Συνέντευξη στο site WESTVIEW.GR
Kύριε Σκανδαλίδη την Κυριακή έχουμε τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Τι θα πρέπει να αλλάξει την επόμενη μέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος;
Καταρχήν, σε ότι αφορά τη διαδικασία της Κυριακής, θέλω να απευθύνω κάλεσμα στους συντρόφους, τους φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή του νέου μας Προέδρου παρά το θυμό, τις διαφωνίες, την απογοήτευση τους. Η συσπείρωση της βάσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει προοπτική, ανανέωση και ανασύνταξη. Πιστεύω ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει το πρώτο μήνυμά της.
Την επόμενη ημέρα πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει συλλογικό κόμμα. Πρέπει να αλλάξει τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική, την πορεία του. Nα ξεκινήσει από την αρχή μια νέα μεγάλη προσπάθεια.
Το ΠΑΣΟΚ, με νέα ηγεσία στην πορεία προς τις εκλογές, οφείλει να αντιπαρατεθεί απέναντι στον «δεξιό» και «αριστερό» λαϊκισμό ως δύναμη εθνικής ευθύνης και προοδευτικής προοπτικής, να διατυπώσει την εναλλακτική πρόταση για τη χώρα.
Μιλάμε και για αλλαγή ονόματος και συμβόλων;
Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε το όνομα ούτε τα σύμβολά του. Είναι οι πολιτικές που ακολουθήσαμε, εξ ανάγκης, τα δύο κρίσιμα αυτά χρόνια και η απόσταση που δημιουργήσαμε με την κοινωνική μας βάση. Το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται μόνο αν αλλάξουμε το όνομα ή βγάλουμε τον ήλιο από τις σημαίες μας. Λύνεται μόνο αν έρθουμε ξανά κοντά στον κόσμο, στη βάση. Πρέπει να ξαναβρούμε τους στόχους μας και μέσα από το πρόγραμμα μας να δώσουμε ένα όραμα σε αυτό τον κόσμο γιατί το έχει ανάγκη. Για να παραμείνουμε και στη νέα ιστορική φάση στο επίκεντρο του πολιτικού συστήματος ως ο πλειοψηφικός φορέας της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.
Αρκεί όμως η αλλαγή της ηγεσίας; Μήπως ήρθε και η ώρα της σκληρής αυτοκριτικής;
Ήμουν πάντα υπέρ μιας γενναίας και έντιμης και ακριβοδίκαιης αυτοκριτικής. Μιας αυτοκριτικής που ούτε θα μηδενίζει την προσφορά μιας παράταξης επί τόσα χρόνια στον τόπο, και την προσπάθεια που έγινε τα δυο αυτά χρόνια, με τα όποια λάθη και αδικίες. Φθάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα με τη νέα δανειακή σύμβαση. Ωστόσο όμως, επαναλαμβάνω δεν χρειάζεται ούτε μηδενισμός ούτε θριαμβολογία. Γιατί ο μηδενισμός είναι ανιστόρητος και η θριαμβολογία είναι κομπασμός και αλαζονεία απέναντι στον ελληνικό λαό. Πρέπει να δώσουμε στη διαδρομή μας τις πραγματικές της διαστάσεις, να σταθούμε με θάρρος μπροστά στην ιστορία μας, για να πατήσουμε γερά στα πόδια μας και να ξανασηκωθούμε.
Χρειάζεται γι΄αυτό νηφάλιος και μετριοπαθής λόγος. Χρειάζονται προτάσεις που θα αξιοποιούν τη θετική συμφωνία που πετύχαμε σε προοδευτική πια κατεύθυνση. Και βεβαίως θα πρέπει να διατυπώσουμε τη συνολική μας πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας σε συνδυασμό με τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Και η επόμενη μέρα των εκλογών;
Προφανώς ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για την Κυβέρνηση που θέλει αλλά εμείς έχουμε χρέος να δώσουμε σκληρή μάχη για την Κυβέρνηση που πιστεύουμε πως έχει ανάγκη ο τόπος. Και ασφαλώς δεν μπορεί να είναι Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.
Και με ποιους θα συγκυβερνήσετε;
Δεν θέλει ερώτημα. Κυβερνώσα Αριστερά. Νέα προοδευτική και δημοκρατική κοινωνική πλειοψηφία. Πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για μια παραγωγική και δίκαιη Ελλάδα, με τη στήριξη και τη συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.
