Συνέντευξη στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ – MEGA»
Με τους δημοσιογράφους Δ. Καμποράκη & Γ. Σαραντάκο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, εγώ ήθελα να σας ρωτήσω για τα στρέμματα που δίνετε στον κόσμο και τα λοιπά, αλλά… πάνε αυτά!
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τι πάνε; Ξέρετε πόσες αιτήσεις έχουν κάνει ήδη;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πόσες;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μιλάμε για πάνω από 1.000 αιτήσεις αγροτών .
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: 1.000 αιτήσεις να πάρουν στρέμματα …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μόνο σε μερικές περιοχές.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει. Συγνώμη που θα σας το πω δεν πιστεύω ότι θα καταφέρετε να συνεχίσετε την πολιτική σας έτσι που πάει η κατάσταση. Είναι πάρα πολύ ρευστά τα πράγματα. Κατ’ αρχήν σε ευρώ θα πληρώσουν ή σε δραχμές από το ενοίκιο το στοιχειώδες;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σε ευρώ.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Που το ξέρετε αφού το δημοψήφισμα μπορεί να βγάλει δραχμή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είμαι πάντα αισιόδοξος.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κατ’ αρχήν ας ξεκινήσουμε αλλιώς: πιστεύετε ότι θα γίνει το δημοψήφισμα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως θα γίνει το δημοψήφισμα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα γίνει!
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Παρά τις αντιδράσεις, παρά το χαμό. Παρά το χαμό έξω και μέσα, εσείς θα το κάνετε.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και παρά την ψήφο εμπιστοσύνης. Εσείς την Παρασκευή πιστεύετε ότι θα περάσετε τον κάβο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Παρά την ψήφο εμπιστοσύνης. Προφανώς θα γίνει αν η ψήφος εμπιστοσύνης είναι θετική. Αν δεν έχει μια θετική ψήφο εμπιστοσύνης, θα πάμε σε εκλογές.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τι πρόβλεψη κάνετε για την Παρασκευή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων. Θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν πρέπει να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά του Πρωθυπουργού, μέχρι την Παρασκευή τουλάχιστον οι βουλευτές που εκφράζουν επιφυλάξεις για να πειστούν;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ έχω την εντύπωση ότι η συζήτηση που θα γίνει αυτές τις τρεις μέρες, θα είναι σε θετική κατεύθυνση και στη Βουλή, παρά το ότι θα υπάρχουν σοβαρές αντιπαραθέσεις. Eπίσης έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα να συζητήσει -και το πρότεινα χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο- επί της ουσίας τις επιλογές. Όχι την πρόταση εμπιστοσύνης γιατί είναι αυτονόητο ότι στην πρόταση εμπιστοσύνης μπαίνει όλο το κυβερνητικό έργο και άρα η συνολική στάση απέναντι σε μια Κυβέρνηση, αλλά να συζητήσει και να αποφασίσει με τη δική της ψήφο τις επιλογές που εισηγείται ο Πρωθυπουργός, παίρνοντας αυτή την πρωτοβουλία στις εξελίξεις τις προηγούμενες μέρες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα να μαζευτεί και να συζητήσει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όταν φτάνουμε κ. Καμπουράκη σε ένα τέτοιο σημαντικό σημείο, όπου υπάρχουν τεράστια προβλήματα και η κατάσταση είναι ρευστή και τίθενται τεράστια ερωτήματα, είναι φανερό ότι πρέπει να καταφεύγεις στις συλλογικές εκείνες οντότητες, οι οποίες μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά, να τοποθετηθούν, να διαφωνήσουν ή να συμφωνήσουν, αλλά και να συνθέσουν τις απόψεις τους.
