skip to Main Content

Συνέντευξη Τύπου Κ. Σκανδαλίδη-Ν. Αθανασάκη με θέμα το Συνέδριο της Νεολαίας

 

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, υπεύθυνος για την Νεολαία, Κώστας Σκανδαλίδης, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, με θέμα την πορεία προς το Συνέδριο Νεολαίας του Κινήματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί σήμερα από τον Γραμματέα του Κινήματος, τον Νίκο Αθανασάκη, και τον αρμόδιο από το Πολιτικό Συμβούλιο για θέματα Νεολαίας Κώστα Σκανδαλίδη, αφορά το Συνέδριο Νεολαίας του Κινήματος, που αποφασίστηκε χθες, στη Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Δίνω το λόγο στον Γραμματέα, Νίκο Αθανασάκη.

 Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Καλό μεσημέρι σε όλους. Γνωρίζετε ότι, στην χθεσινή συνεδρίαση του, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να προχωρήσουμε, με γρήγορους ρυθμούς, για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της Νεολαίας, στις 29 με 31 Μαρτίου.

 Είναι μια σημαντική απόφαση για μας, γιατί προχωρούμε σε μια ουσιαστική επανίδρυση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, συγκροτούμε τις δυνάμεις της έτσι, που να μπορεί, με την δική της, αυτόνομη παρουσία, να συμβάλλει στους αγώνες, και της νεολαίας, και του λαού μας, οργανωμένα, συγκροτημένα, με σαφή στόχευση.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ήταν, πάντα στο Κίνημά μας, βασική κινητήρια δύναμη και με πρωτοπόρα δράση. Αυτό θέλουμε να είναι και τώρα η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει σταθεί με δυναμική, με πρωτοπόρες θέσεις, στους χώρους που σπουδάζει και εργάζεται η νεολαία.

Έχουμε αποφασίσει, το Συνέδριο αυτό, να είναι ένα μαζικό Συνέδριο με 3.500 σύνεδρους, έτσι που να εκπροσωπούνται όλα τα τμήματα της νεολαίας, αλλά και οι περιοχές της χώρας, και κάθε οργάνωση. Και θα προχωρήσουμε με σημαντικές καινοτομίες.

Θα σας μιλήσει αναλυτικότερα ο Κώστας Σκανδαλίδης, που είναι υπεύθυνος από το Πολιτικό Συμβούλιο για τη Νεολαία. Αλλά μπορώ να αναφέρω το χαμηλό, ουσιαστικά, ηλικιακό όριο, συγκριτικά μάλιστα με το τι συμβαίνει σε άλλες οργανώσεις Νεολαίας, την κατεύθυνση και την απόφαση να οργανωθεί η Νεολαία μέσα από τα Δίκτυά της, όχι μόνο στο χώρο των πανεπιστημίων, αλλά σε όλους τους χώρους που ζει και δουλεύει η νεολαία, που έχει παρουσία η Νεολαία, στον αγροτικό χώρο, στον εργατικό χώρο, στο χώρο των νέων επιχειρηματιών, μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, στο χώρο των ανέργων, προφανώς καθώς η ανεργία πλήττει δυστυχώς κυρίως τους νέους, πλήττει ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας μας.

Να αναφέρω, επίσης, πριν δώσω το λόγο στον Κώστα, την απόφασή μας να υπάρξει, όπως ισχύει και για το Κόμμα, με το νέο του Καταστατικό, το ασυμβίβαστο μεταξύ των θέσεων στα κεντρικά όργανα της Νεολαίας και της κατοχής κρατικών θέσεων, στις περιόδους που το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, και αυτό θα γίνει ξανά γρήγορα, μετά τις επόμενες εκλογές. Άρα φροντίζουμε, από τώρα, να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα για το οποίο είχε γίνει πολύ συζήτηση στο παρελθόν, και δεν έχουμε διάθεση να το ξαναβρούμε μπροστά μας, ούτε για το Κόμμα μας, ούτε για τη Νεολαία.

