skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «BHMA FM 99.5».

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
A. ΡΑΒΑΝΟ – Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα πούμε στη συνέχεια, γιατί τώρα έχουμε καλεσμένο στην εκπομπή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μας σχολιάσει ο καλεσμένος μας αν μοιάζει με τον Ανδρέα, ο Τσίπρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας, τον οποίο και καλημερίζουμε. Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα σας. Σας ακούω λίγο βραχνούς. Η φωνή σας είναι ή.. ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είναι από τις φωνές, είχαμε πάει στις συγκεντρώσεις. Εγώ πέρασα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παπαχρήστος πήγε στον Τσίπρα χθες το βράδυ στην Ομόνοια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και φώναζα μαζί με τους άλλους.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:Καλά έκανε, πολύ καλά έκανε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ καλά έκανα. Εσείς πώς το βλέπετε αυτό, δηλαδή πώς σας ακούγεται η ρήση του κ. Τσίπρα ότι είναι το ΠΑΣΟΚ μας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:Νομίζω ότι είναι ιστορική ιεροσυλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα γιατί το λέτε αυτό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί δεν μοιάζει καθόλου με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς δεν μοιάζει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν τυχοδιώκτης, δεν έλεγε πράγματα που δεν μπορούσε να τα κάνει, ούτε μιλούσε για αριστεροδεξιές συμμαχίες. Μιλούσε μόνο για ιδέες και για πολιτικές, οι οποίες εμπνέανε το λαό. Δεν μιλούσε για τέτοια πράγματα, που μιλάει ο κ. Τσίπρας. Σκεφτόσαστε τον  Παπανδρέου να συνεργαζόταν με τον κ. Καμμένο στην ίδια κυβέρνηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αυτό πράγματι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μου φαίνεται και τόσο λογικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ούτε λογικό ούτε πιθανό μου φαίνεται, αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως συζήτηση, θα τη δούμε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο κ. Τσίπρας είναι στη λογική, προεκλογική περίοδος είναι, μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε, προκειμένου να ανέβει το ποσοστό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εσείς που δε λέτε ό,τι θέλετε σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επανασυσπειρώσει τον κόσμο του, αυτούς που ψήφισαν δηλαδή ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν θεωρώ κ. Παπαχρήστο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο του. Εγώ δεν το προεξοφλώ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι αύριο, ότι από απόψε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τουλάχιστον αυτό λένε οι δημοσκοπήσεις.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι ήδη άρχισε ο κόσμος του να συσπειρώνεται και ότι την Κυριακή θα δούμε ένα αποτέλεσμα έκπληξη σε σχέση με τα αναμενόμενα, σε σχέση με αυτά που οι μετρήσεις λέγανε, αυτές όλες που, ενώ απαγορεύεται, κρυμμένες πίσω από φύλλο πλατάνου, κάθε μέρα κυκλοφορούν σε διάφορα έντυπα και στο διαδίκτυο κλπ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι ενώ όλοι οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι ελάχιστοι απαντούν ακόμα στις ερωτήσεις τους και ότι υπάρχει ένα κουφό κλίμα, όπου και από αυτούς που απαντούν το 33% λέγανε, χθες, ότι είναι αναποφάσιστοι, σκέφτομαι ότι ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει, επειδή θα έχει και μεγάλη συμμετοχή, θα ανατρέψει πλήρως αυτές τις δημοσκοπήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μηνύματα για μεγάλη συμμετοχή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σε αυτούς που απαντάνε, τους λένε ότι θα πάνε. Δεν προβλέπεται, εν πάση περιπτώσει, η αποχή που φαινόταν στην αρχή ότι θα έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το άλλο ερώτημα που θέλω να σας κάνω, έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα. Μπορείτε να μας περιγράψετε το τοπίο; Τι θα περιμένουμε δηλαδή; Τι περιμένουμε τη Δευτέρα 7 του μηνός;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι το προεκλογικό κλίμα δεν ταιριάζει καθόλου με το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών. Δηλαδή, υπάρχει ένα πολυκερματισμένο πολιτικό τοπίο, εξαιτίας της κρίσης, προφανώς, και τα κόμματα που βγήκαν μέσα από τα κομμάτια των μεγάλων κομμάτων κλπ.
