skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΣΚΑΪ».

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Β. ΛΥΡΙΤΖΗ & Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάμε τώρα να συνομιλήσουμε με τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη Υπουργό και υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Καλημέρα κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν πρέπει να κάνω μία παρατήρηση στον κ. Οικονόμου.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακαλώ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Διότι τον άκουσα να λέει ότι προηγείται του ΠΑΣΟΚ η κοινωνική δράση του ΣΚΑΪ. Προφανώς προηγείται του ΠΑΣΟΚ, αλλά μην το λέτε έτσι. Είναι σα να μου απαγορεύετε εμένα να σας συγχαρώ για την κοινωνική σας δράση.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι ίσα-ίσα καθόλου δε σας απαγορεύουμε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, εντάξει, γιατί είπες προηγείται.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί δε φημίζεστε ότι ποινικοποιείτε τη δημόσια ζωή της χώρας, όπως την ποινικοποιούν διάφοροι.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για όνομα του Θεού, όχι βέβαια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σας ξέρω διαφορετικούς, μη χάσετε τον χαρακτήρα σας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι βέβαια, αυτό θα έλειπε.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πως πάτε τώρα στην Α΄ Aθήνας για πείτε μας, γιατί εμείς μαθαίνουμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε, τι γίνεται;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πως πάω εγώ στην Α΄ ή πως πάμε γενικά;
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή κανείς δεν ασχολείται πλέον με επιμέρους λεπτομέρειες, διότι έχει πέσει με τα μούτρα να βρει τους ανθρώπους που θα πάνε να ψηφίσουν, να ψηφίσουν το κόμμα του και λοιπά. Κάναμε μια διαδικασία σταθερή, εγώ βλέπω εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα και η γνώμη μου είναι ότι τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μία συσπείρωση πολύ μεγαλύτερη από ότι υπήρχε πριν. Τώρα που θα καταλήξει αυτό δε γνωρίζω.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το δούμε, θα το δούμε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, άμα ξέραμε τι θα βγάζανε οι κάλπες γιατί να κάνουμε εκλογές; Να σας ρωτήσω όμως κ. Σκανδαλίδη, αυτός ο κόσμος δε σας ρωτάει προσωπικά εσάς, καλά βρε Κώστα, με το Σαμαρά θα κάνεις Κυβέρνηση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν, να σας πω κάτι που το έχω ως αρχή μου. Επειδή ακριβώς υπήρχε όλη αυτή η δυσπιστία και όλο αυτό το μάγκωμα,  ο θυμός,  η οργή και αγανάκτηση, εγώ δεν κάνω συγκεντρώσεις χωρίς διάλογο.  
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι προφανώς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προτιμώ να μαζεύω λιγότερους ανθρώπους, ας πούμε, και να κάνω μια συζήτηση εξαντλητική μαζί τους, παρά οτιδήποτε άλλο.
Και πρέπει να σας πω ότι αυτές οι συζητήσεις είναι διδακτικές, διότι οι άνθρωποι ξεσπάνε με τα προβλήματά τους και  ξεσπάνε γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε φτάσει σε σημείο να έχει η κοινωνία μας  τρομακτικά προβλήματα.
Τα λένε με αγανάκτηση, τα λένε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, αλλά όταν μπούμε σε μία συζήτηση επί της ουσίας, προφανώς, δεν αρνούνται τα προβλήματα, αλλά μπαίνουν σε έναν πολιτικό διάλογο που δείχνει πόσο μακριά είναι, και δε μιλάω τώρα κομματικά, το πολιτικό σύστημα από την κοινωνία. Και ο διάλογος που γίνεται αυτή την εποχή είναι σαν ένας διάλογος κουφών, διότι γίνεται διάλογος πάνω σε προτάσεις, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους φοβερά, ενώ ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που δεν έχει και πάρα πολλές επιλογές και αυτό νομίζω ότι είναι κεντρικό θέμα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι κι εσείς προχωράτε με κάθετες γραμμές σε ορισμένα θέματα, άκουγα για παράδειγμα να λέτε ότι εγώ σε Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό Σαμαρά δεν μπαίνω, άρα πως θα γίνει να συζητήσουμε έτσι;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι οπωσδήποτε η Κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί πρέπει να έχει 50% plus, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι είναι, βάζετε κι εσείς θέλω να πω κόκκινες γραμμές.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, η τυπική δημοκρατική νομιμοποίηση επιτρέπει σε ένα κόμμα που είναι αυτοδύναμο και με 36%-37% να κυβερνά, όπως επίσης αν αυτό είναι 45 ή 47 τυπικά κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Καλό είναι όμως από τη στιγμή που η χώρα πρέπει να βγει από τέτοια κρίση, κι όταν λέμε εμείς και το εννοούμε, ότι πρέπει να υπάρξει μια όσο γίνεται ευρύτερη πολιτική βάση της Κυβέρνησης, προκειμένου να πεισθεί ο λαός να συμμετάσχει θετικά στο ξεπέρασμα της κρίσης, το ότι οι καιροί απαιτούν Κυβερνήσεις των ευρύτερων δυνατών συνεργασιών, νομίζω ότι το 50% είναι λογικό να τίθεται ως ένας ευκταίος στόχος, ας πούμε.