Λέω ξανά, ότι ο στόχος είναι η δυναμική παρουσία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με συγκροτημένες δυνάμεις, με πρωτοπόρα σκέψη και διαρκή δράση. Καμιά οργάνωση δεν είναι αυτοσκοπός, στόχος είναι η παρουσία, η δράση, η έκφραση της νεολαίας, της νεολαίας θα έλεγα, ευρύτερα, της Δημοκρατικής Παράταξης, της προοδευτικής σοσιαλιστικής νεολαίας της πατρίδας μας. Ευχαριστώ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:  Είμαι χαρούμενος που ασχολούμαι με τη Νεολαία, γιατί νιώθω αρκετά νέος να μπορώ να κάνω και άλλο ένα Συνέδριο μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ένα Συνέδριο μαζικό, ενωτικό και ανανεωτικό.

 Όπως είπε και ο Γραμματέας, το Συνέδριο, θα ξεκινήσει τις εργασίες του, το απόγευμα της Πέμπτης, 29 Μαρτίου και θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου, 31 Μαρτίου.

Η εκλογή συνέδρων θα γίνει σε όλη τη χώρα την Κυριακή, 18 Μαρτίου.

Εκλέγονται 3.000 σύνεδροι από τη βάση κατά Δήμο και μάλιστα με έναν τρόπο που θα αντιπροσωπευτούν όλοι οι Δήμοι που έχουν νεολαία, που έχουν τουλάχιστον πάνω από 10 μέλη. Δηλαδή, ο κάθε Δήμος που έχει πάνω από 10 μέλη νεολαίας θα εκλέξει ένα σύνεδρο και όλοι οι σύνεδροι θα εκλεγούν επί των ψηφισάντων, με ανοιχτό Μητρώο, την ημέρα των εκλογών, όπως έγινε η εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1979.

Τις διεργασίες του Συνεδρίου θα καθοδηγήσει μία Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, την οποία αποτελούν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Έμπνευσης και Διαλόγου για τη Νέα Γενιά, οι Γραμματείς της Σπουδάζουσας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ απ’ όλη τη χώρα, αιρετοί στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια από τις τελευταίες εκλογές, που είναι μέσα σ’ αυτό το χρονικό όριο, αιρετοί σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές και επιστημονικές οργανώσεις.

Συγκροτείται μια Γραμματεία της ΚΟΕΣ, που θα συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη και θα ξανά συγκληθεί την επόμενη Κυριακή για να παραλάβει τα θέματα που αφορούν το καταστατικό, τις πολιτικές θέσεις και την εγκύκλιο για την εκλογή των συνέδρων ώστε να κάνει κατά Νομό την δουλειά της.

Το κλιμάκιο σε κάθε Νομό αποτελείται από μέλη της ΚΟΕΣ συν την 5μελή Συντονιστική των Οργανωτικών Πυρήνων Νεολαίας, που έχουμε εκλέξει. Πρέπει επίσης να σας πω, ότι στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν νέοι αγρότες, νέοι επιστήμονες, εθελοντικές οργανώσεις με δικαίωμα λόγου και παρέμβασης, όχι με δικαίωμα ψήφου, και ασφαλώς πολλοί απ’ αυτούς που θα εκλεγούν σύνεδροι θα συμμετάσχουν κανονικά μέσα από τις διαδικασίες.

Μιλάμε για ένα Συνέδριο της τάξης 3.500 περίπου συνέδρων, οι 3.000 εκλεγμένοι από τη βάση συν την ΚΟΕΣ. Το Συνέδριο αυτό θα εκλέξει κεντρικό όργανο με χαμηλή σταυροδοσία και δεν θα εκλέξει Γραμματέα. Σ΄ αυτό το κεντρικό όργανο θα υπάρχουν ποσοστώσεις, που ισχύουν στο καταστατικό του Κόμματος και για τις γυναίκες, αλλά και ποσοστώσεις που έχουν σχέση με την εκπροσώπηση των Περιφερειών.

