skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ « Real FM».

στο δημοσιογραφο Ν. Χατζηνικολαου

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα υποδεχθώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα, πολιτικά, ημέρα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εκ των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Θυμίζω ότι διετέλεσε Γραμματέας του Κόμματος, στη χρυσή του εποχή επί Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια.
Κύριε Υπουργέ καλωσορίσατε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλώς σας βρήκα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Το ερώτημα που θα θέσω να ακουστεί απλοϊκό, ίσως και πεζοδρομιακό, αλλά νομίζω ότι εμπεριέχει αυτά που σκέπτεται ο απλός πολίτης σήμερα το πρωί.
Καταλήξαμε σε κούρεμα και όλα δείχνουν ότι το κούρεμα, θα μάθουμε την Τετάρτη το ακριβές ποσοστό, θα είναι βαθύ, θα είναι μεγάλο. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί.
Το ερώτημα είναι γιατί οι θυσίες των τελευταίων δύο ετών, αφού επρόκειτο να καταλήξουμε κατ’ ουσίαν σε ενός είδους χρεοκοπία, θέλετε να την πούμε ελεγχόμενη, θέλετε να την προσδιορίσουμε με κάποιο επίπεδο που μειώνει έτσι την ένταση και το βάρος, αλλά πρόκειται πάντως για χρεοκοπία.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι ο ένας λόγος, ο εύκολος, που μπορεί κανείς να δώσει την ερμηνεία του είναι ότι και στην Ελλάδα δεν κάναμε αυτά που έπρεπε για να υλοποιηθεί το μνημόνιο στον απόλυτο δυνατό βαθμό.
Ο δύσκολος όμως και ο πιο ουσιαστικός λόγος είναι ότι οι ρευστές ευρωπαϊκές εξελίξεις οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε μια Ευρώπη που δεν μπορεί να μαζέψει τα βρακιά της, δεν μπορεί δηλαδή να δώσει λύση στο δικό της μεγάλο πρόβλημα. Και το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, όπως γνωρίζετε καλύτερα απ’ εμένα, και φαίνεται από την τύχη που επιφυλάσσουν και στην Ιταλία, απ’ ότι ακούσαμε χθες και στην Ισπανία και σε όλες τις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπαίνουν σ’ αυτό τον κύκλο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μας ξεχώρισαν απ‘ αυτές, αρνητικά μας ξεχώρισαν. Θέλω να πω και η Μέρκελ και ο Σαρκοζί …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ξεχώρισαν και την Ιταλία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και την Ιταλία ναι, άφησαν να εννοηθεί ότι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κάνουν καλές προσπάθειες, ενώ εμάς μας …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θέλω να σας θυμίσω, ότι και τον πρώτο χρόνο και το πρώτο 8μηνο μετά το μνημόνιο όλοι λέγανε για τις θαυμάσιες προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα. Και πρέπει να πω επίσης, ότι χωρίς να θέλει κανείς να απεκδυθεί των ευθυνών του, και το αν μπορούσαν να γίνουν καλύτερα τα πράγματα ή όχι αυτή την περίοδο, η Ευρώπη μέχρι τώρα σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις εμφανίζει τέτοια υστέρηση, που έχει γίνει φανερή δια γυμνού οφθαλμού.
Είδατε χθες και τι αντιδράσεις υπάρχουν στη Γαλλία και στη Γερμανία, όπως επίσης και με τι αγωνία ο Ομπάμα και όλοι οι άλλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες βλέπουν αυτή την τεράστια κρίση του ευρώ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαίνεται ότι η άρνηση η Μέρκελ να ενισχυθεί το EFSF, το Ταμείο δηλαδή Σταθερότητας ότι θα έχει επιπτώσεις το επόμενο διάστημα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα έχει επιπτώσεις ευρύτερες στον ανταγωνισμό του ευρώ με το δολάριο και αυτή την παγκόσμια αναταραχή που έχει ξεσπάσει παντού, γιατί όπως ξέρετε όλες οι χώρες και με πρωτοκαθεδρία την Αμερική έχουν δανειστεί απίστευτα ποσά και η κρίση χρέους δεν αντιμετωπίζεται μόνο στην Ελλάδα, αντιμετωπίζεται και στην παγκόσμια υπερδύναμη.
Άρα εδώ έχουμε ένα πάζλ εξελίξεων, το οποίο μπορεί να φέρει και ντόμινο εξελίξεων, δηλαδή μπορεί να φέρει και αλυσιδωτές αντιδράσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κατ’ αρχήν και συνολικά στην τύχη του ευρώ και της Ευρώπης.
