skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ισοτιμία».

και στον δημοσιογράφο Βασίλη Μούρτη

Αρχίσατε από τώρα τις εχθροπραξίες με τη ΝΔ, ενόψει εκλογών; Είδαμε αρκετές διαφωνίες τελευταία σε νομοσχέδια. Και εσείς αναγκαστήκατε να αποσύρετε ένα.

Το απέσυρα γιατί θεωρώ αδιανόητο και εντελώς ανεύθυνο, ένα κόμμα που συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, που δεν θέτει καν θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχετικό νομοσχέδιο ως πρώτη προτεραιότητα, που επιφυλάσσεται στην επιτροπή, έρχεται στην ολομέλεια να το καταψηφίσει. Εμένα αυτά τα παιχνίδια δεν με αφορούν γιατί είναι προεκλογικά και αντίθετα με το συμφέρον του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής γεωργίας. Η ΝΔ σηκώνει διαρκώς ένα γάντι που κανείς δεν το έχει πετάξει. Τρώγεται με τα ρούχα της.

Αν από τώρα οξύνεται η αντιπαράθεση, μέσα σε τι κλίμα θα οδηγηθούμε στις εκλογές; Υπάρχει κίνδυνος πρόωρης παραίτησης της κυβέρνησης Παπαδήμου;

Νομίζω ότι όπως και να έχει το πράγμα η κυβέρνηση Παπαδήμου θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Όσο για το κλίμα τους, η καλλιέργεια της πόλωσης δεν βοηθά στο ευδιάκριτο ξεκαθάρισμα των προτάσεων των κομμάτων και δεν διευκολύνει το λαό να εκδηλώσει την αυθεντική ετυμηγορία του. Νομίζω ότι αυτό που προέχει είναι το σήμερα και το αύριο, είναι ο δρόμος από εδώ και πέρα. Περισσότερο βλέπω την πόλωση ανάμεσα στα δεξιά κόμματα μετά τη στροφή 180 μοιρών του κ. Σαμαρά και την ανευθυνοϋπεύθυνη στάση του. Το ΠΑΣΟΚ με νηφαλιότητα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να απευθυνθεί θετικά στους πολίτες ως δύναμη ευθύνης και προοπτικής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αυτοδυναμία οποιουδήποτε κόμματος είναι αδύνατη. Η όξυνση του κλίματος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βοηθά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές;

Το μετεκλογικό σκηνικό ως συνήθως κυριαρχεί στις συζητήσεις και ασφαλώς σημαδεύει την προεκλογική περίοδο. Το εκλογικό αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι άδηλο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο μεν λαός θα αποφασίσει τι κυβέρνηση θέλει, το δε ΠΑΣΟΚ οφείλει και ο κ. Βενιζέλος στην πράξη το κάνει να προτείνει προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές. Τα υπόλοιπα υπαγορεύονται από το αποτέλεσμά τους. Ασφαλώς, η πόλωση δεν ωφελεί, όμως, σε κάθε περίπτωση προέχει το συμφέρον του τόπου. Πιστεύω ότι τελικά ο πολιτικός κόσμος της χώρας έστω και τώρα θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα πισωγυρίσματα.

Εσείς έχετε ταχθεί κατά της κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ ή λέτε ναι, χωρίς, όμως , πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά; Κι αν δεν είναι με τη ΝΔ, ποια άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει; Μια κυβέρνηση τύπου Μόντι;

Ήδη νομίζω ότι απάντησα. Συνεργασία με τη ΝΔ είναι εφικτή μόνο κάτω από συνθήκες προγραμματικής σύγκλισης και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σ’ αυτή την περίπτωση προφανώς θα υπάρξει και πρωθυπουργός κοινής αποδοχής και εμπιστοσύνης. Όλα τα άλλα ας τα δούμε τη Δευτέρα μετά τις εκλογές.