Το 50% όμως δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία μόνο αλλά τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση, οπότε μπορεί να μην είναι 50%, μπορεί να είναι και 60% και 70%.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σωστό, όμως πρέπει να ξέρει κανείς,, αν η κατεύθυνση στην οποία κινείται το ΠΑΣΟΚ είναι για τη διαμόρφωση μιας Κυβέρνησης της Κεντροαριστεράς ή για τη διαμόρφωση μιας Κυβέρνησης με την Κεντροδεξιά. Δηλαδή, οι Κυβερνήσεις δεν είναι άχρωμες, άοσμες ή Κυβερνήσεις συνεργασίας, έχουν κάποια συγκεκριμένη..  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που την κυβερνώσα Αριστερά την έχει σημαία του, έτσι;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά δε βλέπω να γίνεται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μια κίνηση προς αυτές τις δυνάμεις.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν συμφωνώ μαζί σας. Ο κ. Βενιζέλος, το περασμένο Σάββατο, παρουσίασε ένα πρόγραμμα προοδευτικό, ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης του τόπου που αφορά και την υπέρβαση του μνημονίου, την εφαρμογή του και την υπέρβασή του ως τη μόνη δυνατότητα και μάλιστα έβαλε και συγκεκριμένο ορίζοντα και χρονοδιάγραμμα. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα αυτό έχει προοδευτική κατεύθυνση, μιλάει για μια προοδευτική Κυβέρνηση. Προοδευτική Κυβέρνηση βέβαια..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά λέει και ο κ. Τσίπρας, προοδευτική Κυβέρνηση λέει κ. Σκανδαλίδη κι από την άλλη πλευρά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω, λοιπόν όταν μιλάει για προοδευτική Κυβέρνηση εννοεί μια Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών, όσο γίνεται περισσότερο, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προοδευτικού προσανατολισμού, στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν και να το εφαρμόσουν τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι να βγει η χώρα από το μνημόνιο. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη πρόταση.
Η άλλη πρόταση, που προτείνει ο κ. Σαμαράς, είναι ότι πρέπει να κυβερνήσει μόνος του. Αυτή είναι η πρότασή του, γι΄ αυτό εγώ δεν τον εμπιστεύομαι.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή είναι η στρατηγική του.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι δυνατόν αυτή την εποχή να λέει ένας Αρχηγός μιας παράταξης, που ενώ με τη φθορά τη φυσική που έχει το ΠΑΣΟΚ από την πολιτική που άσκησε, έτσι για να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά, έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι η εναλλακτική πρόταση και να χάνει περισσότερο η Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ και να θέλει να κυβερνήσει μόνος του;
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα γιατί κ. Σκανδαλίδη; Μα κι εσείς λέτε ότι θέλετε να βγείτε πρώτο κόμμα, είναι ρεαλιστικό αυτό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί δεν είναι ρεαλιστικό;
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα η απάντηση η ίδια είναι και για τον κ. Σαμαρά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν είναι το ίδιο.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα το ίδιο είναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είναι το ίδιο, ένα κόμμα δεν πάει να χάσει τις εκλογές.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η απόσταση η δικιά μας από τη Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον δημοσκοπικά είναι βατή, ενώ η απόσταση της Νέας Δημοκρατίας από την αυτοδυναμία είναι από εδώ μέχρι το φεγγάρι.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πολιτικά η απόσταση η δικιά σας από τη Νέα Δημοκρατία είναι βατή, πολιτικά, στο περιεχόμενο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πολιτικά είναι φυσικό το ΠΑΣΟΚ, που εγγυήθηκε την πορεία αυτής της χώρας στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και οι άλλοι μας βρίζανε και αγανακτούσαν αλλά από μέσα τους λέγανε «ψηφίστε τα γιατί χαθήκαμε», αυτή λοιπόν η αίσθηση εθνικής και πατριωτικής ευθύνης μας κάνει να ζητούμε..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελεία κ. Σκανδαλίδη, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών, καλή σας μέρα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημέρα σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα σας. Να είστε καλά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search