skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «FLASH».

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ & ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Το πρώτο θέμα που θα μπει προς συζήτηση από την Κυριακή αργά το βράδυ Δημήτρη, όταν θα υπάρχει η εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος, θα είναι το αν έχουμε ή όχι Κυβέρνηση. Κυβέρνηση συνεργασίας, Κυβέρνηση μειοψηφίας και τι είδους Κυβέρνηση.
Επ΄ αυτού κάτι θα έχει να μας πει ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας. Καλημέρα σας κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα.
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς πάνε τα πράγματα στην περιφέρειά σας κατ΄ αρχήν;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ζεσταίνεται το κλίμα, ζεσταίνεται. Έστω και τις τελευταίες μέρες ζεσταίνεται πολύ.
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε τη θερμοκρασία; Γιατί πράγματι έχουμε καλοκαιρινή θερμοκρασία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ζεσταίνεται και ο καιρός και η συμμετοχή των ανθρώπων. Οι συζητήσεις ανάψανε, αρχίζουν να συρρέουν σε διάφορες εκδηλώσεις. Όλα είναι πιο ζεστά, πιο πολιτικά, πιο εκλογικά.
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως είναι μια πρωτοφανής κατάσταση, διότι αν το ΠΑΣΟΚ βγάλει τρεις Βουλευτές στην Α΄ θα είναι επιτυχία, έτσι;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί προδικάζετε κ. Μητρόπουλε το αποτέλεσμα; Μην το προδικάζετε, γιατί μπορεί να δείτε εκπλήξεις αύριο.
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μην τυχόν και βγάλει δύο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, μη βγάλει τέσσερις.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Εν πάση περιπτώσει με δύο ή με τέσσερις κ. Σκανδαλίδη την επόμενη μέρα θα τεθεί ένα θέμα σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας κι εσείς..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν έρθει πρώτο θα βγάλει πάνω από πέντε.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ναι και πάλι όμως θα τεθεί θέμα Κυβέρνησης συνεργασίας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Εσείς τι άποψη έχετε επ΄ αυτού;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση, έχουμε δύο κριτήρια πάρα πολύ σημαντικά, το ένα είναι ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε Κυβέρνηση την επόμενη μέρα και το δεύτερο είναι αν είναι δυνατόν να είναι Κυβέρνηση όσο γίνεται περισσότερων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και περισσότερων κομμάτων, δεν χρειάζεται να είναι μια δικομματική Κυβέρνηση.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, είτε εκπροσωπηθούν, είτε όχι στη Βουλή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή κανενός από τα κόμματα που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που θεωρεί το ΠΑΣΟΚ μίασμα, μια που τα έφερε τα πράγματα ως εδώ και την έβαλε να υπογράψει το μνημόνιο τώρα θεωρεί ότι δεν μπορεί να συζητά μαζί του. Άρα νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς βρίσκεται έξω από τη λογική.
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχουν σε αυτή την Κυβέρνηση; Αν δεν κάνω λάθος εσείς είχατε κάνει μια τοποθέτηση ότι δε θέλετε να είστε σε τέτοια Κυβέρνηση, σε Κυβέρνηση Σαμαρά, έτσι;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμένα η τοποθέτησή μου ήταν πάρα πολύ απλή, με επικεφαλής τον κ. Σαμαρά.
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι, το διευκρινίζω κι εγώ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και διατηρώντας τις θέσεις αυτές που έχει τώρα, δηλαδή έδιωξε τον Παπανδρέου τώρα θα διώξει το ΠΑΣΟΚ, «θέλω να είμαι οπωσδήποτε Πρωθυπουργός, θέλω να είμαι εγώ και το κόμμα μου, το κόμμα μου ξέρει τι να κάνει» , κι όλα αυτά, προφανώς δε θέλω να είμαι.
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή πρέπει να μετανοήσει ο κ. Σαμαράς λέτε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως πρέπει να μετανοήσει και να έρθει με μια πολύ πιο συναινετική και σοβαρή λογική απέναντι στον ελληνικό λαό να κυβερνηθεί η χώρα.
