skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «FREE SUNDAY».

Ποιος είναι ο εκλογικός – πολιτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη αναμέτρηση, κ. Υπουργέ;

Η νίκη. Η πρωτιά στις εκλογές. Για να κρατήσουμε στα χέρια μας την πρωτοβουλία στις εξελίξεις για την χώρα μας. Είναι για μας πατριωτικός χρέος. Σηκώσαμε πολύ μεγάλο βάρος με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου.

Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε την πορεία. Να βγάλουμε τη χώρα στο ξέφωτο. Οι Έλληνες πιστεύω ότι σε μας θα εμπιστευτούν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Γιατί είμαστε το κόμμα για τα μεγάλα και τα δύσκολα.

Μήπως είναι μεγαλεπήβολος και εξωπραγματικός αυτός ο στόχος; Γιατί  άλλα έδειχναν οι τελευταίες μετρήσεις …..

Ακριβώς στις τελευταίες μετρήσεις στηρίζω τη αισιοδοξία μου. Όταν δηλώνουν αναποφάσιστοι το 30% από τους οποίους το 60 % είναι στη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ. Όταν η απόσταση από τη ΝΔ και την πρωτιά είναι  μικρή ενώ της ΝΔ από την αυτοδυναμία τεράστια. Όταν υπάρχει μια πραγματική σιωπηλή πλειοψηφία κλεισμένη στα σπίτια από την οποία οι περισσότεροι θα αποφασίσουν την ημέρα της κάλπης. Για τι άλλο θα μπορούσε να αγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ εκτός από τη νίκη;

Ποιο αποτέλεσμα θα συνιστούσε αποτυχία για τον Ε. Βενιζέλο;

Είναι δυνατό δέκα μέρες πριν τις εκλογές τα συζητάμε για ποσοστά αποτυχίας; Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να πλησιάσει προς τα κάτω καν τις τελευταίες μετρήσεις. Θα είναι πολύ ψηλότερα. Η μάχη θα κριθεί στο νήμα.

Μήπως τα χαμηλά ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανοίγουν το δρόμο για μια λύση τύπου Παπαδήμου;

Είναι αδύνατο να ερμηνεύσει κανείς τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και την πολιτική με όρους παρελθόντος. Η 7 Μαΐου θα είναι άλλη μέρα συνολικά για το πολιτικό σύστημα. Έπρεπε πολύ πιο νωρίς τα κόμματα της μεταπολίτευσης να υπερβούν τον εαυτό τους και να θεσπίσουν διαδικασίες διαφορετικές. Τελείωσε η εποχή των μονοκομματικών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Η λύση των προβλημάτων υπαγορεύει ευρύτερες συναινέσεις. Είναι κατά συνέπεια πιθανόν να αναζητηθεί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Μπορεί να είναι ο κ. Παπαδήμος;

Ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε εξετάσεις σε ένα δύσκολο έργο και πέτυχε. Ασφαλώς και θα είναι δικαιωματικά στη λίστα που ο Ε. Βενιζέλος θεώρησε ότι θα γίνει μετά τις εκλογές. Με μια υπόμνηση. Η κυβέρνηση  δεν θα είναι ειδικού σκοπού, ούτε τεχνοκρατών. Θα είναι πλήρως πολιτική κυβέρνηση με πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα συμφωνημένο εκ των προτέρων. Αλίμονο αν τα πρώτα βήματα δείξουν ανακολουθίες και παραλυσία. Δεν έχουμε ούτε λεπτό χρόνο για χάσιμο.

Με βάση πάντως την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, η μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και άλλων πιθανώς φαντάζει ως μονόδρομος. Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον κ. Βενιζέλο και να μη ψηφίσει απ΄ ευθείας  τον κ. Σαμαρά;

Ποιος πιστεύει σε συμπράξεις και συνεργασίες και ποιος σε αδιέξοδες αυτοδυναμίες. Ποιος προβάλλει προοδευτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό  που μπορεί να αλλάξει πιο γρήγορα τα πράγματα  και ποιος  ανήκει στην οικογένεια Μερκοζί; Ποιος έχει δοκιμαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε επίπονες διαπραγματεύσεις και ποιος έκανε τον  τιμητή τους πίσω από το παραβάν ; Ποιος έχει ως ηγέτης τη δυνατότητα πολιτικής διεύθυνσης και ποιος μεταπηδά από χώρο σε χώρο και από θέση σε θέση; Δεν είναι ίδιοι, δεν είμαστε ίδιοι. Γι ‘ αυτούς  και για άλλους πολλούς λόγους που θα μπορούσα να απαριθμήσω προφανώς τον Ε. Βενιζέλο  θα ψήφιζε ο πολίτης. Άσε που ο κ. Σαμαράς αποφεύγει τα ντιμπέϊτ όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Επί τη ευκαιρία στην απειλή Σαμαρά για ειδικό δικαστήριο για το έλλειμμα, αμέσως μετά τις εκλογές, τι απαντάτε;

