθώ την άποψη που ζητά από έναν υποψήφιο πρωθυπουργό να

ανακοινώσει το Υπουργικό του Συμβούλιο πριν από τις εκλογές. Αυτό θα ήταν

παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς ο κάθε επίδοξος Υπουργός θα έφτιαχνε από τώρα το δικό του «λόμπι»  . Ο Πρόεδρος του Κινήματος έχει δημιουργήσει όργανα

και τομείς για τη διαμόρφωση του αναλυτικού πλαισίου δράσης και πολιτικών

παρεμβάσεων της επόμενης ημέρας και για την καλύτερη δυνατή ενεργοποίηση των

στελεχών μας για τη Νίκη στις εκλογές. Αυτό είναι το χρέος του και αυτό κάνει. Το αντίθετο θα ήταν ασέβεια στην επερχόμενη λαϊκή ετυμηγορία και στη νέα Βουλή που θα προκύψει απ’ αυτήν.

 

Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις Ευρωεκλογές θα δεχόσασταν να είσαστε επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου?

 

Κι άλλη πρωτοτυπία προτού χαραχτεί συνολική πολιτική για το ψηφοδέλτιο παίζουμε την «κολοκυθιά με τον…επικεφαλής . Το Ευρωψηφοδέλτιο,

είναι θέμα που δεν θα το λύσουμε σε μία συνέντευξη και σίγουρα θα

καταρτισθεί με κριτήρια που θα αφορούν τη γνώση, την αναγκαιότητα ισχυρής

παρέμβασής μας στην ΕΕ,  τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

και τη συνέχεια μιας πολύχρονης και συστηματικής δουλειάς του ΠΑΣΟΚ στο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και μιας και το φέρει η κουβέντα  το  καλύτερο για τη χώρα είναι οι Ευρωεκλογές να συμβαδίσουν με τις Εθνικές Εκλογές.

 

Περάσατε δύσκολες στιγμές στο ΠΑΣΟΚ φοβηθήκατε κάποια στιγμή για την ενότητα του κόμματος?

 

Η ενότητα όλων των δυνάμεων που συνθέτουν το ΠΑΣΟΚ, στη βάση πολιτικών,

ήταν και παραμένει μόνιμος στόχος και επιδίωξή μου. Στα 35 χρόνια της πορείας του

ΠΑΣΟΚ , πολλές φορές περάσαμε κρίσεις και δημιουργήθηκε κλίμα διατάραξής της .

Όμως, πάντοτε επικρατεί η λογική , η πολιτική και το αίσθημα συλλογικότητας και

βέβαια επικρατεί η θέληση των πολιτών να μην επιτρέψει τη διάσπαση των δυνάμεων

που με τόση «μαεστρία» συνένωσε και μετέτρεψε σε πλειοψηφικό ρεύμα, ο Ανδρέας

Παπανδρέου. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πολλές φορές αυτά τα 35 χρόνια φοβήθηκα , αλλά όχι για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Φοβήθηκα  για την πιθανότητα οριστικής συρρίκνωσης του χώρου.  Σε όλη μου τη διαδρομή αυτό τον κίνδυνο αντιπάλεψα και νομίζω ότι τα καταφέραμε μέχρι τώρα. Και τώρα η νέα συλλογικότητα στη διακυβέρνηση πρέπει να γίνει η προωθητική δύναμη που θα φέρει στον τόπο τις αναγκαίες ανατροπές.

 

Τι έχει αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ από το 2004 γιατί να σας εμπιστευτεί πάλι ο πολίτης όταν πριν από  5 χρόνια σας έστειλε στην αντιπολίτευση για συγκεκριμένους λόγους. Υπάρχουν ακόμη “καλαμοκαβαλαρηδες” στο κόμμα;

 

      Το ΠΑΣΟΚ την τελευταία 5-ετία , όχι πάντοτε με εύκολο και ανώδυνο τρόπο, απέδειξε ότι μπορεί να ανασυντάσσεται, να επαναπροσδιορίζει το ρόλο και τις προτάσεις του και να εξελίσσεται γι’ αυτό και διαψεύδει τις «κασάνδρες». Προσπαθούμε να επανασυνδέσουμε  το Κίνημά μας με στοιχεία και χαρακτηριστικά της κοινωνίας τα οποία είχαμε απωλέσει όντας στην Κυβέρνηση. Πολλές  φορές συγκρουστήκαμε με τον κακό μας εαυτό ίσως σε υπερθετικό βαθμό. Προσπαθούμε να  επαναδιατυπώσουμε  νέο προγραμματικό λόγο και να ενσωματώσουμε στη σκέψη και την πρότασή μας στοιχεία που επιβάλλουν οι σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Προσπαθούμε να  παντρέψουμε τη συνέχεια και την εμπειρία με την ανανέωση και

τη φρεσκάδα. Προσπαθούμε να αλλάξουμε ριζικά το προσωπείο της διακυβέρνησης που θα φέρει ξανά το λαό στην εξουσία γι’ αυτό όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εξελιχθούν σε νέους «καλαμοκαβαλάρηδες» ας κάνουν στην άκρη.

Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα 5 χρόνια, αυτό που σίγουρα άλλαξε είναι ότι, δυστυχώς για τη χώρα, κυβερνά η ΝΔ και οι συνέπειες της πολιτικής της είναι πλέον ορατές σε όλους τους πολίτες που κρίνουν και συγκρίνουν. Το στοίχημα είναι μπροστά μας. Δεν θα γίνουμε μια απλή παρένθεση. Θα ξαναδώσουμε στη Ελλάδα βηματισμό προόδου σε δύσκολους καιρούς. Σ’ αυτό ο καθένας μας καλείται να υποτάξει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και επιδιώξεις

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search