skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «FLASH».

ME TO ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον επόμενο καλεσμένο μας και χαίρομαι ιδιαίτερα που μιλώ μαζί του. Είναι ο υποψήφιος στην Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ ο Υπουργός Γεωργίας -εμένα μου αρέσει Γεωργία να το λέω καλύτερα, παρά Αγροτικής Ανάπτυξης-  Κώστας Σκανδαλίδης. Καλή σας μέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως πάει ο αγώνας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τρέχουμε. Eίναι δύσκολος ο αγώνας, είναι δύσκολη  εποχή,  η επαφή είναι δύσκολη, γενικότερα είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε σωστά τη δουλειά, διότι είναι αναγκαίο η χώρα τη Δευτέρα να έχει Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχει Κυβέρνηση όμως;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς θα κάνουμε το παν για να έχει Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Βαγγέλης Βενιζέλος λέει ότι «εμείς δεν πρέπει να θεωρούμαστε δεδομένοι και δεν είμαστε ένα το κρατούμενο ..»
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Άλλο δεν είμαστε δεδομένοι και άλλο θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να γίνει Κυβέρνηση. Προφανώς θα γίνει Κυβέρνηση με τη λογική ότι θα υπάρχει ένα πρόγραμμα, θα υπάρχει μια προγραμματική σύγκλιση, θα υπάρχει μια συνεργασία ευρύτατη, θα υπάρχει όλη αυτή η πρόταση που εδώ και αρκετό καιρό έχουμε διατυπώσει και νομίζω ότι είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση στην ελληνική κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποια σενάρια στα οποία δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε. Άλλα είναι πραγματικά και ουσιαστικά και άλλα είναι βεβαίως εντελώς στον αέρα. Το σενάριο ένα: πρώτη δύναμη η Νέα Δημοκρατία.  Μονόδρομος η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν κάνει τα υπόλοιπα Κόμματα που συμμετέχουν.
Εδώ είναι διαφορετικά τα πράγματα και διαφορετικοί οι όροι που ενδεχομένως θα τεθούν. Εάν όμως το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο Κόμμα που ο Βενιζέλος έχει θέσει ως στόχο τότε τα πράγματα αλλάζουν, διαπραγματεύεσαι αλλιώς και συμφωνείς αλλιώς με τη Νέα Δημοκρατία γιατί έχεις το περιθώριο και την πολυτέλεια να κοιτάξεις και προς τα αριστερά σου.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Αυτό προϋποτίθεται για όλα τα άλλα. Πρέπει να υπάρξει μια πλήρης Κυβέρνηση, να μην υπάρξει μια Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή μιας επιμέρους διαχείρισης εξουσίας, πρέπει να βγει η χώρα από όλο αυτό το λούκι, μέσα από μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια που πρέπει να κάνει μια ισχυρή Κυβέρνηση.
Άρα, η Κυβέρνηση για να είναι ισχυρή, πρέπει  να έχει μια προγραμματική σύγκλιση. Εμείς έχουμε προτείνει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο, είτε είμαστε πρώτοι, είτε είμαστε δεύτεροι, θα το προτείνουμε και στη διαπραγμάτευση που θα γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά βλέπω ήδη ένα θέμα κι ένα αγκάθι σε αυτή τη διαπραγμάτευση παραδείγματος χάριν το ζήτημα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι «εμείς θα κατακτήσουμε μια λίστα υποψήφιων Πρωθυπουργών», ο κ. Σαμαράς λέει ότι «εφόσον είμαι πρώτο Κόμμα εγώ θα είμαι ο Πρωθυπουργός».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν ο κ. Σαμαράς από τη δική του σκοπιά μπορεί να έχει τη δική του σκοπιμότητα και να πιστεύει ότι αυτό είναι το λογικό, αν ο κ. Σαμαράς πραγματικά πιστεύει στη συμφωνία που έχει υπογράψει, εάν ο κ. Σαμαράς εγκαταλείψει την αυτοδύναμη λογική του, αν ο κ. Σαμαράς εγκαταλείψει την ιδέα ότι μόνος μπορεί και το Κόμμα του και άρα θέλει μονοκομματική Κυβέρνηση, αυτό το πράγμα πως θα συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας;  Πρέπει να αλλάξει άρδην γραμμή. Τα «αν» υπάρχουν αυτή τη στιγμή; Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι νωρίτερα είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να υπάρξει Κυβέρνηση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στα πλαίσια όμως της λογικής και της διακυβέρνησης της χώρας. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να απευθύνουμε πρόταση σε όλα τα Κόμματα που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, σε όλα τα Κόμματα που μπορούν να συμμετάσχουν, δεν πιστεύουμε οπωσδήποτε σε μια δικομματική Κυβέρνηση.
