skip to Main Content

Συνέντευξη στον Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM 99,5».

Με τους δημοσιογράφους, Γιώργο Παπαχρήστο & Άρη Ράβανο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε αμέσως στην τηλεφωνική μας γραμμή που είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο πρώην  Υπουργός και Βουλευτής του  ΠΑΣΟΚ στην Α’ εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας, τον οποίο και καλημερίζουμε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Σκανδαλίδη και καλή χρονιά. Αν κατάλαβα σωστά από τη δήλωση που κάνατε, εντάσσεστε κανονικά

πλέον στο ΠΑΣΟΚ και όχι ως απλό μέλος, διότι θα λάβετε μέρος και στο Συνέδριο. Ανταποκρίνεστε δηλαδή στο χτεσινό κάλεσμα του κ. Βενιζέλου. Σωστά;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Nαι. Από την αρχή έχω πει -και από τότε που έγινε ο διαχωρισμός και βγήκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα- ότι οφείλει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κάνει ένα ευρύτερο κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις, χωρίς προαπαιτούμενα, να έρθουν με τις απόψεις τους, τις θέσεις τους, να δώσουμε μια μάχη μέσα από τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης. Γι αυτό και εγώ είμαι ένας απλός στρατιώτης του Κινήματος. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η κίνηση του Προέδρου ήταν πάρα πολύ θετική και προφανώς ανταποκρίθηκα και είναι αυτονόητη η συμμετοχή μου, η συμβολή μου και η παρουσία μου σε όλη αυτή τη διαδικασία. Γιατί πιστεύω στο παρόν και στο μέλλον μιας παράταξης, ιδιαίτερα σήμερα, που κινδυνεύει να εξαερωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη δήλωσή σας τονίζετε ότι θα μετάσχετε στο Συνέδριο με προτάσεις, θέσεις και τα λοιπά. Αυτό θα είναι κάτι ευρύτερο ή απλώς ως άτομο και ως ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα υποβάλλετε μια πρόταση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι ζούμε μια περίοδο, που ο καθένας νομίζει πως άμα γράψει μια διακήρυξη ή πει κάτι, μπορεί να κάνει κι ένα «μαγαζάκι» και μια πολιτική. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λάθος. Χρειάζεται ένα πεδίο όπου να ανθίσουν όλα τα λουλούδια και να ακουστούν όλες οι απόψεις.
Το ΠΑΣΟΚ περνάει ένα υπαρξιακό πρόβλημα, αυτό θα το λύσει το Συνέδριό του. Είναι κρίσιμο αυτό το Συνέδριο και νομίζω πως αυτή η σύνθεση των απόψεων πρέπει να γίνει με ευθεία, ανοιχτή, πολιτική συζήτηση.
Θέλω να σας θυμίσω, ότι σε ένα παρόμοιο Συνέδριο το ’96, το ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε πλήρως τους πολιτικούς συσχετισμούς επειδή έδειξε μια εσωτερική δυναμική. Δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο τώρα, μην κάνω παραλληλισμούς. Όμως, χρειάζεται να ξαναπάμε σε μια συλλογική διαδικασία, όπου ο καθένας θα πρέπει να συμβάλλει με το δικό του τρόπο και με τις δικές του ξεχωριστές απόψεις, να συγκρουστούμε, να αντιπαρατεθούμε. Σε τελευταία ανάλυση να ψηφίσουμε αυτό που πιστεύουμε για το παρόν και το μέλλον της παράταξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το επόμενο ερώτημα που θέλω να σας κάνω είναι σε σχέση με την επικαιρότητα. Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα κληθείτε κι εσείς όπως και οι υπόλοιποι Βουλευτές να πάρετε θέση επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως και πιστεύω ότι η θέση μου είναι προφανής, όχι γιατί ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Προέδρου, αλλά γιατί υπάρχει ένα πραγματικό γεγονός. Οι χτεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες δεν είναι δυνατό να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ούτε καν ως ενδείξεις. Πιστεύω ότι η ψήφος μου είναι αυτονόητη, θα συνταχτώ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Μου κάνει όμως εντύπωση κ. Παπαχρήστο, το πόσο προσκολλημένος σε λάθη του παρελθόντος, που απέβησαν ιστορικά για τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν επαναλαμβάνει μια πρακτική της αριστεράς, που θέλει να  διεισδύσει σε έναν πολιτικό χώρο χωρίς πολιτικούς και προγραμματικούς όρους, κάνοντας τον εισαγγελέα. Είναι κρίμα!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε στο ’89 προφανώς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι αναφέρομαι στο ’89 και μιλάω για την πρόταση του Συνασπισμού. Δηλαδή, αυτή η πρόταση που έγινε εντελώς ερασιτεχνική και με μεροληπτική τεκμηρίωση, με μόνο πολιτικολογία και χωρίς κανένα στοιχείο. Είναι κρίμα, ένας νέος άνθρωπος, όπως είναι ο Τσίπρας, που θέλει να καλλιεργήσει την εικόνα του υποψήφιου και υπεύθυνου Πρωθυπουργού της χώρας, να ενδύεται το ρόλο του ηθικολόγου και του εισαγγελέα ξανά;
Δεν πάσχει η Ελλάδα από εισαγγελείς. Δόξα τω Θεώ έχουμε τόσους πολλούς και πραγματικούς και υποκρινόμενους εισαγγελείς ή και  λαγωνικά που παριστάνουν τους εισαγγελείς, που δεν χρειάζεται κι άλλους. Οι πολιτικοί καλό θα είναι να ασχοληθούν με την πολιτική και την πορεία της χώρας. Και αυτό δεν δίνει μεγάλη ελπίδα για τη χώρα σε ό,τι αφορά μια προοδευτική παράταξη, που θέλει να λέγεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ  και ένας υποτίθεται υπεύθυνος υποψήφιος Πρωθυπουργός, που θέλει να είναι ο κ. Τσίπρας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί και το προοδευτικό Κίνημα. Δεν μπορεί να επαναλαμβάνονται τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη σας ευχαριστούμε πολύ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search