Γιατί πέρα από το δημοψήφισμα, πέρα από ενδεχόμενες εκλογές, πέρα από την πορεία της Κυβέρνησης γενικότερα, υπάρχει μια Παράταξη, η οποία αποτελούσε πάντοτε και αποτελεί ένα από τους βασικούς εθνικούς κορμούς της χώρας και πρέπει να προχωρήσει και στο μέλλον, με μια προοπτική και μια ελπίδα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποια Κοινοβουλευτική Ομάδα κ. Σκανδαλίδη; Χτες μόνο είχαμε την κα Μιλένα Αποστολάκη η οποία την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, την κα Καϊλή που από ό,τι κατάλαβα εγώ περιμένει να δει τι θα γίνει για να ψηφίσει ή δεν θα ψηφίσει αλλά εν πάση περιπτώσει …
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και αν δεν πάρει πίσω το δημοψήφισμα μάλλον …
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κι αυτή με το ενάμιση πόδι είναι έξω και το μισό πόδι μέσα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η κα Βάσω Παπανδρέου;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η κα Βάσω Παπανδρέου η οποία αν ερμηνεύσω αυτά που είπε, δεν ψηφίζει. Διότι αν ψηφίσει, θα είναι ανακόλουθη με αυτό που είπε έξω από τη Βουλή και είναι και καμιά δεκαριά ακόμη -λέει- οι οποίοι ετοιμάζονται.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η κα Καϊλή μας είπε πριν από πέντε λεπτά ότι υπάρχουν δέκα βουλευτές στο Κόμμα σας, που έχουν την ίδια άποψη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει. Σας λέω ποια είναι η γνώμη μου για το τι πρέπει να γίνει επί της ουσίας για να βγει το ΠΑΣΟΚ από αυτή την κρίση και να προχωρήσει σοβαρά στην πρωτοβουλία που πήρε ο Πρωθυπουργός και ταυτόχρονα στην πορεία της χώρας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εσείς ως βασικός Υπουργός και ως κορυφαίο και ιστορικό στέλεχος, ξέρατε για την απόφαση για το δημοψήφισμα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν κ. Καμπουράκη παρόμοιες πρωτοβουλίες συχνά παίρνονται από τους Πρωθυπουργούς και Προέδρους των Παρατάξεων. Δεύτερον υπάρχει μια συζήτηση που γίνεται εδώ κι ένα χρόνο στο ΠΑΣΟΚ και για το δημοψήφισμα και για τους 180 και για τους 200 ακόμη και για οτιδήποτε άλλο.
Από την αρχή θέσαμε και νομίζω πρώτος εγώ έθεσα πριν το Μνημόνιο θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της πορείας που χαράξαμε. Αυτή η συμφωνία είναι σημαντική, πήρε την πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός για ένα θέμα που συζητιόταν, επαναλαμβάνω, πολύ καιρό, και γι’ αυτό ψήφισε και νόμο στη Βουλή. Τέτοιες πρωτοβουλίες τις παίρνουν οι αρχηγοί των Παρατάξεων και είναι νομιμοποιημένοι να τις πάρουν.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Σκανδαλίδη άλλο είναι να βάλει σε δημοψήφισμα και να πεις «Ναι» ή «Όχι» στη νομιμοποίηση των εκτρώσεων όπως γίνεται στην Ευρώπη, «Ναι» ή «Όχι» στον πολιτικό ή στον θρησκευτικό γάμο και άλλο είναι να πεις «Ναι» ή «Όχι» δραχμή ή ευρώ. Αυτό είναι καταστροφικό δίλημμα. Και αν ψηφίσει ο ένας γιατί χάνει τη δουλειά του, ο άλλος γιατί του μείωσαν τη σύνταξη και ο άλλος γιατί τρελαίνεται και δεν μπορεί να είναι με τον Παπανδρέου, να πάμε στη δραχμή; Δεν καταβαραθρώθηκε η χώρα για μια σαχλαμάρα, με συγχωρείτε κιόλας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπάρχουν δυο διαφορετικά επίπεδα σε αυτά που λέτε και θέλω να το σχολιάσω. Το πρώτο είναι το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος. Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος δεν θα είναι «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ ή στη δραχμή, θα είναι οι συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας, διατυπωμένοι σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα, για το αν θα υλοποιηθεί μια συμφωνία, που για μας είναι θετική για τη χώρα, ή δεν θα υλοποιηθεί. Αυτό είναι το δημοψήφισμα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το ερώτημα περιγράφετε εσείς. Η ουσία ποια θα είναι όμως; Το είπε ο κ. Βενιζέλος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ουσία είναι αυτή που λέω εγώ. Δηλαδή, ο λαός θα τοποθετηθεί και δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί να αμφισβητήσουμε τη δυνατότητα του λαού να τοποθετηθεί.
Το δεύτερο επίπεδο που θέλω εγώ να σημειώσω γι’ αυτό που είπατε, είναι ότι αφού ζητούσαν όλοι πολιτικές πρωτοβουλίες από τον Παπανδρέου, οι πολιτικές πρωτοβουλίες είναι σαφές ότι είναι τρεις. Να τις πω καθαρά γιατί νομίζω ότι γίνεται μια συζήτηση εκ του περισσού.
Μια πολιτική πρωτοβουλία θα ήταν αυτό που υποτίθεται όλοι μας θέλουμε εθνική συνεννόηση, άρα θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη και σε επίπεδο Κυβέρνησης μια ενότητα.. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ από μόνο του και χωρίς τη λαϊκή έγκριση να προχωρήσει άλλο τα πράγματα, ένα αυτό. Αυτό δεν συντρέχει για διάφορους λόγους, ο καθένας μπορεί να πει «φταίει ο Παπανδρέου, φταίει ο Σαμαράς, φταίει ο οποιοσδήποτε» δεν μπαίνω εγώ σε αυτή τη συζήτηση τώρα, γιατί είναι πια παρωχημένο το θέμα.