Αυτό νομίζω, ότι είναι το πρώτο, το μεγάλο, το κεντρικό θέμα το οποίο θα αντιμετωπιστεί την Τετάρτη, ελπίζω να αντιμετωπιστεί την Τετάρτη, γιατί οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δίνουν και μεγάλη αισιοδοξία και γι’ αυτό πιστεύω ότι η γραμμή του Έλληνα Πρωθυπουργού για οριστική λύση στο πρόβλημα, θα έλεγα όχι ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαστάσεις του, αλλά για οριστική λύση στο πρόβλημα είναι και μια εθνική γραμμή, θα έλεγα, ενδεδειγμένη. Φαντάζομαι ότι εκεί δεν διαφωνεί ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε τα άλλα κόμματα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» λέει ότι Παπανδρέου και Βενιζέλος ήταν «κομπάρσοι στις Βρυξέλλες», αυτός είναι ο κύριος τίτλος της. Λέει δηλαδή αυτό που κατ’ ουσίαν λέμε ίσως πιο ευγενικά οι υπόλοιποι, ότι η Ευρώπη αποφασίζει για μας χωρίς εμάς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχω την ελπίδα ότι δεν θα είμαστε «κομπάρσοι» την Τετάρτη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε ποιο είναι το ερώτημά μου. Μήπως τελικά πάνε στράφι όλες οι θυσίες της τελευταίας διετίας; Μήπως πληγώσαμε την κοινωνική μας συνοχή, αλλά και την εθνική μας αξιοπρέπεια χωρίς λόγο; Μήπως δώσαμε απλώς χρόνο στους δανειστές μας για να προετοιμάσουν το άδειασμα μας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ θέλω να είμαι σαφής σ’ αυτά, γιατί όλο μιλάμε για πρωτοβουλίες και όλοι  μιλάμε για αντιμετώπιση προβλημάτων. Υπάρχει η οικονομική διάσταση του προβλήματος. Η Ελλάδα δεν έκανε τσάμπα τις θυσίες της, όποια λύση και να βρεθεί για διόρθωση εντός του ευρώ, θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση απ’ αυτή που ήμασταν στην αρχή.
Αυτό σημαίνει, ότι έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τη μάχη και να πετύχουμε φτάνει να ενωθούμε στο εσωτερικό της χώρας. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση.
Το δεύτερο που παίζεται, την Τετάρτη, που είναι πολύ κρίσιμο, είναι το πρόβλημα της εθνικής κυριαρχίας, διότι το αντιμετωπίζουμε μέχρι τώρα με έναν τρόπο λίγο επιδερμικό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα. Και θέλω πριν μπείτε σ’ αυτό να τονίσω, ότι αυτό δεν είναι μόνον πολιτικό, αλλά και οικονομικό θέμα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μεγάλο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με την έννοια ότι η Ελλάδα έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές σημαντικές για τις οποίες η ανησυχία των πολιτών τώρα είναι μήπως περάσουν στα χέρια των δανειστών μας έναντι πινακίου φακής. Αυτό είναι το ερώτημα που θα κληθείτε να απαντήσετε, μετά από μια μικρή διακοπή.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ φαίνεται κ. Σκανδαλίδη ότι πάμε σε κυβέρνηση Ράιχενμπαχ. Φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει ο υπερεπίτροπος ο οποίος και θα δίνει λογαριασμό σε ένα τμήμα της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή στους ισχυρούς οικονομικά της Συνόδου Κορυφής για το πώς πορεύεται η Ελλάδα και ότι αυτός θα τοποθετεί και επιτρόπους στα βασικά Υπουργεία για να ελέγχει την πορεία της χώρας, και το ερώτημα είναι: μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ανεκτό, σε ποιο βαθμό και ποιος θα το αποφασίσει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θέλω να σας πω το εξής, γιατί είμαι αυτός που εδώ και 6 – 7 μήνες έθεσα το θέμα της εθνικής κυριαρχίας και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κυβερνητική Επιτροπή. Να παραδεχθώ την αδήριτη ανάγκη για τις αλλαγές που απαιτούνται, να κάνω την αυτοκριτική μας γιατί φέραμε τα πράγματα ως εδώ, να φύγει όλο το πολιτικό κατεστημένο και οι πολιτικοί που τα παίρνουν ή δεν τα παίρνουν, που τα τρώνε μαζί ή δεν τα τρώνε μαζί, όλα αυτά τα καταλαβαίνω.
Υπάρχει κάτι πέρα από αυτό πιο κρίσιμο και πιο σημαντικό. Ποιο είναι αυτό. Είναι πιο κρίσιμο θα έλεγα κ. Χατζηνικολάου και ανάμεσα στο τεράστιο δίλημμα αν θα γίνει διόρθωση εντός του ευρώ ή θα γυρίσουμε στη δραχμή, που και εκεί η απόφαση, η στάση μας πρέπει να είναι απόλυτη να μείνουμε στο ευρώ γιατί θα έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.
