skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΚΑΡΦΙ».

-Συμφωνείτε να αλλάξουν το όνομα και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ;

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, το έχω πει επανειλημμένα, δεν είναι τα σύμβολα, ο ήλιος, οι ακτίνες και το χρώμα τους ή ακόμη και αυτό το όνομα του. Είναι η επαναθεμελίωση της χαμένης μας ταυτότητας, η επιστροφή μας σε προοδευτικές πολιτικές που τις εγκαταλείψαμε με του συμβιβασμούς μας τα τελευταία χρόνια. Και, βεβαίως, η ανάγκη μιας πραγματικής αυτοκάθαρσης που θα αποκαταστήσει το ήθος και το κύρος της παράταξης. Αυτή είναι η ταμπακιέρα.

-Πολλοί, ισχυρίζονται, όμως, ότι και το όνομα πια απωθεί και δεν μπορεί να αναταχθεί…

Η αλήθεια είναι ότι επιχειρείται αυτό τον καιρό να σηκώσουμε στους ώμους μας όλες τις αμαρτίες της Μεταπολίτευσης, Το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και πρόσφατα του Γ. Παπανδρέου μπαίνει στο κάδρο ενώ η ΝΔ που είναι ο βασικός αίτιος της οπισθοχώρησης και της αναδιάρθρωσης της χώρας φαίνεται στο απυρόβλητο. Αυτό είναι ιστορικά και άδικο και ανεπίτρεπτο. Η αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης είναι αδύνατη χωρίς τις ζωντανές δυνάμεις του χώρου μας που έδωσαν ότι πιο προοδευτικό κατέστησε η Ελλάδα για τρεις ολόκληρες δεκαετίες.

Εσείς τι θα αλλάζατε;

Να προτείνουμε μια ριζική ανατροπή στις δομές και τις λειτουργίες της πολιτείας που θα μας επιτρέψει να  σηκώσουμε ξανά τη σημαία της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρέπει από την ίδια μητέρα των αξιών να ξεπηδήσει ένα κίνημα στις σύγχρονες συνθήκες . Χρειαζόμαστε ένα ΠΑΣΟΚ του 2013 που δεν μπορούν να ο εγγυηθούν ούτε οι δυνάμεις του αριστερού λαϊκισμού και τυχοδιωκτισμού, ούτε οι αδιέξοδες συντηρητικές επιλογές. Πρέπει να ενώσουμε  ξανά την χώρα πάνω σε μια πραγματική εθνική στρατηγική.

Πως κρίνετε την Κυβέρνηση Σαμαρά;

 Στη συνολική της πολιτική για την πορεία της χώρας ακολουθεί τις επιλογές των δικών μας κυβερνήσεων θα έλεγα με ακόμη σκληρότερους και ιταμούς όρους. Όταν, μάλιστα εμείς διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο που θα μπορούσε η χώρα να απαντήσει μια καλύτερη συνταγή απ’ αυτή που τελικά χωρίς ιδιαίτερη διαπραγμάτευση αναγκάστηκε να δεχτεί. Το ανησυχητικό είναι, όμως, ότι στο εσωτερικό της χώρας μέχρις στιγμής κυβερνά με εντελώς δεξιές πολιτικές στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, στην συγκρότηση του κράτους και στη λειψή δημοκρατία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Η καλλιέργεια της πόλωσης που επέλεξε ο κ. Σαμαράς δεν βοηθά τη χώρα.

-Φοβάστε κοινωνική έκρηξη;

Ακούστε όσοι πιστεύουν ότι βάλαμε τη χώρα σ’ ένα αυτόματο πιλότο έτσι κι αλλιώς θα την οδηγήσει στην ανάκαμψη είναι βαθειά νυχτωμένοι. Η φετινή άνοιξη εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους και οι τελευταίες εξελίξεις στην εφαρμογή του προγράμματος δείχνουν ορατά σημάδια αδιεξόδου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, αλόγιστων αυξήσεων σε φόρους. Σε συνδυασμό με την καλπάζουσα ανεργία δημιουργείται εκρηκτικό μίγμα. Είναι ώρα για αλλαγή πλεύσης.

Η Χρυσή Αυγή ή η τρομοκρατία σας ανησυχεί περισσότερο;

Είναι  δυστυχώς αλληλοσυμπληρούμενα προβλήματα, το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Η επιστροφή σε φασίζουσες αντιλήψεις και πρακτικές που επιβάλλουν αυτοχειρίες και εκβιασμούς  πατά πάνω στην ανασφάλεια και το φόβο της κοινωνίας. Την ίδια ανασφάλεια και φόβο προκαλεί η έκρηξη της τρομοκρατικής βίας.

-Ποια είναι η λύση;

Η λύση πάντα βρίσκεται στη χρυσή τομή που επιβάλλουν οι δημοκρατικοί κανόνες, το κράτος δικαίου, η ευνομία και η λειτουργία των θεσμών. Για να μην επιστρέψουμε σε εποχές αλήστου μνήμης ας ανοίξουμε το δρόμο στην Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία με πολιτική και εθνική συναίνεση και συνεννόηση. Η πόλωση και ο διχασμός ουδέποτε ωφέλησαν τη χώρα. Τώρα μπορούν ακόμη και να την καταδικάσουμε οριστικά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search