Συνέντευξη στο Ρ/Σ «FLASH».
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΤΣΟ & ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Καλημερίζουμε τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτή της Α΄ Αθήνας.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ο οποίος είναι μαζί μας στο στούντιο.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Και δε φαίνεται καθόλου εξουθενωμένος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα, να είστε καλά. Γιατί να είμαι εξουθενωμένος; Μια χαρά είμαι. Και θέλω να κάνω ένα σχόλιο, γι΄ αυτά που άκουσα προηγούμενα, τα γενικά κατ΄ αρχήν.
Πρώτα απ΄ όλα, θέλω να πω ότι είναι σημείο των καιρών, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εφαρμόζει πιο επεκτατικές πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει πια ότι ο συντηρητισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε στα ακραία του όρια.
Δεύτερο ότι πραγματικά υπήρχαν πολλές σοσιαλδημοκρατικές Κυβερνήσεις το 2002, αλλά στην καρδιά της κρίσης, η Ευρώπη είναι συντηρητική, συντηρητικότατη και ακόμα συντηρητικοποιείται. Με την ίδια πολιτική δε βγαίνει από την κρίση η Ευρώπη και επομένως πιστεύω ότι το θέμα θα επανατεθεί τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια και θα είναι μακρά η διάρκεια..
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Δηλαδή μέσω Γαλλίας-Γερμανίας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μακρά η διάρκεια, όχι μόνο σε επίπεδο αλλαγής συσχετισμών πολιτικών, σε επίπεδο πραγματικής αντιμετώπισης ενός συστημικού πια προβλήματος. Πιστεύω δηλαδή ότι αυτή η κρίση έχει και δομικά χαρακτηριστικά, δεν είναι απλά μία κρίση χρέους και μία κρίση κάποιων αριθμών ή παραγωγής, ας πούμε …
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά τώρα δεν είναι αργά; Έχει αλλάξει ο κόσμος, το κεφάλαιο μετακινείται με ηλεκτρονική ταχύτητα, ο κινέζικος καπιταλισμός θριαμβεύει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει, συμφωνώ σε αυτό και προφανώς η σοσιαλδημοκρατία είναι σε απόλυτο κενό και θα πρέπει να δώσει μια διαφορετική εναλλακτική πρόταση.
Υποτίθεται ότι μέσα στην κρίση διαμορφώνονται αυτά και είναι και λίγο μακρόσυρτα, δεν είναι τόσο απλά, γιατί να ξεφύγεις από μια πάγια θέση που μιλούσε για ανακατανομή με έναν συγκεκριμένο τρόπο, που μιλούσε για άλλη διανομή, που μιλούσε αν θέλεις για ένα κοινωνικό κράτος που στηρίζεται κυρίως στον κρατικό προϋπολογισμό και λοιπά, αυτές οι μέθοδοι έχουν ξεπεραστεί από τα πράγματα και πρέπει να βρει έναν καινούριο βηματισμό.
Αλλά δεν μπορεί να λέμε ότι η κυριαρχία των τραπεζών είναι και κάτι θετικό για την ανθρωπότητα, ότι κάνουν ότι θέλουν κάποιοι οικονομικοί παράγοντες και οι κυβερνήσεις και οι δημοκρατίες υποτάσσονται στις θελήσεις τους, γιατί περί αυτού πρόκειται.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Σωστό.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Πάντως το ΠΑΣΟΚ όταν πήρε στα χέρια του τη βόμβα της ελληνικής κρίσης δεν μπόρεσε να τη χειριστεί.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έγιναν λάθη, πιστεύω ότι έγιναν λάθη, υπήρχαν και διαφορετικές επιλογές και πολιτικές που μπορούσαν να ακολουθηθούν αλλά..
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Όπως;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα πω τώρα, αλλά πιστεύω ότι πολύ περισσότερο το 80% του προβλήματος οφείλεται στη Νέα Δημοκρατία. Οφείλεται δηλαδή στον τρόπο που χειρίστηκε ο Καραμανλής τα πράγματα από ένα σημείο και μετά. Σε δύο παρόμοιες περιπτώσεις που..
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Δε βοηθήσατε κι εσείς, λέγατε υπήρχαν τα λεφτά..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Παραδοσιακά οι Αντιπολιτεύσεις δε βοηθάνε. Που κακώς, κακώς, αλλά συμβαίνει.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά παραδοσιακά λοιπόν και με την παραδοσιακή λογική φτάσαμε σε αδιέξοδο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σε δύο παρόμοιες περιπτώσεις το 1985 με τον Παπανδρέου και το 1994, 1995, 1996 με τον Σημίτη, εσείς το θυμόσαστε..
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Κι εγώ το θυμάμαι ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ήταν φανερό ότι έφτασε το ποτήρι πάλι να ξεχειλίσει, αλλά ακολουθήθηκαν δυο πολιτικές, το ένα ήταν το πρόβλημα της σύγκλισης και το άλλο ήταν η στροφή του Παπανδρέου, όπου σταμάτησε ουσιαστικά την αναδιανομή που έκανε στην πρώτη τετραετία και ισορρόπησε το σύστημα σε ένα βαθμό.
Λοιπόν αυτό δεν το έκανε ο Καραμανλής, όταν έπρεπε να το κάνει. Αυτή είναι μια νομίζω σοβαρή κριτική, όχι ότι δε φταίει το ΠΑΣΟΚ για τις δομικές ανεπάρκειες της ελληνικής οικονομίας, αλίμονο. Αλλά φτάσαμε νομίζω σε ένα σημείο που πια ήταν ανεξέλεγκτο και νομίζω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε μάχες πολλές, προσπάθησε.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά διεκδίκησε την εξουσία σε λάθος βάση, άργησε να προσαρμοστεί, όταν προσαρμόστηκε υπέγραψε πολύ εύκολα χωρίς να μπορεί να τα εφαρμόσει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προσπάθησε, προσπάθησε, η Κυβέρνησή του έδειξε μια απειρία στα πρώτα της βήματα, αυτό είναι αλήθεια. Τι θέλετε άλλο να πούμε;
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Μου αρέσει που λέμε σχεδόν το ίδιο πράγμα αλλά με διαφορετικό τρόπο.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Το μείζον ερώτημα για μας πλέον, θα είναι υποψήφιος ο Παπανδρέου;
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αυτό είναι το μείζον ερώτημα;
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Πρώτα-πρώτα εσείς ψηφίσατε την πρόταση, δεν την ψηφίσατε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Δεν ψηφίσατε, είπατε παρών;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έφυγα.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Είχατε φύγει γιατί πιστεύατε ότι δε θα γίνει ψηφοφορία;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν έχει πάρα πολύ μεγάλο νόημα να ψηφιστεί η πρόταση, έτσι κι αλλιώς δεν υπήρξε αντιπρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία. Μα δεν είχε νόημα.
Ακούστε, αυτό ήταν ένα παράξενο Εθνικό Συμβούλιο, δηλαδή νομίζω ότι πολλοί είχαν καλλιεργήσει την ελπίδα ή την προσδοκία ότι θα πάνε να λύσουν θέματα μεγάλα σε αυτό το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει εκ των πραγμάτων.
Γιατί όποιος ξέρει πως λειτουργεί και ο Γιώργος Παπανδρέου και γενικότερα πως λειτουργεί το σύστημα του ΠΑΣΟΚ κι εγώ θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το ξέρω πάρα πολύ καλά, γιατί είμαι παλιός και φθαρμένος που λένε εκεί..