Ακούγεται ότι, ως ΠΑΣΟΚ, θέλετε να βγάλετε τη ΝΔ “στο ξέφωτο”. Τι σημαίνει αυτό και πώς θα το επιτύχετε;

Η ΝΔ οφείλει να πει καθαρά στον ελληνικό λαό αν υπάρχει πεδίο επαναδιαπραγμάτευσης -και ποιο- της συμφωνίας που ανάγκασαν τον κ. Σαμαρά να υπογράψει οι ομοϊδεάτες του ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλει να εξηγήσει πώς είναι δυνατό να υπηρετεί σήμερα μια πρόταση που χαρακτήριζε καταστροφική για τη χώρα και να αφήσει κατά μέρος τους ανέξοδους λαϊκισμούς και τις ανεδαφικές εξαγγελίες. Να κατέβει από το λευκό άλογο με το οποίο θα κατατρόπωνε παλιά τους βόρειους γείτονες μας και με το οποίο εκστρατεύει σήμερα και ξιφουλκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πού έχετε βάλει τον εκλογικό πήχη στο ΠΑΣΟΚ; Μια καλή παρουσία ως δεύτερο κόμμα ή πρωτιά; Και είναι εφικτή η πρώτη θέση, ειδικά μετά τον σχηματισμό της “Κοινωνικής Συμφωνίας” και την ένταξη βουλευτών στη ΔΗΜΑΡ;

Το ΠΑΣΟΚ δίνει πάντα μάχη για τη νίκη. Και συνδέει αυτή τη μάχη τόσο με την αυτοδύναμη χώρα όσο και με την προοδευτική διακυβέρνηση που μπορεί να την εγγυηθεί. Το τι πράττουν κάποια στελέχη που δεν άντεξαν την πίεση και αφού υπερψήφισαν όλες τις αποφάσεις που οδήγησαν ως εδώ δεν νομίζω ότι μπορεί να μας απασχολεί. Είναι θέμα δικής τους επιλογής. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Έχουμε εμπιστοσύνη στην υπεύθυνη κρίση του λαού που δεν θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Γι’ αυτό, όσοι πίστεψαν ότι θα ξεμπερδέψουν με το ΠΑΣΟΚ, είναι μακριά νυχτωμένοι.

Βλέπουμε τρεις προσεγγίσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της επιστροφής διαγραφέντων βουλευτών. Εσείς τις πιστεύετε;

Κάποιοι έκαναν την επιλογή τους και τράβηξαν κάθετη διαχωριστική γραμμή, είτε πηγαίνοντας αλλού, είτε παραιτούμενοι. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε προσκλητήριο ενότητας και συσπείρωσης, ως όφειλε. Πιστεύω ότι γι’ αυτούς που ψήφισαν όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και διαφώνησαν μόνο σε ένα σημείο, δεν τίθεται κανένα θέμα. Για τους υπόλοιπους υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο να αποφασίσει.
Είμαι ο πιο φανατικός υποστηρικτής της ανανέωσης

Πολλά στελέχη, με πιο γνωστό τον Θ. Πάγκαλο, δήλωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι. Ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι η δική σας γενιά πρέπει να αποσυρθεί. Η δική σας γνώμη ποια είναι;

Το να παραμείνει κάποιος στην πολιτική ή να αποχωρήσει είναι εντελώς προσωπική του υπόθεση. Ιδιαίτερα όταν έχει πλούσια διαδρομή και πολλά χρόνια προσφοράς. Σε ό,τι με αφορά, έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είμαι παντρεμένος με την καρέκλα της εξουσίας. Όσο έχω ιδέες, μπορώ και παρακολουθώ την εποχή μου, διατυπώνω προτάσεις και υλοποιώ προοδευτικές πολιτικές θα είμαι παρών και μάχιμος.

Και η ανανέωση;

Ας μην αφορίζουμε τις γενιές, ας δούμε τα πρόσωπα, τις πολιτικές, τις πρακτικές τους. Είμαι ο πιο φανατικός υποστηρικτής της ανανέωσης, με συλλογική αξιολόγηση και αξιοκρατία, με δημοκρατική ανάδειξη. Αλλιώς ο κατ’ ανάθεση αξιωματούχος μπορεί να γίνει ο νέος καρεκλοκένταυρος της εξουσίας. Και εν πάση περιπτώσει η δημοκρατία είναι πάνω απ’ όλα και όλους και η λαϊκή ετυμηγορία το μόνο κριτήριο για όλους και για τον καθένα μας. 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search