skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «REAL».

ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε τον βουλευτή και πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Καλημέρα κ. Υπουργέ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας τι θα κάνετε την επόμενη μέρα. Προσωπικά δεν έχω καταλάβει, από τη μια ακούω τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι «δεν γίνεται Κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ» και από την άλλη τον ακούω να λέει «δεν γινόμαστε τσόντα κανενός». Τι σημαίνει αυτό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι «δεν γίνεται Κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ», το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει Κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς με βασικό κορμό το ίδιο. Και αυτό είναι και ο εκλογικός μας στόχος. Ο λαός θα αποφασίσει και ανάλογα με την απόφαση του λαού, εμείς έχουμε δυο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες λέμε από τώρα. Η πρώτη είναι ότι εμείς θέλουμε να έχει Κυβέρνηση η χώρα έτσι κι αλλιώς και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν έχουμε εμείς την πρωτοβουλία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς με ποιους είστε ανοιχτοί να συνεργαστείτε και με ποιους όχι; Θέλω να πω, θα περιμένετε να δείτε ποιος θα είναι πρώτο Κόμμα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Γιατί παλεύουμε κι εμείς, για όλα παλεύουμε κι εμείς δεν παλεύουμε για να έρθουμε τρίτοι ή δεύτεροι, παλεύουμε για να έρθουμε πρώτοι και σε αυτή την περίπτωση η πρωτοβουλία που θα ανήκει σε εμάς, θα απευθυνθούμε στις γενικότερες φιλοευρωπαϊκές και προοδευτικές δυνάμεις για μια Κυβέρνηση με προοδευτικό πρόγραμμα, όπως το έχουμε εξαγγείλει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται σε αυτές;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν συμφωνήσει στο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και στην αναθεώρηση και της συμφωνίας, έτσι όπως την προσδιορίζουμε σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο και με δυνατότητα η Ελλάδα να το πετύχει, γιατί όχι.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πριν από λίγο ρώτησα τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας αν η θέση του Κόμματος είναι πάση θυσία στο ευρώ. Ουσιαστικά μου είπε ναι και θέλω να ρωτήσω κι εσάς: πάση θυσία στο ευρώ; Δηλαδή ακόμη κι αν σε μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης η άλλη πλευρά δεν δεχτεί τίποτε εμείς θα μείνουμε εκεί σταθεροί, παρά το γεγονός ότι η ύφεση οδηγεί σε μεγαλύτερη ανεργία, σε μεγαλύτερη φτώχεια;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το να μην δεχτεί απολύτως τίποτε σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει και μάλιστα αρχίζουν να συζητούνται συμπληρωματικές πολιτικές αναπτυξιακές, αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων προφανώς η διαπραγμάτευση έχει νόημα γιατί έτσι κι αλλιώς γινόταν η διαπραγμάτευση και θα γίνεται και συνέχεια.
Άρα, εμείς θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη σύμβαση. Το «πάση θυσία στο ευρώ» προφανώς πρέπει να είναι πάση θυσία στο ευρώ, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ένα όριο ακραίο το οποίο απευχόμαστε όλοι.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, με τη Νέα Δημοκρατία πως θα βλέπατε μια ενδεχόμενη συνεργασία την επόμενη μέρα; Αν είναι πρώτο Κόμμα θα καθίσετε στο τραπέζι μαζί της; Το λέω, γιατί μιλάτε για Κεντροαριστερά, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι Κεντροαριστερά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς προκειμένου να υπάρχει Κυβέρνηση στη χώρα μπορούμε, όπως αποδείξαμε και στις διερευνητικές εντολές, να έχουμε μια στάση θετική με τη λογική ότι «κάντε την Κυβέρνηση που πιστεύετε κι εμείς μπορούμε να στηρίξουμε», είναι η μία όψη του προβλήματος. Η άλλη όψη που ήταν μια προγραμματική διαδικασία με πρόσωπο κοινής αποδοχής και τα λοιπά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πια.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι θα γίνει λοιπόν;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς έχουμε τη δυνατότητα σύμπραξης. Άμα η Νέα Δημοκρατία τη δέχεται, μπορούμε να συνεργαστούμε. Αλλά, πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι τι θέλουμε εμείς, το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να επιμένει, με όλη αυτή τη συσπείρωση του δεξιού χώρου και με όλο αυτό το πολωτικό σύστημα που οδηγεί σε ένα πολύ άσχημο κλίμα την ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτική ζωή για τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «τσόντα» καμίας Παράταξης.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καταλαβαίνω καλά ότι επικρατεί η άποψη αυτή την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ καλύτερα έξω από την Κυβέρνηση; Μακριά από την Κυβέρνηση; Δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται πως χρειάζεται μια περίοδο αντιπολίτευσης για να συνέλθει πολιτικά;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι μια σοβαρή υπόθεση η οποία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα από εμάς. Εμείς, το πρωταρχικό μας καθήκον είναι  να έχει Κυβέρνηση η χώρα, να κυβερνηθεί, να ανταπεξέλθει στα προβλήματα και να βγει από την κρίση.
Το ότι το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν είναι «τσόντα» κανενός, σημαίνει ότι πήρε μέχρι τώρα όλες τις ευθύνες μόνο του, κατηγορήθηκε μόνο του, υπάρχει μόνο του, προσπαθούν όλοι να το απομονώσουν ως το κακό ΠΑΣΟΚ, αυτό που προκάλεσε τα προβλήματα, το οποίο δεν είναι αλήθεια, εν πάση περιπτώσει, και νομίζω ότι είναι ώρα αν ο λαός να ψηφίσει έξω από την πρόταση τη δική μας να πάρουν και οι άλλοι τις ευθύνες τους. Αυτή είναι η άποψή μας και γι’ αυτό λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν είμαστε τσόντα κανενός».
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η λύση μιας οικουμενικής Κυβέρνησης που θα έκανε την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου υπάρχει στο μυαλό σας στη σκέψη σας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπήρχε και προηγούμενα όπως ξέρετε, την είπαμε επανειλημμένα, δεν έγινε αποδεκτή. Εξαρτάται κ. Χατζηνικολάου από την αλλαγή της στάσης των Κομμάτων, χωρίς αλλαγή της στάσης της Νέας Δημοκρατίας και της αυτοδυναμίας, του κ. Τσίπρα και της δήθεν αντιμνημονιακής πολιτικής που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή, δεν υπάρχει κοινό πεδίο συνεννόησης, όπως φάνηκε στις διερευνητικές εντολές. Αν αλλάξουν στάση και πάνε σε μια πιο λογική διαδικασία, γιατί όχι.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Σκανδαλίδη. Καλημέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, να ‘στε καλά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search