Υπάρχει όμως κάτι και πέρα απ’ αυτό. Είναι το πρόβλημα της εθνικής ανεξαρτησίας. Είναι το πρόβλημα της δυνατότητας που έχουμε εμείς να καθορίζουμε την τύχη της χώρας. Αυτό μέχρι τώρα δεν έχει οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις. Αν οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις, είναι φανερό ότι πρέπει να τεθεί ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, και πιστεύω και ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα το θέσει αν χρειαστεί την Τετάρτη. Και εν πάση περιπτώσει, οποιαδήποτε απόφαση που θα έδινε μία λύση σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μέχρι πού έχουμε εμείς την εξουσιοδότηση να υπογράφουμε τέτοιες αποφάσεις;
Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα κατά τη γνώμη μου και σ’ αυτό θα κληθούμε να απαντήσουμε, με πρώτο τον Γιώργο Παπανδρέου. Έχω την εμπιστοσύνη ότι θα το κάνει αυτό την Τετάρτη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως πιστεύετε ότι αυτό είναι ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο λαός;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν τεθεί με αυτόν τον τρόπο, προφανώς πρέπει να απαντήσουν καταρχήν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και εν συνεχεία ο λαός.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αίσθησή σας είναι ότι πάμε προς τα εκεί; Δηλαδή ότι θα κληθούμε…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ  δεν μπορώ να…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καταρχήν μίλησε ο Σαρκοζί για πρόβλημα δημοκρατίας. Είπε: «δεν μπορεί να αποφασίζουμε εγώ και η Μέρκελ για χώρες»…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι για την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί. Ακούγοντάς τους χθες, σκεφτόμουν πόσο μικρό μπόι έχουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Μιλούσαν με έναν τρόπο και με μια διαδικασία, χαριεντιζόντουσαν, λέγανε πράγματα αστεία για τον Μπερλουσκόνι, για τις χώρες… Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εδώ η Ευρώπη είναι μπροστά σε μία τεράστια…  
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σας εκνευρίσω τώρα. Έχουμε υψηλότερη ηγεσία εμείς; Να σας ρωτήσω κάτι κ. Σκανδαλίδη; Εγώ έχω την αίσθηση ότι πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Η γνώμη μου είναι, για παράδειγμα, ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το ΠΑΣΟΚ έχει έλλειμμα πολιτικής διεύθυνσης πολύ σοβαρό, έλλειμμα στη διακυβέρνηση πολύ σοβαρό. Θα ήταν ίδια τα πράγματα αν είχαμε κάνει μία καλή αποκρατικοποίηση, αν είχαμε δώσει το σήμα ότι κινούμαστε με επιθετικό τρόπο στο να λύσουμε τα προβλήματά μας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και εδώ θα είμαι σαφής. Θα σας το πω καθαρά. Το 80% του προβλήματος το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία και η διακυβέρνησή της. Το 20% το έφερε μέχρι εδώ το ΠΑΣΟΚ, αλλά και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τη χρονική διάρκεια που αναφέρατε, είναι δύο χρόνια…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα αυτή είναι αντικειμενική αποτίμηση με το 80% και το 20%;    
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω την αντικειμενική αποτίμηση μπορούμε να τη συζητήσουμε μια άλλη στιγμή, γιατί αυτή δεν είναι το κεντρικό μας θέμα. Θέσατε όμως ένα θέμα για τα δύο χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Σας λέω λοιπόν ότι…  
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ τα ποσοστά αυτά δεν τα δέχομαι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή, θεωρώ ότι χάσατε έξι κρίσιμους μήνες μετά τις εκλογές, κρίσιμους μήνες.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με προλάβατε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Που θα μπορούσαμε να μην έχουμε πάει στο μνημόνιο…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με προλάβατε, γιατί δεν είναι ο τελευταίος ενάμιση χρόνος. Είναι ο πρώτος χρόνος, το πρόβλημα που είχαμε εμείς περισσότερο από τον τελευταίο χρόνο και ο νοών νοείτω, διότι μπαίνανε διάφορα τώρα ζητήματα…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι και η στάση σας το τελευταίο εξάμηνο της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο Καραμανλής φώναξε τους πολιτικούς αρχηγούς και τους είπε ότι πάμε στα βράχια και βγήκαν όλοι έξω να καταγγείλουν τον Καραμανλή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ό,τι κάνουν τώρα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στον Παπανδρέου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, ακριβώς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, θέλω να πω όμως – για να μείνω σ’ αυτό που είπατε – ότι βλέπουμε τελευταία μια προσπάθεια να γίνουν εσωτερικοί διαχωρισμοί στο ΠΑΣΟΚ, να υπάρχει αυτό το μεταρρυθμιστικό ή μη μεταρρυθμιστικό και όλα αυτά τα πράγματα.
Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια έχει πολύ κοντά πόδια, διότι αν τεθεί μια ουσιαστική συζήτηση για την μέχρι τώρα πορεία των δύο χρόνων, όλοι μπορούμε να μιλήσουμε. Και εγώ που δεν ήμουν τον πρώτο χρόνο στην κυβέρνηση μπορώ να μιλήσω περισσότερο από τους άλλους, αλλά δεν το κάνω γιατί πάνω απ’ όλα είναι η παράταξη, η ενότητά της και η πορεία της. Πάνω – πάνω είναι η χώρα και δια αυτής η παράταξη,  η ενότητά της και η πορεία της.
