skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ 9».

ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποψήφιος στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλημέρα. Καλή εβδομάδα κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα, να είστε καλά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όταν ξαφνικά, χθες, ο κ. Βενιζέλος μας είπε ένα πρόγραμμα τριετούς εξόδου από το μνημόνιο μέσα σε τρία χρόνια και με κατάργηση όλων των φόρων που εσείς βάλατε, γίνεται αυτό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και; Δεν το άκουσα το δεύτερο μέρος.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και με κατάργηση των φόρων που εσείς βάλατε, εσείς ως κυβέρνηση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στην πορεία σταδιακή κατάργηση, όχι όλων των φόρων. Κατάργηση, σταδιακή μείωση των φόρων, και αυτό θα γίνει με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα τα προβλέψει αυτά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Κοιτάξτε, δεν είπε τυχαία το 2015 ο κ. Βενιζέλος.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αλλά;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί είναι η λήξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή, που τον Ιούνιο θα προσαρμοστεί στο νέο οικονομικό πρόγραμμα, όπως το λέμε, μετά τη νέα δανειακή σύμβαση, τελειώνει το 2015. Όπως ξέρετε ήταν μέχρι το 2014. Θα περιοριστεί και το 2015, επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει 8 δις για το 2015. Θα γίνει πιο ήπια η προσαρμογή και παράλληλα θα μπορέσει να οργανωθεί και η σταδιακή έτσι αν θέλετε ελάφρυνση.  
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σύμφωνοι, αλλά οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με τη νέα δανειακή σύμβαση φτάνουν μέχρι το ΄20.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Οι δεσμεύσεις φτάνουν μέχρι το ΄20, αλλά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα φτάνει μέχρι το ΄15.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, τελικά ποιο είναι πιο ισχυρό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε, γιατί φτάνει μέχρι το ΄20. Διότι το ΄15 υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα έχει φύγει από την ύφεση και θα κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, που σημαίνει ότι έχει βγει από την κρίση και με τη συνεχιζόμενη μετά προσπάθεια θα φτάσει στο 2020 με το 116% του δημόσιου χρέους.   
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βέβαια αυτό δεν παύει να είναι μια πολιτική υπόθεση κ. Σκανδαλίδη, έτσι δεν είναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, είναι μια…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όπως πολιτική υπόθεση ήταν ότι και το ΄12 θα βγαίναμε στις αγορές.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι μία πολιτική υπόθεση, η οποία όμως στηρίζεται σε μια οικονομική σταθερότητα που σου δίνει το νέο πρόγραμμα, γιατί αυτή τη στιγμή το νέο πρόγραμμα σου διασφαλίζει απίστευτους πόρους. Απλά πρέπει να βάλουμε μυαλό και να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Πώς τα βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα; Μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα και δεν φαίνεται ούτε οι συσπειρώσεις να προχωράνε, ούτε να ξεκαθαρίζει το σκηνικό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σας είπα την άλλη φορά που μιλήσαμε ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν το εξής παράδοξο. Θα ψηφίσει πάνω στην κάλπη το 20% με 25% του ελληνικού λαού.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κυριολεκτείτε πάνω στην κάλπη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, πάνω στην κάλπη, την ημέρα των εκλογών, και είναι η πρώτη φορά που η προεκλογική εκστρατεία, που είναι τόσο σύντομη, θα αποδώσει τόσο μεγάλα αποτελέσματα στις εκλογές, θα έχει τόσο μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Κι αυτό σημαίνει ότι αυτή η εβδομάδα, μπορεί να σας φαίνεται μικρός χρόνος αλλά είναι αρκετά μεγάλος για να πάμε με καλύτερες προϋποθέσεις την Κυριακή.   
