skip to Main Content

Αποσπάσματα συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8.

στους δημοσιογράφους Πηνελόπη Γαβρά και Δημήτρη Χόνδρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ένα ερώτημα που απασχολεί τον κόσμο που βλέπει να γίνονται αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, αλλά δεν βλέπουμε καπνό.»

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: « Οι συσκέψεις αυτές είναι αναγκαίες, γιατί είμαστε σε μια κρίση πάρα πολύ μεγάλη, το πρόβλημα είναι αν στις συσκέψεις εξαντλούνται τα θέματα, αποφασίζονται και αυτά που ανακοινώνονται είναι σίγουρα, δεν τα παίρνουμε πίσω μετά. Ενώ από την μια μεριά ο πρωθυπουργός κάνει πάρα πολύ μεγάλες

προσπάθειες και δίνει μάχες σε όλα τα επίπεδα και στο εξωτερικό και στη χώρα, η κυβέρνηση σε αυτή την διαδικασία μεταφέρει μια ανασφάλεια στο κόσμο, ότι ρίχνει ένα μέτρο στην αγορά για να δοκιμάσει αν αντέχει η αγορά, ή δεν αντέχει. Το πρωτεύον είναι να συμφωνήσουν όλοι σε μια πολιτική, να την αποφασίσουν, να την ανακοινώσουν και να την υλοποιήσουν. Εμφανίζονται υπουργοί που παίρνουν διαφορετική θέση στο ίδιο θέμα και αυτό μεταφέρει μεγάλη ανασφάλεια και στις αγορές και παντού. Πρέπει αυτό το πράγμα να διορθωθεί και πρέπει να διορθωθεί άμεσα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κυβέρνηση ήρθε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά βρήκε μια κατάσταση την οποία δεν μπόρεσε κανείς να την εκτιμήσει πριν από τις εκλογές.»

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: « Αυτό είναι αλήθεια.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μιλάμε για την κατάσταση στην οικονομία.»

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: « Αυτό που παρέλαβε η κυβέρνηση είναι ένα χάος τραγικό, ένα αδιέξοδο τραγικό. Πρέπει εκεί λοιπόν να βρει ένα δρόμο.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εδώ βλέπετε ένα έλλειμμα.»

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: « Ναι, νομίζω όμως ότι μπορεί να λυθεί εύκολα με τον καλύτερο συντονισμό και την αυτοσυγκράτηση των υπουργών. Να έχουμε διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές γλώσσες πολλές φορές, αλλά προτού εξαγγελθεί η πολιτική. Μόλις εξαγγέλλεται η πολιτική, να έχουμε συμφωνήσει όλοι σε αυτό. Πρέπει ταχύτατα να πάμε σε μια αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών που εξαγγέλλουμε και αυτό είναι ευθύνη και χρέος του πρωθυπουργού. Όπως επίσης είναι χρέος του πρωθυπουργού, αυτά τα σκληρά μέτρα και αυτή την πολιτική που εξαγγέλλει που είναι πάρα πολύ σωστή για τις αλλαγές στις δομές του κράτους και τα λοιπά, να την μετατρέψει σε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τον λαό, γιατί ο λαός θέλει να δει φως στο τούνελ. Επείγουν οι θεσμικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει ο κος Παπανδρέου. Οι αλλαγές προηγούνται και κάνουν κακό αυτοί που πιστεύουν, ότι δεν έπρεπε να βάλει όλα τα θέματα στο τραπέζι και να μην κάνει τις αλλαγές τώρα, γιατί υπάρχει οικονομική κρίση. »

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η εικόνα επιτείνει και την δυσπιστία στις αγορές.»

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: « Νομίζω ότι απέναντι σε αυτά μια συνταγή υπάρχει, αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα και προπαντός να μην μας πιάνει πανικός, αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Και μην μου πει τώρα και ο κος Αλμούνια και οποιοσδήποτε αξιωματούχος της ΕΕ, ότι δεν ήξεραν ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας και ξαφνικά την ανακάλυψαν επί ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί λοιπόν η ιστορία καλό είναι να γίνει ευρωπαϊκή υπόθεση, σοβαρή, και επί τέλους η ΕΕ σε κάποια θέματα να παίρνει και μερικές πολιτικές αποφάσεις. Δεν θα αποφασίζει ο Τρισέ για οτιδήποτε συμβαίνει στην Γηραιά Ήπειρο.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σας προβληματίζουν οι κοινωνικές αντιδράσεις;»

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:
« Είναι δίκαιες σε ένα βαθμό από την δική τους σκοπιά, διότι χάνουν ένα κομμάτι του βιοτικού τους επιπέδου, από την άλλη μεριά θα πρέπει όλες αυτές οι αντιδράσεις να είναι μέσα στο πλαίσιο του να μην προσπαθούν «να κρατήσουμε τα κεκτημένα μη χάσουμε και αυτά που έχουμε τελικά.» Η φιλοσοφία και η λογική της στρατηγικής που αναπτύσσεται τώρα για τις αλλαγές και την έξοδο από την κρίση, να γίνει κτήμα και του τελευταίου έλληνα πολίτη, προκειμένου μέσα σε αυτό το θωρακισμένο πλαίσιο, όλες οι κινητοποιήσεις να έχουν και ένα πρακτικό αποτέλεσμα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν κάποιες αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για όλη αυτή την διαδικασία λήψης των μέτρων και για τα μέτρα τα ίδια;»

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:
« Λογικό δεν είναι; Όταν εμφανίζεται μια στροφή, ή μια προσαρμογή της πολιτικής σε ένα άλλο επίπεδο να έχει αντιδράσεις; Όμως, πρέπει να πω ότι αυτές οι αντιδράσεις καλό θα είναι να μείνουν σε ένα επίπεδο πραγματιστικό, μην πάμε σε μια σκιαμαχία. Διότι θα είναι σκιαμαχία, αν οποιοσδήποτε νομίζει, από τον γραμματέα του κόμματος μέχρι το τελευταίο στέλεχος ότι μέσα σε αυτή την φοβερή κρίση που περνά η χώρα, έχει την πολυτέλεια και να τρώει τις σάρκες μας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει ενωμένο, να υποστηρίξει όχι μόνο τα μέτρα, να υποστηρίξει την στρατηγική εξόδου από την κρίση. Φυσικό είναι ένας που έχει την αγωνία για την πορεία της παράταξης να πει τη γνώμη του, δεν βάζει κανείς φίμωτρο στις απόψεις, αλλά άλλο είναι αυτό το πράγμα και άλλο είναι να μένουμε σε μια σκιαμαχία.»

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search