skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ 9».

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ και ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:
Kαλημέρα στον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας. Καλημέρα κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι κάνετε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μέσα στις συνθήκες αυτής της τρέλας που ζούμε, προσπαθούμε να είμαστε καλά.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να βάλω φωτιά στη συζήτηση από την αρχή; Το σύνθημά σας θα είναι, και βάζω φωτιά, είναι ιντριγκαδόρικη ερώτηση, σας το ξεκαθαρίζω. Θα πάτε στις εκλογές με το σύνθημα «Μαζί τα φάγαμε»;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι βέβαια.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο θα είναι το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσει ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού; Γιατί φοβάμαι ότι από συνθήματα έχουμε στερέψει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς, σε πείσμα όλων αυτών που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που κατέστρεψε τη χώρα, είμαστε σίγουροι ότι η παράταξή μας, στην πορεία της και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στάθηκε με αίσθημα εθνικής και πατριωτικής ευθύνης, δίνει λύσεις και εγγυάται λύσεις στα προβλήματα που είναι πια μονόδρομος για την ελληνική κοινωνία.
Άρα, η γνώμη μας είναι, ότι αν θέλουμε να πάμε σε μια πραγματικά αυτοδύναμη χώρα, όπως είναι το δικό μας σύνθημα, κι αν θέλουμε να δώσουμε έννοια και σημασία στο σύνθημα «Οι Έλληνες αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε», εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να εγγυηθούμε αυτό το δρόμο.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωστόσο όμως αυτό κ. Υπουργέ δεν το καταλαβαίνουν οι Έλληνες αγρότες. Βρέθηκα για λίγες ώρες ανήμερα του Πάσχα σε ένα χωριό του Δομοκού, στο Καλαμάκι συγκεκριμένα, που εκεί υπήρχαν και παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, και λέω «παλιοί» γιατί δηλώνουν τώρα ότι δεν θα ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα θέτουν σημαντικά θέματα καθημερινότητας. Αν το πετρέλαιο για παράδειγμα πάει 2 ευρώ, τότε θα είναι απαγορευτικό να ποτίζουν, να καλλιεργήσουν. Επομένως παραδίδετε καμένη. Αυτό πιστεύουν στα καφενεία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν, να σας πω, το ότι το γενικό πολιτικό κλίμα δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια φθορά, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό στα πλαίσια της πολιτικής που ασκήθηκε.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν μιλάω για φθορά. Μιλάω για κατάρρευση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε σας παρακαλώ τι θέλω να σας πω πρώτα και μετά μου απαντάτε. Η εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια σημαντική φθορά, είναι φανερό και όποιος δεν το βλέπει θα ήταν  έξω από την πραγματικότητα με την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια. Αλλά, διαφωνώ μαζί σας ότι οι αγρότες είναι η τάξη που έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα.Οι αγρότες  αντίθετα είναι  η τάξη που δεν κινητοποιήθηκε, δεν κατέλυσε τους δρόμους, δεν κατέκλεισε με τα τρακτέρ τις εθνικές οδούς. Γιατί; Γιατί πληρώνονται στην ώρα τους, γιατί έχουν ένα Υπουργείο που δουλεύει γι’ αυτούς, έχουν αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχουμε στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Δεν λέω ότι λύθηκαν τα προβλήματά τους. Κι εγώ πιστεύω ότι ο αγροτικός κόσμος είναι αυτός που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, όχι απλά ζωντανό, αλλά θα του δώσει και δύναμη.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευθέως η ερώτηση. Μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πλήγωσαν και τους ψηφοφόρους σας και κυρίως την κοινωνία. Κάποιοι από αυτούς – αν θέλετε λέω ονόματα, δεν έχω κανένα πρόβλημα – φιγουράρουν δίπλα σε σας και στους άλλους συνυποψήφιους σας στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές. Σωστό ή λάθος;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι σε μια πανστρατιά για συστράτευση όλων των στελεχών, ο καθένας, ανεξάρτητα από τα λάθη του ή τις παραλείψεις του, θα κριθεί από το λαό, φτάνει να είναι ένας  άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει προβλήματα άλλης φύσης. Αυτή είναι η άποψή μου. Γιατί όταν μία παράταξη βρίσκεται στην κατάσταση που είναι το ΠΑΣΟΚ, προφανώς η πανστρατιά και η συσπείρωση των δυνάμεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οτιδήποτε. Ο λαός όμως τον καθένα από μας τον κρίνει, τον ξέρει. Είμαστε όλοι τόσο διαφανείς που μπορεί θαυμάσια να πάρει θέση στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.   
