skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «NET 105,8».

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ  ΤΑΚΗ ΣΑΡΑΝΤΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΟΥΤΣΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μας για σήμερα. Στην τηλεφωνική γραμμή έχουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιο βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Καλή σας ημέρα κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Σκανδαλίδη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, παρακολουθώ έτσι λίγο την προεκλογική περίοδο και παρακολουθώντας κυρίως τους αρχηγούς των δύο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, δεν ξέρω, μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση σαν να μην έχουν συμβεί και πολλά πράγματα, σαν να είναι το αύριο, δηλαδή όλα ρόδινα θα είναι αύριο. Δεν ξέρω. Μήπως κάνω λάθος; Μήπως κάνω εγώ λάθος ή είναι το πνεύμα;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Από πού βγαίνει αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγαίνει… Από τις υποσχέσεις καταρχάς. Από τα θα που ακούσαμε, γιατί έχουμε ακούσει μπόλικα, θα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάχτε, νομίζω ότι αυτό που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρός του την προηγούμενη βδομάδα, ως συνολικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας δεν έχει μέσα υπερβολές, αντίθετα έχει απολύτως κοστολογημένα μέτρα και μάλιστα μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει η χώρα. Δεν λέει ότι δεν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αντίθετα, λέει και προβλέπει μέσα από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένες κοστολογημένες επιλογές, πώς η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο το 2015.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Λέει π.χ. ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις μισθών. Το λέτε αυτό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν λέει αυτό. Λέει δεν θα γίνουνε νέες μειώσεις στους κατώτατους μισθούς και τις συντάξεις, στους κατώτατους. Λέει επίσης ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές, άλλες οριζόντιες περικοπές, δηλαδή επί δικαίους και αδίκους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα στα ειδικά μισθολόγια;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στα ειδικά μισθολόγια, για παράδειγμα, που τα έχουμε υπογράψει θα γίνουνε. Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι είναι μία πρόταση όχι απλά ρεαλιστική, αλλά είναι μία πρόταση προοδευτική, στο πλαίσιο υλοποίησης μιας συμφωνίας, την οποίαν εμείς στις βασικές της γραμμές οφείλουμε να τηρήσουμε.
Όχι ότι δεν θα υπάρχει διαπραγμάτευση σε επιμέρους θέματα, προφανώς, αλλά εμείς μπορούμε να καθορίζουμε το πλαίσιο της δικής μας πολιτικής στη βάση των δεδομένων και του οικονομικού προγράμματος, αλλά και του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας που υπερβαίνει το πρόγραμμα αυτό, γιατί ο βασικός στόχος δεν είναι απλά να υλοποιήσουμε τη δανειακή σύμβαση που είναι υποχρέωση της χώρας, αλλά και να υπερβούμε το μνημόνιο και να πάμε σε μια αυτοδύναμη Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Σκανδαλίδη έχω την εντύπωση ότι την ίδια αίσθηση με μένα πρέπει να την έχει και ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδήμος. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά γιατί έδωσε αυτή τη λίστα με τις 77 δράσεις, για να υπενθυμίσει ότι εκτός από τις εκλογές υπάρχει και το Μνημόνιο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν για να μην αδικούμε τον κ. Παπαδήμο θέλω να σας πω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν τον αδικώ καθόλου με αυτό που είπα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, για να μην αδικούμε λέω για τη συζήτηση που έγινε με τον Παπαδήμο. Πρέπει να σας πω ότι αυτό το θέμα, το συζητούσε το Υπουργικό Συμβούλιο και στις προηγούμενες συνεδριάσεις του και στην τελευταία συνεδρίαση, δηλαδή πριν μια βδομάδα, ανεξάρτητα αν βγήκε τώρα έξω αυτή η λίστα. Είπε,  λοιπόν, ο κ. Παπαδήμος ότι θα υπάρξει αυτή η λίστα στα Υπουργεία, υπενθυμίζοντας τι έχουμε να κάνουμε για να δουλέψει η κυβέρνηση, για να μην σταματήσει τη λειτουργία της. Και είχε δίκιο ο κ. Παπαδήμος.