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τελικά το μέτωπό σας – επειδή μπερδευόμαστε λίγο – το βασικό ποιο είναι τώρα; Είναι η Νέα Δημοκρατία; Είναι οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις; Τι είναι; Γιατί βαράτε μία από δω μία από κει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν κατάλαβα, εμείς λέμε τι προτάσεις υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Δεν έχουμε μέτωπο με κανέναν.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εντάξει, αλλά ασκείτε ταυτοχρόνως και μία κριτική.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ίσα ίσα που ένα μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων που υποτίθεται είναι στην ευρύτερη Αριστερά θα τις θέλαμε και στην κυβέρνηση μαζί μας. Όπως επίσης και τη Νέα Δημοκρατία από τη στιγμή που έχει ένα φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και μπορεί να μπει σε ένα κοινό πρόγραμμα, προφανώς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σε ποιες αναφέρεστε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς διαχωρίζουμε τις δύο γραμμές σε σχέση με τη δική μας. Η μία γραμμή των αντιμνημονιακών δυνάμεων είναι κυβέρνηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων, που σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουν για να γίνει, αν θέλουν να είναι σοβαρή πρόταση, το πρώτο κόμμα που προφανώς δεν θα είναι αντιμνημονιακό. Aν υποθέσουμε ότι και η Νέα Δημοκρατία, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αντιμνημονιακό κόμμα αν έρθει πρώτη, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να έρθει πρώτος για να πει ότι θα πάρει την πρωτοβουλία να φτιάξει κυβέρνηση αντιμνημονιακών δυνάμεων.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εντάξει, μπορεί να μην έρθει πρώτος, μπορεί να έρθει…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και επειδή δεν του βγαίνανε τα νούμερα, έβαλε και τον κ. Καμμένο και όποιον άλλον θα μπορούσε να τσοντάρει σ’ αυτή την υπόθεση. Αυτό δεν είναι σοβαρή πρόταση.
Η δεύτερη πρόταση είναι η πρόταση του κ. Σαμαρά για αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, που πιστεύουμε ότι κανένα κόμμα μόνο του σ’ αυτή την εποχή, με αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση γιατί χρειάζεται ευρύτερη συνεργασία των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.   
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επομένως…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος λοιπόν δεν άνοιξε μέτωπο, δεν άνοιξε δύο μέτωπα. Λέει για τις πραγματικές προτάσεις που υπάρχουν στην επιλογή των ψηφοφόρων.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, παρουσιάζοντας όμως τις κατά τη γνώμη του υπαρκτές προτάσεις που υπάρχουν, δικαίωμά του είναι να κάνει και κριτική, αλλά η κριτική αυτή δημιουργεί αντιφατικά ερεθίσματα στον κόσμο. Τελικά ποιο είναι το ζητούμενό σας; Το ζητούμενό σας είναι να φτιαχτεί μια κυβέρνηση μετά τις εκλογές ή …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προφανώς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Προφανώς;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προφανώς θα φτιαχτεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές και θα κάνουμε το παν γι’ αυτό. Εμείς δεν είμαστε τυχοδιώκτες να λέμε στον ελληνικό  λαό «θα σας ξαναπάμε στην κάλπη για να ψηφίσεις ξανά αφού ψήφισες», γιατί μας ενδιαφέρει αν θα πάει ο Υπουργός Οικονομικών τις επόμενες εβδομάδες στο Eurogroup και μας ενδιαφέρει αν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις τον Ιούνιο.  
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το ερώτημα όμως κ. Σκανδαλίδη είναι, γιατί ακούω τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερους «και τι θα γίνει, θα χαθεί ο κόσμος εάν ξαναπάμε σε εκλογές»; Όπου πιθανώς, τι εννοούν αυτοί που το λένε αυτό; Ότι θα αφεθεί, θα υπάρξει μια πρώτη λαϊκή ετυμηγορία, μια έκφραση, θα φανεί τι θέλει ο κόσμος και μετά θα υπάρξουν και δεύτερες σκέψεις πιο προσγειωμένα στα πραγματικά δεδομένα της χώρας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπάρχει αυτή η πολυτέλεια;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν ξέρω.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δηλαδή υπάρχει η πολυτέλεια; Και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα; Εγώ πολιτικά το κρίνω.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα είναι και καταστροφή αν συμβεί κάτι τέτοιο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ποιο είναι το πολιτικό αποτέλεσμα; Δηλαδή το πρόβλημα της χώρας είναι αν θα μπορεί να κυβερνήσει μόνος του ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αλλάζει γραμμή κάθε δύο – τρεις μήνες; Αυτό δεν το θεωρώ πρόβλημα της χώρας. Είναι το πρόβλημα του κ. Σαμαρά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει ως προς αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και μόνο του κ. Σαμαρά πρόβλημα. Ούτε καν της Νέας Δημοκρατίας. Του κ. Σαμαρά είναι το πρόβλημα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας το ρωτήσω λίγο διαφορετικά; Εάν το άθροισμα των δυνάμεων οι οποίες μπορεί να συμφωνήσουν στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης, είναι κάτω από 50%, με βάση τη νωπή λαϊκή ετυμηγορία της 6ης Μαΐου, πιστεύετε ότι μπορεί να σταθεί μια τέτοια κυβέρνηση, έστω κι αν διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία;   