Χρειάζεται μία Κυβέρνηση που είναι προφανές ότι, ακόμα κι αν είχε ένα κόμμα την αυτοδυναμία, που δεν πρόκειται να την έχει κανένα, ακόμα κι αν έχει την αυτοδυναμία οποιοδήποτε κόμμα δεν μπορεί μόνο του να κυβερνήσει με 155 και με 160 ακόμα και με 170 Βουλευτές.
Δεν είναι κοινοβουλευτική η πλειοψηφία που θα επιβάλλει τα επόμενα βήματα της χώρας, πρέπει να είναι μια σαφής λαϊκή πλειοψηφία.
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη εσείς έχετε δει περίπου όλα τα έργα νομίζω της ελληνικής πολιτικής τα τελευταία 30-35 χρόνια. Μια Κυβέρνηση συνεργασίας έτσι όπως είναι αυτή που προδιαγράφετε, πιστεύετε ότι θα μπορέσει πραγματικά να λειτουργήσει και να αποδώσει για τη χώρα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω καθαρά κ. Μητρόπουλε, πρέπει να αποφασίσει το πολιτικό σύστημα την επομένη των εκλογών, να ανοίξει μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή της χώρας. Ή θα αλλάξει ή θα καταστραφούμε. Δεν υπάρχει μέση λύση. Ή θα αλλάξει τακτική, λογική, αυτή την παλιά λογική, να πάμε αναδρομικά, να δικαιώσουμε ο καθένας την πορεία του τις πράξεις του, να δικαιώσει ο καθένας τη διαδρομή του και παράλληλα να κρατήσουμε μονομερώς για τον εαυτό μας και για τα μικροκομματικά μας ποσοστά, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ του προηγούμενου καιρού τα λέω αυτά, να κρατήσει με το ζόρι τις θέσεις του δε γίνεται τίποτα.
Πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί σοβαρά υπεύθυνα από μια Κυβέρνηση που θα αναλάβει το μεγάλο βάρος να τη βγάλει από το μνημόνιο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εμείς λέμε το 2015 το αργότερο, να αποφασίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να τις εφαρμόσει, όλα αυτά τα πράγματα είναι θέματα επιβίωσης της χώρας.
Κι εδώ ακούμε διάφορα πράγματα από δω κι από κει. Ο ένας λέει θα πάμε να κόψουμε, θα πάμε στο επαχθές χρέος, θα το επιδικάσουν τα δικαστήρια, θα πληρώσουμε το υπόλοιπο όποτε θέλουμε. Αυτά δεν είναι σοβαρής χώρας πολιτική ζωή.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Μπορείτε να μας περιγράψετε λίγο πως φαντάζεστε μία Κυβέρνηση συνεργασίας που μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βγάλει τη χώρα από την κρίση; Δηλαδή είπατε φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, εννοείτε ακόμα κι αν μείνουν εκτός Βουλής; Το κόμμα της κας Μπακογιάννη ας πούμε ή του κ. Μάνου;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί όχι, γιατί όχι; Τις περισσότερες φιλοευρωπαϊκές, όσο γίνεται περισσότερες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
Νομίζω ότι θα αναθεωρήσει και τη στάση του περί της συνεργασίας ο κ. Κουβέλης, νομίζω ότι κι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλλει στον αρχηγό του, να μην κάνει τον τυχοδιώκτη συνεχώς. Κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ποια είναι η λύση, οι διαδοχικές αναμετρήσεις; Ποιος είναι ο Υπουργός που θα πάει στις Βρυξέλες τις επόμενες μέρες για να διαπραγματευτεί; Τι θα γίνει με τα μέτρα του Ιουνίου; Πως θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιουνίου; Αυτά δεν είναι κινδυνολογία, είναι πραγματικά προβλήματα και απέναντι σε αυτά τα πραγματικά προβλήματα, πρέπει να υπάρχει μια υπεύθυνη Κυβέρνηση, που να εκφράζει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Μάλιστα, κατανοητό. Ως προς την πρωθυπουργία, αποδέχεστε ότι πρέπει να προέλθει ο επόμενος Πρωθυπουργός από τις δυνάμεις του πρώτου κόμματος;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατά γενική, αν θέλετε, αρχή δεν έχω αμφισβήτηση σε αυτό, σε γενικές γραμμές, αλλά εδώ μπορούμε να συζητήσουμε πρόσωπα. Τώρα θα υπάρχουν άξια πρόσωπα που θα μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά και να είναι εμπιστοσύνης, να είναι κοινά αποδεκτά, να χαίρουν σεβασμού σε όλο το χώρο. Θα εφαρμόσει ένα δύσκολο πρόγραμμα ο επόμενος Πρωθυπουργός..