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εντάξει, αλλά εδώ υπάρχουν δύο θετικές παρεμβάσεις σας, πρώτον ότι υπάρχει σύστημα και δεύτερον ότι λειτουργεί κιόλας. Εμείς δεν τα δεχόμαστε αυτά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλά. Λοιπόν, νομίζω ότι ήταν μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά το πρόβλημα παραμένει και είναι οξύτατο, διότι υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας στο χώρο, είναι φανερό κι αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Τι βλέπετε να γίνει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έπρεπε να έχει λυθεί. Δηλαδή πιστεύω ότι με την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να οδηγήσει αμέσως, γρήγορα σε μια διαδικασία πολιτικής συζήτησης πάνω στα προβλήματα και αμέσως μετά τις γιορτές, δηλαδή τώρα που πέρασαν, να είχαμε εκλογή καινούριας ηγεσίας. Ανεξάρτητα αν ο ίδιος θέλει να είναι υποψήφιος ή να μην είναι, αυτό δεν του το αφαιρεί κανείς το δικαίωμα.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά γιατί έτσι βραδυπορεί; Είναι η λογική της καρέκλας, κάνει μία ανάλυση διαφορετική, δεν είναι ψυχολογικά έτοιμος για τη μεγάλη στιγμή, το τέλος μιας δυναστείας ενδεχομένως; Ποιο είναι το πρόβλημα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, αυτό όμως για να το απαντήσω εγώ, πρέπει να χρησιμοποιήσω μια πολυπαραγοντική εξίσωση, η οποία δε μου δίνει εύκολο αποτέλεσμα και πρέπει μάλλον να ερωτηθεί ο ίδιος.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Η εκτίμησή σας είναι ότι θα είναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γι΄ αυτό εμένα η εκτίμησή μου ήταν ότι αν ο ίδιος οριοθετούσε το ρόλο του, απλά, να διασφαλίσει τη διαδοχή του με τέτοιο τρόπο ώστε το ΠΑΣΟΚ να μείνει ενωμένο, να πάει στις εκλογές δυνατά και μετά να γίνει εκλογή Προέδρου κι όλα αυτά, θα ήταν μια πάρα πολύ σωστή κίνηση, η οποία και θα τον δικαίωνε ιστορικά.
Και να σας πω και κάτι; Εγώ πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει συνδεθεί μόνο με κάποιες αποτυχίες που τον κατηγορούν, έχει συνδεθεί και με αυτή τη συμφωνία η οποία εάν πετύχει θα τον δικαιώσει κιόλας σε ένα μεγάλο βαθμό.
Δηλαδή, έχει συνδεθεί με μια προσπάθεια συνολικά ευρωπαϊκή και ελληνική, η οποία δεν μπορεί ξαφνικά να του αφαιρεθεί ως πολιτικό περιουσιακό στοιχείο. Τώρα πως χειρίζεται ο καθένας..
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι αλλά αυτό είναι θεωρία, όσοι έχουν συνδεθεί με ανάλογες συμφωνίες έχουν τιμωρηθεί από τους λαούς τους.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πως χειρίζεται ο καθένας τα περιουσιακά του στοιχεία, είναι δική του υπόθεση.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Η εκτίμησή σας πάντως είναι ότι θα είναι ή όχι υποψήφιος στις εκλογές του Μάρτη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι θα είναι υποψήφιος. Κατ΄ αρχήν δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο να γίνουν εκλογές το Μάρτη κι αυτό είπα χτες. Γιατί έβαλα μερικά ερωτήματα τα οποία είναι προφανή.
Εάν ο ρόλος αυτής της Κυβέρνησης είναι να τελειώσει με το PSI και να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση, άπαξ και την υπογράψει, ο Σαμαράς θα ζητήσει εκλογές. Προφανώς και είναι λογικό, αυτός ήταν ο ρόλος της Κυβέρνησης κι έτσι θα πάει.
Αν λοιπόν, αυτό γίνει περί τα μέσα Μαρτίου, όπως υπολογίζεται και οι εκλογές περί τα μέσα Απριλίου ή το τέλος Απριλίου, δηλαδή τι θα πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ σε εσωκομματικές εκλογές από τη βάση σε μια περίοδο που θα είναι προεκλογική περίοδος; Αυτά τα πράγματα δε γίνονται.
Δηλαδή, σκεφτείτε τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ που ο ένας θα λέει ότι καταστρέψαμε τη χώρα, ο άλλος θα λέει ότι τη σώσαμε και ο τρίτος θα λέει ότι κάναμε κάτι ανάμεσα στα δύο και δεν την καταστρέψαμε αλλά και δεν τη σώσαμε, να πάνε να κάνουν προεκλογική αναμέτρηση μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου; Πρέπει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει και να δώσει στον ελληνικό λαό μια πρόταση, τι θα κάνει αν πάρει την Κυβέρνηση, γιατί μόνο έτσι μπορεί να έχει μία αξιοπρεπή εκλογική παρουσία.
Νομίζω ότι αυτή την απλή συλλογιστική δεν την κατανόησαν πολλά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αυτό είναι το θέμα. Δηλαδή εντάξει, είναι αόριστα πράγματα αυτά, πως θα γίνουν το Μάρτη εσωκομματικές εκλογές;
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Άρα λέτε ότι θα πάτε όπως είστε στις εκλογές;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν το λέω αυτό και δεν το λέω διότι οι εβδομάδες μέχρι τότε είναι πάρα πολλές για τον πολιτικό χρόνο. Ο πολιτικός χρόνος σήμερα συμπυκνώνεται και τρέχει με τεράστιες ταχύτητες και τα πράγματα που εμφανίζονται από τη μία μέρα στην άλλη αλλάζουν. Κατ΄ αρχήν όλα εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας και την πορεία της Κυβέρνησης Παπαδήμου, έτσι; Όλα εξαρτώνται από κει. Λοιπόν επειδή είναι άδηλο αυτό, είναι άδηλες και οι πολιτικές εξελίξεις.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Άρα όπως κατάλαβες Γιώργο, υπάρχει απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο ή δεν υπάρχει απόφαση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα έχετε ενδιαφέροντα πράγματα να συζητάτε σε όλη αυτή την περίοδο.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Καλά, δε θα πλήξουμε, αυτό είναι το βέβαιο. Αλλά είπαμε να μην καταστραφούμε κιόλας.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Βέβαια.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εντάξει, πάντως θεωρητικά υπάρχει μία δυνατότητα μέσα στο Μάρτιο, αν είναι δυνατόν στα μέσα Μαρτίου να υπάρχει μια λύση στο θέμα του ΠΑΣΟΚ, για να γίνουν οι εκλογές. Νομίζω ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στην ομιλία του που παρακολουθούσα στην τηλεόραση για 29 Απριλίου, κάτι τέτοιο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, ναι.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Οπότε εντάξει, χωράνε και τα δύο, αν συνεργαστούν όλοι.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Αφήστε που η Νέα Δημοκρατία θα σας αφήσει να σφαχτείτε, δεν έχει λόγο να μη σας αφήσει, είκοσι μέρες.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να πάθει..
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αυτό που πάθατε εσείς, αλλά σε μικρότερο χρόνο, να θριαμβεύσει και μετά να καταρρεύσει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, κινδυνεύει και να μη θριαμβεύσει, γιατί το ΠΑΣΟΚ πολύ συχνά το υποτιμά, όπως το υποτίμησε το ΄95. Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ το 1995 -1996 ήταν 11 μονάδες πίσω δημοσκοπικά από τη Νέα Δημοκρατία, όταν έγινε η διαδοχή του Παπανδρέου.
Και με ένα συνέδριο και με μια διαδικασία και με ένα θάνατο βέβαια και μια νέα προσωπικότητα μπροστά, κατάφερε μέσα σε ελάχιστους μήνες να πάρει και τις 4,5 μονάδες διαφορά. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα γίνει το ίδιο, έτσι; Για να μην παρεξηγηθώ και θεωρηθώ και υπερόπτης και αλαζόνας, δε λέω γι΄ αυτό. Αλλά, να μη βιάζεται η ελληνική κοινωνία να ξεμπερδεύει από το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν ξεμπερδεύετε εύκολα με το ΠΑΣΟΚ, έχει αντοχή, μεγάλη αντοχή.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, έχει αντοχή, αλλά δεν έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, υπαρξιακό θα έλεγα. Εγώ έχω επανειλημμένα πει ότι είμαστε σε μία φάση όπου όλα μπορεί να συμβούν και να διαλυθούμε και να διασπαστούμε και να αναγεννηθούμε. Τώρα, τις προϋποθέσεις για το τελευταίο, δεν τις βλέπω ακόμα πολύ αισιόδοξες, αλλά πρέπει να δώσουμε μία μάχη να γίνει αυτό.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Διάλυση, διάσπαση, σε ποια βάση όμως, δηλαδή ποια είναι η διαχωριστική γραμμή στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή; Γιατί εμείς βλέπουμε κυρίως ότι είναι το ανθρώπινο μίσος ή τα ανθρώπινα πάθη εν πάση περιπτώσει, όχι ιδεολογικά θέματα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει μίσος, δε νομίζω, υπάρχουν φιλοδοξίες. Υπάρχουν φιλοδοξίες στελεχών φυσιολογικές..
