skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84».

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να καλημερίσω τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας. Κύριε Σκανδαλίδη καλή σας ημέρα και συγχαρητήρια για την εκλογή σας, δεν ξέρω αν πρέπει να πω το ίδιο για το κόμμα σας, νομίζω όχι, αλλά σε ό,τι σας αφορά συγχαρητήρια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το κόμμα μας δυστυχώς έχασε. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν τους Αθηναίους που με τίμησαν για μια ακόμα φορά, για τέταρτη συνεχή φορά, και με βγάζουν πρώτο Βουλευτή στην Αθήνα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εντυπωσιακό προσωπικό ρεκόρ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι πολύ τιμητικό για μένα. Και πιστεύω, ότι αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που φτιάχτηκε δεν αναφέρεται σε αυτά που απαξιώνουν την πολιτική ζωή, αλλά σε αυτά που την κρατούν ζωντανή.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το κόμμα σας, όπως είπατε, έχασε, αλλά δεν έχασε μόνο, έχασε με μια δεινή ήττα κ. Σκανδαλίδη. Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις ημέρες, ενώ είναι το μείζον, το δέντρο που πρέπει να βλέπουμε μπροστά μας είναι η χώρα, τα κόμματα είναι οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής και της διαμόρφωσης του πολιτεύματος. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει φωνές αυτοκριτικής για το τι ακριβώς συνέβη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ουσία είναι η εξής: Αυτή τη στιγμή παίζεται το μέλλον της Ελλάδας κι εμείς συζητάμε, θέλουμε να συζητήσουμε πάλι, για το παρελθόν. Είναι μια καινούργια πολιτική κατάσταση και πιστεύω ότι σ’ αυτή την καινούργια πολιτική κατάσταση, το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του, στέκονται με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα απ’ ό,τι στέκονται οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Γιατί το λέτε αυτό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το λέω γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που προτείνει, ρεαλιστικά, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και με προοδευτική κατεύθυνση, και κυρίως το λέω, γι΄ αυτούς που ζητάνε επαναδιαπραγματεύσεις και απαγκιστρώσεις από το μνημόνιο, με επικεφαλής πρόσωπα απ’ αυτό το χώρο, αλλά να μην αμφισβητηθεί η ευρωπαϊκή πορεία, μια που λένε ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα και δηλώνει υποστήριξη σ’ αυτού του τύπου την κυβέρνηση, όποιος είναι να πάρει την πρωτοβουλία να την κάνει, αν δε συντρέχει η δυνατότητα για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που νομίζω, κατά τη γνώμη μου πως θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, ήταν πολύ συγκεκριμένος, με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Άρα δεν είναι προαπαιτούμενο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός γιατί απ’ όσα έχει πει ο κ. Βενιζέλος μέχρι τώρα ζητά να του διασφαλιστεί ότι η χώρα θα μείνει στη ζώνη του ευρώ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό νομίζω το λέει κι ο κ. Τσίπρας. Γιατί δεν το λέει; Σταμάτησε να το λέει ότι θα μείνει η χώρα στο ευρώ; Δηλαδή, έχει ανοιχτό το δρόμο στη δραχμή, ο κ. Τσίπρας; Αν έχει ανοιχτό το δρόμο στη δραχμή να βγει να το πει στον ελληνικό λαό, τι κρύβεται;
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Γιατί αισθάνεται την ανάγκη να το επαναδιατυπώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Διότι άλλο είναι η καταγγελία του μνημονίου και άλλο είναι επαναδιαπραγμάτευση ή αλλαγή ορισμένων όρων, μετά από συζητήσεις. Άλλο  είναι να λες στους Ευρωπαίους, «πάρτε τα και φύγετε από δω κι εμείς δεν πληρώνουμε, δεν κάνουμε …και ακυρώνουμε κάθε συμφωνία που κάναμε μαζί σας κι έχει δεσμευτεί η χώρα με την υπογραφή της» κι άλλο είναι να πεις αυτό δε μας συμφέρει ελάτε να το συζητήσουμε. Υπάρχει νομίζω σαφής διαφορά. Και αν πάρω υπ’ όψιν μου ότι η πρώτη δόση που θα ερχόταν τώρα και είχε εγκριθεί , ήρθε κουτσουρεμένη και μάλιστα κατά το μέτρο του ποσού το οποίο δεν αφορούσε εμάς και όχι την εξυπηρέτηση του δανείου, γιατί όπως ξέρετε, από τα 1,2 δις τα 4 πάνε στην εξυπηρέτηση του δανείου, το 1,2 δις θα ερχόταν εδώ, δεν έρχεται, λόγω πολιτικής αστάθειας, λόγω αμφιβολίας του αν η Ελλάδα θα σεβαστεί τις συμφωνίες της. ..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι δεν ήταν και η καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας για την αποκατάσταση του πολιτικού κλίματος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και κάνουν ζημιά. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη δανείζει χρήματα και θέλει να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου. Αυτό έκανε πάντα, αυτό κάνει τώρα. Και αν σ’ αυτές τις εκλογές το 80% του ελληνικού λαού πίστευε, ότι δε θέλει να βγει με τίποτα από το ευρώ και την Ευρώπη και άλλο 80% λέει «όχι» στο μνημόνιο, «όχι» εννοώ αντιμνημονιακά τελείως ας πούμε, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διχασμός προσωπικότητας εδώ, δεν υπάρχει στους Ευρωπαίους.