Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΒΗΜΑFM 99,5».
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο σε σχέση με αυτήν του 1989
«Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ είναι η πιο δύσκολη από τη γέννησή του. Κι είναι η πιο δύσκολη γιατί είναι πιο σύνθετη. Δεν υπάρχει ο σαφής στόχος, ο απόλυτος, ο ένας. Γενικά οι προοδευτικές δυνάμεις περνάνε μια κρίση σε όλο τον κόσμο και δω μέσα από την κυριαρχία του φιλελεύθερου καπιταλισμού και των αγορών που έχουν οδηγήσει στην κρίση του 2008. Νομίζω ότι η κρίση αυτή είναι μεγάλη είναι δομική κι αυτό επηρεάζει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν βρει ακόμα το βηματισμό τους. Πρέπει να βρεις το βηματισμό σου πέρα από το να λύσεις τα προβλήματά σου».
Για την κρίση του ΠΑΣΟΚ και τις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου αρχηγού
«Ένα κόμμα ζει και με την κρίση του και με την άνοδό του και με τη μέτρια κατάστασή του. Με την καλή και κακή κατάστασή του. Και θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα πράγματα με βάση την πραγματική κατάσταση. Να μην ονειρεύεται. Άλλη ήταν η περίοδος του 2004 που κατέβηκαν και ψήφισαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Άλλο ήταν το 2007 που ψήφισαν 700 χιλιάδες. Τώρα μπορεί να ψηφίσουν 100 ή 150 χιλιάδες. Πάντως είναι μια μεγάλη υπόθεση να συσπειρωθεί ο κόσμος και να πάει να ψηφίσει γιατί πιστεύω ότι μέσα στο βάθος τους οι Πασόκοι και γενικότερα οι δημοκράτες πατριώτες Έλληνες έχουν στο μυαλό τους το ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν μια δύναμη ευθύνης όλη αυτή την εποχή παρά τα προβλήματα που έχει.
Η συσπείρωση της βάσης του είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει η προοπτική, η ανανέωσή του, η ανασύνταξή του, η δυνατότητά του να ξανανοίξει ένα νέο δρόμο».
Τι θα πρέπει να αλλάξει ο Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ
«Πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στο ΠΑΣΟΚ. Να ξαναγίνει συλλογικό κόμμα. Είναι ένα αρχηγικό κόμμα. Είναι φανερό ότι όλη την τελευταία περίοδο – όχι μόνο την τελευταία με τον Γ. Παπανδρέου αλλά και παλαιότερα – τα κόμματα στην Ελλάδα έγιναν αρχηγικά.
Το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα ήταν πιο συλλογικό. Τηρούσε τα όργανά του είχε σπονδυλική στήλη, είχε διαδικασίες είχε σύνθεση απόψεων. Τώρα ο καθένας λέει την άποψή του κι είναι σαν να κινούνται παράλληλοι μονόλογοι. Δεν υπάρχει ο τόπος που συγκροτείται, η πολιτική που συντίθεται, οι απόψεις που δοκιμάζεται η αντοχή τους, που ανταλλάσσουν τις απόψεις τους οι άνθρωποι μεταξύ τους, τα στελέχη μεταξύ τους, προκειμένου να καταλήξουν στο πιο σωστό και πιο αποτελεσματικό.
Πρέπει να αλλάξουν βέβαια, άρδην και τα θέματα της φυσιογνωμίας του, της στρατηγικής του, της πορείας του, με βάση τις εξελίξεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία. Κι αυτό το πράγμα δεν το κατάφερε, παρά το γεγονός ότι πολλά χρόνια το λέει. Τώρα έφτασε στον πάτο και πρέπει να το καταφέρει. Πιστεύω ότι ένας χώρος σαν το ΠΑΣΟΚ, όταν φτάσεις σ’ αυτή την κρίση, πατάς στο έδαφος και ξανανεβαίνεις».
Για τις συνέπειες της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ
«Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει το μάρμαρο αυτής της διετίας. Το έχει πληρώσει χοντρά. Κι είναι λογικό αυτό γιατί ο κόσμος άλλα ήλπιζε κι άλλα συνάντησε στη πορεία. Άλλωστε όπου εφαρμόστηκαν παρόμοιες πολιτικές τα κόμματα που ήταν στη κυβέρνηση το πλήρωσαν. Αλλά πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που διαφαίνεται τώρα».