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εντάξει λογικό είναι αυτό, πολιτική χωρίς φιλοδοξίες δεν υπάρχει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, σε ένα κόμμα που είναι σε μεγάλη κρίση, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα, με μια ηγεσία που ανεξάρτητα από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες της, ουσιαστικά ξεπερνιέται από τα γεγονότα, με ένα δημοσκοπικό δείγμα που δε δείχνει ότι πάει καλά κι όλα αυτά τα πράγματα, τίθενται όλα τα θέματα και ο καθένας πιστεύει ότι μπορεί να σώσει αυτή την παρτίδα, ας πούμε.
Αυτοί έχουν μια θεμιτή φιλοδοξία ο καθένας, καλά κάνουν, απλά πρέπει να γίνει και μια πολιτική συζήτηση επί της ουσίας, γιατί πιστεύω ότι θα γίνεται μια σκιαμαχία άμα πάμε πάλι χωρίς πολιτική συζήτηση.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά τι μπορείτε να πείτε στον ελληνικό λαό; Το ΠΑΣΟΚ είναι έτσι ένα δημιούργημα του Αντρέα Παπανδρέου, με έντονα οικογενειοκρατικά χαρακτηριστικά, που μπορεί ενδεχομένως να τα ξεπεράσει, έχει μία φιλολαϊκή παράδοση η οποία έχει ξεπεραστεί από τις αρνητικές εξελίξεις.
Και αυτός ο οποίος θα επικρατήσει στη μάχη της ηγεσίας θα πάει και θα υποστεί μια συντριπτική εκλογική ήττα χωρίς να έχει να προσφέρει άμεση προοπτική εξουσίας, επομένως ο άνθρωπος έχει να τραβήξει τα πάνδεινα μόλις μετρηθεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σας διαψεύδω με δύο γεγονότα. Το ένα είναι ότι οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί, άρα δε σημαίνει ότι ποιος θέλει να πάει να συντριβεί και να διαλυθεί και να είναι παροδικός και να εξευτελιστεί όπως λέτε. Και το δεύτερο γεγονός που σας διαψεύδει νομίζω..
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Είναι το ότι δεν κάνω σωστή πολιτική ανάλυση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, κάνεις μακροσκοπικά σωστή πολιτική ανάλυση, αλλά σου διαφεύγει το εξής, το οποίο είναι δυστυχώς από τις αντινομίες της παράταξης και της πορείας της.
Θα σας πω κάτι που το θεωρώ πολύ σημαντικό, από την άποψη της ουσίας, ο πιο δημοκρατικός Πρόεδρος που είχε ποτέ το ΠΑΣΟΚ ήταν ο Ανδρέας. Ο Ανδρέας το πονούσε πολύ περισσότερο, εμπιστευόταν τα συλλογικά όργανα, έφερνε αποφάσεις μεγάλες στα εκτελεστικά γραφεία και στις κεντρικές επιτροπές, λειτουργούσε ένα κόμμα με δομή με λειτουργία.
Ο Σημίτης όταν ήρθε είχε μία θεσμολατρεία ας πούμε, συνεδριάζανε τα όργανα όλα και τα λοιπά κανονικά.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αισθανόταν και να απειλείται εξωτερικά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, συνεδριάζανε. Πάντως τα μεγάλα θέματα δεν ερχόταν εύκολα στα συλλογικά όργανα με το Σημίτη, ενώ με τον Παπανδρέου ερχόταν. Τώρα, στο όνομα της άμεσης δημοκρατίας έχει διαλυθεί ουσιαστικά κάθε συλλογική υπόσταση, δεν υπάρχει, δε λειτουργούν τα όργανα, δε λειτουργεί τίποτα. Το χθεσινό δείγμα του Εθνικού Συμβουλίου ήταν αυτό ακριβώς, δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, γιατί δεν έχει μάθει να παίρνει αποφάσεις και να ψηφίζει με πλειοψηφίες και μειοψηφίες.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Τώρα θα ακούσουμε ένα δελτίο ειδήσεων και θα πούμε περισσότερα μετά.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Είναι στο στούντιο μαζί μας ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας της Αθήνας. Έχω συγκρατήσει μέχρι τώρα Γιώργο Κύρτσο την αμφιβολία του κ. Σκανδαλίδη ότι οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν το Μάρτιο κι έχουμε πολύ πολιτικό χρόνο μέχρι τώρα λέει.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, τη δυσκολία του να γίνουν.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, νομίζω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα και θα μπορούσαν να είχαν προηγηθεί μερικές διαδικασίες από πριν τα Χριστούγεννα και σήμερα να είχαμε τελειώσει με αυτό το θέμα.
Επαναλαμβάνω, ανεξάρτητα αν ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να είναι ξανά -έτσι κι αλλιώς είχε τελειώσει η θητεία του- αν θα ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος ή όχι, έτσι; Εγώ αυτό το δικαίωμα του κάθε στελέχους του ΠΑΣΟΚ να κρίνει τον εαυτό του και την πορεία του το θεωρώ απόλυτα δημοκρατικό δικαίωμα και πρέπει προφανώς να τεθεί στη λαϊκή βάση. Αλλά, από κει και μετά, πρέπει ένα κόμμα να αξιοποιεί τον πολιτικό χρόνο, διότι ο χρόνος τρέχει, τα προβλήματα μεγαλώνουν και το ΠΑΣΟΚ, από μέρα σε μέρα, νοιώθει να έχει υπαρξιακό πρόβλημα. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα αυτής της εποχής.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ωραία και ανεξάρτητα τώρα από τη διαμάχη των προσωπικοτήτων που θα δούμε πως θα εκδηλωθεί, ποια πρέπει να είναι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον; Δηλαδή θα χάσει πιθανότατα τις εκλογές, θα βγει λαβωμένο από μια περιπέτεια εξουσίας, από κει και πέρα τι πρέπει να κάνει, μια ανασύνταξη δυνάμεων στον ευρύτερο αριστερό χώρο, πως το βλέπετε εσείς;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πιστεύω, κατ΄ αρχήν, ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη και στο διεθνές πλαίσιο της κρίσης τα επόμενα χρόνια θα έχουν μεγάλες ανακατατάξεις. Δηλαδή, ότι δεν τελείωσε η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά, ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν και δομικές αλλαγές.
Πρέπει, λοιπόν, ένα κόμμα τέτοιο, σαν το ΠΑΣΟΚ, να ξαναδώσει μια ελπίδα , ένα ορίζοντα και ένα όραμα στον κόσμο, για το που θέλει να πάει τα πράγματα, όχι με υπερβατικό τρόπο ή με μεταφυσικό ή λέγοντας μεγαλοστομίες, αλλά εντάσσοντας και τη στρατηγική της σωτηρίας της χώρας σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.
Δηλαδή να βάλει ένα χρονικό ορίζοντα, να πει τι πρέπει να γίνει, να παραδεχτεί «κρίσιμες» πολιτικές που είναι αντιλαϊκές και άλλες σε μια φάση ότι η υλοποίησή τους είναι αναγκαία για συγκεκριμένο λόγο, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα αυτών των πραγμάτων. Σ΄ αυτό νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ υστερεί ήδη πάρα πολύ.
Δηλαδή, πέρα από τις προτάσεις, που σκόρπια έχει κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, προτάσεις προς την Ευρώπη για τέτοια θέματα, όπως για τα ευρωομόλογα, για τους φόρους και όλα αυτά, που είναι σοβαρά θέματα και πολύ μεγάλα, που δεν δίνουν όμως μια συνολική απάντηση στο πρόβλημα προφανώς, αλλά πρέπει στα πλαίσια της ευρύτερης κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ να επεξεργαστεί μία πρόταση συγκεκριμένη.