Όλο αυτό το προϊόν της κρίσης ακολουθεί μια προεκλογική τακτική που φαίνεται να είναι ασύμπτωτη, δηλαδή να μην μιλάει κανένας με κανέναν. Νομίζω όμως ότι τη Δευτέρα κάποιοι πρέπει να μιλήσουν για το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, αυτό είναι το βασικό μας θέμα. Τη Δευτέρα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση. Τη Δευτέρα πρέπει να υπάρχει Υπουργός Οικονομικών που σε δέκα ημέρες θα πάει στο Eurogroup. Τη Δευτέρα πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί ότι θα πάρουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους τον Ιούνιο, τον επόμενο μήνα δηλαδή. Τη Δευτέρα πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι. Εμείς πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι.     
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, πώς θα γίνει αυτό όταν ο μεν κ. Σαμαράς λέει ότι εγώ δεν συνεργάζομαι με το ΠΑΣΟΚ, ξεχάστε το, ο δε κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο και ότι εμένα ο στόχος μου είναι να βγω πρώτο κόμμα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, δεν είναι δεδομένο. Ακούστε, δεν μοιάζει το ένα με το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Δεν μοιάζει, συμφωνώ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:Δεν μοιάζει. Να σας πω γιατί. Γιατί ο κ. Σαμαράς λέει ότι δεν συνεργάζεται έτσι κι αλλιώς με το ΠΑΣΟΚ για λόγους αρχής γιατί το ΠΑΣΟΚ κάνει μια πολιτική, το οποίο θεωρώ, ελαφρώς, γελοίο, διότι ο ίδιος υπέγραψε τη συμφωνία και επαίρεται ότι διαπραγματεύθηκε χωρίς να έχει διαπραγματευθεί και θεωρεί τη συμφωνία επιτυχή, άρα πώς δεν συνεργάζεται; Δηλαδή, δεν μπορεί να κάτσει να συζητήσει καν. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει η χώρα να περιμένει πότε θα ψηφιστεί αυτοδύναμος ο κ. Σαμαράς για να γίνει Πρωθυπουργός;
Το πρόβλημα της χώρας είναι αν θα γίνει Πρωθυπουργός ένας άνθρωπος που αλλάζει θέση από μήνα σε μήνα και από δίμηνο σε δίμηνο ή το πρόβλημα της χώρας είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα;
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, προφανώς από φιλοευρωπαϊκά κόμματα, προφανώς από όσα κόμματα μπουν στη Βουλή, ακόμα κι αυτά που πιθανά δεν θα μπουν στη Βουλή και είναι φιλοευρωπαϊκά, να μπορέσει να υπάρξει μια μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών δυνάμεων που να εκφραστεί σε ένα πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση με βάση τη συμφωνία, αλλά όχι τη συμφωνία μόνο. Η συμφωνία είναι ένα κομμάτι. Υπάρχει ένα Εθνικό Σχέδιο που παρουσιάζουμε.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ωραία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς στη συζήτηση θα βάλουμε την πρότασή μας και μπορεί και ο άλλος να φέρει τη δική του πρόταση, είναι φανερό. Δε λέμε ότι μόνο με τη δική μας πρόταση, αλλά πρέπει να υπάρχει αυτή η συναίνεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Αυτή είναι η μία εκδοχή της συζήτησης. Η δεύτερη εκδοχή είναι τα δύο μεγάλα κόμματα να είναι κάτω από το 50%, το ψυχολογικό όριο του 50%, και άρα να είναι έρμαια στις επιθέσεις ότι δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, άρα δεν μπορούν να κυβερνήσουν.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γι’ αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλάει όχι για δικομματική κυβέρνηση, γι’ αυτό κι εγώ είπα προηγούμενα αν είναι δυνατόν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
