Συνέντευξη στην εφημερίδα ”REAL NEWS”
– Η απόφαση για την Κύπρο και το «όχι» που έγινε «ναι»τι μας διδάσκει;
Πρώτο, ότι η αναζήτηση λύσης σε ρήξη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό. Δεύτερο, ότι η μοναδική δυνατότητα χρηματοδότησης βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, η Ρωσία απομυθοποίησε οποιαδήποτε άλλη. Και τρίτο, ότι παρ’ όλα αυτά το αδιέξοδο της κυρίαρχης οικονομικής συνταγής για την κρίση που οι γερμανοί επιβάλλουν στις ευρωπαϊκές χώρες διαρκώς διευρύνεται.
-Με την υπάρχουσα ευρωπαϊκή ηγεσία, τη Μέρκελ στο τιμόνι της Γερμανίας και τις χώρες του νότου πολυδιασπασμένες, μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος ;
Προφανώς όχι. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ανανήψουν οι ηγεσίες των χωρών του νότου που πληρώνουν τα επίχειρα της κρίσης καθώς εδώ δημιουργείται «ζώνη διαρκούς ύφεσης και λιτότητας». Να απαιτήσουν άλλη συνταγή βασισμένη στην ανάπτυξη. Ένα σχέδιο Μάρσαλ χρειάζεται για την περιοχή όπως εύστοχα προτείνουν ήδη διεθνείς οργανισμοί. Και, βέβαια, καθήκον των προοδευτικών
δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη είναι να προτείνουν μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Το Μάαστριχτ και η Λισαβόνα πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.
– Αυτό που λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι μια αποφασισμένη κυβέρνηση με ένα λαό που τη στηρίζει μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις και τους όρους διαπραγμάτευσης εντός του ευρώ, πιστεύετε ότι είναι εφικτό;\
Συμφωνώ μαζί του, εξάλλου είναι η θέση που εξ’ αρχώς υποστηρίζω, αλλά διαφωνώ ριζικά με την πολιτική που προτείνει για να επιτευχθεί η αναθεώρηση και η υπέρβαση του μνημονίου. Μόνο σε συνθήκες εθνικής συνεννόησης, σταθερής στρατηγικής, από κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι εφικτό και όχι με μεγαλοϊδεατισμούς, λεονταρισμούς , ταλαντεύσεις ή διχαστικές λογικές.
-Αυτή δεν είναι η στρατηγική της τρικομματικής κυβέρνησης όπως λέει το ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν κατάφερε την αναθεώρηση;
Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει τα δυο πρόσωπα του Ιανού. Προς τα έξω σωστή στόχευση παρά την πλημμελή διαπραγμάτευση. Προς τα μέσα, σε κρίσιμους τομείς που προϋποθέτουν την επιτάχυνση εξόδου από την κρίση όπως είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές τα πράγματα βρίσκονται σε τέλμα.
-Μπορείτε να αναφέρετε κάποια παραδείγματα;
Βεβαίως. Δεν έπρεπε να έχει ψηφισθεί η φορολογική μεταρρύθμιση και να προετοιμαστεί ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ώστε να μη παραταθεί το «χαράτσι»; Δεν έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί οι μηχανισμοί σύλληψης της φοροδιαφυγής; Δεν έπρεπε να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση ώστε να μη συζητούμε τώρα για απολύσεις χωρίς σχέδιο; Δεν έπρεπε να έχουν προωθηθεί κάποιες επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις; Πλήρης αποτυχία. Περιμένουμε την ανάκαμψη ως το «μάννα εξ ουρανού». Δεν πρόκειται να έλθει.
-Άρα συμφωνείτε με την ανάγκη ανασχηματισμού και της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη;
Τη γνώμη μου τη ξέρετε. Ψήφος εμπιστοσύνης και κριτικής υποστήριξης σε προγραμματική συμφωνία και καμία σχέση με την καθημερινή διαχείριση της εξουσίας. Αυτό δυστυχώς, δεν έγινε και τώρα έρχεται η καραμέλα του ανασχηματισμού.