Το ερώτημα ήταν και το έθεσα κι εγώ χτες στο Εθνικό Συμβούλιο, θα πας με το ίδιο πρόβλημα που είχες το 2009 στις εκλογές; Έχουμε μπροστά μας εκλογές, πήγε να φτιάξει εκλογικό πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ, να πει τι προτείνει στον ελληνικό λαό. Τι θα πάει να ψηφίσει ο ελληνικός λαός, θα ψηφίσει μονάχα τα μέτρα ή θα ψηφίσει μια συγκροτημένη πολιτική;
Λοιπόν, όσο δύσκολη και να είναι αυτή η επεξεργασία, γιατί την παραδέχομαι τη δυσκολία της, πρέπει να γίνει πάση θυσία.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά εσείς έχετε μία παράδοση θα έλεγα εκλογικής λεηλασίας της Αριστεράς ή τέλος πάντων συσπείρωσης αριστερών ψηφοφόρων. Μήπως τώρα έχετε φτάσει στο διαμετρικά αντίθετο σημείο, πρόκειται να λεηλατηθείτε με βάση και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, από τα κόμματα της Αριστεράς;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε κ. Κύρτσο, νομίζω ότι κάποια στιγμή φτάνει που το πολιτικό σύστημα πρέπει να έχει ανατροπές και στη διάταξη των δυνάμεών του και στους συσχετισμούς του και στα πάντα. Εγώ δεν είμαι τόσο αρνητικός σε αυτό, πιστεύω ότι αν ένα κόμμα το ξεπεράσει η ιστορία διαλύεται, φεύγει, το πιστεύω.
Πιστεύω όμως από την άλλη μεριά ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα του έχει και σήμερα τις πιο προωθητικές δυνάμεις, ας πούμε, τις πιο προοδευτικές και τις πιο ικανές θα έλεγα και στο επίπεδο και της διαχείρισης εννοώ, εκτός από τα πεδία ας πούμε της ικανότητας των στελεχών ευρύτερα.
Από τη στιγμή που το πιστεύω αυτό, μπορεί να έχει μια πρόσκαιρη ήττα ή να έχει μια συρρίκνωση των δυνάμεών του και να επανέλθει, διότι είναι μια μεγάλη παράταξη, δεν είναι μια μικρή παράταξη.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά σε ποιο χώρο πρέπει να παίξετε ιδεολογικά;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι ο χώρος του είναι αυτός που ήταν πάντα, δηλαδή οι δυνάμεις του κέντρου και της Αριστεράς, δηλαδή οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, να το πω έτσι, χωρίς να θέλω να καπηλευτώ τον τίτλο του κόμματος του κ. Κουβέλη. Της Δημοκρατικής Αριστεράς με την έννοια των δυνάμεων που πιστεύουν στη δημοκρατία ως αυτοσκοπό, όχι ως μέσον απλά για να καταλάβουν την εξουσία.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αυτά λέτε, Δημοκρατική Αριστερά και πάει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Αριστερά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, όπως ξέρετε εγώ έχω πάρα πολύ προσπαθήσει κι έχω διατυπώσει και προτάσεις για την Κυβερνώσα Αριστερά. Μπορεί να φαντάζουν σήμερα λίγο μακρινές, αλλά η διαδικασία που πρότεινα και που προτείνουμε γι΄ αυτή την εξέλιξη νομίζω ότι είναι μέσα στα πλαίσια των σημερινών δυνατοτήτων που έχουν οι κοινωνίες να ξεπεράσουν τα προβλήματα. Τώρα, από κει και μετά είναι θέμα, επαναλαμβάνω, της πορείας του πολιτικού συστήματος, αν ένα κόμμα δεν έχει τη δύναμη να αναγεννηθεί, εντάξει;
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Εσείς το 2007 ήσασταν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές, τώρα γιατί δε θα είστε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το 2007 ήμουνα υποψήφιος, όπως θυμούνται όλοι, γιατί είχε φτάσει η αντιπαράθεση σε ένα τέτοιο σημείο που δύο στρατοί ουσιαστικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ συγκρουόταν, χωρίς ιδεολογική και πολιτική ιδιαίτερη αναφορά. Εγώ έθεσα την υποψηφιότητά μου ως γέφυρα για μια πολιτική συζήτηση και για να διασωθεί η παράταξη από τη διάσπαση.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Κι τώρα συγκρούονται στο ΠΑΣΟΚ χωρίς ιδεολογική …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι πολλοί στρατοί και νομίζω ότι ακόμα ένας …
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Πολλοί στρατηγοί χωρίς στρατούς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν θα ήταν το καλύτερο πράγμα. Εντάξει νομίζω ότι ο ρόλος μου σ’ αυτή τη συγκυρία πρέπει να είναι πάλι στην ίδια κατεύθυνση, αλλά όχι από τη θέση του υποψήφιου.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ποια η γνώμη σας για τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει ο κ. Βενιζέλος;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αν εννοείτε αυτό που διατύπωσε προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο την θεωρώ σωστή με τη λογική ότι ιεραρχεί σωστά τα πράγματα. Είναι Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στην κρισιμότερη ίσως βάση της πορείας της χώρας, θα ήταν αδιανόητο ο ίδιος να ενταχθεί σε μια προεκλογική εκστρατεία μεσούσης της δανειακής σύμβασης και της διαπραγμάτευσης που γίνεται αυτή την εποχή, διότι θα ήταν μικρότερος των περιστάσεων.
Ο άνθρωπος, λοιπόν, τι είπε; Εγώ θέλω να ασχοληθώ με την Κυβέρνηση, αφήστε με ήσυχο και θα δούμε το Μάρτη τι θα κάνουμε.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Γιατί δεν θα μπορούσε για παράδειγμα να ασχοληθεί με το Κόμμα …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και συνέδεσε και σ’ αυτό, δεν έχει άδικο, την επιτυχία ή την αποτυχία αυτής της πολιτικής με την πορεία του ΠΑΣΟΚ και είναι λογικό. Τι θα παραλάβει μετά, δηλαδή, αν ήθελε να είναι υποψήφιος άμα έχουμε χάσει και ποιος θα το παραλάβει και τι θα το κάνει;
Άρα όλους μας συμφέρει να πετύχουμε και κυρίως τον κ. Βενιζέλο που είναι φορέας της κεντρικής πολιτικής.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Έχει τις προϋποθέσεις τις επαγγελματικές και πολιτικές για να βοηθήσει στην επιτυχία; Δηλαδή έστω ότι έφευγε τώρα για να ασχοληθεί με το ΠΑΣΟΚ και τη μάχη της ηγεσίας, θα μπορούσε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος ή ένας στενός συνεργάτης του κ. Παπαδήμου εκπαιδευμένος με πλήρη γνώση και τα οικονομικά τα ευρωπαϊκά να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα στην τελική του φάση, που βέβαια δεν θα πάρουμε κι εμείς τις αποφάσεις.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει, αλλά νομίζω ότι τον υποτιμάτε πολύ τον κ. Βενιζέλο.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Όχι, νομίζω ότι είναι μέρος του προβλήματος, γιατί η πολιτική τάξη μας οδήγησε συνολικά, ο ένας δείχνει τη Νέα Δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία δείχνει εσάς, αλλά εμείς τέλος πάντων που παρακολουθούμε ..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ είμαι φανατικός υποστηρικτής της άποψης ότι η τεχνοκρατική τάξη δεν μπορεί να δώσει λύση σε κανένα πρόβλημα.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, μακροπρόθεσμα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτής της άποψης είμαι. Γι’ αυτό και όσοι ισχυρίζονται ότι και ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος, επειδή είναι σοβαρός άνθρωπος δεν το ισχυρίστηκε ποτέ το ότι ξαφνικά θα ανανεώσει το πολιτικό σύστημα, θα του δώσει κατεύθυνση. Αυτά είναι πράγματα που είναι σχέδια επί χάρτου.