Άρα λοιπόν για να ξαναγυρίσω στο προηγούμενο, νομίζω ότι το κεντρικό πρόβλημα, το πρώτο κεντρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή είναι πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας. Το δεύτερο πρόβλημα, αν τα διλήμματα τεθούν με τον τρόπο που φαίνεται ότι θα τεθούν, είναι και θέματα δημοκρατίας και εξουσιοδότησης από το λαό και στη βάση αυτών των διλημμάτων ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες.  Ακούω διάφορους Βουλευτές να λένε να πάρουν πρωτοβουλίες. Τι πρωτοβουλίες να πάρουν;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι συγκεκριμένα, μετρημένα τα κουκιά. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να πάρει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ λέω ότι το θέμα που έχει σχέση με την απόπειρα της μέχρι τώρα και θα έλεγα λαθεμένης πρακτικής και από μας και από τη Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπιστούν τα θέματα της εθνικής συνεννόησης, που δεν πέτυχαν, τώρα το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας υπερβαίνει. Δηλαδή την Τετάρτη θα έχουμε μια εξέλιξη. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να σηματοδοτήσει μία εθνική συνεννόηση και μια εθνική ενότητα. Αυτό μπορεί να βρεθεί με πολλούς τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι να αφυπνιστούν οι ηγεσίες και να καθίσουν πραγματικά με σκοπό να κάνουν κάτι. Ο δεύτερος τρόπος είναι…   
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα λεπτό, πριν πάτε στο δεύτερο τρόπο. Πώς να υπάρξει εθνική ενότητα όταν για παράδειγμα επιμένει το ΠΑΣΟΚ σε μια πολιτική που μέχρι στιγμής δείχνει να αποτυγχάνει, διότι μετά από ενάμιση χρόνο θυσιών καταλήγουμε στη χρεοκοπία, μερική χρεοκοπία, ελεγχόμενη, πάντως χρεοκοπία.
Εκεί το επιχείρημα της άλλης πλευράς, αυτό λέει η Συγγρού, αυτό λέει ο Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, είναι ότι με καλείτε να συμπράξω σε μία πολιτική που δεν πιστεύω. Δεν πρέπει να γίνει μία συζήτηση πριν για το πού πηγαίνουμε; Να υπάρξει θέλω να πω, ένα Συμβούλιο αρχηγών από το οποίο να προκύψει…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι η προσπάθεια που έκανε ο κ. Παπανδρέου το καλοκαίρι να υπάρξει ένα Συμβούλιο αρχηγών…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επίσης με ποιον Πρωθυπουργό να προκύψει μια τέτοια κυβέρνηση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι ένα θέμα…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαίνεται ότι είναι σοβαρό θέμα, όμως, γιατί την προηγούμενη φορά σε αυτό έγινε το τζαρτζάρισμα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πριν φτάσουμε σε αυτό όμως, πρέπει να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν μπορούν να τεθούν από τη μία ή την άλλη πλευρά με όρους απαγορευτικούς. Είπατε προηγούμενα τι κάνει ενάμιση χρόνο το ΠΑΣΟΚ;
Εγώ σας λέω ότι η πρόταση του κ. Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση είναι τελείως τυχοδιωκτική. Είναι ανεφάρμοστη και ανερμάτιστη και δεν μπορεί να τη διεκδικήσει καθόλου.
Αυτό, τη γνώμη τη δική σας, τη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας ή τη γνώμη τη δική μας του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί κανείς να τη βάλει στο ίδιο και να γίνει σύνθεση. Δε γίνεται σύνθεση κάτω από τέτοιες περιπτώσεις.  
