skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΣΦΗΝΑ»

Τι θα θέλατε να ακούσετε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ?

Θέλω να περιγράψει με αλήθεια και ειλικρίνεια την επομένη μέρα της νίκης. Με επίγνωση ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη μέρα. Και να δηλώσει με σαφήνεια τις αρχές και τις αξίες της προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος, τις πολιτικές προτεραιότητες που θέτει και τις άμεσες και ριζικές αλλαγές που θα επιδιώξει. Νομίζω ότι ο Γ. Παπανδρέου αυτό θα επιδιώξει να κάνει στη Θεσσαλονίκη όσο γίνεται πιο χειροπιαστά και καθαρά. Και δεν θα το ακούσω μόνο εγώ αλλά όλοι οι έλληνες που με αγωνία περιμένουν τόσα πολλά από μας.

Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που σας χαρακτηρίζουν «Αη-Βασίληδες» που θα μοιράσετε λεφτά στους πολίτες. Από ποιον θα τα πάρετε σε ποιον θα τα δώσετε και που θα τα βρείτε?

Κατ΄ αρχάς οι «Βελζεβούληδες» δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλούν για «Αη -Βασίληδες» γιατί χρεοκόπησαν τη χώρα. Έπειτα ποιος είπε ότι θα μοιράσουμε λεφτά που δεν υπάρχουν. Θα τα πάρουμε απ΄ αυτούς που κερδοσκοπούν και παρασιτούν στην πλάτη του λαού καταργώντας αδιαφανείς προμήθειες, χαριστικές ρυθμίσεις, προνόμια όπου υπάρχουν. Θα εγκαταλείψουμε τα δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αγορά. Όσοι  χρωστούν θα πληρώνουν. Θα ανακατανέμουμε  τους διαθέσιμους πόρους και θα περιορίσουμε δραστικά τις επιταγές. Θα αλλάξουμε

Ισχυρίζονται πάντως ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν…

Το ισχυρίζονται μόνο όσοι πιστεύουν ότι στην πολιτική υπάρχουν μονόδρομοι και τους αριθμούς τους διαβάζεις μονοδιάστατα. Όσοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τη …του νεοφιλελευθερισμού. Γιατί αδυνατούν να κατανοήσουν πως μπορεί ο πλούτος να μοιραστεί δικαιότερα, τα βάρη να μην πέσουν μόνο στους μη έχοντες, η ανάπτυξη να πάρει άλλους δρόμους. Γι’ αυτό παραμένουν δεξιοί και αδέξιοι. Αλλαγή φιλοσοφίας, ανατροπή δομών, αξιοποίηση συγκεκριμένων πλεονεκτημάτων, αναβάθμιση ανθρώπινου και παραγωγικού δυναμικού και αναθέρμανση της αγοράς μέσω ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων είναι ξένες ιδέες γι’ αυτούς. Εξάλλου σας θυμίζω ότι και το ’81 και το ’93 παραλάβαμε χρεοκοπημένη χώρα και άδεια ταμεία και τα καταφέραμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. «Μαθημένα  τα βουνά στα χιόνια».

3. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να σας δίνουν προβάδισμα ωστόσο για να «γυρίσει ο ήλιος της αυτοδυναμίας θέλει δουλειά πολύ». Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία?

Πιο εφικτή  από ποτέ. Και από το σαββατοκύριακό που έρχεται ακόμη πιο σίγουρη. Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό ή αγρανάπαυση. Θέλει πολλή, σκληρή, καθημερινή δουλειά. Θέλει αγώνα να πειστεί ο λαός να ψηφίσει θετικά το ΠΑΣΟΚ για ότι προσδοκά από αυτό και όχι για την κατάρρευση και τη χρεοκοπία της ΝΔ. Εκεί δεν κρίνεται μόνο η νίκη που είναι δεδομένη, κρίνεται εν πολλοίς και η επόμενη μέρα που είναι δύσκολη και δυσανάγνωστη. Όσοι πάντως οραματίζονται ακυβερνησία, μεγάλους συνασπισμούς, ρευστότητα στις εξελίξεις λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και αυτή τη φορά ο λαός  ξέρει και θα πράξει το πρέπον.

4.Εκτιμάτε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής για το κυβερνητικό σχήμα που έχει στο μυαλό του ώστε να πάψουν κάποιοι να ράβουν κοστούμια?

Κανένας υποψήφιος Πρωθυπουργός δεν έχει δώσει εκ των προτέρων και πριν τη λαϊκή ετυμηγορία ονόματα και θέσεις στην Κυβέρνηση. Θα ήταν εκτός από αντιδεοντολογικό και αφελές. Είναι άδικο να το ζητούν από το Γ. Παπανδρέου. Αντίθετα νομίζω ότι οι αρχές, η δομή του κυβερνητικού σχήματος, οι ανατροπές για τη μετατροπή του Υπουργικού Συμβουλίου σε ευέλικτο, επιτελικό και αποτελεσματικό όργανο πρέπει να είναι δεδομένες. Και ασφαλώς είναι στη λογική του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να το διατυπώσει προεκλογικά. Ήδη φαίνεται να ξετυλίγει σταδιακά τις προθέσεις του. Όσο για τα κουστούμια νομίζω ότι μόνο τους ράφτες συμφέρουν. Γιατί δείχνουν νοοτροπία καταληψιών της εξουσίας και όχι στρατιωτών της εξουσίας.

5. Πώς βλέπετε τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ ?

Οι δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς πρέπει να βρουν το δρόμο τους και να φύγουν από την κρίση που τις μαστίζει. Μακάρι ο ΣΥΝ να ξεπεράσει τα σημερινά του προβλήματα έγκαιρα. Εγώ πιστεύω σθεναρά και στην κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και στην υπαρκτή και πραγματική δύναμη του φορέα των ιδεών της ανανεωτικής αριστεράς. Γιατί δημιουργούνται όροι και προοπτικές προοδευτικής διακυβέρνησης. Ελπίζω γρήγορα να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη και λαθεμένη γραμμή που τους οδήγησε ως εδώ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search