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα κ. Σκανδαλίδη στην αρχή της εκπομπής, πιθανώς και προφανώς δεν το ακούσατε, ότι είμαι βαθύτατα απογοητευμένος και πολύ θυμωμένος βλέποντας τις λίστες των δύο μεγάλων κομμάτων και μου αρέσει αυτή η κουβέντα που κάνουμε.
Είδα πρόσωπα τα οποία δεν θα έπρεπε να τους δοθεί όχι δεύτερη ευκαιρία, αλλά να έχουν κρυφτεί στην πιο σκοτεινή τρύπα της κοινωνίας, και τους βλέπω ξανά να φιγουράρουν. Και για να είμαι και ειλικρινής, και επειδή μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους, εγώ δεν θα ήθελα να είναι ξανά υποψήφιοι και στην καινούργια Βουλή οι δύο τελευταίοι Πρωθυπουργοί. Είμαι ευθύς και σαφής. Οι δύο τελευταίοι Πρωθυπουργοί που μας οδήγησαν ως εδώ τελειώσανε. Δοκιμάστηκαν, απέτυχαν, χαίρεται. Γιατί κ. Σκανδαλίδη, αυτό δεν σημαίνει κάθαρση; Είστε νέος άνθρωπος, έχετε ωραίο μυαλό, θέλετε το αύριο να είναι καλύτερο για τη χώρα, γιατί να δώσω μία ευκαιρία ξανά στον Καραμανλή και τον Παπανδρέου, αν θέλω να πω ότι κάνω δυο βήματα μπρος; Εγώ αυτό το λέω ευθέως και περιμένω την απάντησή σας αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ να σας πω, με τον ίδιο ευθύ τρόπο, ότι έναν Πρωθυπουργό που έδωσε τη μάχη για να σωθεί η χώρα, ανεξάρτητα από τα λάθη του ή τις παραλείψεις του, που έφτασε τελικά με τη δική του πρωθυπουργία σε κάποια συμφωνία, η οποία δίνει μια διέξοδο από δω και πέρα δεν τον πετάς.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δίνει κ. Σκανδαλίδη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν τον πετάς. Είναι δική του επιλογή αν θέλει να παραμείνει ή όχι στη Βουλή. Αν ήμουν εγώ στη θέση του, πιθανά να μην ήμουν στη Βουλή με δική μου πρωτοβουλία, αλλά πρέπει να είναι δική τους πρωτοβουλία αυτή. Οι ίδιοι κρίνουν αν πρέπει να μείνουν ή όχι στη Βουλή. Ένα κόμμα που σέβεται την ιστορία του, σέβεται την παράταξή του, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αποδιοπομπαίους τράγους.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μα γιατί είστε τόσο ήπιος και ανεκτικός με τους πρώην Πρωθυπουργούς; Αυτοί ήταν μαζί σας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που έχει γίνει Πρωθυπουργός της χώρας και έχει να επιδείξει μια πορεία και μια διαδρομή, κρίνει μόνος του αν πρέπει να μείνει ή όχι απλός Βουλευτής.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σας επαναλαμβάνω, ότι εγώ στη θέση τους και στη θέση του κ. Σημίτη – για να είμαι σαφής – που ήταν Βουλευτής μετά για πολλά χρόνια και στη θέση του κ. Καραμανλή και στη θέση του κ. Παπανδρέου δεν θα ξαναήμουν υποψήφιος Βουλευτής.  