Για το εάν υπάρχει φως στο τούνελ για έξοδο της χώρας από την κρίση
«Η εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας, εάν γίνει σωστά μέσα στο 2012, πρόκειται να δώσει ένα πλεόνασμα τουλάχιστον 4,5 έως 5,5 δισ ευρώ, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη μαγιά μιας πρώτης ανάπτυξης. Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών μπορεί να φέρει μια ρευστότητα στην αγορά. Δε θα αντιμετωπιστεί η ύφεση στο βαθμό που θα θέλαμε, αλλά θα μειωθεί το ποσοστό της δραστικά. Και παράλληλα θα ξεκινήσει βήμα – βήμα η ανάπτυξη».
Για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
«Το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής που είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει, ήδη, απορροφητικότητα 52%».
Για το πρόγραμμα ενοικίασης αγροτικής γης
«Η βάση αυτής της πολιτικής είναι να ενισχυθεί το ρεύμα επιστροφής στο πρωτογενή τομέα γιατί είναι φανερό ότι για να σταθεί η χώρα στα πόδια της πρέπει να ξεκινήσει από την πρωτογενή της παραγωγή και, κυρίως, τα τρόφιμα και τη μεταποίηση των προϊόντων που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του μέλλοντος. Δηλαδή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να φύγουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να γυρίσουν στις πατρίδες τους, να πάνε να βρουν χωράφια να τα καλλιεργήσουν και μάλιστα άνθρωποι που είναι υψηλής μόρφωσης. Δεν είναι κάποιοι που θέλουν να γίνουν αγρότες. Θέλουν να κάνουν αγροτικές επιχειρήσεις.
Αν ρίξουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους που μέχρι το 2013 υπερβαίνουν τα 2 δισ και μετά το 2013 θα έχουμε το νέο πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής που θα είναι άλλα 6 – 8 δισ ευρώ και κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα όχι μόνο στις επιδοτήσεις αλλά, κυρίως, σε κίνητρα γι’ αυτούς τους σκοπούς, για τη στήριξη νέων ανθρώπων, θα υπάρξει μια γρήγορη ανάκαμψη του αγροτικού χώρου. Γι’ αυτό εμείς ότι χωράφια υπάρχουν , ότι έχει στην ιδιοκτησία του το εποικιστικό αρχείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι εκατομμύρια στρέμματα, αρχίσαμε να τα παραδίδουμε στους αγρότες με συμβολικό τίμημα ή σε νέους ανθρώπους που θέλουν να πάνε να κάνουν αυτή τη δουλειά προκειμένου και η καλλιεργήσιμη γη κι η παραγωγική γη να διευρυνθεί».
Για το κίνημα της πατάτας κατά των μεσαζόντων
«Αυτή είναι μια θετική κίνηση γιατί δείχνει τη διάθεση αλλά δεν είναι μια μόνιμη κίνηση. Η μόνιμη κίνηση είναι θεσμική. Εμείς έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε το σχέδιο και για τα δημοπρατήρια και για τις τοπικές αγορές και συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες της χώρας για να τα φτιάξουμε. Θα φτιάξουμε σύγχρονες αγορές, όπως είναι τα σύγχρονα δημοπρατήρια στην Ευρώπη όπου θα πηγαίνουν οι παραγωγοί απευθείας και θα ελέγχουν την διαδικασία με θεσμικό τρόπο».
Για το νέο κόμμα των Κατσέλη – Καστανίδη
«Καταρχήν είναι δικαίωμα του καθένα να μην αντέξει μια διαδικασία, που τη θεωρεί ότι είναι πολύ επώδυνη για τον ίδιο και την κρίνει και μ’ ένα πολιτικό τρόπο να κάνει ό,τι νομίζει. Να φύγει από ένα χώρο να κάνει κι άλλο κόμμα κι οτιδήποτε. Αυτό είναι μέσα στα στοιχεία της εποχής. Είναι μέσα στα δικαιώματα της πολιτικής κι είναι και μέσα στη συνείδηση του καθένα μας. Άρα κανείς δεν μπορεί να τους ψέξει γι’ αυτό. Από κει και μετά ο λαός κρίνει τη συνέπεια, τη συνέχεια, τη δυνατότητα, την ειλικρίνεια ή τη μη ειλικρίνεια της πρόθεσης, τις ουσιαστικές ή ασήμαντες διαφορές.
