Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Β. ΛΥΡΙΤΖΗ – Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων – Υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλωσορίζουμε τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη εδώ κοντά μας, από το ΠΑΣΟΚ, στην Α’ Αθηνών υποψήφιος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα σας, να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Α’ Πειραιώς και Νήσων.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τη χαρά που λένε και την ευτυχία να σημειώσω, ότι είστε το τελευταίο προεκλογικό τραπέζι που θα κάνουμε. Αφού πέρασαν 156 με τους δυο σας ομιλητές από όλα τα κόμματα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επίσης έχουμε και τη δεύτερη χαρά να είναι και οι δύο Ολυμπιακοί, δύο και δύο, τέσσερις, σε ένα περιβάλλον…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ένα περιβάλλον, αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας ότι δεν είναι και το πιο ευνοϊκό, αλλά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που αυτό παίζει πάντα ρόλο στον Πειραιά. Το λέω για τον κ. Αρβανιτόπουλο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σήμερα στην SPORTDAY…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αρβανιτόπουλος;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Για τον Ολυμπιακό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πάμε να ξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε το προηγούμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή, να σας πω την αλήθεια, η πείρα με έχει διδάξει να μην ακούω μόνο τη μία φωνή από το κάθε κόμμα, λέω να δω μήπως υπάρχει μια άλλη σκέψη στο τωρινό δίδυμο γι’ αυτό που σκοπεύουν να κάνουν από Δευτέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, στο μετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο μετά. Θα τα βρείτε ή δεν θα τα βρείτε; Κι αν τα βρείτε, τι σκοπεύετε να κάνετε όταν τα βρείτε; Κι αν δεν τα βρείτε, γιατί μας φοβίζετε ότι αν δεν τα βρείτε θα καταστραφεί η χώρα; Κύριε Σκανδαλίδη, ξεκινώντας από σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να υπάρχει κυβέρνηση, και έχουμε δηλώσει ότι θα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόγραμμα υπάρχει όμως ή…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πρόγραμμα, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κυβέρνηση; Ό,τι κυβέρνηση να ΄ναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς έχουμε προτείνει ένα πρόγραμμα. Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο είναι απολύτως προσδιορισμένο, σαφές, με συγκεκριμένα βήματα. Στηρίζεται σε ρεαλιστικές βάσεις και προβλέπει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο το 2015. Είναι ένα σχέδιο το οποίο θα βάλουμε για συζήτηση. Δεν είναι κατ’ ανάγκη ότι πρέπει να είναι αυτό οπωσδήποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή αυτό ή τίποτα, μάλιστα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί είναι αστείο να λες σε κάποια κόμματα «ελάτε να συνεργαστούμε» και να μη συζητάς κανένα κομμάτι του προγράμματός σου. Και ελπίζω ότι μετά τις εκλογές, όλα αυτά τα κόμματα, που σήμερα λένε ότι δεν συνεργάζεται κανένας με κανέναν και όλοι προτείνουν διάφορα πράγματα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αλλάξουν λέτε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα κάτσουν σε ένα τραπέζι μπροστά στην ευθύνη που θα έχουν από το εκλογικό αποτέλεσμα για να διαμορφώσουν μία κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι εσείς με ποιους θα συζητήσετε. Δεν είναι όλοι το ίδιο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προχωράμε λοιπόν. Λέω λοιπόν ότι εμείς θα κάνουμε πρόταση σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του Κοινοβουλίου και θα έλεγα και εκτός του Κοινοβουλίου. Μπορεί κάποιος να…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις είναι φιλοευρωπαϊκές και φιλοευρωπαϊκές. Φιλοευρωπαϊκή είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, σου λέει: δεν θέλω να φύγω από την Ευρώπη. Φιλοευρωπαϊκή είναι και ο Καμμένος. Λέει: θα καταγγείλω το μνημόνιο αλλά δεν θέλω να φύγουμε από την Ευρώπη. Φιλοευρωπαϊκή είναι και ο κ. Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά. Δεξιά – αριστερά υπάρχει πουθενά;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ μιλάω για φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, πλην της Aκρας Δεξιάς,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μου ποιοι συμπεριλαμβάνονται στην άκρα δεξιά γιατί προσφάτως είχατε τον κύριο ΛΑΟΣ μέσα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Συμπεριλαμβάνω και το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάξατε τώρα. Δεν μιλάτε δηλαδή με αυτούς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, καθόλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τον κ. Καμμένο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και τον κ. Καμμένο όπως είναι τώρα. Δεν ξέρω τι θα λέει μετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι έτοιμος να κυβερνήσει έλεγε χθες.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Άμα είναι έτοιμος να κυβερνήσει ο ίδιος, ο ελληνικός λαός μπορεί να του παραχωρήσει.. Εγώ λέω, λοιπόν, το εξής, ότι καλούμε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Πιστεύω ότι και στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πρόταση και προφανώς στη Δημοκρατική Αριστερά και στην κα Μπακογιάννη και στους Οικολόγους κλπ, και προφανώς και στη Νέα Δημοκρατία, γιατί πρέπει η βάση της πολιτικής νομιμοποίησης αυτής της κυβέρνησης να είναι όσο γίνεται πιο μεγάλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εκεί θα κινηθείτε στον άξονα τον ευρωπαϊκό. Να δούμε το μετά. Λαμβανομένου υπόψη αυτού που λέτε, ότι πρέπει να υπάρχει πλατιά βάση…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όσο γίνεται, με προγραμματική σύγκλιση όμως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, προφανώς. Και ταυτόχρονα παίρνοντας υπόψη και αυτό που έχει πει ο κ. Βενιζέλος, ότι η όποια κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώνει και τη λαϊκή πλειοψηφία, όχι μόνο την κοινοβουλευτική, εάν δεν τα πετύχετε όλα αυτά, δεν μιλάνε οι άλλοι μαζί σας, δεν σας θέλουν, δεν βρίσκετε λύση. Θα μας πάτε σε εκλογές;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Εμείς λέμε.. Ακούστε, τώρα το να βάζετε το αν θα πάμε οπωσδήποτε ή όχι σε δικομματική κυβέρνηση ή όχι, αυτό το συζητάμε. Ακούστε, τυπική νομιμοποίηση έχει μια κυβέρνηση συνεργασίας που είναι κάτω από 50% τα δύο κόμματα. Όταν ένα κόμμα μόνο του…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τυπική λέμε, αλλά η περίοδος είναι περίεργη. Δεν είναι έτσι όπως παλιά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα έρθω σ’ αυτό. Όταν ένα κόμμα αυτοδύναμο με 36% βγάζει κυβέρνηση, το να έχουν τα δύο 48% ή 47% ή 50% ή 52% είναι περίπου το ίδιο πράγμα. Όμως η πολιτική νομιμοποίηση του 50% είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο θα το δούμε στην πράξη πώς θα εξελιχθεί. Αυτό, δεν μπορώ να το προβλέψω από τώρα, αλλά εμείς δεν θέλουμε να κάνει η χώρα ξανά εκλογές. Δηλαδή, θεωρούμε ότι θα είναι λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρβανιτόπουλε, που επιμένετε με έναν πολύ έντονο τρόπο, η Νέα Δημοκρατία ιδιαίτερα δηλαδή, ότι, παιδιά, εγώ δεν μπορώ να συνεννοηθώ με το ΠΑΣΟΚ, τα είδαμε τα χάλια στην κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν μπορούσαμε σε τίποτα να συμφωνήσουμε.
Εσείς κάνατε και Υπουργός στην κυβέρνηση, έχετε μια εμπειρία. Άμα δεν μας δώσετε αυτοδυναμία, πάμε σε εκλογές. Με άλλους δεν συζητάτε. Εκτός αν συζητάτε με άλλους και μας πάτε σε μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς, γιατί εγώ επιμένω να συζητάμε και με αυτούς τους όρους, όχι μόνο τα ευρωπαϊκά και τα μνημονιακά. Και δεξιά και αριστερά. Κεντροδεξιάς, τα είπατε με τον κ. Καμμένο, με το ΛΑΟΣ, το έχετε ξανακάνει με το ΛΑΟΣ, την κα Μπακογιάννη, από τα σπλάχνα σας είναι, τον κ. Μάνο. Δόξα τω Θεώ έχετε δημιουργήσει πολλά κόμματα από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Λοιπόν;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε πει συγκεκριμένα πράγματα και όταν ζητάμε την αυτοδυναμία, έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό δε γίνεται για την εξουσία ως αυτοσκοπό. Εμείς δεν ζητάμε την αυτοδυναμία γιατί σώνει ντε και καλά θέλουμε, έχουμε τη μανία της εξουσίας.