Επί της ουσίας ο κ. Παπαδήμος αυτό που μπορεί να κάνει, θα το κάνει καλά. Ο κ. Βενιζέλος έχει πια συνδεθεί με μια ολόκληρη πορεία από τον Ιούλιο, είναι μέσα στην καρδιά του προβλήματος, το χειρίζεται, έχει και δυνατότητα και την ευελιξία και την πολιτική πείρα. Είναι ο Παπαδήμος που είναι ισχυρή προσωπικότητα και αποδεκτός στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι το δίδυμο είναι καλό γι’ αυτή τη φάση και ελπίζω να πετύχει και ελπίζουμε όλοι να πετύχει.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Εσείς τελικά πιστεύετε δηλαδή ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα είναι υποψήφιος ή θα είναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ αυτής της εβδομάδας θα είναι πολύ διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ της επόμενης και της μεθεπόμενης και πιθανά όταν θα φτάσει ο Μάρτης τότε να είναι και τόσο διαφορετικό, που δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία αν θα είναι ο κ. Βενιζέλος υποψήφιος ή όχι. Νομίζω είμαι καθαρός σ’ αυτά που λέω.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ε, όχι απολύτως. Δηλαδή …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Α, τι θέλετε άλλο να πω δηλαδή;
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να γίνουν εσωκομματικές εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος είτε ο κ. Βενιζέλος, είτε ο κ. Παπανδρέου; Να είναι μια αναμέτρηση ας πούμε Λοβέρδου – Χρυσοχοϊδη – Καστανίδη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω την αλήθεια δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να το εκτιμήσω.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εσείς τώρα μιλάτε για την συμβολή των πολιτικών στην αντιμετώπιση της κρίσης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κ. Βενιζέλου κλπ. Ο μέσος πολίτης που μπορεί να τα δει όλα αυτά που αναφέρεστε; Γιατί βλέπει μία οικονομική αποσύνθεση, βλέπει μια φορολογική ισοπέδωση των ακινήτων, βλέπει το ΦΠΑ στην εστίαση να οδηγεί στον τουριστικό καταποντισμό. Επομένως σε τι να ελπίσει ο μέσος πολίτης και να δώσει ευκαιρία και στον κ. Βενιζέλο και …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Επειδή παρακολουθώ και τις αναλύσεις που κάνετε στο σταθμό και στην εφημερίδα σας, θέλω να σας πω το εξής: αυτή η δόση των 80 συν τα 40 είναι υπερβολική, είναι μεγάλη. Δηλαδή, εκ των πραγμάτων δίνει ένα περιθώριο μιας περιόδου μεγαλύτερης ομαλότητας και μεγάλης αγωνίας.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Σωστό αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Άρα αυτό αν το πετύχουμε, πετυχαίνουμε δύο πράγματα πάρα πολύ σοβαρά. Πρώτον, είναι πάρα πολύ δύσκολο πια να μας βγάλουν από το ευρώ, γιατί τα χρήματα που μας δίνουν είναι πάρα πολλά για να τα χάσουν.
Και δεύτερον, θα έχουμε κερδίσει μια περίοδο ανασύνταξης για την χώρα, που έχει και πιθανότητες επιτυχίας, όχι όπως μέχρι τώρα. Άρα νομίζω, ότι στον Έλληνα πολίτη πρέπει να απευθυνθούμε ακριβώς μ’ αυτή την προσδοκία, ότι μπορεί σήμερα να υποφέρει και να φτάνει εκεί που έχει φτάσει, προφανώς κανείς μας δεν το θέλει, αλλά μετά από λίγο καιρό θα μπορέσει λίγο να ανασάνει και σιγά – σιγά η χώρα να ξαναρχίσει να ζει χωρίς δανεικά και δεκανίκια.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Είμαστε ακόμα με τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή της Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και θέλουμε να σας ρωτήσουμε αν συμφωνείτε με τους συναδέλφους σας οι οποίοι ζητούν να μείνει η Κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι το τέλος της τετραετίας, μέχρι το 2013;
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Και να μείνουν και οι ίδιοι υποθέτω.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Έτσι πάει αυτό, γιατί άμα τον κρατήσουν δεν θα τον αφήσουν να κάνει και ανασχηματισμό.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ακριβώς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου έχει μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή και αυτή τη συγκεκριμένη αποστολή στην πορεία της να την φέρει σε πέρας. Είναι μία πλήρης Κυβέρνηση, δεν είναι μία Κυβέρνηση ειδικού σκοπού μόνο, ασκεί πολιτική. Διότι το να κλείσεις αυτή τη συμφωνία, για να την πετύχεις έχει και προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν σχέση με πολιτικές που είναι σύνθετες και δύσκολες και πρέπει να εφαρμοστούν. Και έχει σχέση και με διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να είχαν ήδη γίνει.
Άρα, λοιπόν, είναι μία Κυβέρνηση η οποία θα επιχειρήσει να πετύχει αυτό το πράγμα. Μόλις το πετύχει πρέπει να φύγει, αυτή είναι η συμφωνία. Εγώ δεν θεωρώ ότι είναι μια Κυβέρνηση που μπορεί να πάει μέχρι το τέλος της τετραετίας, έτσι γενικά και αόριστα επειδή μας αρέσει ή επειδή είναι ένα θέμα και δημοκρατίας σ’ αυτή τη χώρα ας πούμε.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Στην Ιταλία γιατί επέλεξαν όμως αυτή τη λύση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να δούμε τι θα γίνει και στην Ιταλία. Δεν θεωρώ ότι είναι η καλύτερη λύση αυτή, ούτε εγώ πιστεύω ότι μια Κυβέρνηση τεχνοκρατών θα έλυνε τα προβλήματα.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Σε περίπτωση που δεν έχουμε αυτοδύναμη Κυβέρνηση μετά τις εκλογές θεωρείτε ότι ο κ. Παπαδήμος θα μπορούσε να είναι ξανά Πρωθυπουργός;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί όχι; Εξαρτάται από την διάταξη των δυνάμεων και την επιτυχία του ίδιου. Αν ο ίδιος πετύχει σ’ αυτό το στόχο και δεν υπάρχει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές, εγώ θα έλεγα ότι ακόμα και αυτοδυναμία να υπήρχε αν χρειαζόταν να ολοκληρωθεί μια πορεία θα ήταν εντάξει στο πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει μια ευρύτερη συμπαράταξη δυνάμεων.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Πώς την πολιτική αξιολογείτε της Νέας Δημοκρατίας; Τα ποσοστά της δεν είναι ακόμα ποσοστά αυτοδυναμίας, αλλά είναι τέτοια η διαφορά με το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που πιθανότατα θα εκδηλωθεί έτσι μία λαϊκή δυναμική υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μόνο με την προοπτική ότι θα εκδηλωθεί αυτή η λαϊκή δυναμική, διότι μέχρι τώρα τέτοια δυναμική δεν εκδηλώνεται και δεύτερον δεν εξαρτάται από την διαφορά από το δεύτερο Κόμμα η αυτοδυναμία όπως ξέρετε.
Η αυτοδυναμία εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό της και από το πόσο ποσοστό θα είναι έξω από τη Βουλή, όχι μέσα. Άρα η αυτοδυναμία μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξηςμ όπως είναι σήμερα, αν μπούνε και απ’ ότι φαίνεται πολλά κόμματα στη Βουλή, μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης, τουλάχιστον, 37%-37,5%. Αυτό το ποσοστό είναι πάρα πολύ δύσκολο, είναι πολύ μεγάλο ποσοστό στην κρίση της πολιτικής που υπάρχει. Βέβαια αν αναγάγεις τα ποσοστά δεν ξέρεις τι θα γίνει και τι δυναμική θα υπάρξει. Εγώ δεν αποκλείω, και μια ανατροπή μέχρι τις εκλογές στο συγκεκριμένο συσχετισμό, δηλαδή να γίνει πιο ισορροπημένη η κατανομή.