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθορίζει την ισχυρή κυβέρνηση. Νομίζω ότι είναι μια…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν θα υπάρχει ένα θέμα πολιτικής νομιμοποίησης;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Για την ώρα είναι μια πολιτική ένσταση, η οποία θα γίνεται προφανώς με την ίδια λογική που ένα αυτοδύναμο κόμμα μπορεί με 37% να σχηματίσει κυβέρνηση. Γιατί με 45% δεν θα σχηματίσουν δυο κόμματα;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, εγώ τη γνώμη σας ρωτώ, εάν θα υπάρχει πρόβλημα ή όχι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λέω, για μένα σαφώς πρέπει να είναι πάνω από 50% αλλά μιλάω τώρα επί της ουσίας. Γιατί ένα κόμμα που σχηματίζει κυβέρνηση με 36% παίρνει 151 έδρες μπορεί να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και δεν μπορεί μια συνεργασία κομμάτων που έχει 45% ή 47% και έχει 170 έδρες, 160 έδρες;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αν ρωτάτε εμένα, μου λέτε να διαλέξω μεταξύ δύο κακών έτσι όπως το θέτετε. Υπάρχει όμως ένα θέμα ουσίας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η δημοκρατία κ. Παπαπαναγιώτου έχει κανόνες. Η δεδηλωμένη είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβερνάει μία κυβέρνηση με κάτω από 50%. Δεν λέει πουθενά το Σύνταγμά μας ή οι νόμοι  μας ότι πρέπει να είναι πάνω από 50% για να κυβερνήσει.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι, το γράμμα του νόμου δεν το λέει πουθενά, αλλά μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ωραία, αλλά έτσι κυβερνώνται οι χώρες. Καταρχήν, πρέπει να σας πω το εξής, ότι αν το ΠΑΣΟΚ πετύχει το στόχο του και έρθει πρώτο κόμμα, δεν θα απευθυνθεί μόνο στη Νέα Δημοκρατία, θα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα που πιστεύει ότι μπορούν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ποια είναι αυτά επί τη ευκαιρία;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η Δημοκρατική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ αν αλλάξει γραμμή, η κα Μπακογιάννη αν μπει στη Βουλή, οι Οικολόγοι αν μπουν στη Βουλή. Φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δεν είναι αυτές; Πρέπει να υπάρξει ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία. Αυτό λέει ο κ. Βενιζέλος σε όλους τους τόνους.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τώρα το τι γραμμή θα έχουν τα κόμματα μετά τις εκλογές και αν αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το πού πάει η χώρα, είναι δικός τους λογαριασμός. Εμείς οφείλουμε να προτείνουμε στον ελληνικό λαό μια κυβέρνηση συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων, που θα έχει τη λαϊκή βάση να κυβερνήσει τη χώρα και να εφαρμόσει το πρόγραμμα … Αυτό νομίζω ότι είναι βασική και καθαρή γραμμή.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παρότι χθες ο κ. Βενιζέλος είπε για δεύτερη ή τρίτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, ότι τελικά δεν είναι δεδομένο το ΠΑΣΟΚ ότι θα συμμετάσχει στο σχηματισμό κυβέρνησης, από την κουβέντα που κάνουμε σήμερα καταλαβαίνω ότι μάλλον δεδομένο είναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, σας μίλησε για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω τι θα συναντήσουμε από τον κ. Σαμαρά την επομένη των εκλογών, τι θα θέλει ο κ. Σαμαράς. Ξέρουμε εμείς τι θα θέλει ο κ. Σαμαράς;
Εγώ σας είπα παραδείγματος χάρη την προηγούμενη φορά και επιμένω σ’ αυτό, δεν τον εμπιστεύομαι για Πρωθυπουργό της χώρας. Δεν τον εμπιστεύομαι, δεν μπαίνω σε κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.  
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν μπαίνετε σε κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν μπαίνω.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επιμένετε σ’ αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, επιμένω, βεβαίως.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Κύριε Σκανδαλίδη, σας ευχαριστώ πολύ καλή σας επιτυχία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search