Συνέντευξη στην ιστοσελίδα www. newpost.gr.
στο www.newpost.gr και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή
Κύριε υπουργέ, νέες θυσίες ζητά ο Στρός Καν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Έγιναν πολλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα είπε. Ωστόσο οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν φτάσει στο αμήν. Τώρα με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, μήπως ήρθε η ώρα να ελαχιστοποιηθούν τα μέτρα “ασφυξίας” στους κοινωνικά αδύνατους; να μειωθεί η ένταση των μέτρων τουλάχιστον σε όσους το έχουν ανάγκη;
Ο Πρωθυπουργός επανειλημμένα έχει διαβεβαιώσει ότι η πιο σημαντική μας δέσμευση είναι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την προστασία κατά αρχή των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις ρυθμίσεις που και σήμερα γίνονται τοποθετείται η γραμμή άμυνας στον ελάχιστο μισθό της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Ακόμα σε όλες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι επωμίζονται το μικρότερο δυνατό βάρος. Ωστόσο αυτά δεν αρκούν γιατί αποτελούν γραμμή άμυνας. Έχουμε χρέος μόλις η προσπάθειά μας για επανεκκίνηση της χώρας αποδώσει καρπούς από το αναπτυξιακό απόθεμα θα ξεκινήσει μια διαδικασία δίκαιης αναδιανομής. Έτσι στο ορατό μέλλον και πάντως όχι αργότερα από το 2012 όλοι θα αισθανθούν μια ουσιαστική ανακούφιση μια πρώτη ανάταξη και ανταπόδοση στις θυσίες του σήμερα.
Ταυτόχρονα κ. Υπουργέ, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Ιδεολογικά και πολιτικά έχει αποστεί από τις πάγιες αρχές και αξίες του. Είστε από τα πιο έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τι χρειάζεται λοιπόν τώρα το κόμμα, και η κυβέρνηση, ώστε οι ψηφοφόροι σας να αισθανθούν το ΠΑΣΟΚ που γνώριζαν και εμπιστευόντουσαν τόσα χρόνια ξανά και πάλι;
Ο πρωταρχικός μας προσανατολισμός υπήρξε πάντοτε από την ιδρυτική μας διακήρυξη κιόλας το συμφέρον της πατρίδας. Κανείς δεν είναι ευτυχής για το Μνημόνιο που αποτελεί μια αναγκαστική προσαρμογή, εμφορείται από την κυρίαρχη ιδεολογία των ασύδοτων
αγορών και συμπεριλαμβάνει σκληρά μέτρα. Παρόλο που οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κάποιες από τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες και αναδεικνύουν την καθήλωση και καθυστέρηση της χώρας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των προοδευτικών πολιτών συνδέεται καταρχήν με την επιτυχία της προσπάθειας για επανεκκίνηση και έξοδο της χώρας από την κρίση. Και αποκαθίσταται πλήρως από τον τρόπο που θα χειριστούμε το νέο πλούτο που θα παραχθεί. Μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δείξει εικόνα συστράτευσης και πατριωτικής ευθύνης. Είναι ευθύνη δική μας ξεκινώντας από τον Πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος να δώσουμε ξανά ελπίδα.
Κατά τη γνώμη σας, από τι πάσχει η κυβέρνηση σήμερα; τι χρειάζεται τώρα προκειμένου να δείξει ότι ενδιαφέρεται έμπρακτα για το μέλλον των εργαζομένων που πλήττονται από φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία;
Χρειάζεται πριν και πάνω απ’ όλα ενότητα. Όλοι μια γροθιά. Ενότητα που οικοδομείται με τον διάλογο, την ανάληψη ευθύνης και την πειθώ ότι εξαντλούμε κάθε περιθώριο στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής . Σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή κάθε πράξη πρέπει να διαπνέεται από μια κοινωνική ευαισθησία και αίσθημα κοινωνικής ανταπόδοσης. Επίσης να πάψουμε οι υπουργοί, τα κομματικά στελέχη να είμαστε κλεισμένοι στα γραφεία μας. Να βγούμε στο λαό, όχι μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα. Να μας νιώσει κοντά του. Δεν πρέπει να νιώθει ότι βιώνουμε λάθρα, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας.