Ο τόπος χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια Κυβέρνηση ευρύτερων δυνάμεων και όχι μόνο των δυο Κομμάτων και γι’ αυτό θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να υπάρξει αυτή η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Εμείς έχουμε στρατηγική διαφορά με τον κ. Σαμαρά. Δεν είναι ούτε μονοκομματική, ούτε δικομματική, η ανάγκη σήμερα της χώρας, είναι η ευρύτατη δυνατή συμπαράταξη δυνάμεων για να μπορεί να ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο. Νομίζω ότι τα κόμματα την άλλη μέρα, τη Δευτέρα το πρωί, θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους. Όλα τα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά ορισμένα Κόμματα παραδείγματος χάριν της Αριστεράς και ο  κ. Κουβέλης έχει πει ότι «Εγώ με τη Νέα Δημοκρατία δεν συνεργάζομαι», ο Συνασπισμός το τοποθετεί κάπως διαφορετικά κι έχει διαφοροποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Το προσκλητήριο νομίζω θα είναι χωρίς αποδέκτες.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο καθένας προεκλογικά έχει  μια γραμμή. Έχουν κριθεί αυτές οι γραμμές, έχουν συζητηθεί, επανειλημμένα όλες αυτές τις μέρες. Η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα. Θα είναι άλλη μέρα, με τη λογική ότι θα πρέπει ο λαός να ψηφίσει. Ο λαός θα ψηφίσει. Καλώς ή κακώς ζητούσαμε τόσο καιρό να ψηφίσει ο λαός, να γίνει σεβαστή η ψήφος του.
Αλλά από τη στιγμή που η ψήφος του θα γίνει σεβαστή, είναι φανερό ότι όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους για  να κυβερνηθεί η χώρα σωστά. Αυτή είναι η δική μας γνώμη και αυτή τη γνώμη θα παλέψουμε. Πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε Κυβέρνηση, να μην ξαναπάει η χώρα σε εκλογές, πρέπει να υπάρξει μια Κυβέρνηση που να πλήρης, να είναι μια πολιτική Κυβέρνηση, να έχει ένα προγραμματικό στόχο να έχει ένα ορίζοντα αυτή την τριετία μέχρι να βγει η χώρα από το Μνημόνιο, να διεξέλθει, δηλαδή, όλο αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα, να ολοκληρώσει την έξοδο από το Μνημόνιο, όπως έχει πει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι το 2015 θα βγει η χώρα από το Μνημόνιο, αλλά να έχουμε όλη αυτή την συμπαράταξη δυνάμεων και να αφήσουμε τα λόγια τα πολλά και το ποιος είναι ο αριστερός και ποιος είναι ο συνεπής και ποιος είναι αυτός που θα πάει και δεν θα διαπραγματευτεί, ή θα πάει να διαπραγματευτεί και θα αλλάξει τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε και κάτι άλλο, ότι θα πρέπει τα δυο Κόμματα τουλάχιστον για να πουν ότι συγκροτούν μια Κυβέρνηση που έχει μέλλον, που έχει προοπτική, που μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς, να έχει τουλάχιστον μια πλειοψηφία του 50% ως καταγραφή δύναμης και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει και μια κοινωνική πλειοψηφία που να στηρίξει μια τέτοια Κυβέρνηση. Μπορούν αυτά τα πράγματα να υπάρξουν με τις δημοσκοπήσεις που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αν υπάρξει συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων εκτός από τα δυο Κόμματα, βεβαίως μπορεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιμένετε όμως προς αυτή την κατεύθυνση …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι τα δυο Κόμματα μπορούν να πιάσουν το 50%. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Δεν είναι θέμα αριθμητικό, γιατί ο εκλογικός νόμος, όπως είναι διατυπωμένος κι αυτός ισχύει δηλαδή, δεν θέτει κανένα τυπικό θέμα δημοκρατικής νομιμότητας, αν μια Κυβέρνηση έχει κάτω από το 50%, από τη στιγμή που ένα Κόμμα μόνο του αυτοδύναμο με 36% κάνει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και δεν μπορούν τα δυο Κόμματα με 45-47 ή με 49%. Προφανώς μπορούν.
