skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «REAL F.M.».

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάμε αμέσως στην τηλεφωνική μας γραμμή να συναντήσουμε εκεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Καλό σας μεσημέρι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα, νά ‘στε καλά.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τι κάνετε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προσπαθούμε να είμαστε καλά. Η μέρα πάντως καλό καιρό έχει, οπότε είναι κάπως αισιόδοξα τα πράγματα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλό καιρό έχει, να δούμε τι πολιτικό καιρό θα κάνει την 6η Μαΐου κ. Σκανδαλίδη εκεί βρισκόμαστε τώρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όποιος και να είναι ο πολιτικός καιρός την 6η Μαΐου κα Μακρή, πρέπει όλοι να σκύψουμε με μεγάλη προσοχή, όχι στο αποτέλεσμα μόνο των εκλογών, αλλά στον τρόπο που θα κυβερνηθεί η χώρα. Γιατί αυτό είναι που προέχει, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για να τα πιάσουμε ένα – ένα. Κατ’ αρχήν θέλω να ξεκινήσω από το τηλεοπτικό σποτ του κ. Βενιζέλου. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Βενιζέλος λέει «Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να προστατευτούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα». Σήμερα είμαστε ακριβώς στην επέτειο των δυο ετών από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο ανακοινώσε την προσφυγή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ζητάτε λοιπόν να σας ψηφίσουν για να προστατέψετε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ποια; Αυτά τα οποία τσακίσατε δυο χρόνια κ. Υπουργέ;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το να ξεκινήσουμε πάλι μια συζήτηση για το ποιος φταίει που φτάσαμε εδώ, είναι νομίζω παρωχημένο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, δεν λέω ποιος φταίει που φτάσαμε εδώ, λέω για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δεν προστατεύτηκαν. Γιατί τώρα θα προστατευτούν;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προφανώς δεν προστατεύτηκαν μέσα στις συνθήκες και μέσα στις συμπληγάδες της κρίσης. Χάθηκε ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της ευημερίας αυτών των ανθρώπων και ασφαλώς τα χρωστάμε. Θεωρεί ο κ. Βενιζέλος και σωστά, ότι τα χρήματα που τους πήραμε, τα έχουμε πάρει δανεικά και πρέπει να τους τα γυρίσουμε πίσω.
Αυτό το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το κάνει γιατί ξέρει τον τρόπο και το δρόμο και γιατί οι ιδέες του, παρά το ότι αναγκάστηκε να κάνει μια πολύ διαφορετική πολιτική αυτά τα χρόνια, παραμένουν στην ίδια κατεύθυνση, είναι δηλαδή προοδευτικές.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ξέρετε, υπάρχει όμως μια σοβαρή επιφύλαξη και ένσταση ότι αφού έχουμε δει την κυβερνητική ικανότητα του ΠΑΣΟΚ, γιατί να το εμπιστευτούμε ξανά. Φαντάζομαι ότι πολύς κόσμος το σκέφτεται, γι’ αυτό και φεύγει προς άλλα Κόμματα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα σας πω δυο πράγματα γι’ αυτό. Το πρώτο είναι ότι όταν ψηφίζαμε αυτά τα Μνημόνια και τις αποφάσεις, δεν μιλάω τώρα για επιμέρους επιλογές που μπορεί να έχουν γίνει και λάθη και πράγματα που δεν ήταν σωστά, αλλά μιλάω για τις βασικές επιλογές, όταν δηλαδή απ’ έξω έβριζαν όλη τη Βουλή, μέσα περίμεναν και επέβαλλαν και παρακαλούσαν από μέσα τους το ΠΑΣΟΚ να τα ψηφίσει. Ποτέ κανείς σε καμία κρίσιμη ψηφοφορία δεν ευχόταν να καταψηφιστούν αυτές οι αποφάσεις.
Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν μια δύναμη πατριωτικής ευθύνης, που πήρε την ευθύνη να πάρει αυτά τα τόσο αντιδημοφιλή και τόσο αντιλαϊκά, με την ευρεία έννοια, μέτρα, προκειμένου η χώρα να σταθεί στα πόδια της.  Νομίζω λοιπόν, ότι αυτός που διαπραγματεύτηκε και τη σύμβαση την τελευταία, δηλαδή, το νέο οικονομικό πρόγραμμα και που ξέρει πολύ καλά που βαδίζουν οι συσχετισμοί και στην Ευρώπη και παντού, μπορεί να οδηγήσει, εννοώ τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο,  και την Ελλάδα στο ξέφωτο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως βλέπω τον καυγά μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου για παράδειγμα χτες για το 13ο και 14ο μισθό, ποιος θα τον προστατέψει. Λέει ο κ. Σαμαράς «εγώ εγγυώμαι», λέει ο κ. Βενιζέλος «εγώ πάλεψα και έχω φέρει αποτελέσματα», όταν επί της ουσίας έχουμε χάσει τους υπόλοιπους 11 για να σας το πω στην υπερβολή του.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία, η οποία, σου δίνει τη δυνατότητα για τη φετινή χρονιά να διασφαλίσεις κάποια χρήματα με τη μείωση των τόκων, που θα ξεπερνούν τα 5 δις. Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα σου δώσει μια ρευστότητα στην αγορά, η δυνατότητα να υπάρξει μια μεγαλύτερη προστασία των χαμηλών εισοδημάτων με την επιμήκυνση που θα γίνει του προγράμματος και το 2015, δηλαδή, την πιο ήπια προσαρμογή, όλες αυτές οι εξελίξεις, δίνουν τη δυνατότητα στον κ. Βενιζέλο να πει με μεγάλη σιγουριά ότι θα σταματήσει τις οριζόντιες περικοπές των κατώτατων μισθών και συντάξεων.