Θέλουμε, λοιπόν, ένα Δίκτυο Οργανώσεων Νεολαίας σε κάθε Δήμο, που θα πιάνει όλη τη χώρα και δεν θα είναι απλά συγκεντρωμένοι μόνο στα πανεπιστήμια και στη σπουδάζουσα. Θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα σε όλες τις δυνάμεις της νεολαίας, είτε αυτοί είναι νέοι επιστήμονες, είτε είναι άνεργοι, είτε είναι νέοι αγρότες, δηλαδή, νέοι από κάθε χώρο που θέλουν να δουλέψουν για τα δικά τους προβλήματα, αλλά κυρίως για πολιτικές που θα αναβαθμίσουν τη ζωή μας.

 Ο βασικός μας στόχος είναι η νέα γενιά ξανά μπροστά. Μπροστά κατ’ αρχήν για τη χώρα, για την πορεία της, για τους νέους εθνικούς στόχους, γι’ αυτά που πάλευε πάντοτε η προοδευτική Νεολαία της πατρίδας μας, σε όλους τους προηγούμενους ιστορικούς κύκλους.

Η νέα γενιά μπροστά για την κοινωνία, για τη δικαιοσύνη, για το κοινωνικό κράτος, για την καλύτερη ποιότητα ζωής. Μπροστά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη νέα επιχειρηματικότητα, για όλα αυτά που συνιστούν την ελπίδα και την προοπτική μιας αισιόδοξης κοινωνίας, που δίνει τη μάχη της για το μέλλον με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Η νέα γενιά μπροστά για την Προοδευτική Παράταξη και για το ΠΑΣΟΚ.

Θέλω να σας θυμίσω, ότι την δεκαετία του ’70, με την επιλογή της ένταξης της Νεολαίας στο Κόμμα, η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ καθορίστηκαν με την παρουσία της νέας γενιάς. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στηρίχθηκε σ’ αυτό που έφερνε το καινούργιο, το ριζοσπαστικό, το προοδευτικό, στηρίχθηκε στη νέα γενιά. Και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, πιστεύει βαθιά ότι νέα εποχή χωρίς να μπει μπροστά η νέα γενιά δεν μπορεί να υπάρξει. Και νέο ΠΑΣΟΚ, με την έννοια που το οραματιζόμαστε, πέρα από την εκλογική νίκη, δεν μπορεί να υπάρξει αν οι νέοι άνθρωποι δε δώσουν με τη ζωή τους, με την ανάσα τους, με το οξυγόνο τους, τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να ανανεωθεί και να προχωρήσει. Άρα έχουμε δύο στόχους, που είναι πολύ σημαντικοί: Ο ένας στόχος είναι να γίνει η νέα γενιά καταλύτης στην ανανέωση, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή και ο δεύτερος στόχος είναι η νέα γενιά να είναι παρούσα, μάχιμη και συντεταγμένη στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που επίκειται.

Επομένως, έχουμε ένα Συνέδριο, που θέλουμε να είναι πραγματικό Συνέδριο επανίδρυσης και όχι αναπαλαίωσης. Γι’ αυτό ο πολιτικός του χαρακτήρας, τόσο με την ιδρυτική διακήρυξη που θα παρουσιάσει την πρώτη μέρα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος, όσο και με το πολιτικό ντοκουμέντο και με το καταστατικό, θα προσπαθήσει να δώσει ένα καινούριο πολιτικό στίγμα στην οργάνωση και την ανάπτυξη της Νεολαίας μας.