Το θέμα είναι το εξής, ότι για μας η αυτοδυναμία σημαίνει αποδοχή ευθύνης, είναι ανάληψη ευθύνης. Έχουμε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Καταθέσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση κοστολογημένο. Μας επέκριναν γι’ αυτό, το «Ζάππειο 1», το «Ζάππειο 2»…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε παροχές, γι’ αυτό.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα δεν υπάρχουν παροχές. Το «Ζάππειο 1», το «Ζάππειο 2», το «Ζάππειο 3», είναι συγκεκριμένο οικονομικό πρόγραμμα. Καταθέσαμε κι ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα εφ’ όλης της κυβερνητικής ύλης, και για τα υπόλοιπα δηλαδή θέματα της κυβερνητικής ύλης.
Από κει και έπειτα έχουμε πει όμως το εξής, ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί στην κοινωνία ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ των αλλαγών και της Ευρώπης. Δηλαδή ακόμα και η αυτοδυναμία μπορεί να είναι αναγκαία αλλά δεν είναι ικανή συνθήκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ακόμα και με αυτοδυναμία λέτε θα επιδιώξετε ευρύτερη συμμαχία.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι πρέπει να αναπτυχθούν και να εκδιπλωθούν δυνάμεις στην κοινωνία οι οποίες θα είναι σαφώς πλειοψηφικές υπέρ των αλλαγών και της Ευρώπης. Από κει και πέρα τώρα θα πρέπει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δυνάμεις που τώρα όμως αναπτύσσονται στην κοινωνία και το ζείτε φαντάζομαι αν βλέπετε τα πράγματα με ένα ρεαλισμό, είναι οι δυνάμεις που ασκούν μια δριμύτατη κριτική, όχι μόνο οι πολιτικές, και οι κοινωνικές δυνάμεις που ασκούν μια δριμύτατη κριτική στο δικομματικό σύστημα, στα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι τώρα κλπ.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι γεγονός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά εδώ δύο πράγματα. Προφανώς υπάρχει κριτική και βέβαια η κριτική θα πρέπει να είναι δίκαιη και αναλογική, γιατί εμείς επιμένουμε ότι δεν είμαστε το ίδιο. Δεν έχουμε τις ίδιες ευθύνες, διαχρονικά αν θέλετε, από το ΄80 και μετά, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Αυτό το οποίο όμως θα πρέπει να δούμε είναι την αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος. Δηλαδή εδώ κάνουμε μία υποθετική συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε πώς θα αποτυπωθούν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις την Κυριακή το βράδυ, και εμείς θα πράξουμε αυτό το οποίο μας δίνει η λαϊκή ετυμηγορία, δηλαδή θα δούμε με σεβασμό τη λαϊκή ετυμηγορία και σε συνάρτηση με το εθνικό συμφέρον αυτό θα καθορίσει τη στάση μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δεν είναι βέβαιο μας λέτε ότι θα πάτε τη χώρα σε εκλογές εάν δεν βγαίνουν τα στοιχεία.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνουμε αυτό το οποίο επιβάλλει το εθνικό συμφέρον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κάνετε προσπάθεια εννοείτε να κάνετε κυβέρνηση με κάποιους; Θα προσπαθήσετε να υπάρξει εθνική συνεννόηση;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Νομίζω ότι η χώρα βρίσκεται σε μια τέτοια κρίση που θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να μην υπάρξει αδιέξοδο, προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση. Αν δεν καταστεί αυτό εφικτό, τότε η δημοκρατία …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πόσο ισχυρή κ. Σκανδαλίδη μπορεί να είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας δύο κομμάτων που επλήγησαν στο εσωτερικό τους και στη δομή και στο στελεχιακό τους δυναμικό και στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, ακολουθώντας μια πολιτική το προηγούμενο διάστημα η οποία βρήκε, να μην πω την πλειοψηφία, – τι να μην πω την πλειοψηφία; – την πλειοψηφία της κοινωνίας αντίθετη, με τις περικοπές, τους φόρους κλπ;