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως πρέπει να γίνουν εκλογές λοιπόν πρώτα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω τα πράγματα οδηγούν την Τετάρτη σε μια κρίσιμη απόφαση. Αυτή την κρίσιμη απόφαση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένη μέσα από ένα συνολικό εθνικό σχέδιο να την παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, να την πάει στη Βουλή…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στη Βουλή με 151 ή με 180;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν η απόφαση αυτή θέτει θέματα ευρύτατα κυριαρχίας και άλλα που πρέπει να συζητηθούν θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με αυξημένη πλειοψηφία;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι με αυξημένη πλειοψηφία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι σημαντική δήλωση που κάνετε, ότι αν θέτει θέματα εθνικής κυριαρχίας πρέπει να πάει με αυξημένη πλειοψηφία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και κάποια στιγμή θα μιλήσει και ο λαός..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, ισχύει η δήλωσή σας ότι εσείς με Επίτροπο δεν μένετε Υπουργός;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα έλεγα, επειδή άκουσα και κάποια σχόλια το πρωί στο ραδιόφωνο, που είχα πει  ότι δε δέχομαι μπάστακα στο Υπουργείο μου…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να επαναλάβω τη δήλωσή μου και να μη βιάζονται πολλοί να βγάλουν συμπεράσματα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Την επαναλαμβάνετε τη δήλωση σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ότι δε δέχεστε μπάστακα στο Υπουργείο σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εκείνο όμως που θέλω να σας πω είναι ότι δεν έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον τι θα κάνει ο Σκανδαλίδης και ο κάθε Σκανδαλίδης.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί είμαστε στην εποχή του παραδείγματος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνολική αντίσταση της χώρας στα θέματα κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας να είναι στο πατριωτικό ύψος των περιστάσεων.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα πάμε σε μια μικρή διακοπή αφού υπενθυμίσω ότι μαζί μας είναι και σήμερα η Hellas Power, η νούμερο ένα ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν επιστρέψουμε θα κάνω ένα σύντομο διάλειμμα στη συνέντευξη με τον κ. Σκανδαλίδη δύο – τριών λεπτών για να μιλήσουμε με έναν διακεκριμένο Καθηγητή των Οικονομικών και να δούμε ποιες είναι οι πρακτικές επιπτώσεις του κουρέματος στην οικονομία της χώρας. Μικρή διακοπή, σε λίγο πάλι μαζί.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε λίγη ώρα θα έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, τον κ. Παναγιώτη Κορλίρας για να μας πει τη γνώμη του για τις πρακτικές συνέπειες που θα έχει το κούρεμα της Τετάρτης στην ελληνική οικονομία και ιδίως σε ότι αφορά τους πολίτες στις συντάξεις, στους μισθούς, τις καταθέσεις, τα δάνεια.
Τώρα τι πρωτοβουλίες, λοιπόν, περιμένετε την Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό; Λένε κάποιοι, ότι η μόνη πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει πλέον είναι οι εκλογές, ότι με δεδομένη την αδυναμία συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν μένει άλλη διέξοδος για τη χώρα από το να στηθούν οι κάλπες να διαμορφωθεί ένας νέος πολιτικός χάρτης και με βάση αυτό το χάρτη να γίνουν οι όποιες συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές. Η χώρα η ίδια δεν έχει ανάγκη από εκλογές.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις το 15% κ. Σκανδαλίδη, πώς εσείς θα πάρετε τις αποφάσεις αυτές για τις οποίες μιλήσατε πριν;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να ολοκληρώσω λίγο την απάντηση μου. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές. Είμαι υπέρ της γραμμής εθνικής συνεννόησης αντί πάσης θυσίας και χωρίς εκλογές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πάμε σε εκλογές.
Θέλω όμως πολιτικό διάλογο, θέλω επιτέλους να ανοίξει το θέμα στην ολότητά του και να τεθούν μπροστά στην εθνική αντιπροσωπεία και στο λαό οι καθαρές απόψεις των κομμάτων με τις συνέπειες που έχει η κάθε μία, όχι σε έναν διάλογο κραυγών, ούτε σε ένα διάλογο αντιπαραθέσεων, αλλά σε έναν διάλογο εθνικής ευθύνης.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, και ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένοι και πιστεύω ότι θα το κάνει αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου να θέσει την εθνική υπόθεση στην ολότητά της, στον κατ’ εξοχήν χώρο που μπορεί να συζητηθεί, στο Εθνικό Κοινοβούλιο και ανοιχτά στο λαό. Και εκεί, να επιχειρηθεί με κάθε τρόπο, να γίνει μια σύνθεση απόψεων.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορεί αυτή η Κυβέρνηση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως μπορεί.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι πολίτες θεωρούν ότι δεν μπορεί πλέον η Κυβέρνηση αυτή, ότι έχει υποστεί τέτοια και τόση φθορά και ότι έκανε τέτοια λάθη και τέτοιες παραλείψεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο που δεν έχει πλέον το πολιτικό έρεισμα για να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ξέρετε πάρα πολύ καλά, παρ’ ότι εγώ με τις δημοσκοπήσεις δεν έχω και πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, ότι την αντίστοιχη φθορά που έχει η Κυβέρνηση, από τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που παίρνει, δεν την κερδίζει κανένα κόμμα με τον τρόπο που την κέρδιζε σε άλλες εποχές, όταν βρισκόμασταν μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις. Γιατί το λέω αυτό; Το λέω …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά δεν σημαίνει κάτι αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σημαίνει όμως κάτι, ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήδη το να είστε στο 15% ή στο 20% είναι …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μα δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό. Αυτό για να μετρήσουμε τι θα κάνουμε εμείς, οι δημοσκοπήσει γι’ αυτό είναι, δεν είναι για να αποφασίζουν τι λέει ο λαός. Ο λαός μπορεί να πει άλλα πράγματα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως έχετε εκλεγεί με το «λεφτά υπάρχουν» και εδώ μας πάτε διαρκώς και πιο βαθιά …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ουσία είναι ότι είναι μια νόμιμη Κυβέρνηση που παίρνει τις αποφάσεις της. Επαναλαμβάνω όμως ότι υπάρχει ένα όριο σ’ αυτές τις αποφάσεις, το οποίο δεν πρέπει να υπερβούμε. Φαντάζομαι την Τετάρτη θα φτάσουμε ίσως σ’ αυτό το όριο, δεν το γνωρίζω από τώρα για να  μην προτρέχω κιόλας για το τι θα γίνει, γιατί μπορεί να μην πάρει και καμιά απόφαση η Ευρώπη, μπορεί ξαφνικά να τεθεί θέμα βέτο, μπορεί να γίνουν χίλια πράγματα, μιλάω θεωρητικά δεν μιλάω επί της ουσίας, ούτε έχω καμιά πληροφορία.  Απλά σας λέω ότι είναι τόσο δύσκολη αυτή η συζήτηση που δεν ξέρουμε τι θα προκύψει.