Αυτή η λίστα που είναι η εφαρμογή, τα πρακτικά μέτρα εφαρμογής των αποφάσεων της νέας δανειακής σύμβασης, που έχουνε σχέση με την προετοιμασία για την υλοποίησή της στα πλαίσια της πολιτικής αυτής και να μην υπάρξει, ας πούμε, τροχοπέδη των εκλογών. Απαιτούν μια συνέχεια στη λειτουργία της κυβέρνησης. Αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις του κ. Βενιζέλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα, κ. Σκανδαλίδη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα, αλλά νομίζω, έχω την ελπίδα ότι ο ελληνικός λαός ψηφίζοντας την Κυριακή θα στείλει ένα μήνυμα ότι μόνος του δεν μπορεί κανείς και ότι πρέπει αυτοί που πιστεύουνε στην ευρωπαϊκή πορεία του τόπου να συνεργαστούνε για να κυβερνήσουνε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σε ποια βάση θα μπορούσανε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς έχουμε μια πρόταση. Αυτό που λέμε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και τα προγράμματα όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και να βρούμε μια κοινή συνισταμένη, μια προγραμματική σύγκλιση.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βλέπετε εφικτό δηλαδή αυτό ότι μπορεί να γίνει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το βλέπω εθνικά αναγκαίο. Τώρα αν είναι εφικτό εξαρτάται από τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων, δεν εξαρτάται μόνο από μας. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι αυτή είναι η μόνη λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ τη στιγμή που ανεβαίνουν έτσι όπως ανεβαίνουν όμως οι τόνοι τούτη εδώ την περίοδο και κυρίως πάλι από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, πώς θα γίνει πάλι το γύρισμα τη Δευτέρα και άντε, να κάτσουμε τώρα στο τραπέζι να τα βρούμε;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάχτε, υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στους τόνους και στο περιεχόμενο των δηλώσεων και των μηνυμάτων που στέλνουμε. Ο κ. Σαμαράς ανεβάζει τους τόνους και λέει ότι θέλει αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία γιατί μόνος του θέλει να κυβερνήσει τη χώρα. Αν πιστεύει ότι μόνος του πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα να το κρίνει ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα του πει όχι. Δεν μπορείς μόνος σου να κυβερνήσεις τη χώρα. Τη Δευτέρα το πρωί τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς; Θα κάτσει στο τραπέζι ή θα πει πάει η χώρα ξανά σε εκλογές, έτσι χωρίς τίποτα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο εάν τεθεί εσείς ως ΠΑΣΟΚ τι θα πείτε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς θα πούμε ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση. Και πρέπει η κυβέρνηση αυτή να καταλήξει και να υπάρξει, να είναι βιώσιμη και να μην είναι μόνο δικομματική, να είναι και παραπάνω από δικομματική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ακριβώς πήγα να πω. Το να φτιαχτεί κυβέρνηση σημαίνει ότι πρέπει να είναι βιώσιμη έτσι ώστε όχι τον Ιούλιο…  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προφανώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Γιατί…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς όμως δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε τις ηγεσίες των κομμάτων. Έχουμε μια πρόταση πολύ συγκεκριμένη που λέει ότι όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και όχι μόνο τα δύο κόμματα, όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορούσανε να καθίσουνε στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν πάνω στο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Να γίνει μια κανονική πολιτική κυβέρνηση, η οποία θα δώσει απάντηση για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια στο πρόβλημα της πορείας της χώρας. Αυτό είναι το βασικό θέμα.
