skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΧΡΗΜΑ plus».

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΔΑ

Νιώθετε ένοχος γιατί ως μέλος του ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου φέρατε την φτώχεια πάλι στην πατρίδα;

Νιώθω ένοχος γι’ αυτά που δεν έκανα σε όλη μου την διαδρομή και για το ότι δεν αντιστάθηκα όσο θα έπρεπε, παρά το γεγονός ότι δεν ήμουν στο «παιχνίδι» τα τελευταία χρόνια. Αλλά θεωρώ άδικο να λένε ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε τη φτώχεια στην πατρίδα. Πιστεύω ότι είναι μια γενικότερη συγκυρία, το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε ένα διάστημα πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Γιατί κανείς σας από τη λεγόμενη «ηγετική ομάδα» του ΠΑΣΟΚ, δεν προειδοποίησε τον Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα οδηγείτε σε υπερδανεισμό, όταν γι’ αυτό προειδοποιούσε ο Γιάννης Μαρίνος από τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» τη δεκαετία του ’90, ο Κώστας Μητσοτάκης από τη δεκαετία του ’80, λέγοντας «Ανδρέα κάνεις κοινωνικό κράτος με δανεικά» και το ΚΚΕ φωτίζοντας τον ρόλο της Ε.Ε. ως Ευρώπη των τραπεζιτών με τη συμφωνία του Μάαστριχτ;

Με αυτά τα τρία πράγματα που είπατε έχω αντίρρηση. Δηλαδή το κοινωνικό κράτος του Παπανδρέου φταίει για τη σημερινή πορεία του χρέους; Όταν όλες οι χώρες του κόσμου δανείζονται και όταν η πιο υπερδανεισμένη χώρα είναι η Αμερική; Αυτά είναι μυθικά πράγματα. Ο Παπανδρέου έκανε ένα κοινωνικό κράτος και όταν έπρεπε να αποκαταστήσει την ισορροπία του μετά το ’85, το έκανε χωρίς να υπάρξει η κρίση που ζούμε σήμερα. Και το ’90, όταν η οικονομία έφτασε πάλι σε άσχημο επίπεδο, με μία σοβαρή πολιτική ο Σημίτης  έφτασε στο να κρατήσει τη χώρα. Αντίθετα, ο νεώτερος Καραμανλής αντί να κάνει μία αντίστοιχη πολιτική, έφυγε από την εξουσία, αφήνοντας την Ελλάδα έρμαιο των εξελίξεων. Εγώ μέσα στα πλαίσια των κομματικών διαδικασιών, με διαρκείς προτάσεις πρότεινα στον Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει Κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το Μνημόνιο, αλλιώς να πάει σε εκλογές. Δυστυχώς οι επιλογές ήταν επιλογές που έκανε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο προφανώς εμπιστευόταν ο Πρωθυπουργός. Αν το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για το 20% της κρίσης, για το 80% ευθύνεται η Ν.Δ.

Τελικά, μήπως έπαιξε ρόλο η κομματική απειρία του κ. Παπακωνσταντίνου και η έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας σε επίπεδο εξουσίας;

Νομίζω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, αλλά από την άλλη πλευρά έγιναν και λάθη σοβαρά στη διαχείρισης της κρίσης. Αυτό που πιστεύω εγώ ότι έγινε, ήταν η προσήλωση σε μια λογική ότι τα πράγματα θα φτιάξουν μέσα από την πορεία της εξέλιξης της κρίσης της Ε.Ε., η οποία όμως βάθυνε. Ο κ. Σαμαράς μιλούσε για διαπραγμάτευση σε μια συμφωνία που στην πραγματικότητα δεν θα διαπραγματευτεί, αλλά θα την εφαρμόσει. Θα μπορούσε, όμως, να διαπραγματευτεί η χώρα μια προοδευτική πρόταση. Οι ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά, ο κ. Σαρκοζί και η κα Μέρκελ, ακολουθούν μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Οι ομοϊδεάτες όμως οι δικοί μας ακολουθούν μια πολιτική, απ’ ό,τι φαίνεται, που λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δημοσιονομικό, αλλά και αναπτυξιακό.

Αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές, θα συμφωνήσετε να αναλάβει Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς;

Όχι! Θα συζητήσουμε για πρόσωπο κοινής αποδοχής με προγραμματική σύγκλιση.

Ποιος ρόλος υπάρχει από εδώ και πέρα για τον Γ. Παπανδρέου;

Είναι ένας πολιτικός που υπήρξε αρχηγός της παράταξης για πολλά χρόνια, είναι ένας άνθρωπος με διεθνή ακτινοβολία και έχει την δυνατότητα να βοηθήσει την πατρίδα μας από διάφορα πεδία. Ο ίδιος θα επιλέξει ποια είναι αυτά. Απ’ ό,τι έχω καταλάβει θα είναι ξανά υποψήφιος για την Σοσιαλιστική Διεθνή.