Αν προκύψει, λοιπόν, αυτή η απόφαση χρειάζεται πρώτα ένας διάλογος επί της ουσίας και  μετά οι όποιες πολιτικές εξελίξεις.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή, πιστεύετε ότι το πολιτικό πρόβλημα μπορεί να είναι επιδιορθώσιμο, με έναν απλό ανασχηματισμό ας πούμε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, εγώ δεν πιστεύω ότι είναι θέμα ανασχηματισμού, είναι θέμα εθνικής συνεννόησης. Πρέπει να μείνουμε σταθερά στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως μιλάτε για μια Κυβέρνηση που θα στηρίζεται τουλάχιστον από τα δύο μεγάλα κόμματα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι,  μια υποστήριξη ενός εθνικού προγράμματος γι’ αυτή την περίοδο …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τουλάχιστον από τα δύο μεγάλα κόμματα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τουλάχιστον από τα δύο μεγάλα κόμματα. Εγώ θα έλεγα αν μπορούσε να γίνει και από όλα τα κόμματα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και με Πρωθυπουργό κάποιο τρίτο πρόσωπο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι αυτό μπορεί να το συζητήσουν τα κόμματα όταν φτάσει η ώρα. Το προσωπικό, πάντα μπαίνει …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα την τελευταία φορά αυτό έπαιξε ρόλο απ’ ότι φαίνεται. Είπε ο Σαμαράς στον Παπανδρέου …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ξέρω τι έπαιξε ρόλο, βγήκαν διάφορα έξω, δεν μπορώ εγώ να μπω σ’ αυτή την συζήτηση …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έτσι βγήκε προς τα έξω.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν το γνωρίζω και δεν μ’ ενδιέφερε κιόλας να μάθω τις λεπτομέρειες. Η ουσία είναι ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση επί του πρακτέου της χώρας και της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τι απαντάτε σ’ αυτούς που λένε, ότι δεν μπορούν να επιδιορθώσουν την κατάσταση, να λύσουν το πρόβλημα αυτοί που το δημιούργησαν. Σ’ αυτούς που λένε δηλαδή ότι μία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. μπορεί να είναι χειρότερη με την έννοια ότι θα επιβάλει και τη σιωπή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ε, ας προτείνουν έναν Μπερλουσκόνι ή έναν μεγάλο επιχειρηματία ή κάποια συμφέροντα να αναλάβουν απευθείας τη διακυβέρνηση του τόπου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως μέσα από εκλογές προκύψουν άλλες λύσεις;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα μπορούσε δε να είναι αυτός ο τύπος που θα ψάξουν, να έχει βγάλει και τα χρήματά του έξω, να περιμένει να έρθει η Ελλάδα στην δραχμή, να γυρίσει να την αγοράσει τσάμπα. Θα μπορούσε να είναι και ένας τέτοιος τύπος, γιατί θα μιλάει ωραία, γιατί θα φαίνεται ωραίος, γιατί θα βρίζει τους πολιτικούς και το Κοινοβούλιο, γιατί θα αναιρεί τον κοινοβουλευτισμό, γιατί θα καταδικάζει τη δημοκρατία και στο τέλος θα πυρπολεί και τα πλήθη που θα πηγαίνουν να κάψουν τη Βουλή, το «μπουρδέλο» τη Βουλή, ας πούμε.
Αυτό είναι κρίσιμο θέμα κ. Χατζηνικολάου. Η δημοκρατία μπαίνει σε κίνδυνο αν τέτοιες πρακτικές επικρατούν. Το πολιτικό σύστημα είναι αυτό, πρέπει να αλλάξει να πάμε όλοι σπίτια μας, φτάνει να γίνει μέσα από τη δημοκρατία και μέσα από πραγματικό πολιτικό διάλογο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε δημοκρατία σήμερα; Για παράδειγμα εσείς συμφωνείτε με το γεγονός ότι μετά το ματς στο ΟΑΚΑ η αστυνομία έψαχνε ποιος ανέβασε το πανό για το πολιτικό σύστημα με ελέγχους στα αυτοκίνητα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι διαφωνώ, όχι για τη δημοκρατία, για τη μικρονοηκότητα αυτών που το σκαρφίστηκαν.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συγχαρητήρια για την τοποθέτησή σας αυτή κ. Υπουργέ.