Τελευταία παρατηρείται στην κυβέρνηση έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπουργών. Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κυβερνητικής επιτροπής θα βοηθούσε έτσι ώστε, να μπορέσει η κυβέρνηση να προωθήσει τα νομοσχέδια που χρειάζονται για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και αλλού;
Τη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης αποφασίζει ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν διυπουργικά σχήματα, διαδικασίες συντονισμού και όργανο καθημερινής διαχείρισης. Η γνώμη μου για τη δομή και το μοντέλο διακυβέρνησης τη γνωρίζετε από παλιά. Πάντως τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός και πιο αποτελεσματική λειτουργία. Επιδέχεται βέβαια διορθώσεις και βελτιώσεις.
Ας έρθουμε στα του οίκου σας. Αναλάβατε τη γεωργία, στο επίκεντρο μιας γενικότερης κρίσης. Τι σχεδιάζετε, ποιες προοπτικές βλέπετε, έχετε στόχους και πώς θα τους προσεγγίσετε;
Η σημερινή γεωργία πράγματι δεν είναι αυτή που μας αξίζει. Που ταιριάζει στις δυνατότητες του τόπου, στο κλίμα και στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στο διατροφικό μας πλούτο, στο ανθρώπινο δυναμικό που την υπηρετεί.
Πρέπει και μπορούμε να την αλλάξουμε. Είναι ο μόνος τομέας που δεν οφείλει να υπακούσει σε μνημόνια και παρόμοιες λογικές. Μπορεί να παράγει πλούτο, να βελτιώνει το εμπορικό μας ισοζύγιο, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να διαμορφώνει μια ύπαιθρο παραγωγική και προσοδοφόρα, φιλόξενη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Η γεωργία μπορεί να μας βγάλει από την γενικότερη κρίση. Σχεδιάζουμε για το σκοπό αυτό μια παραγωγική και αναπτυξιακή στρατηγική, με προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη της κάθε περιφέρειας. Παίρνουμε υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, αναδεικνύοντας τα προϊόντα αιχμής, ένα καλάθι δράσεων και χαρακτηριστικών προϊόντων, που αποτελούν κομμάτι της οικονομίας και της τοπικής παράδοσης. Φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε τις περιφέρειες σε δυναμικά κέντρα οργανωμένης παραγωγής.
Οι εξελίξεις το επιβάλλουν και εμείς προχωράμε στην ανασυγκρότηση της γεωργίας, στη στροφή σε επώνυμα προϊόντα με προστιθέμενη αξία, με εισόδημα από την αγορά, με γεωργούς που επιλέγουν, προγραμματίζουν και επενδύουν, ανατρέποντας την ισοπεδωτική εικόνα του επιδοτούμενου παραγωγού.
Μιλώντας για επιδοτήσεις, αντιμετωπίζετε και αυτή την πρόκληση, τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αλλά και του προϋπολογισμού της Ε.Ε. που θα καθορίσει και τις εξελίξεις στο δικό σας τομέα…
Η γεωργία πράγματι, πέρα από την εθνική στρατηγική, χρειάζεται τα μέτρα και τους πόρους της κοινής αγροτικής πολιτικής. Εισπράττουμε περί τα 3 δις Ευρώ επιδοτήσεις, που στηρίζουν την αγροτική μας οικονομία και βελτιώνουν τα δημοσιονομικά μας ελλείμματα.
Υποστηρίζουμε σε όλα τα επίπεδα μια βελτιωμένη ΚΑΠ, που οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας, που φροντίζει ιδιαίτερα για τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις που προσφέρουν στην κοινωνία παράγοντας τα προϊόντα της διατροφής μας και προστατεύοντας το περιβάλλον. Μια ΚΑΠ που στηρίζει τις επενδύσεις και το εισόδημα, ιδιαίτερα σε περιοχές που παράγουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Μια τέτοια ΚΑΠ, για να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται σταθερή χρηματοδότηση, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης σαν τη σημερινή. Θα επιμείνουμε λοιπόν μέχρι τέλους, αναζητώντας και τις κατάλληλες συμμαχίες, ώστε να καταλήξουμε σε συνεκτικές πολιτικές και μέτρα και να περιορίσουμε κάθε απώλεια των εισροών μας στο γεωργικό τομέα.
This Post Has 0 Comments