Πόσο λοιπόν μπορεί να είναι μία κυβέρνηση συμπαγής και αποτελεσματική όταν μπροστά μας στην πραγματικότητα ξέρετε πολύ καλά και οι δύο ότι το μέλλον προβλέπει περίπου τα ίδια;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, το θέμα είναι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήστε τώρα τα λεφτά που θα δώσετε. Περίπου τα ίδια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε, γιατί εδώ πέρα τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε ένα σημείο. Ζούμε μια προεκλογική περίοδο, όπου όλα τα κόμματα στρέφονται εναντίον του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τα δύο τελευταία χρόνια, λες και η κρίση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφύσικο είναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Είναι αφύσικο το εξής, ότι βγάζουν όλοι τον εαυτό τους απέξω, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μία κρίση απίστευτη από την προηγούμενη κυβέρνηση, απίστευτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χειροτέρεψε, αυτό είναι που χρεώνεται.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι η γνώμη σας. Η γνώμη η δική μου, δεν τη χειροτέρεψε, αντίθετα στάθηκε όρθιο. Απίστευτη κρίση, και ξαφνικά σαν η ιστορία να ξεκίνησε το 2009 με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτή η προεκλογική εκστρατεία, αυτού του τύπου η αντιπαράθεση είναι ψευδεπίγραφη καθαρά, πρώτον.
Δεύτερον, εγώ πιστεύω ότι όταν εμείς παίρνουμε τις δύσκολες αποφάσεις που λέτε και ο λαός αποδοκίμασε σε ένα μεγάλο βαθμό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ φωνάζανε και έξω και μέσα στη Βουλή, στην ουσία παρακαλούσαν να ψηφίσουμε, μην τυχόν και δεν ψηφίσουμε τις αποφάσεις γιατί τι θα γινόταν την επόμενη ημέρα. Εδώ λοιπόν νομίζω ότι υπάρχει μια πολιτική αδικία.
Τρίτον, έχουμε μία προεκλογική περίοδο. Ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος είναι αποτέλεσμα της κρίσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι αποτέλεσμα της δύσκολης πολιτικής που ασκήσαμε κι εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό, προφανώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι αποτέλεσμα και ενός πολιτικού συστήματος που ολοκλήρωσε το βίο του κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το έχουμε ξανασυζητήσει. Συμφωνώ απόλυτα σ’ αυτό που λέτε. Τα κόμματα ή θα υπερβούν τον εαυτό τους και θα αναγεννηθούν ή θα διαλυθούν και θα τα ξεπεράσει η ιστορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα ξεπεράσει η ιστορία, ακριβώς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Φτάνουμε όμως τώρα στο τέλος μιας προεκλογικής περιόδου, αύριο έχουμε εκλογές, όπου η τελική προεκλογική περίοδος έδειξε ότι τα κόμματα εμμένουν στις πάγιες γραμμές, που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και τον προηγούμενο χρόνο, και αυτό την επομένη των εκλογών θα είναι οδυνηρό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα; Πείτε μου τώρα τι εμπιστοσύνη να έχω εγώ ο πολίτης; Αμέσως κ. Αρβανιτόπουλε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όταν λέει ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να συζητήσει και με τη Νέα Δημοκρατία, δεν το λέει γιατί συμφωνεί με τη Νέα Δημοκρατία ή θεωρεί ότι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί με έφερε η ανάγκη θα πείτε κ. Σκανδαλίδη, γιατί αν ήταν να παίρνατε εσείς την πλειοψηφία… ΄
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έφευγε χαιρετώντας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι – όχι, ακούστε με, και με τους άλλους. Δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί η χώρα από ένα κόμμα. Δεν μπορεί να κυβερνηθεί ακόμα κι αν είναι αυτοδύναμο το κόμμα. Δεν μπορεί να πάρει αυτές τις αποφάσεις όταν έχει το λαό, για να διορθώσω κάτι από αυτό που είπατε, έχει 70% υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας και 70% κατά του μνημονίου. Αυτό δεν συμβιβάζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν συμβιβάζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν συμβιβάζεται;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στην απολυτότητα δεν συμβιβάζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην απολυτότητα, είναι σαν να μου λέτε ότι