Πάμε τώρα να καλημερίσουμε, κάνουμε ένα διάλειμμα στη συνέντευξή μας με τον κ. Σκανδαλίδη, τον Καθηγητή τον κ. Παναγιώτη Κορλίρα.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΡΛΙΡΑ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μαζί μου σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, εδώ στο κεντρικό Στούντιο του «REAL FM».
Ακούσατε τον Καθηγητή τον κ. Κορλίρα, θέλω το δικό σας σχόλιο για τις πρακτικές συνέπειες που θα έχει το κούρεμα στη ζωή μας; Και μετά θέλω επίσης ένα σχόλιό σας για τις ακριβές, τις πανάκριβες τιμές των προϊόντων στην ελληνική αγορά.
Κύριε Υπουργέ, θέλω ειλικρινά να σας ρωτήσω γιατί δεν εξεγείρεται κανείς στην ελληνική πολιτική σκηνή και περιλαμβάνω και την αντιπολίτευση σ’ αυτό βλέποντας, ότι μεγάλες αλυσίδες και θα πω και ονόματα εγώ, η LiDL που υποτίθεται ότι είναι καταφύγιο του φτωχού το Σούπερ Μάρκετ αυτό να έχουμε 20% και 30% πάνω στις τιμές τους απ’ αυτές που έχουν στη Βουλγαρία ή στα Σκόπια ή στην υπόλοιπη Ευρώπη και δεν είναι η μόνη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν να κάνω ένα σχόλιο γι’ αυτά που είπε ο κ. Κορλίρας. Εγώ πιστεύω ότι εδώ μπαίνει το θέμα του ύψους της ευρωπαϊκής ηγεσίας που είπαμε στην αρχή. Κατ’ αρχήν συμφωνώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όπως το έθεσε. Δεν είναι καθησυχαστική η δήλωση, είναι η πραγματικότητα, η δυσκολία του εγχειρήματος είναι πάρα πολύ μεγάλη …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ερωτηματικό στα ταμεία άφησε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μπορεί να απαιτήσει χρηματοδότηση τέτοια, πάλι από δάνειο, δηλαδή να μειωθεί το χρέος που μειώνεται μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία και φαντάζομαι ότι η Κυβέρνηση όταν βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση θα το κάνει, διότι δεν μπορεί να μειωθούν οι συντάξεις των 300,00 € και των 350,00 € και των 380,00 €.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα γκρεμιστεί η ελληνική κοινωνία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν γίνεται αυτό. Αλλά πέρα απ’ αυτό, όλες οι άλλες επιπτώσεις είναι όπως τις είπε ο κ. Κορλίρας. Θέλω να κάνω όμως το εξής ερώτημα, γιατί τα ομόλογα που σήμερα θα υποστούν κούρεμα φτάνουν στο 2020 και δεν επεκτείνονται σε όλο το χρέος της χώρας;
Θα μπορούσε κάτω από το σύνολο του χρέους να υπάρξει, το μεγαλύτερο κούρεμα τότε θα ήταν πιο ωφέλιμο από μικρό, διότι θα μας απάλλασσε από το άλγος να θέλουμε κάθε δυο μήνες, να θεωρούμε εθνικό στόχο, να πάρουμε τη δόση. Φοβάμαι ότι το μικρό κούρεμα με τελείως μικρές συνθήκες θα οδηγούσε ουσιαστικά στο μετά από ένα μήνα, μετά από δυο μήνες να παίζεται ξανά η εθνική μας επιβίωση.
Θα έπρεπε, λοιπόν,  η ευρωπαϊκή ηγεσία να το δει αυτό. Και το δεύτερο που είναι πολύ σημαντικό γιατί άκουσα τα λεγόμενα περί επιτροπείας κλπ. είναι το εξής. Και η Γερμανία έχει κερδίσει πολλά πράγματα από την Ελλάδα, χιλιάδες πράγματα, γιατί είμαστε εμείς τα κακά παιδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πέρα από τις αποζημιώσεις που δεν δίνει και πες ότι αυτό είναι θέμα και των ιδιωτών που διεκδικούν στα δικαστήρια, τους είχαμε δώσει ένα κατοχικό δάνειο, το οποίο δεν το έχουν ξεπληρώσει, έχουν δώσει αν δεν απατώμαι την 1η δόση.
Εγώ θέλω να καλέσω τον κ. Προβόπουλο να μας  πει, που έχει τα στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος, πόσο έχει φτάσει αυτό το κατοχικό δάνειο που μας χρωστάει η Γερμανία και να τεθεί στη διαπραγμάτευση. Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε μονίμως εμείς …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είστε βέβαιος ότι θα το θέσει ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, με συγχωρείτε …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί το να κάνει αυτό τον υπολογισμό ο κ. Προβόπουλος και η Κεντρική Τράπεζα είναι εύκολο πράγμα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, ακούστε. Εγώ δεν προκαταλαμβάνω την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική Κυβέρνηση …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε όμως ότι είναι ένα χαρτί στα χέρια της.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι ένα χαρτί στα χέρια μας, πολύ σημαντικό, που κάποτε πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Μπορεί την Τετάρτη να μην πρέπει να το κάνουμε αυτό, γιατί είμαστε σε μια τόσο δύσκολη θέση, αλλά πρέπει κάποτε να χρησιμοποιηθεί.
