skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «FLASH».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζουμε το Βουλευτή της Α΄ Περιφέρειας Αθηνών του ΠΑΣΟΚ τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, γεια σας.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρατηρούμε κ. Σκανδαλίδη ότι το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται πάρα πολύ να βρει ένα βηματισμό.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ προέρχεται από μια ήττα και από μια συρρίκνωση δραματικής μορφής. Δεν ήταν ένα αποτέλεσμα φυσιολογικό σε ένα κόμμα που έχει μάθει να κυβερνά τόσα χρόνια και που διατηρεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα στις γραμμές του, με αποτέλεσμα τώρα να ψάχνει και το βηματισμό του. Αλλά, νομίζω ότι και στη σημερινή φάση, παρά τα ασταθή βήματα, όπως φαίνεται να είναι, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ένα προβάδισμα υπευθυνότητας και σοβαρότητας απέναντι στα προβλήματα της χώρας.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται και στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, αναπτύσσει μία δυναμική πραγματικά εντυπωσιακή, δυναμική πρώτου κόμματος, που μπορεί να αναλάβει και την ευθύνη της διακυβέρνησης και τείνει να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι αυτό το στοίχημα δεν παίζεται μόνο αυτές τις μέρες, γιατί βρισκόμαστε σε μια ρευστότητα και σε μία κρίση απίστευτη, θα παιχτεί για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Και για όσους βιάζονται να κάνουν ιστορικούς παραλληλισμούς και να μιλήσουν για οριστικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται στη βάση τυχοδιωκτικών επιδιώξεων και πολιτικών, νομίζω ότι θα διαψευστούν από τα γεγονότα και τα πράγματα, διότι ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ, που εσείς λέτε ότι οι δημοσκοπήσεις λένε ή κάποιες δημοσκοπήσεις λένε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις το λένε, δεν το λέμε εμείς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ρεύμα εξουσίας έχει αλλά ταυτόχρονα έχει κι ένα τρομακτικό φόβο απέναντι στην εξουσία με τον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα. Είδατε πως πήγε ο κ. Τσίπρας στην Ευρώπη και τι είπε και τι έγινε, πως τον αντιμετώπισαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη παρόλα αυτά φοβάστε ότι θα δημιουργηθεί ένας πόλος στην Κεντροδεξιά με τη Νέα Δημοκρατία και την κα Μπακογιάννη που πήγε τώρα και ένας πόλος ισχυρός αριστερός ας πούμε όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πόλους πολιτικά και κυρίως κοινωνικά θα συμπιεστεί το ΠΑΣΟΚ; Το φοβάστε αυτό ή θεωρείτε ότι είναι κάτι περαστικό, μια μπόρα περαστική;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε, αυτό ήταν μια πάγια στρατηγική όλων των δυνάμεων που αντιπαλεύανε το ΠΑΣΟΚ να το βγάλουν στη γωνία να το κατακερματίσουν και να το διαλύσουν κάποια στιγμή.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν ανεπιτυχής τακτική μέχρι τώρα όμως..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, συμφωνώ σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί από τη δεκαετία του ΄80 το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε, αυτό επιχειρούν και τώρα. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορούν να το πετύχουν εύκολα.
Πρώτον, διότι το κεντροδεξιό μέτωπο, όπως το ισχυρίζεται ο κ. Σαμαράς, είναι ένα μέτωπο αν θέλετε αταίριαστων γάμων και συγχωνεύσεων πρακτικών από πολύ εθνικιστικές μέχρι ακραία νεοφιλελεύθερες και λογικές, ας πούμε, αντιφατικών δυνάμεων.
Το δε μέτωπο το αριστερό, μάλλον ο αριστερός πόλος, έτσι όπως τον εκφράζει μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας πόλος εντελώς τυχοδιωκτικός, άλλα προτείνει την Κυριακή, άλλα τη Δευτέρα και άλλα την Τρίτη.
Την Κυριακή λέει να καταγγείλουμε τη σύμβαση, τη Δευτέρα λέει να είναι άλλο το μνημόνιο, άλλη η δανειακή σύμβαση, την Τρίτη λέει πάμε στη Βουλή να περάσουμε νόμους, την Τετάρτη λέει να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες, την Πέμπτη λέει να δεσμεύσουμε το 1% από το τζίρο των μεγάλων επιχειρήσεων, την Παρασκευή λέει άλλο, το Σάββατο άλλο.