Και ότι ο λαός με τον πολυκερματισμό που φαίνεται να γίνεται στο πολιτικό σύστημα δείχνει μια κατεύθυνση συνεργασίας. Εξάλλου και στα ερωτήματα για κυβερνήσεις συνεργασίας μιλάει ο λαός, ανεξάρτητα πώς την εννοεί ο καθένας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Και τα κόμματα όλα, ανεξάρτητα πώς το εννοούν, καταθέτουν μία πρόταση. Σε αυτό έχετε δίκιο. Λέτε όλα τα κόμματα πλην Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ποια άλλα κόμματα κατά τη γνώμη σας…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν είπα πλην… Είπα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φιλοευρωπαϊκά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η κα Μπακογιάννη, ο κ. Κουβέλης, είναι φιλοευρωπαϊκά, οι Οικολόγοι είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από προϋποθέσεις θα ήταν φιλοευρωπαϊκό κόμμα, αν είχε μια σταθερή γραμμή και δεν έλεγε διάφορα πράγματα που είναι ανέφικτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το να λέει, ας πούμε, ότι εμείς θα επιβάλουμε την εντολή που θα πάρω, αν πάρω τρίτη, είμαι το τρίτο κόμμα και πάρω εντολή, θα επιβάλει ο λαός στην κυβέρνηση και όχι οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ας πούμε. Αυτά είναι αστεία πράγματα, είναι αντισυνταγματικά, είναι έξω από τα δημοκρατικά ειωθότα, ένας νέος άνθρωπος πρέπει να σέβεται τους θεσμούς και το Σύνταγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν το κατάλαβα αυτό. Κύριε Σκανδαλίδη, δεν το κατάλαβα. Το ξέρουμε τι έχει πει. Γιατί είναι αντισυνταγματικό δεν το έχουμε καταλάβει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο λαός θα επιβάλει, πώς θα το επιβάλει; Υπάρχουν τρόποι να το επιβάλει ο λαός;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, με τη φωνή του, ξέρω εγώ τώρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Εδώ υπάρχουν κανόνες λειτουργίας της Δημοκρατίας και υπάρχουν πολιτικά ζητήματα, νομιμοποίηση, δημοκρατική νομιμοποίηση. Όλα αυτά να τα δούμε με ένα θετικό πνεύμα. Αυτή την εποχή, είναι αμαρτία για το Θεό, να συγκρουόμαστε με την προοπτική της Ελλάδας στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ας πούμε.
Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα. Εντάξει, να τα βάλουν όλοι με το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια, λες και ξαφνικά η Ελλάδα, η κρίση δημιουργήθηκε την ημέρα που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση, αλλά ακόμα και αυτό να το δεχτεί κάποιος, ας πούμε, να τα βάλουνε με το ΠΑΣΟΚ όλοι, αλλά ας κάτσουνε κάτω να κουβεντιάσουνε λίγο τι θα γίνει την επόμενη μέρα, ποιος Υπουργός θα πάει στις 13 Ιουνίου στο EUROGROUP και ποιος Πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί την έναρξη της υλοποίησης της συμφωνίας, που είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.
Να δούνε εν πάση περιπτώσει αν έχουμε την πολυτέλεια τους επόμενους μήνες να είναι ακυβέρνητη η χώρα, να δούμε αν τελικά το πρόβλημά μας είναι πώς οι ίδιοι θα επικυρώσουμε τις γραμμές μας και όχι πώς θα βγει η χώρα από την κρίση. Αυτά είναι τα διλήμματα των εκλογών τα οποία είναι υπαρκτά, δεν είναι μεταφυσικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, ποιο είναι το ποσοστό αυτό με το οποίο δεν θα έχετε εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει ποσοστό που δεν θα έχουμε εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο λαό ότι θα επικυρώσει αυτή την πορεία, θα την επικυρώσει με όλα όσα συνεπάγονται βέβαια και όλες αυτές οι εξελίξεις, δηλαδή την φθορά του, την αντίδραση στρωμάτων του πληθυσμού που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, βλέπουν σε μας την παράταξη που πήρε τα επώδυνα μέτρα στην ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά.