Πάντως, το ότι θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις και εναντίον του δικομματισμού είναι φανερό, δηλαδή θα υπάρξει ενίσχυση έτσι κι αλλιώς των μικρών κομμάτων, δεν το συζητάμε.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Τώρα αυτή η δημοσκοπική άνθιση των κομμάτων της Αριστεράς έχει εκλογικό μέλλον ή είναι στην παραδοσιακή έτσι, ένας παραδοσιακός κύκλος που καταγγέλλουμε όλοι το δικομματισμό, αλλά στο τέλος συμμορφωνόμαστε. Θα υπάρξει αυτή η συμμόρφωση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω, ότι είναι λίγο πιο πάγιο αυτό που γίνεται τώρα από το καθαρά συγκυριακό που είχε άλλες φορές, αλλά δεν είναι ακόμα στο βαθμό εκείνο που πιστεύω, ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντική ρήξη, τεράστια ρήξη στο δικομματισμό.
Από εκεί και μετά, έχω την εντύπωση ότι και σε άλλες συγκυρίες τα κόμματα της Αριστεράς είχαν επιτυχία. Δηλαδή, δημοσκοπική επιτυχία, όπως ήταν η περίοδος όταν ανέβαλε ο Τσίπρας ας πούμε, που ξαφνικά εμφανίστηκε να ποσοστό πάλι εξ αιτίας της κρίσης του ΠΑΣΟΚ 20% και 25%.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, αλλά εδώ έχουν τεράστια ποσοστά και τα τρία κόμματα της Αριστεράς, έχουν συνολικά ένα 40% με τους Οικολόγους.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Σκεφτόμουνα χθες ως οπαδός της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας ότι η αριστερή πολυκατοικία έχει περισσότερο κόσμο δημοσκοπικά από την κεντροδεξιά πολυκατοικία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έτσι είναι.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Καλά τώρα το κατάλαβες, εννοείται.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί υπάρχει αριστερή πλειοψηφία στην Ελλάδα, εξακολουθεί να υπάρχει και τώρα.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, όχι δεν λέω κεντροαριστερή πολυκατοικία με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, εδώ έχουμε τρία 12κάρια, 13άρια τι είναι αυτά …
Α. ΣΠΑΝΟΥ: 40% μαζί με τους Οικολόγους η …
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, λίγο παραπάνω ίσως.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, φοβερό, συγκλονιστικό νούμερο, μοναδικό πανευρωπαϊκά, δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο διεθνώς αυτή τη στιγμή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν νομίζω όμως ότι είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, ούτε θα εξελιχθούν έτσι.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, δεν υπάρχει πολιτικό άθροισμα γιατί δεν συνεννοούνται και μεταξύ τους.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πέρα απ’ αυτό είναι και το ότι όλα αυτά είναι πρόσκαιρες μετρήσεις μιας κοινής γνώμης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση. Κατ’ αρχήν το ότι ένα τεράστιο ποσοστό της κοινής γνώμης δηλώνει ότι δεν θέλει να πει ή δηλώνει αναποφάσιστος ή δηλώνει έτσι, δεν είναι …
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάτι να προσφέρει, δηλαδή εντάξει θα υπάρξει μία δοξολογία της συμφωνίας του PSI κλπ. Τι σημαίνει αυτό για τον μέσο ψηφοφόρο ο οποίος κινδυνεύει να μείνει άνεργος …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτή είναι η αγωνία μου κ. Κύρτσο να προσφέρουμε, δηλαδή να επεξεργαστούμε ένα πρόγραμμα και να το αναδείξουμε.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εντάξει. Αλλά άλλο το πρόγραμμα και άλλο η πραγματικότητα που διαμορφώνει, δηλαδή δεν θα ψηφίσουν υποθέτω με βάση το μέλλον, θα ψηφίσουν με βάση αυτό που πάθανε τα τελευταία δύο έως πέντε χρόνια, ανάλογα με την ερμηνεία. Επομένως;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και με βάση το ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική πρόταση.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και με βάση το ότι η Νέα Δημοκρατία που έλεγε, ότι είχε μια άλλη πολιτική, ενσωματώθηκε πλήρως σ’ αυτή την πολιτική. Και με βάση το ότι ο κ. Σαμαράς έλεγε ψέματα, ότι μπορούσε να διαπραγματευτεί κάτι άλλο.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Μα δεν έχει προλάβει ακόμα να πει τα μεγάλα ψέματα. Δώστε του λίγο χρόνο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θέλετε να σας πω πόσες βάσεις ακόμα μπορώ να σας αναφέρω, με τις οποίες θα μπορούσε να ανατραπεί ο συσχετισμός και υπέρ του ΠΑΣΟΚ; Μπορώ να σας πω.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εντάξει, αλλά θα σας πω το εξής, ότι όσο πιο κάτω κατεβαίνεις ή μάλλον όσο γίνονται ακραία τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα μπορεί να κάνουν αυτούς τους υπολογισμούς που περιγράφουμε οι πολίτες; Δηλαδή ένας πολίτης που δίνει τη μάχη της οικογένειάς του με 700,00 € θα αρχίσει να μπαίνει σε τέτοια διλήμματα ότι το PSI και το προηγούμενο ή το επόμενο PSI, δεν θα θελήσει να δείξει την οργή του με το πολιτικό σύστημα και τον δικομματισμό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μπορεί να την δείξει ψηφίζοντας άλλους υποψήφιους απ’ αυτούς που είχε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ή μπορεί να την δείξει, αφού δεν υπάρχει άλλη πρόταση, ψηφίζοντας κατά του πολιτικού συστήματος ή …
Τι θέλω να σας πω μ’ αυτό. Δεν το διακωμωδώ έτσι, για όνομα του Θεού, η ψήφος του λαού είναι ιερή. Απλά είναι τόσο ρευστό το πολιτικό τοπίο και τόσο άδηλες οι εξελίξεις, που κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον στους επόμενους δύο και τρεις μήνες, όχι πια τα επόμενα δύο και τρία χρόνια.
Άρα και μια πρόσκαιρη ήττα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να το ξαναφέρει μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο και εξαρτάται πια από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και ποια θα είναι η εσωτερική διαρρύθμιση της κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ για να μπορεί να έχει και μια συνέχεια και μια προοπτική ξανά.
Εγώ πιστεύω ότι από τη φύση της αυτή η παράταξη είναι ένα πλειοψηφικό ρεύμα εν δυνάμει, δηλαδή δεν είναι και πάντα …
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ εν πάση περιπτώσει όπου βρίσκεται σήμερα.
Να δούμε λίγο τι λένε και οι ακροατές; Σήμερα θα δοθεί η εντολή για διακοπή ηλεκτροδότησης σε 20.000 νοικοκυριά ή επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων και το λογαριασμό της ΔΕΗ. Ποια είναι η γνώμη σας;
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Να πάμε τώρα στα συγκεκριμένα, τα καθημερινά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω, ότι η γραμμή της Κυβέρνησης, η γνώμη η δικιά μου είναι ότι δεν πρέπει να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν και να ψάξουν ένα – ένα ξεχωριστά για να δούνε τι γίνεται, προτού τα στείλουν όλα. Γιατί φαντάζομαι ότι και τα 20.000 άτομα δεν τα ψάξανε ένα – ένα, σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, για να δούνε αν ήταν μια άρνηση ας πούμε από ανθρώπους που μπορούσαν να πληρώσουν ή ήταν μια άρνηση από ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Άρα;
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Μα ποιος το λέει ότι θα κοπούν 20.000 συνδέσεις;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ποια είναι η λογική αυτή;
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Από τη Διοίκηση δόθηκε εντολή. Δηλαδή απ’ όσο λέει το ρεπορτάζ λέει ότι θα υπάρξει κοινωνικό κριτήριο, δηλαδή θα γίνει ένας έλεγχος. Έχει βγει η ΓΕΝΟΠ στα κάγκελα και λέει, μην συμμορφωθείτε κλπ. Πάντως η άποψη του κ. Σκανδαλίδη του Υπουργού είναι ότι πρέπει να γίνει έλεγχος κατά περίπτωση …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως απόλυτος έλεγχος. Δεν μπορεί να κόψουν το ρεύμα σε κανέναν που δεν έχει να πληρώσει.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Και όχι μόνο αυτό, είναι και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου όλη αυτή η διαδικασία, στέλνεις τον άλλον 100 χρόνια πίσω επειδή δεν έχει πληρώσει το φόρο του, είναι πολύ μπερδεμένο.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Και όπως είχε πει και ο Επίτροπος Έτινγκερ δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Σε σχέση με την ανεργία η οποία έχει εκτιναχθεί στο 18% Plus αυτή τη στιγμή …
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ίσως έχει περάσει και το 20%, γιατί τα στοιχεία ήταν του Οκτωβρίου τα τελευταία.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Πιστεύετε ότι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές που προωθούνται από την Τρόικα είναι λύση και πώς; Αυτές που υποστηρίζει ο κ. Κύρτσος είναι λύση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, θεωρώ ότι …
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εγώ είμαι της γραμμής Παπαδήμου καλύτερα να είναι ανοιχτές οι επιχειρήσεις και να είναι μικρότεροι οι μισθοί ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, παρά να είναι κλειστές οι επιχειρήσεις. Αυτή είναι η βασική, η σωστή οικονομική γραμμή σε περίοδο κρίσης, η οποία όμως καταγγέλλεται από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Και εδώ πια έχουμε πρόβλημα προσαρμογής, πώς θα σωθούμε; Ο ένας δεν θέλει μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, ο άλλος δεν θέλει μείωση του …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε όμως. Εδώ πέρα γίνεται μια προσπάθεια να εμφανιστεί η Ελληνική Δημοκρατία ότι δεν υπάρχει και δεν είναι ίδια με τις άλλες ευρωπαϊκές δημοκρατίες, ότι δεν έχει κανενός είδους κατοχυρωμένη συλλογική διαπραγμάτευση επειδή μας δανείζουν τα χρήματα.