Η Νεολαία οργανώνεται κατά Δήμο και Νομό, με δίκτυο, με πυρήνες σε όλους τους χώρους, στο Πανεπιστήμιο, στα σχολεία παντού. Δεν θα έχουμε ξεχωριστές οργανώσεις σπουδάζουσας. Αυτονομείται η ΠΑΣΠ ως συνδικαλιστική παράταξη, επί της ουσίας φτιάχνει τη δική της Συνδιάσκεψη, τα δικά της όργανα σε κάθε σχολή. Η μόνη σύνδεση θα υπάρχει στο κέντρο με βάση ένα ολιγομελές συντονιστικό όργανο που θα έχει η ΠΑΣΠ και θα μετέχει εξ οφίτσιο στο κεντρικό όργανο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θα το ονομάσει και θα εκλέξει προφανώς στο Συνέδριο.

Θέλω να πω δηλαδή, ότι ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών, για μια πραγματική συνδικαλιστική σπουδαστική παράταξη που θα δώσει τη μάχη για το Πανεπιστήμιο, χωρίς μεγάλες κομματικές εξαρτήσεις και με μια αυτονομία για τη δράση της και την πολιτική της, κατοχυρώνεται μέσα από τις καινούριες δομές που δίνουμε.

Επίσης, πρέπει να σας πω και κλείνω, ότι η Νεολαία για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις εκλογές της, για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με την εκλογή των οργάνων του ΠΑΣΟΚ και της συμμετοχής της Νεολαίας σε αυτά θα ψηφίζει μέσω των δημοτικών οργανώσεων που μετέχει.

Δηλαδή, τα γενικά της πολιτικά και κομματικά καθήκοντα θα είναι μέσα από τις δημοτικές οργανώσεις. Ενώ αντίθετα θα έχει τη δική της δομή και λειτουργία σε ό,τι αφορά τα θέματα που έχουν σχέση με τις πολιτικές της νεολαίας και πάνω σε αυτά θα ξεχωρίζει.

Όταν ξεκινήσαμε είχαμε τη νεολαία μέσα στο Κίνημα. Δεν υπήρχε ξεχωριστή Νεολαία. Το 1990 φτιάξαμε μια Νεολαία αυτόνομη, με τη δική της δομή, σαν ξεχωριστή οργάνωση του ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία σχέση με τις τότε τοπικές οργανώσεις. Τώρα πάμε στην τρίτη φάση της ζωής του ΠΑΣΟΚ, στη νέα εποχή, όχι πίσω. Πάμε σε ένα ενδιάμεσο συνθετικό με βάση τις ανάγκες, όπου έρχονται ξανά οι νεολαίοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ για να δώσουν με τη ζωντάνια και τη δύναμή τους αυτό που χρειάζεται, που απαιτείται για τη γενική πολιτική μας δράση. Και κρατάνε για τον εαυτό τους μια αυτονομία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν μπορούν να λύσουν μέσα από τις τοπικές ή τις δημοτικές οργανώσεις.

Εγώ νομίζω ότι δεν θα είναι ένα Συνέδριο «ταχτοποίησης λογαριασμών», όπως συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια. Είναι οι συνθήκες ώριμες για ένα Συνέδριο συσπείρωσης, ενότητας, για ένα συνέδριο που θα συνδέσει ξανά το νήμα της ιστορίας από το παρελθόν και θα κάνει τη μεγάλη τομή για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης, για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε αισιόδοξοι και γι’ αυτό προχωράμε γρήγορα τις διαδικασίες.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ:  Ερωτήσεις στο Νίκο Αθανασάκη και τον Κώστα Σκανδαλίδη για το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πιτταράς.

 Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ:  Τον Γραμματέα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Με την ευκαιρία της σημερινής συνέντευξης για τη Νεολαία, θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Ο κ. Πάγκαλος, και κατά καιρούς με τις θέσεις του που επαναλαμβάνει, έχει ζητήσει και έχει προτείνει την κατάργηση, τη διάλυση της Νεολαίας. Θέλω να σας ρωτήσω, αν επαναλάβει στο μέλλον κάποια τέτοια πρόταση, θα είναι εκτός ΠΑΣΟΚ;

 Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ:  Αναφέρεστε σε μια πρόταση του Θόδωρου Πάγκαλου για τη συγκρότηση της προοδευτικής νεολαίας. Αυτή η πρόταση έχει κατά καιρούς συζητηθεί και δεν έχει γίνει αποδεκτή. Αν είχε γίνει αποδεκτή, θα προχωρούσαμε με αυτό.