αυτό το πράγμα, το έρμο είναι μονόδρομος την ώρα που γίνονται αλλαγές στην Ευρώπη, που κάθε μήνα αλλάζουν πράγματα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε. Εγώ λοιπόν λέω, επαναδιαπραγμάτευση γίνεται στην Ευρώπη με τις προοδευτικές δυνάμεις που αναδεικνύονται αυτή την εποχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λένε πολλοί αυτό, το λένε κι άλλοι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτό το κάναμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εσείς μας πεθάνατε στο μονόδρομο 2,5 χρόνια. Αμάν αδέλφια μην κάνουμε αναδιαπραγμάτευση, να μην κάνουμε κούρεμα του χρέους, αμάν τι είναι αυτά που λέτε για τα ευρωομόλογα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μισό λεπτό, να σας δώσω έναν αντίλογο προοδευτικό που λέτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Διαβάσατε προχθές τον κ. Ολάντ που λέει για ευρωομόλογα κλπ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όταν τα έλεγε ο Παπανδρέου από την πρώτη ημέρα, δεν του έδινε κανείς σημασία. Τώρα τα λέει ο κ. Ολάντ και λένε ανοίγει ένα παράθυρο στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ούτε εσείς δεν τα υποστηρίζατε κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ τα υποστήριζα και τα υποστηρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μιλάω για σας προσωπικά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί εγώ δεν παύω να είμαι υπέρ της κυβερνώσας αριστεράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρβανιτόπουλε να πάμε στο διάλειμμά μας και ερχόμαστε, ξεκινάμε με σας.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαρίστως.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα να σας πω την μαύρη αλήθεια …
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να πω μια κουβέντα αν θέλετε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πείτε, θα πείτε, για τα προηγούμενα. Ελάτε ναι.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα προηγούμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, ναι ξεκινήστε με τα προηγούμενα και θα σας πω και ένα πακέτο ερωτήσεων από τον κόσμο.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα, γιατί πρέπει να δώσουμε και μια ελπίδα στους Έλληνες πολίτες, γιατί τους έχουμε κατατρομοκρατήσει.
Το θέμα είναι το εξής, ότι εμείς στο αρχικό μνημόνιο δεν διαφωνήσαμε με τους στόχους, κανείς δεν διαφωνεί με τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλει κανείς να έχει έλλειμμα και χρέος;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και χρέη να αφανιστεί η πατρίδα μας από τα ελλείμματα και τα χρέη. Διαφωνήσαμε με το μίγμα της οικονομικής πολιτικής και επισημάναμε σε όλα τα ταξίδια που κάναμε στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επισημάναμε ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη.
Το επισημάναμε σε όλες τις Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ, μιλήσαμε αρχικά εμείς πριν από δύο χρόνια, ενάμιση χρόνο για το ευρωομόλογο και βλέπουμε τώρα τι;
Ότι στην Ευρώπη σιγά – σιγά το κλίμα αλλάζει. Πρώτον, διότι δεν είναι η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο της κρίσης το οποίο απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης. Τώρα απειλούνται και μεγάλες χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και υπάρχει μία πίεση προς τη Γερμανία για να αλλάξει η πολιτική.
Εγώ θεωρώ ότι είναι βάσιμη η ελπίδα να αναμένουμε ότι μέσα στο ’12 η Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική. Εάν δεν αλλάξει πολιτική θα διαλυθεί η Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέτε στη βάση της αναδιαπραγμάτευσης δηλαδή, αυτό που …
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θα σας πω. Υπάρχει μια διεργασία μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτική επί τω αναπτυξιακότερο, αλλιώς θα διαλυθεί. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει τρία πράγματα ουσιαστικά: την έκδοση ευρωομολόγου, θέλετε να ονομάσουν αναπτυξιακό ομόλογο, ας το ονομάσουν όπως θέλουν οι Γερμανοί.