Το θέμα είναι το ΠΑΣΟΚ να έχει  καθαρό μυαλό και να παραμείνει στον κεντρικό κορμό των εξελίξεων, γιατί πιστεύω για μένα προσωπικά ότι είναι η πιο σημαντική και αν θέλετε στέρεη δύναμη πατριωτικής ευθύνης και ουσιαστικής συμβολής στην εξέλιξη της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αυτό όλο το οποίο περιγράψατε σε επίπεδο ποσοστού πού βρίσκεται; Έχοντας το 2 ας πούμε μπροστά;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να πάρει κάτω από 20%, κατά τη γνώμη μου. Πέρα απ’ αυτό όμως έχει καμία σημασία να συζητάμε σήμερα γι’ αυτό; Ας αφήσουμε το λαό να πάει να σκεφτεί πάνω στην κάλπη. Οι δημοσκόποι λένε ότι το 20 με 25% θα ψηφίσει την ημέρα των εκλογών. Οι σιωπηλοί Έλληνες, που είναι αγανακτισμένοι, θυμωμένοι, οργισμένοι κάθονται στα σπίτια τους και δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις, θα συρρεύσουν, από ό,τι λένε οι δημοσκόποι και από ό,τι φαίνεται την Κυριακή στις κάλπες και θα αποφασίσουν εκείνη την ημέρα με το βλέμμα στραμμένο στη Δευτέρα, όχι στα πάνελ των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σε αυτά τα πάνελ πηγαίνετε και εσείς όμως.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, δεν γίνεται. Σας έχουμε ανάγκη και μας έχετε ανάγκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά τώρα δεν φταίνε τα πάνελ για το όποιο αποτέλεσμα. Η πλάκα είναι ότι ο ένας «βρίζει» τον άλλον.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι αλλά όλοι βρίζουν το ΠΑΣΟΚ.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι θέμα δικό σας, κ. Σκανδαλίδη, δεν είναι δικό μας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, αλλά αυτό κάτι πάσχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας σε αυτή τη στάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, εσείς είσαστε κυβέρνηση τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, εντάξει, είμαστε κυβέρνηση, αλλά παραλάβαμε ένα χάος που έπρεπε να διαχειριστούμε από μια άλλη κυβέρνηση που απέδρασε και που σήμερα έχει ξεχάσει ότι αυτή ήταν στην καρδιά της κρίσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι και εσείς το έχετε ξεχάσει. Αν κάποιος δει την προεκλογική περίοδο και δει και τον τρόπο που έχετε κινηθεί ως ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι και εσείς το ξεχάσατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι μια συγνώμη φτάνει μόνο σε αυτό που λέει ο Τάκης;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι; Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την συγνώμη. Έχετε ακούσει άλλον αρχηγό να κάνει την αυτοκριτική για την παράταξή του, εκτός από τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Γιώργο τον Παπανδρέου.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ή από τον Γιώργο Παπανδρέου; Έχετε δει άλλο αρχηγό άλλου κόμματος; Δεν φταίει κανένας για τίποτα που έχει γίνει στη χώρα και την κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ που την οδήγησε τελικά από την εποχή της μεταπολίτευσης στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων;
Η μόνη δύναμη που έχει κάνει σοβαρές αλλαγές και έφερε ευημερία στη χώρα; Δεν μιλάει κανείς, από προχθές ακούμε τον κ. Ραζ να μιλάει για ευρωομόλογα και όλα αυτά, το  ότι ο Παπανδρέου τα έλεγε την πρώτη μέρα που πήγε να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Σκανδαλίδη αλλά αυτό το έχετε ξεχάσει εσείς οι ίδιοι, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το έχετε ξεχάσει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν τα έλεγε; Φοβάμαι ότι άμα απολέσουμε τη μνήμη μας θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα σαν χώρα και σαν παράταξη. Δηλαδή η παράταξη λίγο ενδιαφέρει. Η χώρα όμως έχει σημασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε πάντως το πρώτο στέλεχος που άκουσα να το λέει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ευρωομόλογο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι. Αυτό, ότι αυτά τα έχει πει ο κ. Παπανδρέου.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ το λέω και επιμένω παρότι ξέρετε ότι κάνω εγώ την κριτική μου και την αυτοκριτική στο ΠΑΣΟΚ πολύ πιο σκληρή από άλλους. Και όμως σας λέω αυτό το πράγμα. Προχθές διάβαζα στις εφημερίδες αυτά που είπε ο κ. Ολάντ. Είναι τα μισά απ’ αυτά που έλεγε ο Παπανδρέου όταν πήγε στις Βρυξέλλες. Τα μισά. Και όλοι είπανε: να, ανοίγει ένα παράθυρο στην Ευρώπη. Μα μόνο εκεί μπορεί να λυθεί το πρόβλημα πιο γρήγορα από το 2015 ή το 2020. Αν αλλάξουνε οι προοδευτικές ηγεσίες. Και εκεί τα αδέρφια του κ. Σαμαρά, είναι η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί, ενώ τα δικά μας αδέρφια είναι το ΕςΠεΝτε, οι Γάλλοι σοσιαλιστές, οι Δημοκρατικοί στην Αμερική. Είναι πολύ διαφορετικά. Η πρόοδος υπάρχει. Υπάρχουν διαφορετικές γραμμές, όχι να λέμε με «φούμαρα», ας πούμε κάθε μέρα να εξαγγέλλουμε και ένα μέτρο σαν πλίνθους και κεράμους ατάκτως ερριμμένους.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, καλή δύναμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, καλημέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να είστε καλά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search