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα, αυτό μας αρκεί. Ωστόσο όμως κ. Σκανδαλίδη εσείς θεωρείτε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τα έκανε σωστά τα…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, όλα δεν τα έκανε σωστά, αλλά μη ξεχνάτε ότι παρέλαβε μία χώρα, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είχαν αποδράσει λέγοντας ότι δεν θα περνούσε από την Ελλάδα η κρίση και ενώ λέγανε ότι ήταν 2% το δημόσιο έλλειμμα και μετά 6%, ήταν 15,5%.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μιλάω για το πρώτο εξάμηνο. Όχι, μη μου ξεφεύγετε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δηλαδή μόλις δημιούργησαν την ατομική βόμβα, την παρατήσανε και φύγανε;
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, και την ατομική βόμβα τη διαχειρίστηκε σωστά ο Γιώργος Παπανδρέου;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι σε όλες τις πλευρές. Δεν είμαι από αυτούς που ευλογώ τα γένια μας, ούτε στο μηδενισμό πίστεψα ποτέ μου και την ισοπέδωση, ούτε στη θριαμβολογία και σε όλα αυτά τα κενά περιεχομένου λόγια ότι όλα τα κάναμε σωστά.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είστε θιασώτης του Καστελόριζου;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έγινε μία προσπάθεια μεγάλη, γίνανε και λάθη, όμως οι δημιουργοί του προβλήματος ήταν άλλοι και εμείς έχουμε μεγάλο ποσοστό ευθύνης.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα. Όχι, σωστό, δεν διαφωνεί κανείς μ’ αυτό που λέτε, αλλά θέλω να ξέρω, θέλει ο κόσμος να ξέρει. Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι θιασώτης του Καστελόριζου;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο Κώστας Σκανδαλίδης τις παραμονές της ψήφισης του μνημονίου, έστειλε επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου την προηγούμενη ημέρα και του ζήτησε να πάει σε αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, διότι έπρεπε, είτε η Βουλή να δώσει ευρύτατη δυνατή συναίνεση σ’ αυτή την πολιτική, είτε να πάει η χώρα σε εκλογές για να αποφασίσει αν θα μπει στο μνημόνιο ή όχι.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα. Ξεχάσατε κ. Σκανδαλίδη ότι εκείνη την εποχή, εκείνες τις ημέρες κάποιοι εισηγούνταν στον Γιώργο Παπανδρέου να σας διαγράψει, και να σας διώξει από την κυβέρνηση και να σας διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν δεν ήμουν στην κυβέρνηση.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, δεν ήσαστε. Να σας διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Παρότι ήμουν πρώτος Βουλευτής Αθήνας δεν μπήκα στην πρώτη κυβέρνηση.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, θυμάστε τότε; Το ξεχάσατε κι αυτό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν ξεχνάω τίποτα. Είναι μέσα στη ζωή ενός κόμματος η σχέση αυτή. Εγώ έλεγα την αλήθεια πάντα, συντεταγμένα μέσα στα όργανα. Αυτά που έπρεπε να πω προς τα έξω τα έλεγα. Έκανα σοβαρή κριτική για τις εσωτερικές αδυναμίες συγκρότησης του μοντέλου διακυβέρνησης. Δυστυχώς δικαιώθηκα στην πράξη.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, εδώ που φτάσαμε ο λαός θέλει λύσεις. Σας κάνω λοιπόν ευθέως την ερώτηση. Είναι υποθετική και μπορείτε να μου πείτε «σε υποθετικές ερωτήσεις δεν απαντώ». Γίνονται εκλογές, δεν υπάρχει αυτοδυναμία, πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα εσείς. Ο λαός δεν θέλει ακυβερνησία, δεν θέλει να πάμε σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Σαμαράς Πρωθυπουργός – Σκανδαλίδης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το βλέπετε σαν σενάριο ή το αντικρούετε μετά βδελυγμίας.   
