skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «REAL NEWS».

Την Κυριακή το βράδυ η χώρα εκτιμάτε πως θα έχει κυβέρνηση ;

Για την Κυριακή το βράδυ δεν το βλέπω, γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αυτοδύναμης λύσης. Για την Δευτέρα, όμως, θεωρώ απολύτως αναγκαίο η χώρα να έχει κυβέρνηση. Αλίμονο, αν οι εκλογές που όλα τα κόμματα σχεδόν επίμονα ζητούσαν εδώ και τόσο καιρό την δημοκρατική νομιμοποίηση και απόφαση για το που θα πάει η χώρα αυτή την κρίσιμη ώρα πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων την όποια λαϊκή εντολή. Έφτασε η ώρα της ευθύνης. Τέρμα οι προεκλογικές δολιχοδρομίες. Και αυτό ισχύει για όλους μας.

Αν είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα , πιστεύετε πως ο κ. Σαμαράς θα ρισκάρει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές ή θα απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ , παρά την άρνηση που έχει κατά καιρούς εκφράσει;

Στο νησί μου λένε « μην σκάβεις το λάκκο του άλλου γιατί θα πέσεις μέσα ». Κάπως  έτσι θα την πατήσει ο κ. Σαμαράς. Πρώτα για την ανεδαφικό στόχο μιας ανύπαρκτης αυτοδυναμίας με την μονοκομματική αντίληψη που τον συνοδεύει και έπειτα με την εμμονή του σε αυτήν και καλά να τους βάλει όλους απέναντι. Εδώ που φτάσαμε για τίποτα δεν είμαι σίγουρος. Αν ισχύουν τα όσα λέει προεκλογικά πολύ φοβάμαι ότι αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα θα βάλει σε περιπέτεια τον τόπο. Δείχνει ανίκανος να χειριστεί μια τόσο μεγάλη υπόθεση όπως είναι αυτή η κρίση.  

Αν σχηματίζετε μεν κυβέρνηση αλλά δεν υπάρχει η πολιτική νομιμοποίηση του 50+1% θα μπείτε κι εσείς στον πειρασμό των επαναληπτικών εκλογών ;

Καταρχήν  να σημειώσω ότι το όριο 50% δεν εγείρει συνταγματικά ή άλλα θεσμικά ζητήματα καθώς ο εκλογικός νόμος διασφαλίζει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία ακόμη και με ποσοστό 35  – 37%. Θέτει, όμως, αναντίρρητα θέμα πολιτικής νομιμοποίησης.

Δηλαδή νέες εκλογές ;

Γιατί θα έπρεπε να μπούμε στην λογική νέων εκλογών; Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση περισσοτέρων από δυο κόμματα που να εκφράζει σαφώς την λαϊκή πλειοψηφία. Και με συμφωνία για την αδιαπραγμάτευτη  ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Επαναληπτικές εκλογές κατά την γνώμη μου μόνο αδαείς και κοντόφθαλμοι θα επιζητούσαν. Από αύριο το πρωί η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει κυβέρνηση υπεύθυνη, υπουργό ισχυρό να πάει στο Eurogroup, πολιτικές που απαντούν σε επείγοντα ζητήματα. Ο Ιούνιος απέχει μόλις τρεις εβδομάδες και πρέπει η χώρα να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Θα συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση μόνο με τη ΝΔ ή θα απευθύνετε πρόσκληση και στα κόμματα της Αριστεράς;

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την νίκη στις εκλογές για να εφαρμόσει πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης, πλήρες, συγκεκριμένο, κοστολογημένο που διασφαλίζει την υπέρβαση του μνημονίου το αργότερο το 2015 και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Η πρόσκλησή μας δεν απευθύνεται μόνο στη ΝΔ. Θέλουμε συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συμπαράταξη. Και είμαστε διατιθέμενοι να συζητήσουμε σαφείς προγραμματικές συγκλίσεις για μια κυβέρνηση πολυκομματικής συνεργασίας.

Τι εννοεί ο κ. Βενιζέλος όταν λέει πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο για κυβερνητική συνεργασία;

Γιατί να είμαστε δεδομένοι; Με ποιο πρόγραμμα, ποια στρατηγική, ποια κυβερνητική γραμμή; Γιατί θα έπρεπε να είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες της εξουσίας; Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει βιώσιμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και ανόρθωσης της χώρας. Αλλιώς τι νόημα έχει; Ας πάρουνε επιτέλους και άλλοι την ευθύνη. Όσοι μας λοιδορούσαν, μας προπηλάκιζαν, μας πετροβολούσαν και κατ’ ιδίαν μας παρακαλούσαν να ψηφίσουμε τα συμφωνηθέντα μη τυχόν και καταστραφεί η χώρα.