Το σχόλιο σας για το νέο κόμμα Κατσέλη – Καστανίδη;
Πιστεύω ότι κάθε στέλεχος και κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα έχει τη δυνατότητα να αυτοπροσδιοριστεί, να πάρει μια οριστική θέση απέναντι στο αν υπηρετήσαμε ή όχι το συμφέρον της πατρίδας και να κάνει αυτό που νομίζει ο ίδιος. Διαφωνώ με τη στάση τους αλλά είναι δικαίωμά τους. Θεωρώ ότι γενικότερα η στάση αυτή ήταν λάθος ιδιαίτερα από ανθρώπους, οι οποίοι μέχρι πριν λίγο καιρό πάλευαν με νύχια και με δόντια να στηρίξουν τη γραμμή του Γ. Παπανδρέου. Επαναλαμβάνω όμως ότι είναι λάθος επιλογή αλλά δικαίωμά τους.
Θα συμμετάσχετε στη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ;
Ήμουν και είμαι πάντα στρατιώτης αυτής της Παράταξης. Θα δώσω τη μάχη από όποιο μετερίζι και αν χρειαστεί. Όλοι θα πρέπει να είμαστε στρατιώτες σε μια θέση μάχης, ειδικά στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ.
Κύριε Σκανδαλίδη, βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία και οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια προβλήματα. Πιστεύετε πως με την πολιτική που εφαρμόζετε , μετά και την ψήφιση του μνημονίου 2, μπορούμε να ελπίζουμε πως υπάρχει τέλος στην οικονομική ύφεση;
Η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, εάν γίνει σωστά μέσα στο 2012, πρόκειται να δώσει ένα πλεόνασμα από εξοικονόμηση τόκων τουλάχιστον 4,5 έως 5,5 δις. ευρώ, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη «μαγιά» μιας πρώτης ανάπτυξης. Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών μπορεί να φέρει επιτέλους μια πρώτη ρευστότητα στην αργούσα σήμερα αγορά. Σαφώς δεν θα αντιμετωπιστεί η ύφεση αμέσως στο βαθμό που θα θέλαμε αλλά θα βαίνει σταδιακά μειούμενη έτσι ώστε μέσα στο 2013 να υπάρξουν τα πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα. Το θέμα είναι να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης.
Και κάποια πράγματα για το Υπουργείο που κατέχετε. Τι πιστεύετε πως πετύχατε όσο χρονικό διάστημα είστε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;
Το χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεση μας ήταν περιορισμένο, ήταν όμως αρκετό για να αφήσουμε σημαντικό, κατά την εκτίμηση μου, έργο. Παράλληλα πρέπει να επισημάνω ότι το χρονικό αυτό διάστημα συνέπεσε με την διαπραγμάτευση για τους πόρους της νέας ΚΑΠ. Μία πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς η ΚΑΠ αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες της χώρας μας αλλά και για την υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών παρεμβάσεων και επενδύσεων στον αγροτικό χώρο. Η διαπραγμάτευση αυτή ήταν απόλυτα επιτυχημένη, καθώς καταφέραμε να διασφαλίσουμε του πόρους για την Ελληνική γεωργία, κάτι που στην αρχή φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο.
Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι δεν κάναμε λάθη, ούτε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να ανατραπούν αδιέξοδα δεκαετιών με μαγικό ραβδί. Θέσαμε από την αρχή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που χαράζουμε και εφαρμόζουμε. Υπάρχουν πάντα κινήσεις που θα τις κάναμε διαφορετικά. Όμως, το συνολικό αποτέλεσμα κρίνει τη διαδρομή μας και νομίζουμε ότι έγινε, ένα καινούργιο ξεκίνημα με σαφείς στόχους.
Αυτή ήταν και η πιο σημαντική παρέμβαση μας. Η χάραξη εξαρχής ένός στρατηγικού σχεδιασμού με σαφείς στόχους: να στραφούμε στην παραγωγή, να εστιάσουμε σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (καλάθια προϊόντων) με ποιότητα, ταυτότητα και αειφορία και με τις ανάλογες διαρθρωτικές αλλαγές, να βελτιώσουμε το εμπορικό ισοζύγιο των γεωργικών προϊόντων και να διαμορφώσουμε το τοπίο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, από το 2014.
Μέσα σε αυτό τον ευρύτερο σχεδιασμό εντάξαμε όλες τις ενέργειες μας ώστε να στοχεύουν όλες στην ίδια κατεύθυνση, μεγιστοποιώντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα με καθημερινή προσπάθεια βελτιώσαμε ουσιαστικά τη διαχείριση της καθημερινότητας, προς όφελος του αγρότη, όπως την διεκπεραίωση των πληρωμών και την έγκαιρη υλοποίηση των προγραμμάτων.
Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός πως η θητεία σας δε συνοδεύτηκε από αγροτικές κινητοποιήσεις;
Καταρχήν, οι κινητοποιήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε πολίτη επομένως και των αγροτών. Πιστεύω όμως ότι οι αγρότες βλέποντας την παρούσα οικονομική δυσπραγία τήρησαν μια υπεύθυνη στάση σε όλη τη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας. Αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε σε αντίξοες συνθήκες. Πληρώνουμε στην ώρα μας παρά την οικονομική ένδεια, αμυνόμαστε σε πρόσθετους φόρους, προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιες τις κατακτήσεις σε ένα περιβάλλον που όλα τα ισοπεδώνει η κρίση. Όλα αυτές οι προσπάθειες νομίζω ότι αναγνωρίζονται από τους αγρότες. Βεβαίως, δεν ισχυρίζομαι ότι έλυσα όλα τα προβλήματα αλλά προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις.
Πιστεύετε πως το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην πρωτογενή παραγωγή και τα ποιοτικά προϊόντα;
Έχω πει πολλές φορές ότι η γεωργία είναι ο τομέας από τον οποίο θα επενεκκινήσει η ανάπτυξη στον τόπο μας και ότι η επικέντρωση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής δεν είναι πισωγύρισμα. Είναι διόρθωση της πορείας μας, καθώς είναι υγιής μορφή ανάπτυξης, που δεν στηρίζεται στην κατανάλωση αλλά στην παραγωγή.
Η συμμετοχή της γεωργίας στο ΑΕΠ της χώρας είναι μικρή, όμως λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην αγορά τροφίμων, που αποτελεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο στη χώρα, σε κύκλο εργασιών, προστιθέμενη αξία αλλά και σε απασχόληση. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια αποτελεί προϋπόθεση για την διατήρηση ενός υγιούς κοινωνικού ιστού. Αποτελεί τη βάση της οικονομικής δραστηριότητας, και στηρίζει άλλους κλάδους, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, τις μεταφορές και άλλες υπηρεσίες.
Ποια είναι η κατεύθυνση του παραγωγικού μοντέλου στη γεωργία;
Η σύγχρονη τάση στην αγορά των γεωργικών προϊόντων απαιτεί ποιότητα, ασφάλεια και επωνυμία. Οι καταναλωτές απαιτούν από όλους τους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας την εφαρμογή υψηλών προτύπων, που εγγυώνται την ασφάλεια, την ποιότητα, την υγιεινή και η θρεπτική αξία των προϊόντων.
Σε αυτή ακριβώς την τάση στηρίζεται και η πολιτική μας. Ίσως θα με έχετε ακούσει πολλές φορές να λέω, για τα χαρακτηριστικά της γεωργίας που προωθούμε, τα διαφοροποιημένα προϊόντα, που έχουν παραχθεί με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, με ταυτότητα και ιχνηλασιμότητα. Η γεωργία μας για να γίνει ανταγωνιστική θα πρέπει να επενδύσει στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας, στα προϊόντα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, που προτείναμε και στα καλάθια των Περιφερειών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί η βελτίωση των δικών μας φυλών ζώων, των δικών μας φυτικών σπόρων που αποτελούν θησαυρό, είναι εθνική μας περιουσία.
Και θα πρέπει να επισημάνω ότι αυτό είναι και το μοντέλο που ταιριάζει στις δομές του ελληνικού αγροτικού τομέα. Το μικρό μέγεθος του κλήρου στην Ελλάδα δεν συνάδει με μορφές γεωργίας, που βασίζουν την αποδοτικότητά τους στη μαζική και εντατική παραγωγή. Αντίθετα, συμβαδίζει με τις μικρές αναγνωρίσιμες παραγωγές, που συμβολίζουν την παράδοση και τις ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές της δικής μας γεωργίας.
Πως σχολιάζετε το κίνημα της πατάτας?
Το κίνημα που αναπτύχθηκε τελευταία στη χώρα μας είναι μια μορφή αυτο-οργάνωσης των αγροτών που αποβαίνει προς όφελος των ιδίων αλλά και των καταναλωτών. Είναι μια τάση που στηρίζουμε, που για να αναπτυχθεί και να παραμείνει σε μόνιμη βάση χρειάζεται συστηματικότερη οργάνωση κι ένα σαφές νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο το έχουμε νομοθετήσει και καλούνται οι φορείς να το κάνουν πράξη.
Η ανάπτυξη των συλλογικών οργανώσεων των παραγωγών ήταν από την αρχή πρωταρχικός μας στόχος. Προωθήσαμε την ριζική αλλαγή στην οργάνωση της παραγωγής και της προσφοράς, με συνεταιρισμούς νέου τύπου, παραγωγικούς και αποδοτικούς για τα μέλη τους. Με δραστήριες ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις που αξιοποιούν παραγωγικά και αναπτυξιακά τις δυνατότητες της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας. Με συμβολαιακή γεωργία, που ευνοεί τον προγραμματισμό και δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, για να αποκτήσει διαπραγματευτική δύναμη ο αγρότης και αξία τα προϊόντα του.
This Post Has 0 Comments