Θέτει όμως θέμα πολιτικής νομιμοποίησης διότι επαναλαμβάνω το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα απλά αριθμητικό. Είναι πρόβλημα συμπαράταξης δυνάμεων να βγει η χώρα από την κρίση. Εμείς θα είμαστε συνεπείς σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτή την πορεία, σε αυτή τη δυναμική που πρέπει να δημιουργεί το βράδυ των εκλογών. Και νομίζω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, υπάρχουν Κόμματα από αυτά που θα μπουν στη Βουλή, που θα  μπορούσαν να συνυπάρξουν σε αυτή τη λογική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά να είμαστε και λίγο ρεαλιστές σε αυτά τα σενάρια. Διότι λέτε ότι δεν παίζει ρόλο η αριθμητική σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει όμως δυστυχώς γιατί ο εκλογικός νόμος με την πριμοδότηση του πρώτου Κόμματος με τις 50 Έδρες αφαιρεί το δικαίωμα από τα υπόλοιπα Κόμματα, ακόμη κι αν έχουν καταγράψει μια δύναμη άνω του 50% να συγκροτήσουν Κυβέρνηση, εάν λείπει το πρώτο Κόμμα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αλλάζουν δημοκρατικά οι εκλογικοί νόμοι. Υπάρχει ένας εκλογικός νόμος που ισχύει, τι να κάνουμε δηλαδή; Θα αλλάξουμε τον τρόπο αντιπροσώπευσης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, λέω ότι αφού ισχύει αυτός ο νόμος υπάρχει πια ένα θέμα εάν μπορούν όλοι οι υπόλοιποι …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά αυτή τη στιγμή η δημοκρατία λειτουργεί με αυτούς κανόνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σε αυτούς τους κανόνες πρέπει να υποταχτούμε. Εγώ θέλω το πολιτικό θέμα, όπως το έθεσε ο κ. Βενιζέλος, του 50%, με τη λογική επαναλαμβάνω ότι δεν μπορεί κάτι που είναι ενάντια στην πλειοψηφία του λαού να είναι μια πολιτική που θα εκφράζει μια Κυβέρνηση. Δεν θα φταίει το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό! Εάν το κάνουν μπάχαλο δηλαδή θα φταίει το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό; Δεν το καταλαβαίνω. Που είναι το μόνο που συναινεί αυτή τη στιγμή; Που είναι το μόνο που το έχουν στη γωνία και το βαράνε όλοι; Το ΠΑΣΟΚ θα φταίει και γι’ αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ποιος φταίει ή δεν φταίει να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας κ. Σκανδαλίδη, αφού μας επιτρέψετε να κάνουμε ένα μικρό διαφημιστικό διάλειμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεχίζουμε την κουβέντα μας με τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιο στην Α’ της Αθήνας, μια πολύ δύσκολη Περιφέρεια πρωτοκλασάτα στελέχη, μεγάλος ο αγώνας. Να δούμε, θα μας τα πει στο τέλος ο κ. Σκανδαλίδης όσον αφορά την Α’ Αθήνας. Να συνεχίσουμε όμως την κουβέντα αν φταίει και πόσο φταίει και μέχρι που φταίει το ΠΑΣΟΚ, γιατί ίσως να φταίει και το ΠΑΣΟΚ …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν εξαντλήθηκε αυτή η κουβέντα; Μόνο γι’ αυτή μιλάνε. Λες και η Ελλάδα ξύπνησε ξαφνικά την ημέρα που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την Κυβέρνηση της χώρας και για όλα τα κακά φταίει το ΠΑΣΟΚ. Εκείνη την ημέρα ξύπνησε η Ελλάδα με 15,5% έλλειμμα και με τριπλάσιο χρέος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να πω. Μήπως το ΠΑΣΟΚ φταίει που άφησε να αιωρείται ότι φταίει γιατί δεν είπε εγκαίρως αυτό που πραγματικά συνέβαινε και έχει χρεωθεί και έχει επωμιστεί;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ, γιατί εγώ είμαι από αυτούς που κάνουμε πολύ σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και αυτοκριτική και το ξέρετε καλύτερα από εμένα.