Και σε ότι αφορά τις τιμές έχετε απόλυτο δίκιο. Πρέπει να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως μας θεωρούν ότι είμαστε σε έκτακτη κατάσταση να παρέμβουμε στον ανταγωνισμό. Δεν είναι στην Ελλάδα ο ελεύθερος ανταγωνισμός, η πεμπτουσία …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα εμείς δεν έχουμε καν τις τιμές που υπάρχουν στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης. Η ίδια αλυσίδα …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό λέω, δηλαδή θα μπορούσε να διεκδικηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της έκτακτης κατάστασης για ένα χρονικό διάστημα να υπάρχει αγορανομικός έλεγχος και διατίμηση σε προϊόντα. Αυτό είναι επίσης ένα διαπραγματευτικό μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ελληνική Κυβέρνηση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε στους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ, τι γίνεται, έχουν βγει τα μαχαίρια από τα θηκάρια, οι τρεις με το κείμενό τους, οι 28 με το δικό τους, άλλοι που ετοιμάζουν άλλα …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν αυτές οι ομαδοποιήσεις ή αν θέλετε οι συνεργασίας έχουν αυτό …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, αυτά είναι για την επόμενη  μέρα, τι είναι τώρα, εσείς είστε πολύ έμπειρος;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θα πω ένα πράγμα, επειδή  είπατε στην αρχή ότι υπήρξα υποψήφιος Πρόεδρος, δελφίνος δεν υπήρξα όμως  ποτέ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα είστε πάλι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατέβηκα υποψήφιος Πρόεδρος για να σωθεί η παράταξη σε μια πολωτική αναμέτρηση και προφανώς όχι για να βγω Πρόεδρος, όταν κατέβηκα τις ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας.  Γιατί εγώ με το δελφινάριο έχω μια αλλεργία. Να σας πω γιατί;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απώθηση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί το δελφινάριο εξ ορισμού είναι ένα ενυδρείο μέσα στη θάλασσα. Στην θάλασσα των προβλημάτων δεν λύνονται τα προβλήματα με ενυδρεία, ούτε με δελφινάρια, Λύνονται μονάχα με συλλογική προσπάθεια. Πρέπει πάντα να προτάσσουμε  το  συλλογικό πάνω από το εγώ.
Και πιστεύω ότι όλοι οι αξιόλογοι σύντροφοί μας,  φίλοι μας και συνεργάτες μας με τους οποίους διατηρώ πάντα και με όλους άριστη σχέση, όπως ξέρετε, από την εποχή που ήμουνα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, έχουν την ίδια λογική, την ίδια συνείδηση, να δώσουμε τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Γιατί άμα καταστραφεί η χώρα κ. Χατζηνικολάου κανένας από εμάς δεν θα μπορεί να ξαναβγεί από το σπίτι του.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου κάτι κ. Σκανδαλίδη. Αν ο Πρωθυπουργός δεν πάρει τις πρωτοβουλίες που ζητάτε,  τις πολιτικές από την Πέμπτη και μετά και συνεχίσει το πράγμα να σέρνεται όπως σέρνεται τώρα, τι θα κάνετε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι το πολιτικό θέμα έχει ανοίξει πλησίστιο τον τελευταίο καιρό, κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει και έχω την εντύπωση ότι θα τις πάρει τις πρωτοβουλίες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαφορετικά;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κινούνται διαδικασίες, δεν βλέπετε τις διαδικασίες που κινούνται, δεν βλέπετε τι γίνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεν βλέπετε τι γίνεται σε όλη την παράταξη, δεν βλέπετε τι  γίνεται …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε θα τις πάρει τις πρωτοβουλίες η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο καθένας από εμάς έχει μια συνείδηση και μια ευθύνη να πάρει. Αλλά, πιστεύω ακράδαντα, ότι ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται από την Τετάρτη το βράδυ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν  μου είπατε αν θα είστε υποψήφιος στην μετά Γιώργο Παπανδρέου εποχή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μα είναι δυνατόν να συζητάμε για την  μετά Γιώργο εποχή, πριν να δούμε το μέλλον της χώρας;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα αυτό συζητάνε μόνο οι σύντροφοί σας, δεν το έχετε καταλάβει, μόνο αυτό συζητούν.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν με απασχόλησε ποτέ το θέμα αυτό, όπως δεν μ’ απασχόλησε και την προηγούμενη φορά. Δεν μ’ απασχολεί. Μ’ απασχολεί η Ελλάδα και η παράταξη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που ήταν σήμερα το πρωί μαζί μου εδώ στο Στούντιο του «REAL FM». Ευχαριστώ θερμά κ. Υπουργέ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search