Το δεύτερο είναι να πάμε σε δημοψήφισμα που σημαίνει ότι ο λαός θα εγκρίνει μια συγκεκριμένη συμφωνία και όχι τη συνολική πορεία στην Ευρώπη ή όχι. Μια συγκεκριμένη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μας είναι επωφελής για τη χώρα.
Και η τρίτη πρωτοβουλία ήταν απ’ ευθείας εκλογές. Εγώ θέλω να σημειώσω ότι από την αρχή έχω θέσει το θέμα 180 ή 200 βουλευτές στη Βουλή με εθνικό σχέδιο το έχω πει και δημόσια, είναι μια επιλογή.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όπως μια άλλη επιλογή είναι το δημοψήφισμα το οποίο επίσης είναι μια επιλογή δημοκρατίας, νομιμοποίησης για τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Απόλυτα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μιλάμε για τη συνολική πορεία της χώρας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα όλες οι ερμηνείες εκεί το έχουν πάει κ. Σκανδαλίδη.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα σας λέει η Ευρώπη ότι θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το τι θα πει η Ευρώπη τελικά, επειδή αιφνιδιάστηκε και η Ευρώπη από την πρωτοβουλία του Παπανδρέου …
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προφανώς δεν είχε ενημερώσει κανέναν.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Ο Πρωθυπουργός μας είπε ότι είχε ενημερώσει πριν και τη Γαλλία και τη Γερμανία και γενικότερα τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό έλεγε και το Μαξίμου χτες. Αλλά οι ίδιοι λένε ότι «δεν ξέραμε τίποτε».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μας το είπε δημόσια ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να λέει τέτοια ψέματα. Δεν υπάρχουν τώρα αυτά! Εξάλλου σήμερα υπάρχει μια συνάντηση στις Κάννες …
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όπου είναι πάρα πολύ σημαντική . Και γυρίζοντας από τις Κάννες, ο Πρωθυπουργός, προφανώς, θα έχει και μια ευρύτερη συναίνεση γύρω από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που παίρνει.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν βλέπετε να αλλάζει, να κάνει ένα βήμα πίσω σε αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ακόμη κι αν πιεστεί από τους Ευρωπαίους ότι «μην το κάνεις».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα εξευτελιστεί πολιτικά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατά τη γνώμη μου θα ήταν λάθος, διότι η ψήφος του λαού στη συγκεκριμένη συμφωνία με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενέχει και την έννοια εκτός από τη δημοκρατία, και της εθνικής κυριαρχίας. Ότι αποφασίζει ο ίδιος γι’ αυτό που θα γίνει τα επόμενα δυο – τρία χρόνια.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ωραία. Αν γίνει το δημοψήφισμα και είναι «Όχι» η απάντηση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα πάμε σε εκλογές. Είναι φανερό. Δεν θα αμφισβητηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θα πάμε σε εκλογές. Δεν θα εφαρμοστεί η συμφωνία προφανώς γιατί δεν τη θέλει ο κ. Σαμαράς και επειδή ο κ. Σαμαράς, για να μιλήσουμε για τον αντίθετο εκβιασμό …
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα ο κ. Σαμαράς θα επιβεβαιώσει το δημοψήφισμα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε να ολοκληρώσω το συλλογισμό μου. Επειδή ο κ. Σαμαράς για τον αντίθετο εκβιασμό, γιατί λέτε ότι «εμείς εκβιάζουμε», εκβιάζει να πάμε να ψηφίσουμε μόνοι μας, να πάρουμε μόνοι μας την ευθύνη, να εισπράξουμε όλο αυτό που εισπράξαμε και εισπράττουμε στο εσωτερικό επίπεδο όλο αυτό τον καιρό σαν τα μιάσματα της πολιτικής ζωής της χώρας, ο δικός του εκβιασμός να πάμε σε εκλογές χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της συμφωνίας που είναι επωφελής και είναι κρίσιμη για τη χώρα, είναι νομίζω τυχοδιωκτισμός του αίσχιστου είδους. Και εκβιασμός!
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα ο κ. Σαμαράς διαφωνεί κ. Υπουργέ. Είναι καθαρός, είπε «δεν ψηφίζω, γιατί διαφωνώ».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά ότι η συμφωνία είναι επωφελής για τη χώρα, αυτό το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, γνωρίζει ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούσε να επιτευχθεί… Ας κάνουμε κριτική για το παρελθόν, ο καθένας να τα ρίχνει στον άλλον, σε αυτή τη φάση δεν μπορούσε να γίνει τίποτε καλύτερο από αυτό. Ήταν το μέγιστο δυνατό καλό και οφείλει να διασφαλίσει ο λαός με την ψήφο του, αφού δεν μπορεί ο κ. Σαμαράς, την πορεία αυτή και μετά πάμε και σε εκλογές και σε ό,τι θέλετε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Σκανδαλίδη σα να είστε σε άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι δεν είμαι σε άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σαν να τα λέτε υπερβατικά, σαν να μην έχετε επίγνωση τι συμβαίνει στο Κόμμα σας, του οποίου είστε ιστορικό στέλεχος. Ήσασταν από τους τρεις… Μαζί με τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο ήσασταν ο τρίτος υποψήφιος αρχηγός, σαν να μην βλέπετε τι γίνεται.
