Συνέντευξη στην εφημερίδα ”Το Βήμα της Κυριακής”
Oι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την ενίσχυση της κυβέρνησης. Eξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση;
«Βεβαίως και εξακολουθώ να το πιστεύω, και μάλιστα θεωρώ θετικό ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε ένα βήμα μπροστά. Διαπίστωσε αφενός ότι η χώρα και η οικονομία δεν αντέχουν νέα μέτρα και αφετέρου ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να φέρει επικαιροποιημένη τη συμφωνία για την τρικομματική κυβέρνηση, ώστε στη βάση αυτής να πορευτούμε από εδώ και πέρα».
Τι προτείνετε συγκεκριμένα;
«Να στηρίξουμε την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα προγραμματική συμφωνία, να συμβάλουμε θετικά στηνεθνική διαπραγμάτευση αλλά να απαλλαγούμε από το άγος της καθημερινής διαχείρισης της εξουσίας. Εξάλλου ο τρόπος που την ασκούν Πρωθυπουργός και κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να μας εκπροσωπεί. Ετσι το ΠαΣοΚ και την πολιτική σταθερότητα διασφαλίζει και την αυτονομία του οριοθετεί και τον απογαλακτισμό του από τον κρατισμό και τον κυβερνητισμό πετυχαίνει».
Δεν φοβάστε ότι τέτοιες απόψεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση και σε «συριζοποίηση» το ΠαΣοΚ;
«Αυτά μπορεί να τα πουν όσοι έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το ΠαΣοΚ μεταλλάχθηκε ιστορικά σε ένα μικρό κεντρώο κόμμα συνιστώσα ή υποστήριγμα ενός κεντροδεξιού συνασπισμού που εξαρτά την επιβίωσή του αποκλειστικά από την πορεία της κυβέρνησης. Επιστρατεύουν τον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν τη στάση τους. Το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να εκδιωχθεί βίαια από τον προοδευτικό χώρο και την Κεντροαριστερά, ούτε νομιμοποιείται κανείς να πάρει μια τέτοια απόφαση».
Μπορεί το ΠαΣοΚ που έχει ψηφίσει τρία μνημόνια να κάνει αυτή τη στροφή;
«Ναι, αν ολοκληρώσει ο κ. Βενιζέλος το βήμα, με την κατηγορηματική δέσμευση ότι το ΠαΣοΚ δεν θα ψηφίσει ξανά πρόσθετα μέτρα. Είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσει εδώ η φτωχοποίηση της χώρας και αυτό να γίνει σαφές εντός και εκτός συνόρων».
Είναι δυνατόν να υπάρξει δέσμευση για μη επιβολή νέων μέτρων όταν υπάρχει η ρήτρα της αυτόματης προσαρμογής για τα ελλείμματα;
«Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι η Ελλάδα μπήκε σε έναν αυτόματο πιλότο και δεν μπορεί να μετακινηθεί ούτε βήμα από μια αποτυχημένη στην πράξη συνταγή. Δείτε τα στοιχεία και τις εκθέσεις του ΔΝΤ. Θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος; Και εν πάση περιπτώσει είναι φετίχ η συνταγή και οι βουλές των τεχνοκρατών της τρόικας;».
Εσείς έχετε ξεκαθαρίσει πώς αποφασίστηκε η προσφυγή στο ΔΝΤ;
«Εγώ δεν συμμετείχα στην κυβέρνηση, κανένα συλλογικό όργανο δεν συζήτησε το θέμα, όμως επικυρώσαμε τις αποφάσεις με την ψήφο μας και άρα είμαστε συνυπεύθυνοι. Το να απεκδύεται κανείς των ευθυνών του όταν προσυπογράφει τις τελικές αποφάσεις το θεωρώ υποκρισία. Αντί λοιπόν να επιχειρούμε εκ των υστέρων προσωπική δικαίωση, ας αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις. Εκεί είναι η κρίση μας. Κατά τη γνώμη μου η πραγματική εικόνα της οικονομίας, προϊόν αποκλειστικά της πολιτικής της ΝΔ την προηγούμενη περίοδο, έκανε αδύνατη την ανταπόκριση στις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου βραχυκύκλωσε γιατί δεν είχε καταρτίσει σχέδιο άμεσης αντίδρασης. Αντέδρασε όταν η φορά των πραγμάτων δεν ήταν αναστρέψιμη. Αλλά και τότε η σημερινή ΝΔ τι έλεγε και τι έκανε στην πράξη για να λούζεται σήμερα τόσο εύκολα στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ; Είναι ζήτημα επιβίωσης για εμάς στο συνέδριο να τοποθετήσουμε το ΠαΣοΚ στον πολιτικό χάρτη της χώρας, και αυτό ξεκινά από μια γενναία και ακριβοδίκαιη αποτίμηση της διαδρομής μας».