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη σε ψηφοφόρους που σας ρωτούν γιατί να ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ τι απαντάτε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί κ. Μητρόπουλε τώρα που βλέπω και όλη την προεκλογική περίοδο να επικεντρώνεται κόντρα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ παρακαλούσαν να μην τυχόν και δεν ψηφίσουμε τις συμφωνίες και καταστραφεί η χώρα βρίζοντάς μας, νοιώθω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε η μόνη δύναμη πατριωτικής ευθύνης που μπορεί να τραβήξει το καράβι μπροστά.
Με τη συναίνεση και των άλλων και με μετριοπάθεια με σοβαρότητα, απαντώντας στα προβλήματα της χώρας και είμαστε η μόνη δύναμη που ένα πολιτικό πρόγραμμα που παρουσίασε είναι κοστολογημένο, είναι ακριβές, συνδυάζεται με την τήρηση αλλά και την υπέρβαση του μνημονίου και δίνει μια καινούρια προοπτική στον τόπο.
Διαλέγει έναν δύσκολο δρόμο, όχι το δρόμο της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, όχι το δρόμο του δεξιού και του αριστερού λαϊκισμού γιατί περί αυτού πρόκειται, αλλά μιας σοβαρής υπεύθυνης δύναμης που θέλει να πάει τη χώρα μπροστά.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, αλλά κάποιο λάθος δεν έχετε κάνει και παρουσιάζουν τέτοια ενίσχυση τα κόμματα της Αριστεράς;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πολλά λάθη έχουμε κάνει αλλά είμαστε και οι μόνοι που κάναμε αυτοκριτική. Εμείς πολλά λάθη έχουμε κάνει και τα παραδεχόμαστε, όλοι οι άλλοι δεν έχει κάνει κανένας λάθος. Δεν το βλέπετε στην προεκλογική περίοδο; Έχει κάνει κανένας λάθος; Όλα τα λάθη είναι του ΠΑΣΟΚ;
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, όλα στα λόγια είναι εύκολα και η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ άσκησε εξουσία.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε, άσκησε εξουσία σε μια χώρα..
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εννοώ στα λόγια τα δικά σας, στα λόγια των άλλων, στα κόμματα της Αριστεράς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λες και η κρίση ξεκίνησε το 2009 που πήραμε την Κυβέρνηση, ότι δεν υπήρχε ένας Πρωθυπουργός που απέδρασε όταν είδε το πρόβλημα. Δεν υπήρχε μια παράταξη που διπλασίασε το χρέος και τριπλασίασε, τετραπλασίασε το έλλειμμα, δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι τύποι οι οποίοι λέγανε ότι ήταν όαση η Ελλάδα στην κρίση επί δύο χρόνια, μέχρι να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να δούμε ότι είμαστε στο γκρεμό έτοιμοι να πέσουμε. Δεν μπορεί όμως όλα να τα φέρνει η τελευταία διετία, που και πάλι μόνοι μας επιχειρήσαμε αυτό το δύσκολο έργο, κάναμε την αυτοκριτική μας κι όλοι μας βρίζουν. Τι να κάνουμε;
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ευχαριστούμε, καλή σας μέρα.
Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να είστε καλά, ευχαριστώ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search