 Ξέρετε, υπάρχει πάντα ένας προβληματισμός σε όλους μας, για το πώς πρέπει να συγκροτηθεί μια οργάνωση νεολαίας. Δεν είναι μόνο ο Θόδωρος Πάγκαλος που εκφράζει έναν προβληματισμό. Όλοι και όσοι θέλουν να σκύψουν σοβαρά πάνω στα θέματα της νεολαίας και των νεολαιίστικων οργανώσεων, οφείλουμε να προβληματιζόμαστε, για να βρούμε κάθε φορά τη δομή που ανταποκρίνεται στην εποχή και στις ανάγκες της εποχής.

Άρα, αυτό μπορεί να είναι μια ανοιχτή συζήτηση. Σήμερα, προχωράμε με αυτό το σχήμα που παρουσίασα και εγώ, και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:  Είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ των δημοτικών οργανώσεων. Το ένα σκέλος είναι αυτό που λέει ο Θ. Πάγκαλος, αλλά έχουμε και άλλο.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ:  Θέλω να ολοκληρώσω, να σας απαλλάξω. Ήθελα να ρωτήσω επίσης το Γραμματέα…

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ:  Γιατί να μας απαλλάξετε; Η παρουσία σας είναι πάντα αναγκαία.

 Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ:  Ήθελα να ρωτήσω το Γραμματέα επίσης επειδή είναι απορία πολλών, αν όσοι έχουν διαγραφεί θα είναι ή όχι στα ψηφοδέλτια του Κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ:  Δεν έχει ανοίξει η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων κ. Πιτταρά και η ερώτηση είναι άνευ νοήματος αυτή τη στιγμή.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ:  Μου κάνει εντύπωση ότι επειδή είναι τόσο σημαντική η απόφαση για την υπόθεση της νεολαίας όπως είπατε και επειδή και ο κ. Παπανδρέου δε νοεί νέα εποχή χωρίς τη νεολαία σήμερα δε βλέπουμε εδώ κάποιον εκπρόσωπο της νεολαίας έστω και από την Επιτροπή Έμπνευσης ή Διαλόγου πώς την έχουμε ονομάσει αυτή την επιτροπή και μου κάνει εντύπωση πραγματικά. 

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:  Την περασμένη Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου μαζεύτηκαν 600 νεολαίοι και συζήτησαν αναλυτικά όλα αυτά τα θέματα, που συζητήσαμε χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο. Έχουν προηγηθεί πολλές διαδικασίες. Την επόμενη Κυριακή, θα υπάρξει ανοιχτή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, με τη συμμετοχή περίπου 300 νεολαίων. Είστε καλεσμένοι να ακούσετε ένα πραγματικά νεανικό προβληματισμό. Σήμερα, είναι μια Συνέντευξη για τη νεολαία, δεν είναι μια μαζική διαδικασία.

 Α. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Γιατί από το συνέδριο αυτό της Νεολαίας δε θα εκλεγεί Γραμματέας;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:  Κατ’ αρχήν δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα εκλεγεί ο Γραμματέας, εννοώ πώς θα γίνει η εκλογή του. Επαναλαμβάνω δεν έχουμε αποφασίσει. Εκείνο, όμως που έχουμε αποφασίσει , θα το συζητήσουμε όμως στην πορεία, είναι να μην εκλέξει το Συνέδριο Γραμματέα, κατά το πρότυπο και του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, που δεν εκλέγει το Συνέδριο Γραμματέα. Πιστεύω ότι το Συνέδριο δεν είναι το κατάλληλο όργανο για να εκλέξει το Γραμματέα. Μπορεί να εξετάσουμε συνθήκες άμεσης εκλογής ή εκλογή από το Εθνικό Συμβούλιο. Θα τα δούμε.

Σας ευχαριστώ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search