Θα βλέπατε μετεκλογική συνεργασία του ΠαΣοΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Ημουν και είμαι σταθερά απέναντι στον αριστερό τυχοδιωκτισμό και λαϊκισμό στη χρήση κατά το δοκούν της δημοκρατίας και της ευνομίας, στην άκριτη ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής για μικροκομματικούς λόγους. Φαίνεται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από αυτές τις παθογένειες. Με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και δεν υπάρχουν όροι σύγκλισης. Από την άλλη όμως, μου είναι αδιανόητο να αποδεχθώ την τυχοδιωκτική και πεισματική πρακτική της κυβέρνησης να ενοχοποιεί συλλήβδην μια παράταξη και να της χρεώνει μέτωπο με τη φασίζουσα Δεξιά. Είναι επικίνδυνη και ανιστόρητη στάση. Στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας έχει θέση η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης. Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε το μισό τουλάχιστον ΠαΣοΚ του 2009, στο οποίο έχουμε χρέος να απευθυνόμαστε».
Αυτό το ΠαΣοΚ μπορείτε να το φέρετε ξανά κοντά σας;
«Μόνο αν τους πείσουμε ότι έχουμε τη δύναμη της αυτοκάθαρσης, ότι παραμένουμε ο κύριος πυλώνας του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, ότι η πολιτική μας των προηγούμενων χρόνων ήταν ιστορικός συμβιβασμός και ότι σε ιδέες, αρχές και κυρίως πρακτικές και πρόσωπα έχουμε τη δύναμη της αναγέννησης».
Θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας του ΠαΣοΚ στο επικείμενο συνέδριο;
«Πάλι θα βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο; Πάλι θα είμαστε θεατές της πασαρέλας προσώπων πριν να αποφασίσουμε για την πολιτική και τις δομές που την παράγουν; Είμαστε αμετανόητοι υπηρέτες στο κόμμα των “αρχηγών” και στην αυθεντία τους; Δεν διδαχθήκαμε τίποτε από το παρελθόν και ιδιαίτερα το πιο πρόσφατο; Οχι. Επιμένω, θα αποφασίσουμε πρώτα ποιοι είμαστε, ποιες πολιτικές υπηρετούμε και πώς κατοχυρώνουμε το συλλογικό ΠαΣοΚ ανατρέποντας πλήρως τις δομές του αρχηγικού κόμματος».
Μα η εκλογή του προέδρου από τη βάση θεωρήθηκε από εσάς επαναστατική τομή…
«Η άμεση επιλογή από τη βάση δεν συνοδεύθηκε, όπως επέμενα από τότε, με την ανάδειξη των υπόλοιπων οργάνων από ευρύτερα εκλογικά σώματα ώστε να καταστούν αυθύπαρκτα. Ολα ανάγονται στον αρχηγό, το περιβάλλον του και τις επιλογές του. Ούτε καν συμβουλευτικά δεν λειτουργούν τα συλλογικά όργανα. Ετσι βρέθηκε χώρος δράσης για τους κάθε λογής λαθρεπιβάτες της εξουσίας, τα έργα και τις ημέρες των οποίων πλήρωσε και πληρώνει ακριβά το ΠαΣοΚ. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Και η προτροπή μου στον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι να μεταβιβάσει σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων του και τη νομιμοποίηση της πολιτικής στα συλλογικά όργανα. Να τελειώνουμε επίσης με τα άτυπα όργανα και με τους κάθε λογής διορισμούς. Ολοι αιρετοί».
Οταν λέτε όλοι, τι εννοείτε;
«Ο πρόεδρος να εκλέγεται με βάση το Μητρώο Μελών του κόμματος, αφού έχει προηγηθεί το συνέδριο που αποφασίζει την πολιτική και τη στρατηγική του. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός να επικυρώνεται από προγραμματικό συνέδριο και θα μπορούσε να είναι διαφορετικό πρόσωπο. Το ανώτερο εκτελεστικό όργανο, είτε επιλέξουμε μονοπρόσωπο (π.χ. αντιπρόεδροι) είτε συλλογικό (π.χ. Εκτελεστικό Γραφείο ή Πολιτικό Συμβούλιο), να εκλέγεται από το συνέδριο, το οποίο επίσης εκλέγει το κορυφαίο συλλογικό όργανο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και να επιμένουμε σε δομές “περονικού” τύπου».
This Post Has 0 Comments