skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Πολύς λόγος έγινε για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση. Οι «ανώνυμοι»υπουργοί που προτείνατε σας διευκολύνουν για συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντίστροφα;

Η συμμετοχή μας έχει δυο όψεις. Η πρώτη αφορά την εθνική διαπραγμάτευση όπου για λόγους πατριωτικής ευθύνης δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Συμπληρώνεται με την  προγραμματική σύγκλιση. Θέλουμε Κυβέρνηση πλήρη, σταθερή, αποτελεσματική, όχι ευκαιριακού στόχου ή ειδικού σκοπού. Η δεύτερη αφορά την καθημερινή διαχείριση της εξουσίας. Δεν διεκδικούμε ποσοστά, μερίδια, κατανομές θώκων. Δεν το κάνουμε για διευκόλυνση και αποστάσεις αλλά για λόγους αρχής. Γι’ αυτό μιλούμε για κανόνες και αρχές στη διακυβέρνηση.

Ωστόσο θα μπορούσατε κάτω από ορισμένες εξελίξεις να αναθεωρήσετε και να  βάλετε πολιτικά στελέχη;

Η αποδοχή του διαχωρισμού των στελεχών θα σήμαινε ότι μπαίνουμε ακόμα πιο βαθιά στον κρατισμό και τον κυβερνητισμό που τον πληρώσαμε για χρόνια.. Στο εκλογικό σώμα το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε μικρό ποσοστό. Ας απογαλακτιστεί επιτέλους από την εξουσιομανία. Προφανώς όλοι μας στηρίζουμε την Κυβέρνηση να πετύχει στο έργο της για το καλό της χώρας και όχι για συνδιαχείριση της καθημερινότητας. Δεν πιστεύω ότι συντρέχει λόγος αναθεώρησης της στάσης μας.

Κάτω από ποιές προϋποθέσεις θα αποχωρούσατε από τη Κυβέρνηση;

Ακούστε. Αν από τα πρώτα βήματα σκεπτόμαστε το πως θα αποχωρήσουμε μετατρέπουμε  μια εθνική ανάγκη σε υποχείριο μικροκομματικών υπολογισμών. Υπάρχει μια συμφωνία. Απεικονίστηκε στις  προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού . Αυτή είναι οδηγός μας, ελπίζω ότι όλοι θα την τηρήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια. Ήδη ο Ευ. Βενιζέλος παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Αυτή η Κυβέρνηση θα βοηθήσει τη χώρα αν πετύχει στους στόχους της και δείξει αντοχή. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε και θα κρίνουμε μόνο αν λοξοδρομούμε από τα συμφωνηθέντα και μάλιστα αυστηρά.

Με βάση αυτή τη συμφωνία έχετε θέσει τους εταίρους και δανειστές μας  μπροστά σε κόκκινες γραμμές. Πάρετε για παράδειγμα το όχι απολύσεις. Σας λένε μείωση του κράτους. Πως;

Η δανειακή σύμβαση τίθεται συνεχώς σε διαπραγμάτευση και αναθεώρηση όχι σε ότι αφορά του στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του χρέους  αλλά τους όρους και τις προϋποθέσεις που οδηγούν πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά σ’ αυτούς. Εδώ  η μάχη είναι σκληρή. Η αποτελεσματικότητα ενός μέτρου κρίνεται  από το οικονομικό του εξαγόμενο αλλά και τις συνθήκες εφαρμογής. Για το παράδειγμα της μείωσης του κράτους η θέση μου από την αρχή ήταν πρώτα ορθολογική οργάνωση, έπειτα αναγκαστικές μετατάξεις , αξιολόγηση και κρίση τι περισσεύει και αν περισσεύει. Αν το εφαρμόζαμε από την αρχή τώρα θα είχαμε διαφορετικό κράτος. Αντί γι’ αυτό μιλάμε για 15.000 απολύσεις με ανύπαρκτο οικονομικό « κέρδος ». Ένα νέο μείγμα πολιτικών είναι πιο εύκολο σήμερα κάτω από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οφείλουμε να το διεκδικήσουμε.

Ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη οργανωτική προσπάθεια στις τόσες; Γιατί τώρα θα πετύχει;

Αυτή τη φορά δεν θα είναι ένα οργανωτικό εγχείρημα. Συνδέεται άρρηκτα με την ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου. Οφείλει να αναδείξει την εναλλακτική στρατηγική για τον τόπο. Το νέο ΠΑΣΟΚ θα προκύψει από την ίδια μήτρα αξιών αλλά σε εντελώς  διαφορετικές συνθήκες, με νέα ταυτότητα. Αυτοδύναμη Ελλάδα στις μέρες μας μόνο μια Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας μπορεί να είναι και το μέτωπο των παραγωγών και των δυνάμεων της εργασίας ο φορέας της. Η στροφή στο χώρο του ιδιωτικού είναι κεντρικό σημείο αυτής της αλλαγής . Τη δεκαετία του ‘ 80 η αλλαγή πέρασε αποκλειστικά από το κράτος.

Τι θα είναι δηλαδή το νέο ΠΑΣΟΚ; Κεντρώο, αριστερό, σοσιαλιστικό, φιλελεύθερο, τι απ’ όλα;

Προσβλέπουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό φορέα της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Δύναμη πατριωτικής  ευθύνης και στρατηγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Εγγυητή της δημοκρατικής νομιμότητας και της πολιτικής σταθερότητας. Αλλά και με υψωμένη ξανά τη σημαία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης και αναλογικής κατανομής της ευημερίας στις δύσκολες πραγματικά συνθήκες. Θέλουμε ξανά το λαό κοντά μας.

Και πρέπει γι’αυτό ν’ αλλάξει όνομα και σύμβολο; Να επανεγγραφούν από την αρχή ιστορικά στελέχη πρώην Πρωθυπουργοί, μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου;

Το ΠΑΣΟΚ είναι μια ιστορική παράταξη, με πολύχρονη διαδρομή, κύρος, τεράστια προσφορά στην πατρίδα. Η αναγέννησή του δεν εξαρτάται από αλλαγές ονομάτων και συμβόλων. Απαιτείται βαθιά κοινωνική διεργασία και όχι προσχηματικές κινήσεις. Όσο για την επανεγγραφή των μελών από μηδενική βάση δεν σηματοδοτεί απαξίωση των στελεχών του αλλά μια διαδικασία βάσης και αυτοοργάνωσης χωρίς ιεραρχίες και κομματικές  προίκες. Σηματοδοτεί τη μαχητική επιστροφή στη λαϊκή βάση και την αποκατάσταση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Να οριοθετήσουμε ξανά την ιδιότητα του μέλους και τον κινηματικό χαρακτήρα της παράταξης που τα απωλέσαμε εδώ και πολλά χρόνια.

Πως αντιμετωπίζετε την ύπαρξη και τον πολλαπλασιασμό κινήσεων όπως της  κίνησης  Μόσιαλου, της γενιάς του Π’80, των «νέων μεταρρυθμιστών»;

Ο καθένας, η κάθε ομάδα, η κάθε φιλόδοξη ή επίδοξη τάση ας καταθέσουν τη γνώμη τους, τη πρότασή τους, ακόμη και την ολοκληρωμένη «πλατφόρμα» τους. Είμαι σταθερός θιασώτης της ιδέας «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Εξ άλλου πέρασε η εποχή της αυθεντίας, της μονοπώλησης της αλήθειας, των αμετακίνητων κοσμοθεωριών. Όλα στο τραπέζι, στο φως, στο διάλογο. Με μια προϋπόθεση. Να μην αλληθωρίζουμε. Να μην είμαστε με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω.

Και οι όμοροι χώροι; ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ; Τους θέλετε στο τραπέζι;

Όσους έχουν υπεύθυνη στρατηγική και στάση και δεν λειτουργούν στο όνομα του αριστερού λαϊκισμού που μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες τη χώρα τους θέλουμε ισότιμα, χωρίς ηγεμονισμούς  και αποκλεισμούς στο διάλογο για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Πέρασε η εποχή των αυτοδυναμιών και των μονοκομματικών λογικών. Πολιτική ανοιχτών θυρών για μια προοδευτική παράταξη με κοινωνικό εύρος και βάθος, μια νέα πλειοψηφία είναι ο στόχος μας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search