Αυτά που λέτε τώρα, βουλευτές δικοί σας λένε ότι «το δημοψήφισμα είναι διχαστικό».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ γι’ αυτό ακριβώς λέω να γίνει συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ανοιχτά στον κόσμο. Εγώ θέλω να σας θυμίσω κ. Καμπουράκη μια που είπατε για ιστορικό στέλεχος, πως λειτούργησε η Κεντρική Επιτροπή το 1995-1996 και πως λειτούργησε το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Όταν έδειξε μια εικόνα τέτοιας δημοκρατίας και τέτοια σύνθεσης απόψεων, που τελικά βγήκε δυναμωμένο και έδωσε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άλλες εποχές.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι άλλες εποχές, αλλά μην με πείτε ρομαντικό. Γιατί όλοι μιλάμε για την κρίση της πολιτικής αλλά κανείς δεν κάνει καμία πρόταση σοβαρή για το πώς ξεπερνιέται η κρίση της πολιτικής.
Εγώ λοιπόν λέω: υπάρχει ένα νομιμοποιημένο όργανο είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως λέτε με τις αντιπαραθέσεις τις αντιθέσεις και τα λοιπά, να συγκληθεί και να συζητήσει ανοιχτά όλα τα θέματα, να πάρει αποφάσεις, να ψηφίσει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άμα ψηφίσει κατά της πρότασης Παπανδρέου;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα θα πάμε σε εκλογές πάλι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προφανώς. Αλλά δεν πρέπει να γίνει συζήτηση και να πάρει την απόφαση σε ένα συλλογικό όργανο;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα κ. Υπουργέ εδώ κάνατε Κοινοβουλευτική Ομάδα προχτές και δεν μίλησαν οι βουλευτές. Δεν λέω μόνο στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία το ίδιο γίνεται. Δηλαδή θέλω να πω αυτό που λέτε η δημοκρατία στα Κόμματα, υπάρχει ένα ζήτημα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπήρξε μια δέσμευση ότι θα υπάρξει τις επόμενες μέρες Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα συζητήσει τα θέματα. Εγώ προτείνω αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα να τα ψηφίσει κιόλας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και να γίνει πριν την ψήφο εμπιστοσύνης.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μακάρι να μπορούσε να γίνει πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, αν είναι δυνατό τεχνικά αυτό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Την είπατε την πρόταση αυτή στο Υπουργικό Συμβούλιο χτες;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και τι εισπράξατε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Την αποδέχτηκε ο Πρωθυπουργός.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Την αποδέχτηκε γενικώς ή είπε «θα γίνει»;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είπε ότι θα γίνει. Αλλά να δούμε το χρόνο αν μπορεί να γίνει σήμερα ή αύριο ή μεθαύριο.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αν γίνει μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει ένα ζήτημα πάλι. Γιατί καταλήγουμε στην Παρασκευή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι το δημοψήφισμα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι είναι επί του συνόλου.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι για το έργο της Κυβέρνησης. Φαντάζομαι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν θα διαφωνήσει. Αλλά, δεν είναι το ίδιο πράγμα να καταψηφίσεις το δημοψήφισμα ως επιλογή, με το να καταψηφίσεις την Κυβέρνηση ως συνολικό έργο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία. Επόμενη ερώτηση επειδή ξέρουμε όλοι, παροικούμε στην Ιερουσαλήμ και ξέρουμε τι κυκλοφορεί.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και εγώ μαζί σας είμαι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μαζί. Εσείς πιστεύετε ότι ο Παπανδρέου αυτή τη στιγμή είναι στο κέντρο αντικρουόμενων συμφερόντων που θέλουν να τον ρίξουν; Αυτό κυκλοφορεί.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θα σας μιλήσω ειλικρινά. Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνάμεις -δεν τις ξέρω και δεν θέλω να τις μάθω γιατί δεν ήμουν ποτέ στο αστυνομικό ρεπορτάζ, όπως επίσης δεν ήμουν ποτέ με τη φαντασίωση δυνάμεων- είναι σαφές ότι σε αυτή την εποχή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βγάλει τα χρήματά τους έξω και είναι μεγαλοκεφαλαιούχοι, τώρα μιλώ αόριστα αλλά καταλαβαίνουμε τι λέμε, θα ήθελαν μια χρεοκοπία της χώρας και επιστροφή στη δραχμή. Θα ήθελαν να γυρίσουν πίσω τα χρήματά τους σε μια φτωχή χώρα, να επενδύσουν με ελάχιστα χρήματα και να αγοράσουν εθνική περιουσία για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Επίσης ξέρετε και ξέρω κι εγώ πολύ καλά και δεν το δαιμονοποιώ κι αυτό το θεωρώ κι σε ένα βαθμό πολύ φυσιολογικό γιατί είναι σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου, ότι τα οικονομικά συμφέροντα με τις πολιτικές εξελίξεις, πάντα έχουν μια σχέση. Αυτόν τον γενικό κανόνα δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει κανείς.