Νομίζω ότι θα υπάρξει εν τέλει και τύπωμα χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως έκαναν οι Αμερικανοί με το …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με έναν τρόπο τυπώνει και τον τελευταίο καιρό.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και το τρίτο θα υπάρξει μια πολιτική εκροής κονδυλίων προς τα μεγάλα έργα. Θα υπάρξει πολιτική αναπτυξιακή. Το θέμα είναι, λοιπόν, ότι η Ελλάδα έπρεπε να μείνει και πρέπει να μείνει μέσα στην Ευρώπη για να επωφεληθεί απ’ όλα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τώρα κ. Αρβανιτόπουλε ειλικρινά θέλω να σας ρωτήσω, γιατί γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση. Εσείς εκτιμάτε ότι μετά από όλα όσα έχουμε κάνει στη χώρα, όσα έχουν γίνει στη χώρα να το πω, στο σημείο που έχουμε φτάσει, με τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί, το τεράστιο πρόβλημα που μόνος σας λέτε ότι αντιμετωπίζει η Ευρώπη συνολικά, δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας, υπάρχει ακόμα η περίπτωση να φύγουμε από την Ευρώπη;
Πολύς κόσμος σας ακούει να το λέτε, και λένε, παιδιά τώρα θέλουν να μας τρομοκρατήσουν. Γνωρίζοντας ότι το 75% του πληθυσμού, το 80% είναι υπέρ της Ευρώπης, σου λέει απευθύνεται σε εμένα τώρα ο Αρβανιτόπουλος μ’ αυτό, για να τρομάξω. Την ώρα που η Μέρκελ σου λέει, μας κοστίζει, δεν μπορεί να τους διώξουμε, δεν συμφέρει.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κατ’ αρχήν η Νέα Δημοκρατία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και νομίζω ότι συνέβαλε να παραμείνει στην Ευρώπη όταν παίχτηκε αυτό το δράμα μ’ αυτή την ιδέα του δημοψηφίσματος. Αλλά θα σας πω το εξής, ότι είναι πολύ σημαντικό να επωφεληθούμε από την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής και συνάμα μία ισχυρή κυβέρνηση εδώ να προσπαθήσει να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής.
Δηλαδή είδαμε ότι η υπερφορολόγηση της οικονομίας και η οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων απεδείχθη και κοινωνικά ανάλγητη, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική. Αυτό το μίγμα έχουμε περιθώρια να το αλλάξουμε. Μπορούμε να στοχεύσουμε τη μείωση της σπατάλης του κράτους, μπορούμε να προκρίνουμε ένα πιο αναπτυξιακό μίγμα, μπορεί επιτέλους το κράτος και η Κυβέρνηση να προχωρήσει με γοργές διαδικασίες και στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όλα αυτά δεν μπορείτε να τα κάνετε μαζί, θα σας ρωτήσει ένα ψηφοφόρος που προσβλέπει ας πούμε στη σύμπτυξη των δυνάμεων σ’ αυτό;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω γιατί. Γιατί κατ’ αρχήν την διετία που πέρασε είδαμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων δεν παίρνει και μεγάλους βαθμούς, θα έλεγα ότι παίρνει το μικρότερο δυνατό βαθμό.
Εγώ καλωσορίζω την αλλαγή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, γιατί υπάρχει μια σαφής στροφή. Από εκεί και πέρα όμως αυτό το οποίο προέχει είναι να πάμε σε μία γρήγορη αναπτυξιακή πολιτική. Δεν μπορεί να πείσουμε τους πολίτες ότι είμαστε σε μια θέση σε μια νύχτα να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, ότι είμαστε σε θέση σε μια νύχτα να καταργούμε εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε με τον ίδιο γοργό ρυθμό και την ίδια πολιτική βούληση να αξιοποιούμε το Ελληνικό για παράδειγμα να κάνουμε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να υπάρχει σταθερότητα κ. Αρβανιτόπουλε;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, μα αυτό λέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχει σταθερότητα αύριο το πρωί;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να υπάρξει σταθερότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτή τη βάση, γι’ αυτό επαναφέρουμε συνεχώς το ερώτημα σ’ αυτή τη βάση, γιατί είναι προϋπόθεση.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Μα γι’ αυτό και εμείς διεκδικούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα τρέξει τα πράγματα.