Με συγχωρείτε, αλλά εδώ είναι θέμα και κυριαρχίας και πολιτικής, δεν κατάλαβα; Δηλαδή τώρα πιστεύετε ότι στην Ισπανία που ακολουθείται αυτή η πολιτική δεν είναι τώρα η ανεργία 25% ;
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι είναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πρέπει να προστατευτούν και οι θέσεις εργασίας δεν γίνεται, με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή και οι εργασιακές σχέσεις. Αυτό το ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά και ότι χρειάζεται όλο αυτό …
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ένα λεπτό, τώρα θυμάστε εσείς τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Όταν όλοι οι συνδικαλιστές που δήθεν εκπροσωπούν τον ιδιωτικό τομέα είναι κρατικοδίαιτη, θα έπρεπε να τα είχατε σκεφτεί αυτά τα πράγματα, γιατί τώρα αποκλείεται να συμφωνήσουν σε μία λύση υπέρ του ιδιωτικού τομέα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό που λέω είναι μια ανατροπή της μέχρι τώρα κατάστασης, σε μια πιο με μεγαλύτερη ευελιξία αγορά και με μεγαλύτερη δυνατότητα να φτιάχνεται ο ιδιωτικός τομέας, κυρίως θέσεις εργασίας. Άρα ενίσχυση με φορολογικές ελαφρύνσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς, να το δούμε μακροσκοπικά ας πούμε.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν έχουμε χρόνο όμως, δεν έχουμε. Εγώ που είμαι στον ιδιωτικό τομέα σας λέω ότι όλα καταρρέουν και το θέμα είναι θα υπάρξει κάποιος ο οποίος θα …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εσείς πιστεύετε, ότι όλη αυτή η αποδιάρθρωση θα φέρει οπωσδήποτε μεγαλύτερο …
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Όχι, πιστεύω ότι κάτι πρέπει να γίνει. Διότι αυτή η στασιμότητα στο όνομα του λαού μας οδηγεί σε μία χωρίς προηγούμενο κατάσταση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ λέω ότι δεν είναι αυτός ο τομέας ο οποίος κρίνει ουσιαστικά την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Άρα είστε κατά των μειώσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, είμαι υπέρ του να υπάρχει οπωσδήποτε ένα όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να πάει κανείς. Ένα όριο που δεν σε οδηγεί στην εξαθλίωση.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Δηλαδή να μην κατέβει ο κατώτερος μισθός;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, να μην σε οδηγείς στην εξαθλίωση.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Τα δώρα;
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εντάξει, και πως αντιμετωπίζουμε …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί το ιδιωτικός τομέας μπαίνει σ’ αυτή τη λογική δεν κατάλαβα; Ας το φτιάξει μόνος του ο ιδιωτικός τομέας, γιατί πρέπει να παρθεί μια απόφαση να γίνει κάτι. Εδώ τα συνδικάτα έχω καταλάβει τώρα απ’ αυτά που διαβάζω έτσι, γιατί δεν έχω επαφή με το αντικείμενο μεγάλη, αλλά τα συνδικάτα απ’ ότι έχω καταλάβει κάνουν μια σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ ρεαλιστικές οι ιδέες τους. Άμα συμφωνούν με τους εργοδότες τι θέλει η Τρόικα και παρεμβαίνει; Οι εργοδότες δεν θέλουν να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις τους;
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εντάξει το θέμα είναι το εξής, τώρα ότι την ίδια συζήτηση την κάναμε με την ανεργία στο 12% ή μάλλον δεν την κάναμε, δεν την κάναμε στο 15%, δεν την κάνουμε στο 18%, θα την κάνουμε στο 22%, στο 24%, πώς δουλεύει το σύστημα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ανεργία εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό, σε καταλυτικό βαθμό, από την ύφεση. Η ύφεση αντιμετωπίζεται όχι μόνο με τέτοια μέτρα, αντιμετωπίζεται και με τέτοια μέτρα, αλλά χρειάζεται και ένα άλλο μίγμα πολιτικής.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Σωστό – σωστό είναι αυτό, αλλά πρέπει όμως …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το μίγμα πολιτικής όταν είναι μονόπαντο, δηλαδή πάει μόνο στη μια πλευρά δεν βοηθάει ούτε την παραγωγή, ούτε την ανάπτυξη.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, το ΠΑΣΟΚ όμως το πήγε στη μια πλευρά στα δημοσιονομικά και δεν ακούμπησε τα διαρθρωτικά; Με την μείωση των επικουρικών τι γίνεται, τι λέτε εσείς;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σας βλέπω να έχετε μία αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ πολύ έτσι …
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Την έχω επηρεάσει, γιατί κάθε μέρα μαζί καταλαβαίνετε.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Τι λέτε, λοιπόν, να μειωθούν οι επικουρικές;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία φταίει για όλα αυτά, όχι το ΠΑΣΟΚ. Λοιπόν, για τις επικουρικές.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Να μειωθούν;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό νομίζω, στα λογικά πλαίσια που τίθενται από την Κυβέρνηση, πρέπει να γίνει.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Οι ακροατές μας, καταιγισμός ερωτήσεων Γιώργο, εσύ τους έχεις επηρεάσει, έχεις διαμορφώσει κοινή γνώμη αυτό σου λέω μόνο, ερωτούν τον κ. Σκανδαλίδη, τι λέει για την μείωση των αποδοχών των βουλευτών, με προτάσεις του τύπου να πάνε όλοι στα 1.500,00 € και μετά να έρθουν να μας πούνε για τους δικούς μας μισθούς κλπ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε εγώ δεν θέλω, δεν υπήρξα ποτέ ούτε λαϊκιστής σ’ αυτό το θέμα, ούτε απ’ αυτούς που δεν βλέπανε τα προνόμια που είχε ο πολιτικός κόσμος της χώρας σε διάφορα άλλα επίπεδα. Είχα εισηγηθεί από παλιά, σε όλους τους Προέδρους της Βουλής μέχρι τώρα, να γίνει επιτέλους μια δημόσια συζήτηση, ανοιχτή, ούτως ώστε να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση και ό,τι είναι να κοπεί. Να κοπούν όλα τα προνόμια των βουλευτών και να μετρηθεί πόσο πρέπει να πληρώνεται ένας άνθρωπος που κάνει αυτή τη δουλειά που είναι κρίσιμη για όλες τις χώρες της Ευρώπης, για όλες τις δημοκρατίες. Και να φύγει όλο το άλλο.