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι αλλά υπάρχει μια αντίφαση σε όλα αυτά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στις στιγμές της κρίσης ιδιαίτερα όταν τα συμφέροντα αυτά φτάνουν σε συγκρούσεις ακραίων μορφών, όπως είναι η σημερινή πολιτική κατάσταση, προφανώς επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις και κατευθύνουν γεγονότα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τώρα υπάρχει μια αντίφαση σε αυτό όμως. Γιατί λέτε ότι κάποιοι θέλουν να γυρίσουν στη δραχμή και τα λοιπά. Μα, εσείς τους δίνετε το όχημα, που είναι ενδεχομένως το δημοψήφισμα και υπάρχει ο κίνδυνος αυτός. Αν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα δεν υπήρχε άλλη διέξοδος να πηγαίναμε προς τη δραχμή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι; Το 1920 η χώρα βρέθηκε σε μια επίσης κρίσιμη στιγμή να κάνει μια μεγάλη επιλογή. Ήταν κυβερνήτης ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τότε το δίλημμα τέθηκε και είχε γίνει αντίστοιχη πόλωση φοβερή, ουσιαστικά αν θα συνεχίσουμε την πολιτική με τους συμμάχους μας τότε μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο να μείνουμε ενσωματωμένοι σε αυτό, ή αν θα γυρίσει ο Στρατός και θα γυρίσουν οι πάντες στα σπίτια και τα παιδιά μας πρέπει να γυρίσουν στις οικογένειές τους και τα λοιπά.
Αναγκάστηκε να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Πήγε στη λαϊκή ετυμηγορία και ο λαός επέλεξε το Γούναρη, αν δεν κάνω λάθος.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βεβαίως. Όχι μόνο, ούτε βουλευτή δεν εξέλεξε τον Βενιζέλο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ήταν αργότερα αυτό. Μπέρδεψες τον Χαρίλαο Τρικούπη με τον Βενιζέλο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και ο Βενιζέλος, κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τέλος πάντων δεν έχει σημασία αυτό, εγώ λέω μακροσκοπικά το ιστορικό γεγονός. Και οδήγησε αυτή η επιλογή το λαό στη Μικρασιατική Καταστροφή. Όμως το επέλεξε ο λαός.
Δηλαδή, ο λαός έχει δικαίωμα κάποια στιγμή να μιλάει. Γιατί δεν μπορεί να τον επικαλούμαστε για θέμα δημοκρατίας μονάχα όταν τα πράγματα είναι σίγουρα και άρα εμείς τα έχουμε καθοδηγήσει τόσο καλά και γίνεται. Μπαίνει ένα δίλημμα σήμερα; Η λαϊκή νομιμοποίηση της πρότασης, ή αν θέλετε το να μιλήσει ο λαός άμεσα για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, άργησε να γίνει από το ΠΑΣΟΚ. Άργησε ένα χρόνο ίσως.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό σας λένε κ. Σκανδαλίδη. Γιατί ο λαός δεν μίλησε στο Μνημόνιο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν μπορείτε όμως αυτή τη στιγμή να νομιμοποιήσετε τις δυνάμεις που έλεγαν τότε «Κάνε δημοψήφισμα», αλλά τώρα δεν τις συμφέρει και λένε «δεν κάνουμε δημοψήφισμα». Τώρα πρέπει να μιλήσει ο λαός. Τότε ένιωθε πολύ ισχυρή η Κυβέρνηση και μπορούσε να κάνει την πολιτική της.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό το δέχομαι που λέτε και είναι ειλικρινές.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, δηλαδή και «τον σκύλο χορτάτο και την πίτα γερή», δεν γίνεται.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Συνθέσατε και την πολιτική ισχύ της Κυβέρνησης τότε και τώρα και αυτό το δέχομαι. Είναι ειλικρινές αυτό που λέτε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά εγώ θέλω να επανέλθω στο προηγούμενο. Οι βουλευτές οι οποίοι αυτή τη στιγμή καταθέτουν επιστολές, ή διατυπώνουν την αντίρρησή τους ή διατυπώνουν τον προβληματισμό τους, ή λένε «θα δω αν θα ψηφίσω», ή «διαφωνώ με το δημοψήφισμα», πιστεύετε εσείς -διότι αυτό το σενάριο θα παίξει πολύ- ότι είναι όργανα κάποιων συμφερόντων;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Οι βουλευτές δεν είναι όργανα κάποιων συμφερόντων.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καθαρές κουβέντες.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Και μάλιστα εγώ θα καλέσω αυτούς τους βουλευτές να έρθουν, όταν συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, να πουν τη γνώμη τους καθαρά να συμμετάσχουν κανονικά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Διότι τα περί αποστασίας, τα περί συμφερόντων που τους σπρώχνουν, ετοιμάζονται και θα πέσουν στην αρένα, όπως παλιά!