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πώς ακούτε το σενάριο, την πρόταση, δεν έχει διατυπωθεί επακριβώς, αλλά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση, στην οποία θα μετέχουν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ αν δεν το επιθυμεί;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τι να κάνει; Η ΔΗΜΑΡ έχει πει σε όλους τους τόνους από χτες ότι δε μετέχει σ’ αυτή την κυβέρνηση, γιατί το συζητάμε; Θα γίνει μια προσπάθεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά γιατί το συζητάμε; Κι από μόνη της δε συνιστά λύση κατά τη γνώμη μου, γιατί θα έχει κατ’ αρχήν λαϊκή νομιμοποίηση του 39% του ελληνικού λαού.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εκτιμάτε δηλαδή ότι είναι προαπαιτούμενο η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προφανώς.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εκτιμάτε ότι το πλέον πιθανό είναι το να γίνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, η λύση δηλαδή αν βρεθεί να βρεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι μέσω της τρίτης διερευνητικής εντολής;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι φανερό ότι ο κ. Βενιζέλος θα πάρει την τρίτη εντολή για να διευκολύνει και να προετοιμάσει όσο γίνεται καλύτερα τη συζήτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει και μια άποψη που λέει ότι ενδεχομένως δε θα έπρεπε να την πάρει προκειμένου να μη μακραίνει ο χρόνος αναμονής. Τη διατύπωσε σ’ εμάς χτες ο κ. Πάγκαλος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σιγά το χρόνο, μια μέρα..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μια μέρα θα την κρατήσει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ξέρω να σας πω, τώρα μου ζητάτε να σας πω πράγματα που δεν τα ξέρω. Μπορεί να γίνει και αύριο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πάντως με το πλαίσιο των συναντήσεών του φαίνεται ότι δε θα την κρατήσει, δε θα εξαντλήσει το τριήμερο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι δευτερεύον, το πρωτεύον είναι να προετοιμαστεί, να γίνει μια τελευταία προσπάθεια στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να υπάρξει λύση για τη χώρα. Για μένα, βλέποντας το τι κενό υπάρχει αυτή τη στιγμή εξουσίας, το τι τεράστια προβλήματα έχει ν’ αντιμετωπίσει η χώρα, το τι καθυστέρηση υπάρχει στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, το τι προβλήματα έχουμε με το άνοιγμα στο Κοινωνικό Ταμείο, που γίνεται τεράστιο όσο περνάει ο καιρός, η τρύπα γίνεται τεράστια. Και όλα αυτά τα πράγματα, περνώντας ο χρόνος, η χώρα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή κι εμείς ακόμα ερίζουμε ενώ έπρεπε ν’ αποφασίσουμε να φτιάξουμε μια κυβέρνηση για να κυβερνηθεί η χώρα. Ούτε ειδικού σκοπού, ούτε τίποτα. Μια κυβέρνηση κανονική, που θα πάει τα πράγματα μπροστά, ας πάει να διαπραγματευθεί ξανά το μνημόνιο, ας κάνει ό,τι θέλει, φτάνει να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία, να πάρουμε τις δόσεις να πληρωθούν οι μισθοί, να υπάρχουν οι άνθρωποι.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εκτιμάτε ότι θα πρέπει ν’ αποφευχθούν πάση θυσία οι επαναληπτικές εκλογές;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι θα ήταν θεού δώρο να γίνει αυτό αλλά ο Θεός τελευταία δεν κάνε δώρα στην Ελλάδα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μια και δεν κάνει και δώρα στο ΠΑΣΟΚ, να σας ρωτήσω εάν θέλετε ν’ αποκωδικοποιήσετε κάπως το εκλογικό αποτέλεσμα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ τα πλήρωσε όλα. Ήταν το μόνο κόμμα στις εκλογές που είχε απέναντί του τους πάντες. Όλη η καταστροφή της Ελλάδας επικεντρώθηκε στη διετία του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι σαφές ότι κανείς δεν πιστεύει ότι επικεντρώθηκε στη διετία αυτή..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κανείς δε φάνηκε να το πιστεύει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ πήρε τις αποφάσεις, αφού πήρε την καυτή πατάτα στα χέρια του, ο καθένας μπορεί να κρίνει αν ήταν θετικές ή αρνητικές, αλλά εν πάση περιπτώσει, κρατήθηκε η Ελλάδα όρθια γιατί τώρα θα ήταν χρεοκοπημένη. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το τίμημα, όπως το πληρώνουν οι κυβερνήσεις, οι παρόμοιες κυβερνήσεις που παίρνουν αποφάσεις αντιλαϊκές, αντιδημοτικές. Και νομίζω ότι πρέπει να τα δούμε αυτά τα πράγματα με απόλυτη ψυχραιμία, να δούμε πού κάναμε λάθη και πού υστερήσαμε, να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα και δεν το κάναμε, αλλά το κυριότερο απ’ όλα, να προτείνουμε στη χώρα μερικά πράγματα τελείως διαφορετικά για να προχωρήσει και να βγει από την κρίση.
