skip to Main Content

Συνέντευξη στο newsmail.gr

στον Βαγγέλη Γιακουμή

Κύριε Σκανδαλιδη, οι διεργασίες για τη συνεργασία με τη Κεντροαριστερά φαίνεται πως προχωρούν. Τελικά το ΠΑΣΟΚ οπως λένε θα κατέβει με τους 58 της κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογες και ποιος θα αποφασίσει για το ποιος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου;

Το εγχείρημα έχει δρόμο πολύ να διανύσει ακόμη παρ’ όλο που οι ευρωεκλογές είναι κοντά. Επειδή, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το αν αυτή η συμπαράταξη δυνάμεων θα κινητοποιήσει τη βάση της δημοκρατικής παράταξης θεωρώ αυτονόητο ότι η πρώτη εφαρμογή της ξεκινά από τη δημοκρατική νομιμοποίηση του ευρωψηφοδελτίου. Πολύ περισσότερο, ο επικεφαλής δεν μπορεί να είναι προϊόν συναλλαγής αλλά λαϊκής ετυμηγορίας.

Πιστεύετε οτι θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να κατέβει μόνο τους στις εκλογές, διότι λέγεται πως ετσι κρύβεται πίσω απο την ομαδα των 58 και δεν εχει τη δύναμη να υπερασπιστεί την παρουσία και το έργο του. Τις ιδέες και τις αποψεις του.

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπερασπίσει τις ιδέες , την παρουσία και το έργο του δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αλλοίμονο αν το μόνο που το ενδιάφερε θα ήταν να κρυφτεί πίσω από οποιονδήποτε. Η υποστήριξη της πρωτοβουλίας των 58 είναι στο πλαίσιο ανασύνταξης της κεντροαριστεράς μόνιμα διακηρυγμένος στόχος μας. Οι ευρωεκλογές μπορούν να γίνουν ένα βήμα μπροστά.

Νομίζετε, οτι το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, θα ξεπεράσει το δύσκολο καβο που εχει μπροστά του; Μπορεί να αναδείξει οτι δεν υπολόγισε το πολιτικό κοστος και συμφώνησε με τη ΝΔ στη συγκυβέρνηση για τη χώρα και μόνο η θα επικρατήσουν άλλες λογικές ;

Το ΠΑΣΟΚ αλλά και όλα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου οφείλουν να αναδείξουν ένα διαφορετικό δρόμο για τη χώρα από αυτόν της λογικής του μνημονίου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι και ο ιστορικός συμβιβασμός μας για τη ΝΔ πρέπει να έχει οριστικό τέρμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Καιρός να γυρίσουμε στο χώρο μας και να προτείνουμε προοδευτική κυβέρνηση.

Έστω και αυτή τη στιγμή η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτελέσει σαν είδος σωτηρίας για το κίνημα μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ;

Το πρόβλημα δεν είναι η σωτηρία του κινήματος, είναι τι εξυπηρετεί τη χώρα. Αυτή τη στιγμή η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η μνημονιακή φάση. Μπροστά μας υπάρχουν κρίσιμες επιλογές. Απ’ αυτές θα κριθεί η αντοχή της Κυβέρνησης.

Με το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσατε να συγκυβερνήσετε και κάτω από ποιους όρους;

Ένας είναι ο όρος. Το πρόγραμμα εξόδου από τη κρίση και επανεκκίνησης της χώρας και το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Μέχρι τώρα για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ακροβατεί ανάμεσα στο μηδέν και το άπειρο. Οι μετεκλογικές συνεργασίες δεν μπορεί να είναι τεχνικές συγκόλλησης κομματικών ομάδων περί τη συμμετοχή στην εξουσία ή την επιστροφή σ’ ένα αδιέξοδο παρελθόν. Εμείς οφείλουμε τόσο στον τόπο, όσο και στον ίδιο μας τον εαυτό να χαράξουμε αυτή τη γραμμή. Να προτείνουμε ένα εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο, σύγχρονο και βιώσιμο.

Που αποδίδετε τη χαμηλή δημοσκοπική καταγραφή του ΠΑΣΟΚ.

Πληρώνουμε το κόστος των επιλογών μας και την ενοχοποίηση που επιδιώκουν όλα τα ανεξάρτητα κόμματα. Βλέπετε, σηκώσαμε μόνοι μας όλο το βάρος μια κρίσης για την οποία υπεύθυνη ήταν σχεδόν αποκλειστικά η διαχείριση της ΝΔ. Και επιπλέον πληρώνουμε τους εξωμότες τους καλαμοκαβαλαρηδες και τους λαθρεπιβάτες της εξουσίας που κατά καιρούς βρέθηκαν στις γραμμές μας και αμαύρωσαν την εικόνα της παράταξης. Για τις επιλογές μας η ιστορία θα μας κρίνει. Το ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμο γιατί ακόμη και τώρα μπορεί να κινήσει σχεδόν μόνο αυτό από τα κάτω τη διαδικασία αναγέννησης που απαιτούν οι καιροί.

Η τρομοκρατία όπως αυτή εκδηλώνεται μέσω της απόδρασης Ξηρού και των απειλητικών μηνυμάτων έχει επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις;

Κάθε τρομοκρατική πράξη ενεργοποιεί συντηρητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία. Όμως, τα κόμματα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ερίζουν γύρω από μια ατομική βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της Δημοκρατίας. Το κακό μεγιστοποιείται από μια ακόμη αδιέξοδη αντιπαράθεση που στο όνομα μιας νέας πόλωσης καλλιεργούν οι φιλόδοξοι εραστές της εξουσίας. Είναι κρίμα γιατί η τρομοκρατία είναι κρίσιμο πεδίο απόδειξης ότι μπορεί να υπάρξει εθνική συνεννόηση επιτέλους σ’ αυτό τον τόπο.

Βλέπετε να διαμορφώνεται με πολιτικό σκηνικό με νέα πρόσωπα στο κεντροαριστερό χώρο;

Το νέο πολιτικό σκηνικό δεν γεννιέται καθ’ υπαγόρευση, δεν εξαντλείται σε συναλλαγές κορυφής, δεν περιορίζεται σε φιλόδοξα πρόσωπα που θεωρούν τον εαυτό τους επίδοξους σωτήρες της χώρας και της παράταξης. Σε μια εποχή όπου οι αυθεντίες πεθαίνουν και η κοινωνία παρακμάζει, μόνο ο λαός μπορεί να γεννήσει το καινούργιο και μόνο από τα κάτω.
Το μοναδικό μας χρέος είναι να του δείξουμε ένα δρόμο και να ανοίξουμε μια διαδικασία για να μιλήσει. Αυτός θα αποφασίσει για τα πρόσωπα.

http://newsmail.gr

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search