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε κ. Καμπουράκη, όποιος προσπαθεί να αναβιώσει παλαιότερες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του ότι ακόμη και φίλοι του Πρωθυπουργού συχνά θεωρούν ότι αυτό είναι το βασικό παιχνίδι της πολιτικής, κάνει έγκλημα. Ούτε αποστασίες, ούτε προδοσίες, ούτε τίποτε δεν είναι αυτό που σήμερα μπορεί να αναβιώσει. Μόνο σαν καρικατούρα μπορεί να αναβιώσει.
Πρέπει να σεβαστούμε τη γνώμη των βουλευτών, να τους καλέσουμε, να ακούσουμε τη γνώμη τους, να πουν τη γνώμη τους να ψηφίσουν και να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει.
Και αυτό νομίζω είναι απάντηση σε αυτά τα σενάρια που είπατε. Γιατί δεν σκέφτονται τη μετά Παπανδρέου εποχή. Ακούστε, να μιλήσουμε ειλικρινά, εγώ ξέρω ότι ούτε τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε κανέναν από εμάς, του αξίζει ή αξίζει στη χώρα, μετά από μια τέτοια πορεία να νιώθουν ότι φεύγουν, ή μένουν, ή υπάρχουν, ή μένουν στο περιθώριο με ένα τρόπο σκληρό και άδικο. Γιατί λαός που δεν έχει συλλογική μνήμη, χάνει την προοπτική του και την ελπίδα του.
Εγώ λέω λοιπόν ότι όλοι αυτοί να κάτσουν στα αυγά τους και να ξαναγίνει μια προσπάθεια σύνθεσης. Πρέπει να εγγυηθούμε την ενότητα και την προοπτική συνολικά της δημοκρατικής Παράταξης, όπως την ξέραμε, την ξέρουμε και θα την ξέρουμε και στο μέλλον.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει. Συμφωνούμε, καταλαβαίνουμε είναι πολύ καθαρή η θέση σας, σας ενημερώνω ότι ήδη από αυτά που λέτε, στο Μαξίμου φρίττουν.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ όμως όταν συζητώ με τον Πρωθυπουργό δεν φρίττει ποτέ.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει. Διάλειμμα και συνεχίζουμε.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μερικοί ανατρίχιασαν με τον παραλληλισμό για τη Μικρά Ασία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει παραλληλισμός. Απλά θέλω να σας πω το εξής, γιατί τελικά ο λαός σήμερα πιστεύω ότι είναι ώριμος. Γιατί οι δρόμοι είναι σαφείς.
Το δημοψήφισμα, δεν θα αμφισβητήσει τη συνολική ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά όταν παίρνεται μια σημαντική απόφαση, της οποίας η υλοποίηση είναι σχεδόν μονόδρομος γιατί είναι θετική και μας βγάζει με ένα τρόπο με δυσκολίες, με θυσίες, μας βγάζει όμως με έναν τρόπο προς τα έξω, δύσκολα, επεκτείνοντας το χρόνο, όλα αυτά που θα τραβήξουμε.
Ο άλλος δρόμος είναι πραγματικά η δραχμή. Και από το εσωτερικό μέτωπο θα εξαρτηθεί …..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πείτε τα αυτά τώρα και μετά λέτε ότι ….
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε. Όχι -όχι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: «Βγάλτε τα μηνύματα πάλι».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, επαναλαμβάνω. Θα μπορούσε έστω και τώρα να υπάρξει εθνική συνεννόηση , έστω και τώρα. Να κάνει λίγο πίσω η κυβέρνηση, να κάνει όμως πίσω από όλο αυτό το αντιφατικό και το τυχοδιωκτικό …
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Συγνώμη, υπάρχει πολιτική δύναμη στη χώρα που θέλει επιστροφή στη δραχμή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν αφήνουνε την κυβέρνηση να κυβερνήσει …..
