skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «FLASH».

στους Δημοσιογράφους Αγγελική Σπανού και Δημήτρη Μητρόπουλο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει αποδεκατιστεί, το ξέρεις αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι δεν έχει μείνει τίποτε, Πρόκειται για Χιροσίμα!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έμεινε όμως ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο μοναδικός βουλευτής που εξελέγη στην Α’ της Αθήνας. Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα. Λέγαμε ότι το ρεπορτάζ ΠΑΣΟΚ έχει γίνει πολύ σύνθετο πλέον.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί πρώτα – πρώτα δεν έχουμε πηγές, λιγόστεψαν πολύ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πηγές;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ίσως είναι καλό αυτό. Γιατί οι πολλές πηγές το έκαναν και «Βαβέλ» πολλές φορές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έπειτα το προσωπικό κατισχύει λίγο του συλλογικού και μας μπερδεύουν.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι φυσικό. Σε ένα Κόμμα, που έχασε με τέτοιο ποσοστό τις εκλογές, λογικό δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι να περιμένουμε από τη σημερινή συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου και Τσίπρα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος νομίζω ότι έχει μια πολύ καθαρή γραμμή. Η γραμμή του είναι ότι θα στηρίξει μια Κυβέρνηση που θα διασφαλίσει οπωσδήποτε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δηλαδή να μην τεθεί κίνδυνος να μας διώξουν από την Ευρώπη ή να φύγουμε από το ευρώ και να έχει όλη την πρωτοβουλία να εκφράσει τη θέληση του λαού για αλλαγές στο Μνημόνιο, για απαγκίστρωση, για οτιδήποτε πιστεύουν. Και θα τη στηρίξουμε, είτε με τη συμμετοχή μας, είτε χωρίς τη συμμετοχή μας, εννοώ στην Κυβέρνηση. Δεν έχουμε καμία πρεμούρα να κυβερνήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης στα οποία πρωταγωνιστήσατε από τόσες θέσεις, το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα την Αριστερά με ένα τρόπο στη γωνία, δηλαδή οι συσχετισμοί των ποσοστών ήταν συντριπτικοί. Τι ακριβώς έχει συμβεί και έχουμε απόλυτη αναστροφή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι φανερό, ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολύ καιρό, όχι τα δυο τελευταία χρόνια μόνο αλλά και τα προηγούμενα , δεν προχώρησε στις αλλαγές που έπρεπε. Περιέγραφε την κρίση του πολιτικού συστήματος και δεν προχώρησε ούτως ώστε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, εκλογικούς νόμους και όλα αυτά.
Και δεύτερον, στα δυο τελευταία χρόνια με την πολιτική που άσκησε, είναι φανερό ότι ήρθε σε απόλυτη αντίθεση με την ταυτότητά του, τις αξίες του και τις πολιτικές που έκανε μέχρι τότε. Αυτά είναι αρκετά πράγματα για να συρρικνώσουν ένα πολιτικό χώρο. Αλλά, θέλω να πω εδώ, ότι σε αυτή τη φάση και σε αυτή την περίοδο, πέρασε και μια μοναχική διαδρομή, δηλαδή πέρασε μέσα από δρόμους πολύ δύσκολους με αποτέλεσμα να υποστεί αυτή την αποδοκιμασία.
Από την άλλη μεριά πιστεύω ότι η ιστορία δεν γράφεται με στιγμές μόνο και τελειώνει σε στιγμές. Είναι μια μαραθώνια πορεία και θα το δούμε στην πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς μαθαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επεκτατικές κινήσεις, δηλαδή βρίσκεται πολύ κοντά σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και με την κα Λούκα Κατσέλη. Φαίνεται ότι θα σας καταπιεί τελικά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι «καταπίνοντας» την κα Λούκα Κατσέλη, καταπίνει το ΠΑΣΟΚ. Θα βαρυστομαχιάσει!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα χρειαστεί Μαλόξ!
