skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ‘ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ’

Κύριε Σκανδαλίδη, η εικόνα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ στις επετειακές εκδηλώσεις σας πλήγωσε σας απογοητεύει ;

Ασφαλώς και απογοητεύουν και πληγώνουν φαινόμενα που δεν ταιριάζουν με το ήθος και την ιστορία του χώρου μας. Πάντως, οφείλω να σημειώσω ότι η κεντρική εκδήλωση τόσο σε ότι αφορά το κλίμα, όσο και τη συσπείρωση αποκατάστησε σε μεγάλο βαθμό αυτή την εικόνα. Όλες οι τάσεις, οι φυλές, παρούσες με σεβασμό απέναντι στην παράταξη.

Ωστόσο πολλοί ισχυρίζονται ότι ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί το σχίσμα ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Βενιζέλο και ότι πολύ δύσκολα πια μπορεί να επουλωθεί….

Υπάρχουν ανεγκέφαλοι και ανιστόρητοι που αναπαράγουν τις αντιπαραθέσεις του 2007, όπως κάποιοι και το 1996 ακόμη. Δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ την στιγμή που παίζεται και η ίδια του η ύπαρξη να ερίζουν περί τα «ιμάτια» του. Καλό είναι να απομονωθούν. Όσο για το Σχίσμα ας ανοίξει επιτέλους ο διάλογος πάνω στο τραπέζι για όλους και για όλα για να βρεθεί το νέο πεδίο σύνθεσης. Κι όσοι δεν αντέχουν σ΄αυτόν ας πάνε στο καλό…

Και η Κυβέρνηση; Αν συνεχιστεί έτσι το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει η συνοχή της; Ιδιαίτερα μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις; Το ΠΑΣΟΚ θα αντέξει;

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές μας ακόμη και σε στρατηγικά ζητήματα βάζει πάντοτε το αίσθημα της πατριωτικής ευθύνης πάνω από όλα. Ωστόσο το περιεχόμενο των αποφάσεων είναι εκείνο που θα κρίνει τις εξελίξεις. Κι αυτές όλες συσσωρεύονται από τώρα μέχρι τον προϋπολογισμό. Χρηματοδοτικό κενό, χρέος, φορολογική πολιτική.

Η εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας έφερε στο προσκήνιο διάφορα ονόματα. Μπορεί να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή;

Δεν είναι μόνο άκαιρη η ονοματολογία και τα καλλιστεία στα πρωινάδικα των τηλεοράσεων, είναι άκαιρη αυτή καθ’ αυτή η συζήτηση. Είναι εντελώς κατώτερο των περιστάσεων η αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να περιορίζεται στο 180-120 έξη μήνες πριν την διαδικασία. Άλλα ζητήματα που αφορούν την πορεία της χώρας προέχουν από το «ποιος – ποιον θα ψηφίσει». Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Εδώ που βρισκόμαστε σήμερα οικονομικά και πολιτικά οι εκλογές θα βοηθούσαν τη χώρα να κάνει μια νέα αρχή;

Έτσι και αλλιώς η χώρα πρέπει να κάνει μια νέα αρχή. Δεν οδηγεί πουθενά η υπάρχουσα κατάσταση. Μια σειρά μνημονιακές πολιτικές πρέπει να αλλάξουν, μια άλλη κατανομή των διαθέσιμων πόρων πρέπει να γίνει, μια άλλη πολιτική για την ρευστότητα στην αγορά να σχεδιαστεί και ένα άλλο επίπεδο κοινωνικού κράτους και εργασιακών σχέσεων να θεμελιωθεί. Ένας προοδευτικός εναλλακτικός δρόμος. Αυτόν πρέπει να προτείνουμε ενόψει των εκλογών όποτε κι αν γίνουν.

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε αν μετεκλογικά επιβάλλεται από το αποτέλεσμα να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ;

Το ερώτημα για τη μετεκλογική Κυβέρνηση είναι στη βάση ποιάς πρότασης θα σχηματιστεί. Όπως καταλαβαίνετε σε Κυβέρνηση με πρόγραμμα, καταγγελία συμφερόντων, μονομερή διαγραφή χρέους, αποκατάσταση σε ιδεατά επίπεδα εισοδημάτων, δεν μετέχουμε. Ας αλλάξει γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ είμαστε. Αν δεν συμφωνούμε στη στρατηγική είναι φανερό ότι καλύτερα να μείνουμε στην αντιπολίτευση. Ας κάνουν ένα «μεγάλο συνασπισμό» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε να επισημαίνουμε στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης και τις προοδευτικές προτάσεις. Αρκετά με του συμβιβασμούς που κάναμε ως τώρα.

Θα σας ρωτήσω ευθέως. Είναι ο ΕΝΦΙΑ μεταρρύθμιση προοδευτική; Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι νόμος αντιδημοκρατικός, αντιαναπτυξιακός σε σαθρές βάσεις που χαρακώνει την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Ποια είναι η γνώμη σας;

Παντού υπάρχει ΕΝΦΙΑ και στη σύλληψη του θα μπορούσε να είναι ένας προοδευτικός φόρος. Φτάνει να συνδέει αντικειμενικές και πραγματικές αξίες, ιδιοκτησία και εισοδήματα, αξίες χρήσης και προόδους σε ενιαία προοδευτική κλίμακα. Αυτό δεν γίνεται με κοπτική – ραπτική. Γίνεται με περιουσιολόγιο και δίκαιη κατανομή που σήμερα δεν υπάρχει. Με άλλα λόγια χωρίς συνολική φορολογική μεταρρύθμιση μόνο μπαλώματα και μάλιστα άδικα κοινωνικά μπορούν να γίνουν.

Θα έχουν αποτέλεσμα οι διορθώσεις που επέβαλε να γίνουν ο Πρωθυπουργός;

Κατ΄αρχή εξανίσταμαι στη λογική να εμφανίζεται ένας ανεφάρμοστος δρόμος και ο Πρωθυπουργός δεσμεύεται να τον αλλάξει. Η φορολογική πολιτική χαράσσεται από την Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχει το σημαντικότερο μερίδιο της ευθύνης για την αγανάκτηση και τα αδιέξοδα που προκάλεσε.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search