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τι εννοείτε τώρα; Υπάρχει πολιτική δύναμη στη χώρα που θέλει να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν είναι η Νέα Δημοκρατία προφανώς.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κόμμα εξουσίας εννοώ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Οι πρακτικές όμως εσωτερικά στη χώρα είναι αυτές που μπορεί να οδηγήσουν εκεί, εκ των πραγμάτων, αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία, αν δεν πετύχουμε να λύσουμε τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όχι τα επόμενα χρόνια.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είτε συμφωνία ή δραχμή και μετά μου λέτε ότι δεν το έβαλα. Επειδή δεν θα το γράφει το δημοψήφισμα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι γι’ αυτό μπαίνει μόνο η συμφωνία και οι όροι της συμφωνίας και όχι συνολικά η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Το διαχωρίζω το ένα από το άλλο. Αλλά η συνολική πορεία οδηγεί σε ένα …
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αν μου επιτρέπετε μια φράση μόνο γιατί είμαστε σε αυτό το σημείο. Οι βουλευτές σας, αυτοί που έχουν ήδη στείλει επιστολές κλπ. λένε στον κ. Παπανδρέου κάνε ένα βήμα πίσω, να αναλάβει μια πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να πάμε σε μια κυβέρνηση ….
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πόσες φορές θα γίνει αυτή η πρωτοβουλία;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό δεν το λέει η αντιπολίτευση, το λένε οι βουλευτές σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κάθε τόσο προσπαθεί να το κάνει ο Παπανδρέου. Κάθε τόσο το κάνει. Και η εθνική συνεννόηση φαντάζομαι και τώρα που θα γυρίσει και στο μέλλον και τη Δευτέρα και την Τρίτη και την άλλη βδομάδα πάλι με τέτοιες πρωτοβουλίες θα ασχοληθεί. Εκ των πραγμάτων θα ασχοληθεί. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Νομίζω ότι οι βουλευτές σας λένε πρωτοβουλία χωρίς τον Παπανδρέου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι. Εχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο, που τελειώσατε τα ξημερώματα, 04:00 η ώρα, 03:00, τι ώρα τελειώσατε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στις 03.00.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και τι ώρα ξεκινήσατε;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στις 20.00;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, πιο νωρίς. 19:00-19:15.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και από τις 19.00 μέχρι τις 03.00 κουβεντιάζατε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, ο Παπανδρέου από αυτό που είδατε εσείς και αυτά που σας είπε και αυτά που άκουσε έχετε την εντύπωση ότι έχει αντιληφθεί πλήρως τι συμβαίνει στο κόμμα του και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ή είναι ας πούμε ….
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ή, είναι στο μυαλό του ότι μπορεί την Παρασκευή να μη πάρει ….
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να μη τρέχει και τίποτα;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι στο μυαλό του ότι μπορεί να μη πάρει τη ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όλοι μας εκεί μέσα που ήμασταν και όλοι που είμαστε αυτή τη στιγμή και λειτουργούμε στο επίπεδο της κορυφής, ας πούμε της κυβερνητικής πυραμίδας, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει και πρώτος γνωρίζει ο Πρωθυπουργός.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι στο μυαλό του δηλαδή ότι η Παρασκευή δεν θα είναι μια απλή διαδικασία.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι σας είπε δηλαδή; Τι σας έλεγε; Τι λέγατε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μας έλεγε. Ο άνθρωπος έκανε μια εισήγηση και μετά μιλήσαμε όλοι μας και μιλήσαμε ένας – ένας ξεχωριστά. Μίλησε και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μίλησε και ο Γραμματέας του κόμματος και μέχρι το πρωί υπήρξε απόλυτη ελευθερία να διατυπώσει ο καθένας τη γνώμη του γύρω από τις εξελίξεις και τα προβλήματα και τις πρωτοβουλίες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπήρξαν Υπουργοί που διαφώνησαν με την ιστορία του δημοψηφίσματος;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όλοι τοποθετήθηκαν κυρίως στον τρόπο που θα τεθεί το ερώτημα και όχι σε αυτή καθ’ εαυτή την πρωτοβουλία.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για το θέμα της ενημέρωσης;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτή καθ’ αυτή η πρωτοβουλία σας επαναλαμβάνω ανεξάρτητα, αν εγώ π.χ. ήμουν πιο πολύ υπέρ των 180-200 κλπ. και όχι αυτό, όλοι συζητούσαμε για το δημοψήφισμα πάρα πολύ καιρό, φέραμε και νόμο στη Βουλή, υπήρχε συζήτηση, υπήρχαν προτάσεις, υπήρχαν διαδικασίες και χτες ο καθένας είπε τη γνώμη του.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Οι Υπουργοί γνωρίζανε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπήρξε τελικά ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και θα προχωρήσουμε μπροστά.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ωραία. Οι Υπουργοί γνώριζαν την πρωτοβουλία πριν αυτή εκδηλωθεί κατά τη γνώμη σας; Υπήρχαν άνθρωποι που τη γνώριζαν μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν γνωρίζω. Να σας πω κάτι.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τι καταλάβατε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εσείς δεν γνωρίζατε από ότι κατάλαβα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, αλλά ήξερα όμως ότι γίνεται αυτή η συζήτηση και ότι μπορεί να υπάρξει και τέτοια πρόταση και τέτοια πρωτοβουλία. Δεν μπορείς να βάλεις τον Πρωθυπουργό σε ένα μέτρο, να τον βάλεις σε ένα καλούπι ….