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ σε κυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά δεν μπαίνω. Αυτή είναι η θέση μου.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί κ. Σκανδαλίδη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Διότι, ο τρόπος που συμπεριφέρεται και προεκλογικά και όλο αυτόν τον καιρό με τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, δεν μου δίνει τα εχέγγυα ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Αντίθετα, θα μπορούσα να πω ότι η προσπάθεια η δική μας είναι να μην υπάρξει ακυβερνησία με κανέναν τρόπο και μπορούμε σ’ αυτή την περίπτωση που είπατε, να προτείνουμε έναν κοινής αποδοχής Πρωθυπουργό και να κάνουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι και μέσα από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ορίστε; Δεν το άκουσα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Λέω, το πρόσωπο αυτό, το κοινό πρόσωπο για Πρωθυπουργός…
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, δεν έχει σημασία.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μπορεί να είναι και μέσα από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κάθε παράταξη έχει αξιόλογα στελέχη. Μπορεί να ζητηθεί και εκτός, μπορεί να ζητηθεί και μέσα από τα κόμματα. Δεν έχει καμία σημασία αυτό. Σημασία έχει το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει και η αξιοπιστία του προσώπου.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πάντως ξεκάθαρα πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να δεχθεί…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν πρέπει να μπει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κυβέρνηση με τον Παπαδήμο; Σενάρια κάνουμε, ωραία κουβέντα είναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τώρα αυτό δεν έχει νόημα. Μπήκαμε ήδη, το δείξαμε αυτό και νομίζω ότι ο κ. Παπαδήμος έχει πετύχει. Στη δουλειά που του ανατέθηκε να κάνει, πέτυχε.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Δεν είναι πολιτικός όμως. Απλώς χειρίζεται υποθέσεις που τις γνωρίζει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, για να μην παρεξηγηθώ. Εγώ είμαι πρώτον υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης. Δεύτερον, είμαι υπέρ της προοδευτικής κυβέρνησης αν είναι δυνατόν, που θα μου πείτε ότι οι μετρήσεις δεν το δείχνουν τώρα. Τα πράγματα όμως είναι πολύ ρευστά και μπορεί να δείτε το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, διότι πιο κοντά είναι να είναι  το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα απ’ ό,τι η Νέα Δημοκρατία στην αυτοδυναμία, από τις μετρήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το πιστεύετε αυτό που λέτε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως, γιατί; Εχθές ήμουν σε μία εκπομπή και είδα μια χθεσινή μέτρηση κιόλας, η οποία είχε 4 μονάδες διαφορά και τεράστιο ποσοστό αναποφάσιστων.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μα πώς θα γίνει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη, με τους «κηπουρούς» του Γιώργου να φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ;
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήθελα να πω κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι αδικείτε και το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Έγινε μία προσπάθεια να υπάρχουν πολυσυλλεκτικά και ανανεωμένα ψηφοδέλτια. Υπάρχουν. Όλες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ μπορούν να εκφραστούν μέσα σ’ αυτά.  
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα δεν σας ενοχλεί που οι «κηπουροί», οι οποίοι ποτέ δεν προσέφεραν, απλώς ήρθαν ως αλεξιπτωτιστές, εξακολουθούν να είναι συνυποψήφιοί σας ακόμα και στην ίδια περιφέρεια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν είμαι υπέρ τέτοιων χαρακτηρισμών για κανένα πολιτικό στέλεχος. Μπορεί ο κόσμος να κρίνει αν πρόφεραν ή δεν πρόσφεραν. Έχουν δικαίωμα στους 400 υποψηφίους που έχει ένα κόμμα στις γραμμές του να είναι οποιοιδήποτε είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία.  
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τελευταία ερώτηση.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εσείς κ. Σκανδαλίδη έχετε μείνει στην ιστορία, όπως η Βάσω Παπανδρέου με τα συντροφικά μαχαιρώματα, ότι δεν θα δεχθείτε στο Υπουργείο μπάστακα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτή η ατάκα έχει μείνει στην ιστορία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ποιος είναι ο μπάστακας στο Υπουργείο μου; Δεν έχω κανέναν μπάστακα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μείνει στην ιστορία αυτή η ατάκα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν έχει έρθει ο μπάστακας στην Πλατεία Βάθη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ας τα  ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα, γιατί νομίζω ότι..