Τελικά σκεφτείτε μια εβδομάδα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνούσε τη χώρα, θα ήταν η εβδομάδα επιστροφής στη δραχμή. Δε φοβάμαι εγώ αυτόν τον πόλο ότι μπορεί να δημιουργήσει μόνιμες διαδικασίες στους πολιτικούς συσχετισμούς για τα επόμενα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρόλα αυτά δείχνει από τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κ. Σκανδαλίδη να εκφράζει το θυμό και πολλές φορές και την απελπισία μεγάλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που φτωχοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι εγώ συμφωνώ σε αυτό και θα έλεγα ότι είναι και δικαιολογημένη η αγανάκτηση και αν θέλετε και η αντίδραση και η αντίσταση των ανθρώπων και του λαού, ας πούμε μετά από τόσες θυσίες, απέναντι σε ένα κόμμα, το οποίο κράτησε μόνο του τα ηνία της χώρας προσπαθώντας να την κρατήσει όρθια όλα αυτά τα χρόνια. Πληρώνει αυτό το τίμημα, το πληρώνουν παντού σε όλες τις περιόδους και σε όλες τις χώρες που περνάνε από τέτοιες κρίσεις.
Αλλά, θέλω να πω ότι και σήμερα όπως είναι τα κόμματα, αυτό που παρουσιάζει την υπεύθυνη πρόταση για το πώς θα βγει η χώρα από το αδιέξοδο, σε ποια σημεία μπορεί να κάνει αναθεώρηση της σύμβασης για το με ποια σοβαρή ευρωπαϊκή φωνή, όπως απέδειξε η τελευταία συνάντηση του Βενιζέλου με τον Ολάντ, μπορεί να είναι μέσα σε έναν μεγάλο συσχετισμό ευρωπαϊκών δυνάμεων που θα δώσει την τελική διέξοδο σε μια ασφαλή πορεία της χώρας προς τα εμπρός και προς την πρόοδο, αυτό είναι ένα πράγμα που δεν κρίθηκε χτες και θα κριθεί σήμερα ή αύριο στις εκλογές. Θα κρίνεται από δω και πέρα συνεχώς.
Το ΠΑΣΟΚ δε φοβάται ούτε την εξαφάνισή του, ούτε την παραπέρα συρρίκνωσή του. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρόν στις εξελίξεις και χωρίς το ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση σοβαρή στη χώρα δεν μπορεί να υπάρξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες..  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και κάτι ακόμα, δεν κυβερνούν οι δημοσκοπήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, σαφώς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί μην ξεχνάτε ότι η τελευταία δημοσκόπηση ήταν οι εκλογές, η σοβαρή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι, σύμφωνοι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και η διαφορά ανάμεσα στα κόμματα του πρώτου και του τρίτου ήταν 5 μονάδες. Γιατί βλέπω μια συμπεριφορά κομμάτων, που είναι στα 18%, στο 19% ή στο 15%, συμπεριφορά ηγεμονικών δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία. Ας προσγειωθούν λιγάκι, ας προσγειωθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σαφέστατα, και το ομολόγησα και το παραδέχομαι. αλλά σας είπα και πόσο φυσιολογικό το θεωρώ κιόλας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ επί τρεις δεκαετίες ήταν το κόμμα που εξέφρασε αν θέλετε το μεγαλύτερο κομμάτι της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα που είναι και πολύ εκτεταμένη κοινωνικά και οικονομικά. Αυτή η μεσαία τάξη σήμερα κ. Σκανδαλίδη, αν δεν σας ενοχλεί ο ποδοσφαιρικός όρος, έχει υποβιβαστεί, έχει πέσει κατηγορία, εννοώ οικονομικά και κοινωνικά.
Και πολύς κόσμος ο οποίος δούλεψε σκληρά επί πολλά χρόνια βλέπει αυτό το έργο να χάνεται. Ποια είναι η πρόταση που έχετε να κάνετε στον ελληνικό λαό σε αυτή τη μεγάλη την πολύ εκτεταμένη μεσαία τάξη, για να ανακάμψει η μεσαία τάξη και να μπορέσετε κι εσείς να δείξετε ένα διαφορετικό πρόσωπο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι προϊόντος του χρόνου η πρόταση για την έξοδο από την κρίση έχει μπει σε ένα αυλάκι.