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αστεία το είπα. Αλλά να σας πω κάτι; Εξαρτάται τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας. Άμα κάνει ακόμη μερικές δηλώσεις για δηλώσεις μετανοίας και επιμένει να μην θέλει να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ πήρε εντολή να είναι μέσα στο παιχνίδι της εξουσίας, το οποίο αρνείται πεισματικά προτείνοντας διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για δήθεν Κυβέρνηση Αριστεράς με το ΚΚΕ, που δεν θέλει ούτε να το δει και χωρίς το ΠΑΣΟΚ και χωρίς τη Νέα Δημοκρατία και να έχει και λαϊκή νομιμοποίηση και να έχει και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, πως θα τα βρούμε όλα αυτά τα ανέφικτα;
Αυτό είναι σοβαρή πρόταση από ένα υπεύθυνο άτομο, υπεύθυνο Αρχηγό ενός Κόμματος που πήρε τέτοιο ποσοστό και που δικαιώθηκε στην πορεία του από τον ελληνικό λαό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσάς όμως είναι υπεύθυνη η στάση που κρατήσατε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Απολύτως υπεύθυνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή στην αρχή είπατε να τα πάρει όλα ο κ. Τσίπρας γιατί του έδωσε εντολή ο ελληνικός λαός και εσείς είστε από πίσω και στηρίζετε, ενώ είναι γνωστές οι απόψεις που είχε ο κ. Τσίπρας, μετά ανακαλύψατε ότι είναι εκτός πλαισίου ευρώ αυτά που λέει και το βλέπετε διαφορετικά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι – όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τακτικισμοί είναι κ. Σκανδαλίδη αυτά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, ο κ. Τσίπρας δεν αμφισβήτησε ποτέ την ευρωπαϊκή θέση της χώρας, λεκτικά τουλάχιστον. Μα αυτά που είπε χτες την αμφισβητεί τελείως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, δεν τα περιμένατε; Δεν είχε πει ότι θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δηλαδή δεν θα πάει να διαπραγματευτεί; Να κάνει επαναδιαπραγμάτευση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει πει για καταγγελία της δανειακής σύμβασης κ. Σκανδαλίδη. Δεν είχε ποτέ για επαναδιαπραγμάτευση, δεν ξέρω που το βρήκατε αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ό,τι θέλει μπορεί να κάνει, εάν αυτό θέλει ο ίδιος να το κάνει. Αλλά, από εκεί και μετά, η ιστορία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ακολουθήσει τυχοδιωκτικές πολιτικές. Γιατί πιστεύαμε όλοι μας ότι μετά τις εκλογές όλοι θα ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους -και εμείς πρώτοι ρίξαμε- να υπάρχει μια βιώσιμη Κυβέρνηση στη χώρα, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της υπόθεσης. Όχι να επιβάλλει ένα Κόμμα του 16% τη θέλησή του σε όλο τον ελληνικό λαό.
Εδώ πρέπει να γίνει μια σύνθεση δυνάμεων. Μοιάζει σαν να κινούμαστε σε ένα απόλυτο κενό. Κινείται η χώρα, θα πάει σε νέες εκλογές γιατί αυτό θέλει και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σαμαράς, θα πάνε σε νέες εκλογές και άμα θα βγει το ίδιο αποτέλεσμα θα πάμε σε νέες εκλογές, να κάνουμε τι δηλαδή; Δεν έχω καταλάβει τι θα κάνουμε.
Δεν έχω καταλάβει τι θα γίνει με τους ανθρώπους που κάθονται και παρακολουθούν αιφνιδιασμένοι και έκπληκτοι αυτή την ιστορία των διερευνητικών εντολών. Θα βρεθούμε πάλι εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό; Για όλα υπεύθυνο ήταν το ΠΑΣΟΚ από ό,τι έχω καταλάβει. Πλήρωσε, εντάξει. Ας δούμε τώρα τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.
Σε ότι αφορά  την καταγγελία της δανειακής σύμβασης ας πάει στη Βουλή να την αποφασίσει. Είδε κανείς ποτέ να ζητάει δηλώσεις μετανοίας από Αρχηγούς Κομμάτων να αλλάξουν; Τι είναι αυτά; Είναι πράγματα απίστευτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πράγματι αυτό είναι ένα πολιτικό θέατρο, θα συμφωνήσω μαζί σας. Να σας ρωτήσω, με δεδομένο τον αποδεκατισμό των γραμμών του ΠΑΣΟΚ ποια θα είναι η καινούργια ηγετική ομάδα στο ΠΑΣΟΚ; Έχουμε αυτή τη παράξενη συνύπαρξη αυτή τη στιγμή στο τραπέζι ανθρώπων που δεν έχουν εκλεγεί, με ανθρώπους που έχουν εκλεγεί. Τι γίνεται; Πως πάμε από εδώ και πέρα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η κάθε ηγετική ομάδα ενός Κόμματος τέτοιου και σε όλα αυτά τα χρόνια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι οπωσδήποτε βουλευτές όλοι. Αλίμονο αν τα στελέχη που έμειναν εκτός Βουλής, λόγω του εκλογικού συστήματος, λόγω του μικρού ποσοστού και τα λοιπά, δεν θα έχουν ρόλο στις εξελίξεις. Θα έχουν όλοι.