Κι εμείς προεκλογικά επιχειρήσαμε να το κάνουμε αυτό, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, όπου έβαλε και συγκεκριμένους στόχους, που είναι πολύ ρεαλιστικοί, όπως, το να φύγει η Ελλάδα από το μνημόνιο το 2015, μέσα από μια δυναμική πορεία επανάκαμψης στην ανάπτυξη, όπως είναι, η δυνατότητα να επιμηκύνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή για να είναι πολύ πιο ήπια, όπως είναι μια σειρά από μέτρα που πήραμε για ανακούφιση στον αδύναμο κτλ. Τα είπαμε, δεν τα εκτίμησε ο ελληνικός λαός, διότι κυριάρχησε η συζήτηση για το παρελθόν, μας καταδίκασε, ο καθένας θα εισπράξει τώρα ότι η ψήφος είναι απόφαση, δε μπορεί να πάει κανείς κόντρα στην απόφαση του ελληνικού λαού.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή είναι προφανές ότι θ’ ανοίξει μια συζήτηση και στο εσωτερικό του κόμματός σας, αναρωτιέμαι πώς εσείς αντιλαμβάνεστε, πώς σχολιάζετε την άποψη που διατύπωσε χθες εδώ στον «Αθήνα 9,84» ο κ. Πάγκαλος για διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου που να συζητηθούν από την αρχή τα πάντα, και το θέμα της ηγεσίας και το θέμα της πολιτικής, ακόμα και το θέμα του αν χρειάζεται ή δε χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ ή θα πρέπει να δημιουργηθεί άλλο κόμμα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ συμφωνώ ότι το Συνέδριο θα είναι καταστατικό, ένα Συνέδριο μπορεί να συζητήσει τα πάντα, λογικό είναι. Και για την ηγεσία μπορεί να συζητήσει και ό,τι θέλει μπορεί να συζητήσει. Απλά, έχω τη γνώμη, ότι αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να κάνει πραγματικά μια καινούργια αρχή, πρέπει να γράψει από την αρχή τα μέλη του, να πάει ο κ. Σκανδαλίδης, ο κ. Πάγκαλος, να γραφτούν στις Οργανώσεις τους ως μέλη του ΠΑΣΟΚ και αν τους εκλέξει η βάση τους στο Συνέδριο μπορούν να θέσουν και θέμα ηγεσίας. Αυτή είναι η άποψή μου.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σύνεδροι δηλαδή εκλεγμένοι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όλοι. Ούτε ένας διορισμένος. Ούτε ένας. Από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, από την πρωτοβάθμια Οργάνωση. Και επανεγγραφή. Θα πάω, ας πούμε, εγώ στην τοπική μου Οργάνωση και θα πω: Σκανδαλίδης Κώστας, θέλω να γραφτώ μέλος του ΠΑΣΟΚ. Θα με γράψουν και θ’ αρχίσει η συζήτηση. Για την ιδεολογία, για το όνομα, για το πρόγραμμα, για τη στρατηγική, για την πολιτική γραμμή, για τα λάθη που έγιναν, για το αν έκαναν καλά τη δουλειά τους οι προηγούμενες ηγεσίες, για τη διαδρομή, αν ήταν σωστή ή όχι, για το αν πρέπει να υπάρχει ΠΑΣΟΚ ή όχι την επόμενη μέρα. Να τα συζητήσουμε όλα. Αυτοί που θα μετάσχουν θ’ αντιπροσωπευθούν στο Συνέδριο. Και αυτοί που θ’ αντιπροσωπευθούν θα έχουν δικαίωμα να θέσουν τα θέματα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να ρωτήσω κάτι τελευταίο: Ακούω μια άποψη και διαβάζω μια άποψη που λέει ότι ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να υπάρξει ο διεμβολισμός του χώρου του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Αριστεράς, ως κυρίαρχη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ αναλογία αυτού που είχε γίνει το 1974 με τη δημιουργία του ΠΑΣΟΚ .
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα. Όποιος νομίζει ότι μπορεί ν’ αντιγράψει γεγονότα ή καταστάσεις κινηματικού τύπου, όπως ήταν η εποχή μετά τη δικτατορία και να παραστήσει τον αρχηγό ενός ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος, που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, χωρίς να κατρακυλήσει στη χρεοκοπία από μόνος του, είναι γελασμένος.
Ας κρατήσει λιγάκι πιο κάτω το όνειρο, να δούμε τι θα κάνουμε με τη χώρα που μπορεί να χρεοκοπήσει σε μερικούς μήνες.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search