Γι’ αυτό λέμε ότι μπορεί ο κ. Κουβέλης σήμερα να έχει αυτό, ο κ. Τσίπρας, ένα κομμάτι του να λέει αυτά, η κα Μπακογιάννη να μπει – να μην μπει στη Βουλή αλλά να είναι φιλοευρωπαϊκή. Όλα αυτά, οι Οικολόγοι, δεν ξέρω ποιοι άλλοι, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευρύτατης λαϊκής βάσης εκπροσώπηση σε μια κυβέρνηση με μια προγραμματική σύγκλιση. Αυτή είναι η προϋπόθεση που λέει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι δεδομένο, μια προγραμματική σύγκλιση που θα έχει συμφωνηθεί και που θα είναι μια πολιτική κυβέρνηση πλήρης, όχι ειδικού σκοπού, για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια μέχρι να βγει η χώρα από το μνημόνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ούτε τεχνοκράτες θέλουμε. Θέλουμε πολιτικά πρόσωπα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Οι τεχνοκράτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις γνώσεις τους σε μια κυβέρνηση, αλλά να είναι αμιγής κυβέρνηση τεχνοκρατών, δε νομίζω ότι θα δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυβέρνηση αποκλειστικά της Νέας Δημοκρατίας, κυβέρνηση μειοψηφίας θα στήριζε το ΠΑΣΟΚ;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω, ειλικρινά δεν μπορώ να το απαντήσω διότι εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα και κυρίως και από τη στάση του κ. Σαμαρά, αλλά και γενικότερα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Θα φανεί στη μετεκλογική συζήτηση. Εν πάση περιπτώσει, τίποτα δεν αποκλείεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Επίσης επανέρχομαι σε…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς θέλουμε να έχει κυβέρνηση η χώρα και να πάρουν και τα κόμματα τις ευθύνες τους. Ακούστε, μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει μόνο την ευθύνη του. Το ΠΑΣΟΚ κάνει την αυτοκριτική του λες και η κρίση εμφανίστηκε το 2009, όταν πήραμε εμείς την κυβέρνηση, ενώ την παραλάβαμε την κρίση πλησίστια.
Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που χτυπιέται από τους πάντες και όταν εμείς υπογράφαμε τις συμφωνίες, αυτοί απέξω ενώ βρίζανε, μας λέγανε από μέσα, και το ξέρετε καλά, από τους διαδρόμους της Βουλής «κοιτάξτε μην κάνετε καμία βλακεία και δεν ψηφίσετε τη συμφωνία». Δηλαδή, με συγχωρείτε, αυτό είναι παραλογισμός και είναι δημαγωγία και είναι λαϊκισμός, όταν ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα και κανείς δεν ενδιαφέρεται.  
Μετά τη Δευτέρα – επειδή ο λαός είναι σοφός και το αποτέλεσμα θα είναι σοφό – θα καθίσουν στο τραπέζι, γιατί αλλιώς η καταδίκη θα μεταφερθεί σ’ αυτούς. Όχι να χτυπάνε το κόμμα που κράτησε μια πατριωτική στάση και είχε μια πατριωτική ευθύνη αυτόν τον καιρό.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης παρεμφερής είναι και η ερώτηση που θέλω να σας κάνω σε ό,τι αφορά εσάς προσωπικά. Έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα μετείχατε σε μία κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά. Ισχύει αυτό; Επιμένετε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι μια προσωπική μου θέση. Έχω το δικαίωμα να το λέω και ασφαλώς με τον κ. Σαμαρά να θέλει να διώξει μετά τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ από την πολιτική ζωή της χώρας, να μη δέχεται να κουβεντιάσει με το ΠΑΣΟΚ, να θεωρεί ότι μόνο το κόμμα του μπορεί να κυβερνήσει και να λύσει προβλήματα που δεν μπορεί να τα λύσει το 70% του ελληνικού λαού γιατί υπάρχει μια τρομαχτική αντίφαση και ένα τεράστιο πρόβλημα και μια μεγάλη κρίση, με τον κ. Σαμαρά να παίζει αυτό το παιχνίδι το τυχοδιωκτικό, λέγοντας διάφορα πράγματα σαν κι αυτά που λέει και αλλάζοντας θέση από μήνα σε μήνα, προφανώς δεν μπορώ να μπω.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Σκανδαλίδη, σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα. Ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search