Αλλά το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται και μια τρομακτική ανανέωση, μια μεγάλη ανανέωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι γιατί υπάρχει και η λαϊκή ετυμηγορία όμως. Δηλαδή κάθε φορά υπάρχει μια δικαιολογία, τη βάση της οποίας δεν τη λαμβάνουν υπόψη; Δηλαδή η σταυροδοσία εδώ δεν μετράει; Είναι απλώς ένα ατύχημα που έχει να κάνει με τον εκλογικό νόμο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μετράει, αλλά προσέξτε, μιλάμε τώρα για πολιτικά στελέχη, τα οποία στάθηκαν και εξ αιτίας του ότι το ΠΑΣΟΚ έβγαλε λίγους βουλευτές, δεν βγήκαν. Είναι πάρα πολλοί βουλευτές και βγήκε ένας στους τέσσερις. Δηλαδή τι σημαίνει ότι οι τρεις στους τέσσερις που δεν βγήκαν, πρέπει να πάνε στον Καιάδα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως και το αραίωμα της σούπας δεν ξέρω πόσο αποδίδει. Δηλαδή προεκλογικά είχαμε ένα ΠΑΣΟΚ όπου τελικώς και αυτοί οι οποίοι ψήφισαν τα δύσκολα νομοσχέδια τότε του Μνημονίου και αυτοί που δεν τα ψήφισαν, ήταν στις ίδιες λίστες. Τώρα θα έχουμε μετεκλογικά ένα ΠΑΣΟΚ που και αυτοί που έδωσαν τη μάχη και τελικώς βγήκαν και αυτοί που δεν βγήκαν, να είναι πάλι στο ίδιο τραπέζι. Εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό που το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κάνει τα τελευταία χρόνια και το πλήρωσε πολύ ακριβά, είναι να φύγει από όλη αυτή την ιστορία «της σούπας», που λέτε και να προσδιορίσει ξανά με ευκρίνεια την ιδεολογικο-πολιτική του ταυτότητα, ιδιαίτερα σήμερα που η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη αρχίζει να αλλάζει μορφή και να θέλει να κάνει άλλα πράγματα από αυτά που έκανε μέχρι τώρα.
Γιατί η σοβαρή πολιτική δύναμη που θα αλλάξει τα πράγματα στην Ευρώπη, είναι η Σοσιαλδημοκρατία. Δεν είναι ούτε η Κομμουνιστική Αριστερά, ούτε η νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Είναι αυτή που έρχεται με τον Ολάντ, που θα έρθει μεθαύριο με το SPD και με όλες τις αλλαγές που θα γίνουν στην Ευρώπη.
Και το ΠΑΣΟΚ είναι φανερό, ανεξάρτητα από το ποσοστό του σήμερα στη χώρα, ότι συμπαρατασσόμενο με αυτές τις δυνάμεις -γιατί είναι αδελφά Κόμματα με το ΠΑΣΟΚ- θα δώσει τη μάχη του επί της ουσίας για μια ιδεολογική ταυτότητα που ταιριάζει  στην πραγματικά μεγάλη αλλαγή που πρέπει να γίνει στην Ευρώπη, που θα έχει τέτοιες επιπτώσεις καταλυτικές στη χώρα, που θα ξεπεράσει την κρίση πολύ πιο γρήγορα από αυτό που περιμένουμε.
Άρα, εκεί πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη. Και σε αυτό είχατε δίκιο για τη «σούπα» που είπατε. Το πρώτο που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση -ανεξάρτητα αν γίνουν εκλογές τώρα ή δεν θα γίνουν- είναι να ξεκαθαρίσει ιδεολογικά τι πρεσβεύει, σε ποιες κοινωνικές δυνάμεις απευθύνεται και να ξαναστήσει από την αρχή, από το μηδέν το Κόμμα του, πάνω σε τελείως καινούργιες βάσεις. Σε αυτό έχετε δίκιο. Εκεί προφανώς κάποιοι από τα παλαιότερα στελέχη δεν θα έχουν και τον ειδικό ρόλο που είχαν σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νά ‘στε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search