skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

στη Δημοσιογράφο ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

Κύριε Σκανδαλίδη, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές τι θα λέγατε στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για να στηρίξουν ΠΑΣΟΚ;

Να κρατήσουν την δίκαιη οργή ή αγανάκτηση ή αμφισβήτηση που τους έχει καταλάβει και να δουν καθαρά τις εξελίξεις της επόμενης μέρας. Γι’ αυτές το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τη μόνη αξιόπιστη πρόταση που διασφαλίζει την έξοδο από το μνημόνιο το 2015 και την πραγματικά αυτοδύναμη χώρα μέσα στην κοινότητα των ευρωπαϊκών εθνών. Και μάλιστα με σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης ρεαλιστικό, κοστολογημένο, σίγουρο με σαφή προοδευτική κατεύθυνση. Να κατανοήσουν ότι μόνο εμείς με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να φέρουμε τη λύση ακόμα πιο κοντά, ακόμη πιο γρήγορα. Ο δεξιός λαϊκισμός της ΝΔ προτείνει ανεδαφικές και ατελέσφορες αυτοδυναμίες και ο αριστερός λαϊκισμός οδηγεί τη χώρα σε οριστική χρεοκοπία και αδιέξοδη περιπέτεια.

Όταν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, τι κυβέρνηση θα υπάρχει την επόμενη μέρα;

Ασφαλώς όχι κυβέρνηση των αντιμνημονιακών  δυνάμεων της Αριστερο-Δεξιάς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ που προτείνει ο κ. Σαμαράς. Και οι δύο είναι αλαζονικές και υπερφίαλες επιλογές. Η κυβέρνηση συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με προοδευτική κατεύθυνση και αποκλεισμό των ακροδεξιών σχημάτων διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή λαϊκή πλειοψηφία.

Ποιο είναι το κατάλληλο μείγμα αυτοκριτικής για το παρελθόν και διαβεβαιώσεων για το μέλλον;

Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του στάθηκαν με τρόπο γενναιόδωρο και ακριβοδίκαιο απέναντι στην διαδρομή μας κάνοντας ανοιχτά αυτοκριτική. Τα άλλα κόμματα διάλεξαν το ρόλο του τιμητή, λες και η κρίση της πολιτικής και του συστήματος αφορά μόνο μια παράταξη. Η ιστορία της κρίσης δεν ξεκίνησε το 2009. Στο αδιέξοδο τη χώρα έφερε η ΝΔ. Και την επέτειναν με τη στάση και την πρακτική τους τα μικρότερα κόμματα. Αυτή η στάση απεικονίζεται και στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το κάθε κόμμα για την επομένη των εκλογών. Εμείς προτείναμε ρεαλιστικά, συγκεκριμένα βήματα, οι άλλοι υποσχέσεις, ανέξοδες παροχές, ασύνδετες επιλογές, ακοστολόγητες προτάσεις που παραπλανούν. Από το μείγμα αυτό προσδιορίζεται η ικανότητα διακυβέρνησης για το κάθε κόμμα και εδώ είναι φανερή η υπεροπλία μας

Έχετε μιλήσει για την κυβερνώσα Αριστερά. Θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα με το ΠΑΣΟΚ εκτός;

Ούτε κατά διάνοια. Δείτε τους γάλλους κομμουνιστές που το ίδιο βράδυ της πρωτιάς του Ολάντ τον πρότειναν ως υποψήφιο Πρόεδρο της Αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, ο κύριος φορέας μεταρρυθμίσεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Δυστυχώς η παραδοσιακή Αριστερά στη χώρας μας είναι ανιστόρητη. Και με το διάβολο συμπράττει, αλλά με το ΠΑΣΟΚ αρνείται πεισματικά. Ας ελπίσουμε ότι μετά την λαϊκή ετυμηγορία θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της αντί να εξορκίζει την συμμετοχή της στη διακυβέρνηση. 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search