-Για τον οποίο τι ακριβώς πιστεύετε;
Μια αλλαγή σε πρόσωπα δε λέει τίποτε. Απαιτείται αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης, στις δομές, στις λειτουργίες, στις σχέσεις. Γι’ αυτό πρώτα να φέρει ο Πρωθυπουργός την επικαιροποιημένη πρόταση. Να αποφασίσουν οι αρχηγοί την αλλαγή και εν συνεχεία να ενισχύσουν την κυβέρνηση με όλες τους τις δυνάμεις χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς και αριθμητικές ισορροπίες. Τότε μόνο έχει νόημα και η συμμετοχή του Ε. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα.
-Μήπως, όμως, κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε πρόωρες εκλογές αν ο Πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί;
Ακούστε. Δεν μπορεί συνεχώς να βρισκόμαστε κάτω από τον εκβιασμό των εκλογών τις οποίες μόνο το ΠΑΣΟΚ κατά ένα παράδοξο τρόπο μπορεί να προκαλέσει αν δεν είναι υπάκουο. Είμαστε δύναμη εθνικής ευθύνης που σημαίνει ότι όσο χρέος έχουμε να στηρίζουμε μια στρατηγική άλλο τόσο και περισσότερο έχουμε αν η χώρα βουλιάζει, να ορθώσουμε το ανάστημα μας ΓΙΑ να αλλάξει πορεία με ότι αυτό συνεπάγεται. Εξάλλου γιατί μια κυβερνητική κρίση και αδυναμία του Πρωθυπουργού να ανταποκριθεί σημαίνει οπωσδήποτε εκλογές; Η Βουλή και το Σύνταγμα μπορούν να αναδείξουν άλλη Κυβέρνηση από την ίδια Βουλή. Έχουμε πρόσφατα παραδείγματα και εδώ και αλλού.
-Ισχυρίζεστε ότι δεν ψηφίζετε νέα μέτρα. Η παράταξη στο «χαράτσι» δεν αντιβαίνει στη συμφωνία, δεν αποτελεί νέο μέτρο;
Δεν περικόπτει χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αντίθετα ο ενιαίος και προοδευτικός χαρακτήρας του φόρου και το αφορολόγητο ανακουφίζει τις ασθενέστερες τάξεις. Για τη ΔΕΗ το είπαμε. Κυβερνητική αποτυχία.
-Η στάση της ΔΗΜΑΡ σε μια σειρά από θέματα δείχνει διάθεση να «φλερτάρει» μετεκλογικά με το ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς αποκλείετε κάθε πιθανή συνεργασία με τον κ. Τσίπρα;
Προς το παρόν την αποκλείει ο ίδιος και η πολιτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» που ακολουθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλογισθεί τη διολίσθηση της ανανεωτικής αριστεράς στον «αριστερό λαϊκισμό». Κατά τη γνώμη μου είναι θετική κάθε προσπάθεια αναστροφής αυτής της πορείας για το μέλλον μιας κυβερνώσας αριστεράς.
-Ωστόσο κ. Σκανδαλίδη, το συνέδριο τελείωσε αλλά δημοσκοπικά δεν έφερε οφέλη στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει δρόμος ανάκαμψης και ποιος είναι;
Κάναμε ένα βήμα μπροστά. Από εδώ και πέρα έχουμε μεγάλο και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε. Όποιος νομίζει ότι μια παράταξη που σήκωσε στους ώμους της τέτοιο φορτίο, που φάνηκε να χάνει την ταυτότητα της στους συμβιβασμούς, που πλήρωσε τόσο σκληρά όλα τα σπασμένα, μπορεί να ανακάμψει από τη μια μέρα στην άλλη, είναι γελασμένος.
-Τι προέχει για σας;
Όπως φάνηκε από το συνέδριο διατηρούμε την ηγεμονία των ιδεών και της πρότασης για τη χώρα και την εσωτερική δυναμική της ανανέωσης. Αυτό που προέχει είναι να ανακτήσουμε την πολιτική μας αυτονομία και την προοδευτική μας ταυτότητα ενισχύοντας την ενότητα στη βάση με όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στο πλαίσιο ενός νέου πλειοψηφικού κεντροαριστερού πόλου. Και να δώσουμε τη μάχη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού στον ευρωπαϊκό νότο ενάντια στη λιτότητα και την ανεργία. Μόνο έτσι θα έρθουν καλύτερες μέρες και για μας και για τον τόπο.
This Post Has 0 Comments