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Υπάρχει μπάστακας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είπα «μπάστακα στο Υπουργείο μου εγώ δεν δέχομαι». Δεν μου έχει πει κανείς μέχρι τώρα που είμαι Υπουργός τι να κάνω στο Υπουργείο μου, επαναλαμβάνω κανείς.
Όταν χρειάστηκα να ζητήσω την τεχνογνωσία ή οτιδήποτε άλλο, μπορούσα να πάω στην ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ και να τους πω «παιδιά, μπορείτε να μας δώσετε μία συνταγή γι’ αυτό;», αλλά με δική μου πρωτοβουλία. Εδώ να έρθει στο διπλανό γραφείο κάποιος και να μου λέει «κάνε αυτό ή κάνε το άλλο» δεν θα το δεχτώ ποτέ.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλα Υπουργεία πήγαν;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν γνωρίζω. Νομίζω όχι, αλλά δεν γνωρίζω.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εσείς πόσες φορές ζητήσατε βοήθεια από την Τρόικα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ορίστε;
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πόσες φορές έχετε ζητήσει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μία φορά μόνο τους είδα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βοήθεια τους ζητήσατε, τεχνογνωσία; Δεν είναι κακό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τους ζήτησα δύο – τρία πράγματα που ήταν πολύ συγκεκριμένα. Δηλαδή, παραδείγματος χάρη, τι πρακτικές εφαρμόζουν στη Γαλλία για τα οπωροκηπευτικά ή τι γίνεται με το λάδι στην Ισπανία, για  καλλιεργητικές πρακτικές. Μου είπαν πού θα απευθυνθώ και πώς για να πάρω τεχνογνωσία.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, πριν κλείσουμε θα σας κάνω μια ερώτηση που δεν την περιμένατε. Θέλω ένα σχόλιο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκείνος, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κι εσείς.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Στενοχωριέται ο άνθρωπος.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εσένα ρωτάω;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προσωπικά θλίβομαι. Πιστεύω όμως ότι η αλήθεια πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα κι αν πραγματικά αποδεικνύεται αυτό το πράγμα που φαίνεται αυτές τις ημέρες, ο άνθρωπος πρέπει να τιμωρηθεί.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο και όλοι, αν υπάρχουν;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και όλοι οι άλλοι. Εγώ έχω μάθει να ξεχωρίζω τη συλλογική ευθύνη, τις αποφάσεις που έχουν σχέση με το μέλλον και την πορεία της χώρας, που είναι αποφάσεις οργάνων,  υπουργικών, κυβερνητικών κλπ,  από την προσωπική ευθύνη των διαμεσολαβητών και των μεσαζόντων που ουσιαστικά πλουτίζουν σε βάρος του ελληνικού λαού. Αυτοί όπου και να βρίσκονται πρέπει να τιμωρούνται. Όπου και να βρίσκονται.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και μία ερώτηση ακόμα η οποία είναι ακόμα πιο σκληρή. Σε πολιτικό επίπεδο μου τοποθετηθήκατε. Σε ανθρώπινο, θα έχετε κάποια επαφή μαζί του; Σε ανθρώπινο, προσέξτε. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κι εσείς έχετε μια διαδρομή 30 χρόνια.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν ήταν ποτέ μαζί. Δεν ήταν συνοδοιπόροι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ – ακούστε – σας είπα προηγούμενα τα συναισθήματά μου. Με δική μου πρωτοβουλία, προφανώς όχι, αλλά,  δεν έχω κλείσει ποτέ το τηλέφωνο σε κανέναν.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εύχομαι καλή επιτυχία, όπως και σε όλους τους συνυποψηφίους σας για τις εκλογές που έχουμε σε 18 ημέρες από σήμερα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστώ.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Σκανδαλίδη. Υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search