Και ένα πλήρες πόθεν έσχες και μια μεγάλη αλλαγή κυρίως, γιατί εκεί είναι το πρόβλημα και όχι στους μισθούς των βουλευτών, στο πολιτικό σύστημα που δεν θα επιτρέπει την ιδιωτική χρηματοδότηση. Διότι η ιδιωτική χρηματοδότηση επιτρέπεται με βάση τους νόμους ή στα όρια των νόμων και αυτό δημιούργησε όλη αυτή τη σαπίλα, ας πούμε, στον πολιτικό κόσμο, που δεν είναι όλοι πολιτικοί σάπιοι, ούτε όλοι κλεπταποδόχοι.
Αντιδρώ μ’ αυτό τον τρόπο γιατί είναι μια αγανάκτηση που είναι διπλή.
Εγώ πήγα και παρέδωσα τα αυτοκίνητα, και το βουλευτικό και το υπουργικό, αμέσως, σιωπηρά από την αρχή και κυκλοφορώ με το δικό μου αυτοκίνητο. Τα παρέδωσα όχι γιατί δεν πρέπει ο βουλευτής να έχει αυτοκίνητο, αλλά γιατί πιστεύω ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα δεν μπορεί πια να λειτουργήσει κανείς και δεν μπορείς να αποδεικνύεις κάθε στιγμή ότι δεν είσαι ελέφαντας. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα και είναι πρόβλημα δημοκρατίας, δεν είναι πρόβλημα απλά της πολιτικής.
Άρα να τα κόψουν όλα και τους μισθούς και τις συντάξεις και τα πάντα. Κόψανε ήδη αρκετά, να κόψουν και άλλα, όσα θέλουν να κόψουν. Το θέμα είναι να αξιολογήσουμε τη δουλειά ενός ανθρώπου ή κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν το βαρύ φορτίο να νομοθετούν για τη χώρα και να κανονίζουν την πορεία της δημοκρατίας και τις σχέσεις τους με τους πολίτες.
Θέλει πολλές αλλαγές, εκτός από τα οικονομικά, σ’ αυτό.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Θα ακούσουμε το δελτίο ειδήσεων και επανερχόμαστε.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Έχουμε μαζί μας για λίγα λεπτά ακόμη τον κ. Σκανδαλίδη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Να τον αποδεσμεύσουμε για να διαχειριστεί και αυτή τη μικρή εκκρεμότητα με τις αγροτικές επιδοτήσεις, που κρίθηκαν παράνομες των 370 αν δεν κάνω λάθος, εκατ. ευρώ, συν οι τόκοι.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: 425. Πήγατε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έτσι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι ό,τι μπορούμε να γλιτώσουμε, γιατί δυστυχώς ήταν μια πολιτική η οποία την πληρώνει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι αλλά είχατε πει σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Χατζηγάκη που διαχειρίστηκε το θέμα …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο κ. Χατζηγάκης έχει επιλεκτική μνήμη, σε ό,τι αφορά αυτά τα γεγονότα.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Οι ακροατές μας επισημαίνουν ότι σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν κάνατε απολύτως τίποτε, ως ΠΑΣΟΚ. Δεν τα πήρατε από τους έχοντες και φοροδιαφεύγοντες και έχετε αφήσει και πολλές σκιές -αναφέρονται στην υπόθεση Καπελέρη- για τις επιλογές των προσώπων που ανέλαβαν αυτή τη δύσκολη αποστολή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Οι σκιές κρίνονται από τη Δικαιοσύνη και θα κριθούν. Φαντάζομαι ότι ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν υπήρχαν τόσες πολλές ανοιχτές διαδικασίες, που έστελναν τόσο εύκολα τα πράγματα στη Δικαιοσύνη, καταγγελίες.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι αλλά η Δικαιοσύνη θέλει δέκα χρόνια για να κρίνει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προσπαθεί και η Κυβέρνηση και πριν και τώρα μέσα από θεσμικά πλαίσια να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι. Βεβαίως φτάσατε στο σημείο να κάνετε ρεκόρ ανύπαρκτων εξαγωγών στα καύσιμα, το οποίο είναι πια μια μαζική φοροκλοπή πλέον, όχι φοροδιαφυγή που τέλος πάντων κάποιοι αρμόδιοι θα έπρεπε να την είχαν αντιληφθεί.
Την περιγράφαμε όλοι σαν το εξαγωγικό θαύμα και τελικά ήταν το θαύμα του λαθρεμπορίου.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι ο έλεγχος στα καύσιμα θα πρέπει να γίνεται κατ’ ευθείαν στα διυλιστήρια, ήταν πάρα πολύ εύκολο να γίνει. Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος λειτούργησε πολύ λάθος σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά, εν πάση περιπτώσει θα έρθω στο πρώτο θέμα, για τη φοροδιαφυγή.
Έχω την εντύπωση ότι αυτή η προσπάθεια που μέχρι τώρα γίνεται μόνο διακηρυκτικά, κάποια στιγμή πρέπει να έχει και κάποια πρακτικά αποτελέσματα. Κάποιες θετικές ενδείξεις φαίνονται τον τελευταίο καιρό, έστω και στο επίπεδο το ψυχολογικό και της εικόνας που ουσιαστικά συγκρατεί και παράνομες πράξεις, αλλά για να πω και το μέγεθος του προβλήματος και να συμφωνήσω με τους ακροατές σας, θέλω να σας πω ένα παράδειγμα.
Από τότε που θυμάμαι, μετά το ’89 τρεις φορές έγιναν διεθνείς Επιτροπές. Φέραμε διεθνείς Επιτροπές να κάνουν έλεγχο στα οικονομικά και να δουν τι φταίει στην ελληνική οικονομία. Και οι τρεις κατάληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: Αν είχαν πληρώσει αυτά που χρωστούσαν, αν τα είχαν καταβάλλει δηλαδή, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Κανένα.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή και την παράλληλη οικονομία που βέβαια είναι διαρθρωτικό πλέον.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τα βεβαιωθέντα μιλάμε τώρα, όχι θεωρητικά πράγματα.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Τα βεβαιωθέντα είναι μια μεγάλη υπόθεση, τα λεφτά που χρωστάει η Ολυμπιακή στο κράτος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι η μεγάλη πληγή του ελληνικού κράτους και της ελληνικής πολιτικής ζωής. Η ελληνική πολιτική ζωή εκεί απέτυχε παταγωδώς. Εγώ νομίζω ότι η κρίση της πολιτικής είναι κυρίως κρίση του κράτους και λιγότερο κρίση των παραγωγικών της δυνάμεων.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Κράτος, το οποίο είναι και πράσινο δημιούργημα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η κα Έφη -και να κλείσουμε με αυτό- λέει ότι θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ αν είχατε έρθει σε αντιπαράθεση με τους προνομιούχους των ΔΕΚΟ και τα κατεστημένα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι ερχόμαστε σε αντιπαράθεση αυτή την εποχή και μάλιστα πολύ σκληρή. Με αποτέλεσμα να σαρώνεται και η βάση του ΠΑΣΟΚ, ο σκληρός πυρήνας του.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Όντως.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια πάντως. Πρέπει να ομολογήσω ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, μην τα μηδενίζουμε όλα. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Όλοι καταλαβαίνουμε τι περνάει ο καθένας από τους ανθρώπους στον τόπο μας, αυτή την εποχή. Αλλά θα πρέπει οι πολιτικοί να βγουν να μιλήσουν με το λαό ακόμα και τρώγοντας γιαούρτια και ντομάτες και τα λοιπά ζαρζαβατικά. Πρέπει να πάνε να μιλήσουν με το λαό.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Να κλείσουμε με αυτό. Πως αξιολογείτε αυτό το φαινόμενο όποιος εμφανίζεται ή όποιος πάει να βγει έξω τον κυνηγάνε διάφοροι έξαλλοι. Αυτοί οι έξαλλοι είναι πολίτες, είναι πελάτες; Τι ακριβώς είναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι είναι ανάμικτο πράγμα που σε κάθε περιοχή βρίσκει ένα πυρήνα, ο οποίος πυρήνας, πολλές φορές καθοδηγείται κιόλας από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, εξωκοινοβουλευτικές, και καμιά φορά και κοινοβουλευτικές.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νά ‘στε καλά.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.
This Post Has 0 Comments