Θα τον καλούσατε να κάνει αυτοκριτική για το στενό του επιτελείο, που ήταν οι «κηπουροί», τα «παιδιά από το κολέγιο», οι «φίλοι από το γυμναστήριο»;

Είχα πάντα μία μεγάλη αντίθεση με τους καβαλάρηδες της εξουσίας, το είπα για τα περιβάλλοντα όλων των αρχηγών. Όταν οι αρχηγοί δεν είναι προσηλωμένοι στις θεσμικές λειτουργίες και χρησιμοποιούν για να πάρουν αποφάσεις μόνο ένα περιβάλλον συμβούλων, δεν βοηθάνε τη σωστή δομή της κυβέρνησης. Μιλάω συνεχώς για ένα πρόεδρο που συμμετέχει στις αποφάσεις και που αποτελεί ένα πραγματικό πολιτικό κέντρο. Μιλάω για μια εποχή όπου κανένας μόνος του δεν έχει πια την αυθεντία και την δυνατότητα να χαράζει πολιτικές, γιατί είναι πολυσύνθετη πολιτικά η εποχή μας και άρα χρειάζεται σύνθεση ξανά δυνάμεων και απόψεων.

Η σύστασή σας στο νέο αρχηγό, τον Ε. Βενιζέλο, όσον αφορά τα περιβάλλοντα ποια είναι;

Επαναφορά της συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων, για να ξανανιώσει ο απλός «πασόκος» ότι το ΠΑΣΟΚ αφήνει ξανά τα λουλούδια ν’ ανθίζουν και όχι απλώς να διατηρήσουν κάποιοι μια καρέκλα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι από εδώ και πέρα πρώτος μεταξύ ίσων;

Ναι, αυτό προτείνω εγώ. Μετά τις εκλογές θα πρέπει να υπάρξει μια πορεία ανασύνταξης συνολικά της παράταξης με σύνθεση απόψεων

Συμφωνείτε σε ένα προσκλητήριο επιστροφής όλων; Ας πούμε, να επιστρέψει και ο κ. Σημίτης;

Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Σημίτης δεν έχει απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ. Είναι λάθος που δεν συμμετέχει στις διαδικασίες εκλογής του προέδρου. Όμως το προσκλητήριο αφορά τους πάντες φαντάζομαι.

Συμφωνείτε και στο τέλος του παροπλισμού του Κ. Λαλιώτη;

Εγώ σε αυτό συμφωνώ εδώ και πολλά χρόνια, στοίχημα όμως ότι δεν συμφωνεί ο ίδιος…

Ο κ. Βενιζέλος είναι ρήτορας. Είναι και ηγέτης;

Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και, όπως απέδειξε, είναι ένας καλός πολιτικός. Αυτούς τους μήνες έδειξε χαρίσματα ιδιαίτερα σημαντικά. Στην εξουσία πρέπει να αποδείξει ότι αυτά τα προσόντα που έχει, συγκροτούν έναν ολοκληρωμένο εθνικό ηγέτη.

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος για έναν αρχηγό κόμματος;

Να καβαλήσει το καλάμι της αυτάρκειας.

Εσείς είστε ιδρυτικό μέλος ενός κόμματος που έδινε μεγάλη σημασία στην εθνική ανεξαρτησία και στα ζητήματα της εθνικής ακεραιότητας. Αυτές τις μέρες η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε σειρά προκλήσεων στο Αιγαίο. Όμως ο αρχηγός σας δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση γι’ αυτήν την προσβολή.

Οι παραβιάσεις των Τούρκων από το 1974 συνεχίζουν να είναι μια πάγια τακτική της Άγκυρας. Δεν ξέρω αν έκανε δήλωση ο αρχηγός, αλλά το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι ήταν στην Κύπρο, δείχνει καθαρά ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι στην πρώτη σειρά της πολιτικής μας ατζέντα.

Διαβάζω το βιβλίο σας «Έλληνες» και παρατηρώ στο τέλος μια συναισθηματική έκρηξη: «Νιώθω την ανάγκη να φωνάξω μαζί με τον κόσμο που γεμίζει τους δρόμους και τις πλατείες: Αντισταθείτε!» Σε ποιον να αντισταθούν. Σε εσάς;

Όχι. Έχουμε και τη δική μας ευθύνη, αλλά ο πολίτης σήμερα πρέπει κυρίως να αντισταθεί στη δημαγωγία, στο λαϊκισμό, στην εύκολη προσφυγή σε πρακτικές παραβατικές, σε βία που λιθοβολεί την δημοκρατία. Να αντισταθεί βέβαια και σε πολιτικές που ήταν λάθος.

Κάνετε την αυτοκριτική σας που δεν έχετε αντισταθεί ως ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στον αρχηγισμό και στην οικογενειοκρατία;

Εγώ την αυτοκριτική μου την κάνω και κατά καιρούς την δημοσιεύω κιόλας. Έλεγα πάντα αυτό που πίστευα, την αλήθεια και η αλήθεια γιατρεύει και τις πληγές και τα προβλήματα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search