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Debate θα έχουμε τελικά κ. Υπουργέ; Για να καταλάβουμε, να δούμε τους Αρχηγούς, είτε τους δυο είτε όλους μαζί;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος έχει προτείνει  να γίνουν τα δυο debate με τους δυο Αρχηγούς και τα άλλα δυο με όλους τους άλλους Αρχηγούς. Τα έχει προτείνει και περιμένει ακόμη τις απαντήσεις του κ. Σαμαρά, που από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι και θετικές. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Σαμαράς που έχει τόσο μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό του, ότι προτείνει ανάπτυξη, ότι προτείνει να βγει η χώρα από τη κρίση, ότι προτείνει γρήγορα να πάει ξανά τους  κατώτατους μισθούς στα 700 ευρώ γιατί αποφεύγει αυτή τη διαδικασία;  Ιδού η Ρόδος ιδού και η δυνατότητα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εσείς έχετε μιλήσει κατά το παρελθόν και για ψήφο ανοχής, αν ο κ. Σαμαράς είναι κοντά στην αυτοδυναμία …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει αυτό το σενάριο δεν παίζει πια όπως καταλαβαίνετε.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις που ξέραμε ναι δεν ήταν το πιο πιθανό. Έχετε μιλήσει και για Κυβέρνηση συνεργασίας, πρόσφατα είπατε ότι δεν θέλετε να είστε Υπουργός σε μια Κυβέρνηση Σαμαρά. Πως βλέπετε να διαμορφώνονται οι ισορροπίες την 6η Μαΐου; Γιατί ο κ. Σαμαράς λέει «δεν κυβερνώ με το ΠΑΣΟΚ», τα Κόμματα της Αριστεράς λένε ότι δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, πως θα διαμορφωθεί αυτό το σκηνικό της Κυβέρνησης την επόμενη μέρα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών λειτουργεί πάντα ως καταλύτης σε αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί τώρα ο καθένας για πολιτική ή για εκλογική σκοπιμότητα να λέει τα πράγματα όπως πιστεύει αυτός. Δηλαδή, ας πούμε ο κ. Σαμαράς να θέλει την αυτοδυναμία, την οποία δεν μπορεί να κερδίσει, τα Κόμματα της Αριστεράς να λένε ότι δεν συνεργάζονται με κανέναν και για τίποτε. Αυτός που θα πάρει την ευθύνη την επόμενη μέρα των εκλογών να μην κυβερνηθεί η χώρα, θα είναι πραγματικά άξιος της τύχης του και θα είμαστε όλοι άξιοι της τύχης μας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και εσείς λέτε για πρωτιά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς λέμε, πρώτον, θέλουμε να έρθουμε πρώτο Κόμμα για να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία στις εξελίξεις. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν είναι δεσμευμένος και πρώτο Κόμμα να έρθει, με την πρωθυπουργία. Θα πάρει την εντολή και θα κάνει μια Κυβέρνηση συνεργασίας. Θα αναζητήσει πρόσωπο κοινής αποδοχής, προφανώς σημαντικό πρόσωπο κοινής αποδοχής κι ένα συμφωνημένο πρόγραμμα αν δεν υπάρχει ουσιαστικά η δυνατότητα να γίνει διαφορετική Κυβέρνηση. Αυτό γιατί δεν το λέει και ο κ. Σαμαράς; Ας το πει και ο κ. Σαμαράς. Γιατί πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα με συγκεκριμένο πρόγραμμα και με εμπιστοσύνη.
Εγώ τον κ. Σαμαρά δεν τον εμπιστεύομαι για Πρωθυπουργό, διότι τον ζω αυτό τον καιρό με τις οβιδιακές του μεταμορφώσεις, οι οποίες είναι απίστευτες. Ξεκινάνε από την πλήρη αντίδραση στο Μνημόνιο και την καταψήφισή του, περνάει μετά στη σταδιακή προσχώρηση, βάζει την υπογραφή του και αμφισβητεί την ίδια του την υπογραφή. Δηλαδή, είναι δυνατό με αυτή τη λογική να πάει να διαπραγματευτεί και να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα εσείς αυτό που λέτε ουσιαστικά δηλαδή είναι πρώτο Κόμμα το ΠΑΣΟΚ και θα απευθυνθείτε στη Νέα Δημοκρατία. Μόνο στη Νέα Δημοκρατία;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Θα απευθυνθούμε κατ’ αρχήν και στις προοδευτικές δυνάμεις. Όποιες από αυτές τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις θα θελήσουν να αλλάξουν γραμμή, από το να λένε ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε και δεν συνεργαζόμαστε».
Κ. ΜΑΚΡΗ: Του κ. Κουβέλη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι η ευθύνη της χώρας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τον κ. Κουβέλη φωτογραφίζετε αυτή τη στιγμή φιλοευρωπαϊκή δύναμη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί όχι; Και τον ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζω και τον καθένα φωτογραφίζω. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα τους ξυπνήσει και επιβάλλει την αλλαγή γραμμής και θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά να βγει η χώρα από την κρίση, εμείς θα είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Σκανδαλίδη σας ευχαριστώ πολύ, καλό σας μεσημέρι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search