Να τα αποδραματοποιήσουμε τα πράγματα λίγο. Γιατί και στη Νέα Δημοκρατία και σ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους γίνονται εύκολα νέα κόμματα, γίνονται κινήσεις. Η κρίση της γεννά. Κατακερματίζεται το πολιτικό σύστημα.
Οι επιπτώσεις των μέτρων και της πολιτικής αυτής στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων είναι δυσβάσταχτες. Υπάρχει υλική βάση για να δημιουργηθούν νέες κινήσεις αλλά πιστεύω ότι η κοινωνία μας, η πατρίδα μας, η χώρα μας αυτήν την εποχή δεν έχει ανάγκη τόσο από νέα κόμματα, όσο από το να βρει ένα δρόμο που θα τη βγάλει από την κρίση που να είναι αποτελεσματικός και ρεαλιστικός.
Νομίζω ότι αυτή η κρίση ισοπέδωσε τα πάντα κι αυτό προκαλεί τον πολυκερματισμό και τώρα στην καινούργια συνθήκη και στην πορεία εξόδου από την κρίση θα διαμορφωθούν διαφορετικές πολιτικές και θα ξαναπάρει η πολιτική το δρόμο της.
Το πρόβλημα είναι να υπάρξει λύση μέσα από το πολιτικό σύστημα ή με τη διάλυση αυτού του πολιτικού συστήματος και την ύπαρξη άλλου, αυτό να συμβεί πάντα μέσα στα όρια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης. Γιατί μερικές πρακτικές δεν βοηθάνε στην ενίσχυση του πολιτεύματος και της πορείας του.
Αν τα παλιά κόμματα αποδείξουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτήν τη δυσκολία θα διαλυθούνε. Θα συρρικνωθούν και θα διαλυθούν. Αυτό αφορά τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, όλα τα παλιά κόμματα».
Για τις εκλογές
«Ο λαός θα αποφασίσει τι κυβέρνηση θέλει. Εγώ είμαι από αυτούς που πίστευαν ότι οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Γιατί δεν νομιμοποιούμαστε να παίρνουμε αποφάσεις που οδηγούν τα πράγματα σε τελείως διαφορετικό δρόμο απ’ αυτό που ξεκινήσαμε. Άρα ο λαός θα πάρει την απόφασή του, θα τιμωρήσει, δε θα τιμωρήσει, θα δώσει, δε θα δώσει την ψήφο του, θα συσπειρώσει, θα αποσυσπειρώσει, θα δείξει. Το κάθε κόμμα έχει υποχρέωση να δείξει στο λαό ένα δρόμο. Το ΠΑΣΟΚ θα του προτείνει ένα δρόμο ευθύνης».
Για το «προσκλητήριο» Βενιζέλου
«Ο Βενιζέλος έχει κάνει ένα προσκλητήριο κι αυτό είναι πολύ φυσιολογικό γιατί το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή κλείνει έναν ιστορικό κύκλο. Και πρόκειται μετά τις εκλογές να ανοίξει ένα τελείως νέο ιστορικό κύκλο. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών και με την πορεία του θα προχωρήσει ουσιαστικά σε ένα Ιδρυτικό Συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι όλα θα γίνουν από μηδενική βάση. Σ’ αυτήν την περίπτωση και για την εκλογική μάχη και μετά την εκλογική μάχη, ό,τι δύναμη υπάρχει που έχει προσφέρει στον τόπο, που έχει δώσει τις μάχες της και ό,τι καινούργιο γεννηθεί μέσα από αυτή την εκλογική μάχη και με τους νέους ανθρώπους, γιατί θα υπάρξει ευρεία ανανέωση των ψηφοδελτίων, για αυτό θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε. Να γίνει ένα προσκλητήριο συστράτευσης και συσπείρωσης για να δούμε και τι θα γίνει μετά».
Εάν θα μετάσχει στη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
«Δεν υπάρχει θέμα εάν θα ζητηθεί. Εδώ όλοι είμαστε στρατιώτες σε μια θέση μάχης. Ειδικά στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ».
This Post Has 0 Comments