Όμως θα σας πω ένα παράδειγμα γιατί αντιστέκομαι σε αυτή την ισοπέδωση. Βγήκε προχτές ο κ. Ολάντ και μίλησε για ευρωομόλογο και για όλα αυτά. Για όλα αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε από την πρώτη μέρα που πήγε στις Βρυξέλλες, ως Πρωθυπουργός. Από την πρώτη μέρα. Επέμενε να γίνουν αυτά, που τώρα ανακαλύψαμε όλοι, ότι είναι η προοδευτική λύση στην Ευρώπη και προβλήθηκε από όλο τον Τύπο ότι «Να, κοιτάξτε, άμα έρθουν οι Γάλλοι σοσιαλιστές και το SPD στη Γερμανία και ξαναβγεί ο Ομπάμα στην Αμερική, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο», μια προοδευτική θέση, που την υποστήριζε πάντοτε το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό θα το αποκαταστήσει κανείς; Όταν εμάς μας χτυπούσαν ότι πήγαμε και λέγαμε μονάχα το πώς θα υποταχτούμε στους Ευρωπαίους και όχι ποια πολιτική θα ακολουθήσει η Ευρώπη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη κ. Σκανδαλίδη αλλά τα περισσότερα πυρά εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου εκ των έσω ξεκινούσαν.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μην πάμε στο άλλο άκρο. Επαναλαμβάνω, αυτή η μονομερής και άδικη επίθεση, λες και η κρίση στην Ελλάδα ξεκίνησε την ημέρα που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την Κυβέρνηση και όχι πριν από χρόνια, ή πριν από αρκετό καιρό, όταν ο κ. Καραμανλής έλεγε ότι «θα είναι όαση στην κρίση» και όταν απέδρασε από την εξουσία επειδή δεν μπορούσε να χειριστεί τα ήδη υπέρογκα ελλείμματα και όλη αυτή την τεράστια αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Τα παράτησε και έφυγε, μας έδωσε την καυτή πατάτα και στη συνέχεια γίναμε και υπόλογοι γιατί εμείς καταβάλλαμε -και μόνοι μας- προσπάθειες.
Και σας θυμίζω ότι στη διάρκεια αυτή, πολλές φορές, αυτή τη μοναξιά ξέρετε πως τη βιώσαμε; Ήσασταν στο περιστύλιο της Βουλής και το ξέρετε αυτό. Όταν εμείς πηγαίναμε να ψηφίσουμε λοιδορούμενοι και προπηλακισμένοι και την ίδια στιγμή τα στελέχη των άλλων Κομμάτων μας έλεγαν «για όνομα του Θεού κοιτάξτε … να ψηφίσετε». Αυτή την παράκρουση δεν μπορεί να την αποδεχτεί ο ελληνικός λαός φαντάζομαι και πολύ ώριμα θα ψηφίσει την Κυριακή. Θα εκπλήξει ο ελληνικός λαός τα Κόμματα αυτά που μηδενίζουν τα πάντα και κάνουν όλη αυτή την πολεμική, λες και το ΠΑΣΟΚ είναι ένα «προδοτικό» Κόμμα και αυτοί είναι οι πατριώτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε τώρα στην ουσία. Μπορεί όντως να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που έχει επιφέρει κάποια δεινά και κάποια προβλήματα τεράστια;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μπορεί να ανατραπεί. Μπορεί να ανατραπεί μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, μπορεί να ανατραπεί αν υλοποιώντας τις βασικές δεσμεύσεις μας και εξαρτώντας όλα τα περιθώρια, που μας δίνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα, εμείς ρίξουμε το βάρος και σε όλους τους άλλους τομείς, που είναι η ανασύνταξη της δημοκρατίας, η αλλαγή του κράτους, ένα νέο κοινωνικό κράτος, όλα αυτά που τα περιγράφει κοστολογημένα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. Αν το πιστέψουν πολλές πολιτικές δυνάμεις και μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις, αν στηρίξουν αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με μια σταδιακή, από αύριο, βελτίωση να μην πέσουν άλλο οι κατώτατοι μισθοί και οι συντάξεις, να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές να μην υπάρξουν άλλοι φόροι, αλλά μέσα από μια λογική διαχείρισης αυτού του μεγάλου προβλήματος αλλά με τις διαρθρωτικές αλλαγές στο προσκήνιο, είναι ικανή η Ελλάδα σε δυο σε τρία χρόνια, να βγει από το Μνημόνιο.