Τελικά μπορεί να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός της ΝΔ και με ποιους όρους ;

Νομίζω ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το πλαίσιο. Αν ο κ. Σαμαράς  εγκαταλείψει την αυτοδυναμία, την μονοκομματική και στείρα αντίληψη, την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά άλλοτε συμπολίτευσης και άλλοτε αντιπολίτευσης, την προβολή πλασματικών και ψεύτικων ελπίδων που δείχνει αμετανόητη προσήλωση στον παλαιοκομματισμό και το πελατειακό κράτος. Συντρέχει κανείς από αυτούς τους λόγους; Ας αναζητήσουμε, λοιπόν, πρόσωπο κοινής αποδοχής σε ενδεχόμενη συνεργασία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ένα πολύ δυνατό φότο φίνις σ’ αυτές τις εκλογές, δίδοντας προοπτική εξουσίας στην αριστερά. Πιστεύετε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα εξουσίας μπορεί να έχει μέλλον;

Είναι κρίμα που σε τόσο νεαρή ηλικία ένα επίδοξος ηγέτης της Αριστεράς για να υπερκεράσει το ΚΚΕ « πουλά την ψυχή του στο διάβολο ». Ποια προοπτική εξουσίας; Και ποια Αριστερά; Με τον κ. Καμμένο και τις πάσης φύσεως αντιμνημονιακές δυνάμεις ; Θυμίζω ότι στην Γαλλία το ίδιο το βράδυ των εκλογών οι Γάλλοι κομμουνιστές ανακοίνωσαν την υποστήριξη τους στον Ολάντ ως εκπρόσωπο της γαλλικής Αριστεράς. Εδώ το ΠΑΣΟΚ θεωρείται «δεξιό» και ο κ. Καμμένος  «αριστερός». Έλεος. Η κυβερνώσα Αριστερά έχει μέλλον καθώς μόλις τώρα επανατοποθετείται στην Ευρώπη το  δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση. Όχι η Αριστερά του ακραίου λαϊκισμού ή της αδήλωτης ταυτότητας.

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, την επόμενη κι όλας ημέρα πρέπει ο πρόεδρος να το διαλύσει και να το επανασυστήσει με άλλες δομές και πρόσωπα;

Την επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και κυρίως  μετά την νίκη του πρέπει να ανασυνταχθεί από μηδενική βάση. Να τα συζητήσει όλα. Να εκφραστούν μέσα από διαδικασίες αυτοοργάνωσης όλες οι απόψεις που πλούσια διαθέτει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Και να προχωρήσουν σε ένα ιδρυτικό κυριολεκτικά Συνέδριο. Το διάδοχο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι κόμμα αξιωματούχων. Πρέπει να γίνει ξανά προοδευτικό, κοινωνικό κίνημα ανατροπών και μεταρρυθμίσεων. Να βρει την χαμένη ψυχή και ταυτότητα του.

Ο κ. Βενιζέλος σ’ όλες τις συνεντεύξεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα πήρε διακριτές αποστάσεις από τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου. Ήταν ανεπανόρθωτη η ζημιά που προκάλεσε αυτή η κυβερνητική διετία στο κόμμα;

Δεν υπάρχει κυβερνητικό κόμμα,  που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, που αναγκάστηκε να καταφύγει σε μηχανισμούς στήριξης και κυρίως το ΔΝΤ, που πήρε τόσο δύσκολες και συχνά άδικες αποφάσεις και δεν τραυματίστηκε ή δεν έχει φθαρεί σε μεγάλη κλίμακα. Άλλο είναι οι κεντρικές επιλογές που υπήρξαν νομοτελειακές και όλοι συνυπογράψαμε για αυτές. Ακόμα κι αυτοί που εγκατέλειψαν το σκάφος είτε για σωθούν, είτε για να διαχωρίσουν την θέση τους. Και άλλο είναι η γενναιόδωρη και ακριβοδίκαιη αυτοκριτική για τον τρόπο που κυβερνήσαμε, τις αποφάσεις που δεν προχωρήσαμε, τις ετεροχρονισμένες πολιτικές επιλογές, τις υπαναχωρήσεις που κάναμε ή τα πρόσωπα που λάθος επιλέξαμε. Νομίζω ότι αυτή η ακριβοδίκαιη στάση δεν είναι μόνο ιστορικά δίκαιη είναι και πολιτικά αναγκαία.

Έχει ευθύνη το υπάρχον πολιτικό σύστημα για την ενδεχόμενη είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή;

Την κύρια ευθύνη. Γιατί όταν το κράτος δεν εγγυάται την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών, όταν « οι πράσινοι » και « οι βένετοι » συγκρούονται στα χαρακώματα του Αγίου Παντελεήμονα μπροστά σε μια κοινωνία απαθή, ασφαλώς το πολιτικό σύστημα και οι φορείς της πόλης έχουν το κύριο μερίδιο. Ανέχτηκαν για χρόνια, αν δεν καλλιέργησαν κι όλας, το έδαφος στον εκφασισμό, την αυτοδικία, τη βία , ότι δηλαδή γέννησε και μεγάλωσε το νέο – ναζιστικό φάντασμα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search