Δηλαδή, θέλω να πω το εξής  είπατε για τη μεσαία τάξη και για το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να σας πω πραγματικά ότι τη μεσαία τάξη τη δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ΄80 και τη δημιούργησε μέσα, θα έλεγα, από δημόσιες πολιτικές κι όχι τόσο μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αυτό έγινε σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, για να μην βάζουμε μονάχα την Ελλάδα, λες και είναι το μοναδικό παράδειγμα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε και στη Γαλλία από τον Φρανσουά Μιτεράν.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και στη Γαλλία και στην Ισπανία το ίδιο έγινε. Υπήρξε, δηλαδή, μια πολιτική διαμόρφωσης κοινωνικών εξελίξεων μέσω του κράτους και της πολιτικής του κράτους, η οποία χαρακτήρισε όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα του νότου και προφανώς έφερε και μια ευημερία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς αυτοί είχαν και παραγωγική βάση και βιομηχανική, την οποία δεν έχουμε εμείς κ. Σκανδαλίδη, αλλά τέλος πάντων. ..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα και εκεί είναι μια από τις αδυναμίες τις μεγάλες, αλλά νομίζω ότι το παραγωγικό μοντέλο πια αρχίζει να κατασταλάζει στην Ελλάδα και πρέπει να επιταχύνουμε απλά τα βήματα.
Το θέμα είναι το εξής, ότι αυτή τη φορά θα πρέπει όλη αυτή η διαδικασία να γίνει κυρίως με την υποβοήθηση του κράτους, μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και αυτό αλλάζει και τις ίδιες τις κοινωνικές αναφορές των σοσιαλιστικών κομμάτων. Νομίζω ότι αν θέλουμε να μιλάμε για ένα ΠΑΣΟΚ που ανανεώνεται ή που υπάρχει από την αρχή ή που ιδρύεται από την αρχή, όπως λέει ο Βενιζέλος, για ένα ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες, θα πρέπει να συζητήσει πάρα πολύ σοβαρά για όλα αυτά τα τεράστια θέματα που αφορούν τη φυσιογνωμία του και τη στρατηγική του και να αποφασίσει πως θα συγκροτήσει τις δυνάμεις του και πως θα επαναχτίσει τις κοινωνικές του αναφορές με τις δυνάμεις εκείνες τις παραγωγικές της χώρας που μπορούν να δώσουν διέξοδο και στα αναπτυξιακά προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτικά τώρα μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ τι στάση θα κρατήσει; Δηλαδή φαντάζομαι θα υποστηρίξετε τον σχηματισμό Κυβέρνησης, έτσι;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι σαφές ότι για μας πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε Κυβέρνηση, όπως ήταν σαφές και την πρώτη φορά και μόνο εμείς τη στηρίξαμε αυτή την προσπάθεια, ενώ οι άλλοι, όπως είδατε, τη σαμπόταραν κανονικά, διότι είχαν σκοπό να κάνουν εκλογές, ήταν τα πρόσκαιρα κομματικά τους οφέλη. Και μετά τις εκλογές αυτές, μετά την πρόταση που έχει κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη δανειακή σύμβαση και την αναθεώρησή της και το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσίασε για να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο το 2015, πιστεύω ότι η μόνη ρεαλιστική και συγκεκριμένη  πρόταση ωθεί, μπορεί να υπηρετηθεί μόνο από μία προοδευτική Κυβέρνηση της υπεύθυνης Κεντροαριστεράς, όπως λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια μία Κυβέρνηση συνεργασίας, σε κάθε περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή την Κυβέρνηση συνεργασίας λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει και με πρόσωπα ή απλώς θα δώσει στήριξη πολιτική;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εξαρτάται από την προγραμματική σύγκλιση που θα υπάρξει. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση εάν υπάρξει μία συνεννόηση ευρύτερων προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων να υπάρξει και συμμετοχή μας στη διακυβέρνηση του τόπου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε, τώρα με αυτούς τους γενικούς όρους ας πούμε προοδευτικές ευρύτερες δυνάμεις, ποιες είναι αυτές; Η Δημοκρατική Αριστερά εννοείτε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί το μεταβατικό πρόγραμμα που θα φτιάξει ο κ. Δραγασάκης για να προσγειώσει τον κ. Τσίπρα στοιχειωδώς στη σημερινή πραγματικότητα να σημάνει και μια αλλαγή γραμμής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάζετε θέμα λοιπόν τρικομματικής Κυβέρνησης, με ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά, έτσι; Είναι ξεκάθαρο αυτό, αν το καταλάβαμε καλά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό μπορούσε να είναι η ευκταία λύση, αλλά αυτό εξαρτάται από τη στρατηγική και των άλλων κομμάτων, όχι μόνο από μας. Εμείς θα επιχειρήσουμε αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο, όπως επίσης και το να υπάρχει οπωσδήποτε Κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search