Εάν δε στην Ευρώπη επικρατήσουν προοδευτικές δυνάμεις, να ξέρετε ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί γιατί θα υπάρξουν πρόσθετοι πόροι για την ανάπτυξη, αυτό που όλοι ζητάμε και που μόνο εκεί μπορεί να διεκδικηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, αλλά περνάει και μέσα από την καθημερινότητα και μέσα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το πολιτικό προσωπικό της χώρας και ιδίως τα δυο Κόμματα εξουσίας (Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπαδήμος, Παπανδρέου) με τις υπογραφές τους έχουμε δηλαδή την καθημερινότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται από την κρίση, συν τις δεσμεύσεις οι οποίες από ό,τι βλέπουμε από τον κατάλογο που κυκλοφορεί από χτες στα Μέσα Ενημέρωσης που «διέρρευσε» από το Μέγαρο Μαξίμου περιγράφει ακριβώς την κατάσταση.
Δηλαδή ενώ τα δυο Κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία λένε «όχι νέους φόρους, όχι περικοπή, όχι οριζόντιες περικοπές» και τα λοιπά βλέπουμε εντούτοις τα μέτρα τα οποία μας υπενθυμίζει το Μαξίμου με τον τρόπο που μας τα υπενθύμισε, ότι δυστυχώς θα έχουμε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, τα μέτρα που υπενθυμίζει το Μαξίμου είναι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, αλλά αυτά που λένε οι διάφοροι τις τηλεοράσεις ότι η περαιτέρω μείωση για παράδειγμα των κατώτατων μισθών και των κατώτατων συντάξεων έχει υπογραφεί από την ελληνική Κυβέρνηση, είναι λάθος, είναι ψέματα.
Αυτό υπάρχει σε αυτές τις παροτρύνσεις που κάνει η Τρόικα πριν έρθει στην Αθήνα, για να κάνει την επόμενη διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει στη συμφωνία που υπογράψαμε. Δεν λέει τυχαία ο κ. Βενιζέλος ότι δεν θα υπάρξει νέα περικοπή των κατώτατων μισθών και συντάξεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη όταν όμως σου λέει ότι θα περικοπούν επιδόματα …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Για τον Ιούνιο υπάρχουν μόνο τα ειδικά μισθολόγια και το ξέρετε πολύ καλά. Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές και οι αντικειμενικές αξίες.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είναι οριζόντιες περικοπές αυτές. Είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν υπογραφεί, αλλά υπάρχει  μια γενική κατηγορία που είναι στην χειρότερη κατάσταση η χώρα, που είναι οι κατώτατοι μισθοί και συντάξεις και που είναι, το να πηγαίνεις κάθε φορά και με οριζόντιες περικοπές να κόβεις χωρίς να αναλογείς τους αντίστοιχους μισθούς και τις αντίστοιχες βαθμίδες, αυτό το πράγμα δεν θα ξαναγίνει.