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Γιατί χρειάζεται περισσό θράσος να εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ η παράταξη που δήλωνε έλλειμμα 3% ή 6% και ήταν 15,4 %. Στο μνημόνιο μας οδήγησε η ΝΔ και στο σκαμνί του κατηγορούμενου θα έπρεπε να κάτσουν αυτοί που απέδρασαν νύχτα και άφησαν την « καυτή πατάτα » στα χέρια μας. Και έπειτα έτσι εννοεί την υπεύθυνη στάση ο κ. Σαμαράς για το μετεκλογικό κλίμα και την ανάγκη συνεργασίας που προφανώς θα επιβάλλει η λαϊκή ετυμηγορία;

Οι ράγες,  υποστηρίζουν τα αντιμνημονιακά  κόμματα της πολιτικής του προσεχούς διαστήματος έχουν τοποθετηθεί παραπέμποντας στις έγγραφες δεσμεύσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , αλλά και τα γνωστά μέτρα που θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί να σας ξαναψηφίσουν;

Αυτή την  επιχειρηματολογία τη θεωρώ ακατανόητη. Τι ακριβώς προτείνουν; Να μην είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις της η χώρα; Και αυτοδύναμο ΚΚΕ, για να μιλήσω για το πιο συνεπές και σοβαρό από τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, να έρθει στην εξουσία, τη συμφωνία θα την τηρήσει. Δείτε τον κ. Χριστόφια στην Κύπρο και θα καταλάβατε. Και τι ακριβώς προτείνουν να ψηφίσει ο ελληνικός λαός την έξοδο από την ΟΝΕ και το Ευρώ. Την απόρριψη της δραστικής μείωσης του χρέους; Την ρήξη με τους εταίρους μας; Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία, στη Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τώρα στην Ολλανδία. Τι ακριβώς προτείνουν; Να βγάλουμε μόνοι μας « το φίδι από την τρύπα»; Ασφαλώς αν δεν κοροϊδεύουν το λαό, αστειεύονται.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο προϋπολογισμός του 2012 προέβλεπε ύφεση 2,5 % για το τρέχον έτος. Τέσσερις μήνες μετά η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ύφεση περίπου 5%. Το βαρέλι έχει πάτο;

Η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει με βάση τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν και στη λογική ότι δεν θα αλλάξει τίποτα εν τω μεταξύ. Αποτυπώνει με βάση την εικόνα της στιγμής την πρόβλεψή της. Το βαρέλι δεν θα έχει πάτο αν η χώρα μένει ακυβέρνητη, αν δεν σηκώσουμε τα μανίκια, αν δεν αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του νέου οικονομικού προγράμματος. Τους μειωμένους τόκους, τη ρευστότητα από την ανακεφαλαιοποίηση, τους αργούντες πόρους του ΕΣΠΑ.  Χρειάζεται, όμως, Κυβέρνηση που να πιστεύει στις δυνάμεις των Ελλήνων και να τις κινητοποιεί.

Οι ψηφοφόροι της Α΄ Αθήνας έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα όσο και οξυμμένα προβλήματα. Μήπως μπορείτε να τους πείτε κάτι συγκεκριμένο με δεσμευτικό χρονικό ορίζοντα, που θα βελτιώσει την καθημερινότητα τους ;

Έχω προτείνει αλλά δυστυχώς δεν ακούγομαι εδώ και έξι χρόνια μια συνολική διαδικασία όπου με πρωτοβουλία  της Κυβέρνησης  και συμμετοχή όλων των θεσμών που εμπλέκονται να γίνει μια νέα κοινωνική συμφωνία. Για τη λειτουργία της πόλης και ιδιαίτερα του κέντρου. Μια συμφωνία που θα εμπεριέχει την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, της εγκληματικότητας, το  χτύπημα του παραεμπορίου, την λειτουργία των διαδηλώσεων, το ωράριο των καταστημάτων, την αστυνόμευση. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν άβατοι χώροι για τους πολίτες στην πόλη τους.

Μέχρι να υλοποιηθεί με τέτοια πρόταση τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει άμεσα;

Να υπάρξει κράτος που να εγγυάται την ασφάλεια και την ελευθερία. Εκεί όλοι μας αποτύχαμε ως τώρα και έχουμε ευθύνη για την βία και την αυτοδικία που κυριαρχεί. Γιατί, όπως έγραφε ο Καρλ Πόππερ « Δεν υπάρχει ελευθερία , αν δεν τη διασφαλίζει το κράτος και αντίστροφα μόνο ένα κράτος που ελέγχεται από τους ελεύθερους πολίτες μπορεί να τους προσφέρει ασφάλεια ».

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search