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι με τον ίδιο τρόπο εννοεί και ο Παπανδρέου ότι είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό ακριβώς.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τους είχε πει μια φορά, ξέρετε, θα κάνω και κάνα δημοψήφισμα κάποτε….
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Του είπαν «κάνε, εντάξει»…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Του είπαν «εντάξει τώρα, να το δούμε» και ξαφνικά τους το πέταξε στα μούτρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι πολύ ελαφρά αντιμετωπίζετε την υπόθεση που λέγεται Πρωθυπουργός της χώρας, αν θεωρείτε ότι αυτά που λέει δεν έχουν το βάρος αυτών που λέει. Είναι λάθος. Νομίζω ότι αδικείτε και τον Γιώργο Παπανδρέου και γενικότερα την ηγεσία μιας χώρας που περνάει αυτή τη δύσκολη…..
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε χθες κατά τη γνώμη σας δεν θα έπρεπε να έχει γίνει πριν την αναγγελία του Πρωθυπουργού;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι κατ‘ ανάγκη.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν είναι μια μείζονα πρωτοβουλία αυτή που πήρε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι μείζονα πρωτοβουλία, συζητιέται πολύ καιρό, ήταν στις εναλλακτικές λύσεις. Πήρε την πρωτοβουλία, την ανακοίνωσε και τώρα….
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και μετά σας φώναξε να το κουβεντιάσετε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα γίνει συζήτηση, βεβαίως.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μετά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όμως Υπουργέ, να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο; Τώρα εντάξει νομίζω τα εξαντλήσαμε, μέχρι το πρωί να τα κουβεντιάσουμε δεν θα βγάλουμε κάτι περισσότερο σήμερα. Αύριο θα είναι άλλα δεδομένα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε εδώ μεταξύ μας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι-όχι. Δεν μου λέτε κάτι ….
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εξάλλου εσείς είστε οι πολιτικοί αναλυτές. Εγώ είμαι μάλλον δημοσιογράφος, ρωτάω και τη γνώμη σας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή πολύς κόσμος δεν ασχολείται με τα δημοψηφίσματα, εδώ ρωτάνε για τις επιδοτήσεις, πότε θα τις πάρουν λέει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και καλά κάνει ο κόσμος αυτός που ρωτάει για τις επιδοτήσεις, γιατί αυτό είναι κρίσιμο θέμα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πρέπει να πληρώσει και τη ΔΕΗ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς είχαμε πει ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα παίρνανε οι αγρότες θα παίρνανε τα χρήματα. Ήμασταν έτοιμοι σαν Υπουργείο, φτιάξαμε το αρχείο των επιδοτήσεων, το στείλαμε στην Αγροτική Τράπεζα. Το πρόβλημα είναι μέσα σε αυτό το «ρημαδομηχανισμό» στήριξης, μεταβατικά στάδια, Υπουργείο Οικονομικών, επιτόκια κλπ.. Αργήσανε λίγο να μαζευτούν τα χρήματα. Μαζεύονται αυτές τις μέρες από την Αγροτική Τράπεζα, μας υποσχεθήκανε ότι μέχρι την Παρασκευή, μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες. Ελπίζω ότι μέσα στην άλλη βδομάδα, οπωσδήποτε μέσα στην άλλη βδομάδα και ελπίζω πριν τις 10 Νοεμβρίου θα πάρουν τα χρήματα τους οι άνθρωποι. Και μιλάμε για 1.100.000.000 € που θα πάει απευθείας στα βιβλιάρια των αγροτών και άλλα τόσα χρήματα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Σε αυτό πιστεύω ότι θα είμαστε συνεπείς και αυτό είναι μια μεγάλη ανάσα για τους ανθρώπους αυτούς, που όπως όλοι οι Έλληνες περνάνε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή στις 15 του μήνα ας πούμε ….
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μέχρι στις 10 Νοεμβρίου το αργότερο θα είναι στα βιβλιάρια τους.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να ‘στε καλά. Κι εγώ σας ευχαριστώ.
This Post Has 0 Comments