Από εκεί και μετά, ό,τι έχει ψηφιστεί θα γίνει πράξη προφανώς διότι το έχει υπογράψει η Ελλάδα, αλλά μπορούμε, από εδώ και πέρα, να πούμε ότι δεν θα μπουν καινούργιοι φόροι, ότι δεν θα υπάρξει άλλη οριζόντια περικοπή. Είναι πολύ σαφές αυτό που λέω. Δεν σημαίνει ότι τα μέτρα του Ιουνίου είναι μέτρα που είναι πολύ ωραία και πρέπει να τα υποδεχτούμε με χαρά, για όνομα του Θεού. Είναι μια ακόμη προσαρμογή, προφανώς και γι’ αυτό και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει να υπάρξει η επέκταση του προγράμματος αντί μέχρι το 2014 που ήταν το Μεσοπρόθεσμο, μέχρι το 2015 για να υπάρχει πιο ήπια προσαρμογή. Να πάει τα τρία χρόνια, για να υπάρχει πιο ήπια προσαρμογή με την ενίσχυση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο των 8,5 δις το 2015. Το λέω αυτό διότι πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια έχει στο βάθος έξοδο από το τούνελ και δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η άλλη πρόταση που θα μας έφερνε κοντύτερα στην έξοδο από το τούνελ από αυτήν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η πρώτη φορά πάντως που ακούγεται περί εξόδου από το τούνελ και προσδιορίζεται χρονικά στην προεκλογική περίοδο και σαφώς έχει την αξία του το ότι ακούγεται από προεκλογική μπαλκόνι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω είναι μια δέσμευση πολύ σαφής και μάλιστα με ένα πρόγραμμα, που επαναλαμβάνω είναι κοστολογημένο μέχρι το τελευταίο ευρώ. Εγώ, δηλαδή, όταν έδωσα την πρότασή μου για τα αγροτικά στον κ. Βενιζέλο και του είπα από πού θα πάρουμε τους πόρους, ο κ. Βενιζέλος έκοψε και κάποια κονδύλια διότι είπε σε όλους ότι «αυτά ίσως ήταν λίγο παραπάνω από όσα έπρεπε». Άρα πρώτα κοστολογήσαμε το πρόγραμμα και μετά το ανακοινώσαμε.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, έχουμε μεγάλη ευθύνη και έχουμε και μεγάλο βάρος αναλάβει στους ώμους μας όλο αυτό τον καιρό. Δεν πρέπει αυτό το βάρος να πάει και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αντί να λέμε διάφορα πράγματα του στιλ «πάμε στο επαχθές χρέος να μας το κόψουν τα Δικαστήρια και να μην πληρώσουμε και να πληρώσουμε όποτε θέλουμε» κι όλα αυτά τα πράγματα που λέμε κάθε μέρα, σαχλαμάρες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ανέφικτες δηλαδή κάποιες τέτοιες φωνές και προτάσεις;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προφανώς. Αυτού του τύπου η διαπραγμάτευση είναι ανέφικτη. Υπάρχει διαπραγμάτευση σκληρή, μέτρο – μέτρο. Υπάρχει. Αλλά είναι ανέφικτο το να λες εσύ ότι υπέγραψε η χώρα μια δανειακή σύμβαση και ένα ολόκληρο οικονομικό πρόγραμμα που σου δίνει 230 δις ευρώ και εσύ λες «κοιτάξτε, άμα θέλω σας τα γυρίζω πίσω, αλλιώς κάνω στάση πληρωμών»!
Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Ρωτήστε τον κ. Χριστόφια που είναι καθαρός κομμουνιστής και είναι τόσα χρόνια Πρόεδρος στην Κύπρο και εκπροσωπεί μια Κυβέρνηση ενός Κόμματος καθαρά ορθόδοξου κομμουνιστικού Κόμματος, όπως είναι το ΚΚΕ. Έκανε καμία προσπάθεια ο κ. Χριστόφιας να απαλλαγεί; Έκανε καμία προσπάθεια να μην εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές; Δεν κόβει μισθούς και συντάξεις;
Να αφήσουμε τα αστεία τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα και τι δεν μπορεί να κάνει και να πέσουμε με τα μούτρα να επανακτήσουμε την αυτοδυναμία μας, να επανακτήσουμε την αυτοδύναμη Ελλάδα, να σταθούμε στα πόδια μας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό συνεπάγεται επαναδιαπραγμάτευση όμως κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε άλλα επίπεδα για όλη την Ευρώπη. Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του θέματος του δημοσιονομικού συμφώνου που προβάλλει η Μέρκελ και θέλει να το περάσουμε στα Συντάγματα. Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση,  αν βγει ο Ολάντ για τα θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και το κεφάλαιο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για αναπτυξιακούς σκοπούς, τους κοινοτικούς πόρους. Θα γίνει διαπραγμάτευση ξανά αν θα μείνει μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή ή θα υπάρξει και επανάκτηση του κοινωνικού κράτους με πόρους που θα δοθούν έξτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η επαναδιαπραγμάτευση η κανονική, όχι αυτή που λέει ο κ. Σαμαράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με προλαβαίνετε ενώ ήθελα να την αποφύγω αυτή την ερώτηση γιατί νομίζω ότι τον είχατε κατηγορήσει στο παρελθόν όταν μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση και τώρα μιλάτε κι εσείς για επαναδιαπραγμάτευση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, κάνετε λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι το έθεσε σε μια άλλη βάση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κάνετε λάθος δεν μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Μιλάμε για εφαρμογή των συμφωνιών και υπέρβασή τους, δηλαδή να διαμορφώσουμε τους όρους μετά τη ρευστότητα στην αγορά και την εκκίνηση της ανάπτυξης στη χώρα, να διαμορφώσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα τους όρους, ούτως ώστε οι επαχθείς όροι του Μνημονίου στην αρχή να ελαφρυνθούν και στη συνέχεια να τους υπερβούμε. Κάποια στιγμή θα τελειώσει το Μνημόνιο δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλίμονο αν δεν τελειώσει!
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αν το 2015 η χώρα έχει 2,5% ανάπτυξη και έχουν εφαρμοστεί οι διαρθρωτικές αλλαγές, η ανάπτυξη θα είναι πάρα πολύ έντονη και μέχρι το 2020 θα πετύχουμε τους στόχους μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλαμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία σας, αλλά ο κ. Παπαδήμος, ο Πρωθυπουργός τον οποίο έχουν επιλέξει τα δυο Κόμματα άρχισε σιγά – σιγά και δειλά – δειλά να θέτει ζήτημα ενδεχομένως και τρίτου Μνημονίου και νέας δανειακής σύμβασης. Μην το ξεχνάμε αυτό όμως.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο κ. Παπαδήμος καλά κάνει, διότι ο άνθρωπος έχει μια άποψη έχει μια θέση, μπήκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, τον υπηρέτησε αυτό τον σκοπό με επιτυχία και έχει και ορισμένες απόψεις δικές του, τις οποίες τις λέει και καλά κάνει και τις λέει.
Από εκεί και μετά υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που διεκδικούν την ψήφο του λαού, που έχουν προγράμματα ρεαλιστικά ή μη ρεαλιστικά, που είναι αυτές που θα κυβερνήσουν τη χώρα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια και που είναι υπόλογες απέναντι στον ελληνικό λαό, το πώς θα πάει ο τόπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε και στην Α’ Αθήνας τώρα και να κλείσουμε με αυτό. Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια στο ΠΑΣΟΚ και εκεί έχει ρίξει το βάρος του το τελευταίο διάστημα να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους του 2009. Στην Α’ Αθήνας αποδίδει αυτή η προσπάθεια;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θα σας μιλήσω για το γενικότερο κλίμα. Η εικόνα που είχαμε πριν το Πάσχα με την εικόνα μετά και ιδιαίτερα την εικόνα αυτών των ημερών, δεν έχει καμία σχέση. Υπάρχει μια συσπείρωση, η οποία φαίνεται καθημερινά στην επαφή μας που έχουμε με τον κόσμο. Υπάρχει μια συσπείρωση, δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή. Μέχρι την Κυριακή προφανώς το ΠΑΣΟΚ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να την ενισχύσει και νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Σκανδαλίδη να σας ευχαριστήσω πολύ για την κουβέντα αυτή. Καλή δύναμη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας μέρα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search