Από εκεί και πέρα, όπως είπαμε, δεν υπάρχουν ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ελάτε κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ σε δύο θέματα θέλω να παρέμβω. Το ένα είναι αυτό που θέσατε εσείς για την κινδυνολογία ότι θα φύγουμε από την Ευρώπη. Πράγματι με τόσα χρήματα που μας δίνουν τώρα, βέβαια δεν μας τα δώσανε όλα μαζί, θα μας τα δίνουν με βάση την …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόοδο των εργασιών, αλλά θέλει όμως ο άλλος να χάσει το χρήμα του, να το πω έτσι χυδαία και κυνικά. Σε κρατάει γιατί του οφείλεις.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι σίγουρο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε – ακούστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος χθες είναι πραγματικότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν δεδομένη παραμονή μας; Ισχύει αυτό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω, μπορώ να σας πω σ’ αυτό; Αυτό άρχισα να απαντάω. Λοιπόν, μπορεί να είναι δύσκολη η έξοδος της χώρας, δηλαδή η βίαιη έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκείνο όμως που είναι πάρα πολύ εύκολο είναι να σου πουν, εμείς είμαστε εντάξει, θα πληρώσουμε τους τόκους και τις διαδικασίες εμείς και λύστε τα θέματα μόνοι σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κόψτε το λαιμό σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δηλαδή μειώστε για να πάτε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έσοδα ίσον έξοδα με βίαιο τρόπο, σημαίνει εδώ που έχασε ένα 30% της ευημερίας του θα χάσει ένα 70% της ευημερίας του, δηλαδή θα χάσει απότομα. Ενώ τώρα, μ’ αυτή τη συμφωνία, γι’ αυτό κρίνεται θετική, δεν κρίνεται για λόγους υπερφίαλους, κρίνεται θετική επειδή μπορεί τώρα να κάνει κάποια βήματα μπροστά, επειδή υπάρχει
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος είπε σε τρία χρόνια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι και αν ταυτόχρονα υπάρξει η ανακεφαλαιοποίηση, υπάρξει η ρευστότητα, υπάρχει η πιο ήπια προσαρμογή και όλο αυτό το σύστημα που προτείνουμε είναι φανερό ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Και έρχομαι τώρα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε προς τι η κριτική στα άλλα κόμματα, ότι είστε τα κόμματα της δραχμής;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε, είναι όμως τα κόμματα της δραχμής, γιατί προσέξτε να δείτε, αυτή η ιστορία είναι σαν να αντικαθιστάς το εθνικό νόμισμα ακόμα και αν δεν σε διώξουν. Υπάρχει πάντα η περίπτωση να σε διώξουν, είναι σαν να αντικαθιστάς το εθνικό νόμισμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη βίαιη λέτε προσαγωγή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βέβαια, διότι θα είναι πας …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί έχουμε, αφού έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην ξεχνάμε όμως που βρεθήκαμε τον περασμένο Νοέμβριο. Υπήρχε κίνδυνος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν το ξεχνάμε καθόλου.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί θέλω να απαντήσω και στο δεύτερο. Νομίζω ότι εδώ υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση. Ακούστε, η Ευρώπη προχώρησε τη δεκαετία του ’90 επειδή κυριαρχούσαν και πήγε γρήγορα σε δεσμούς ενοποίησης τουλάχιστον οικονομικά, γιατί κυριαρχούσαν οι Σοσιαλδημοκρατικές και Σοσιαλιστικές Κυβερνήσεις, ήταν 13 στα 15 μέλη.
Όταν μπήκαν οι συντηρητικές δυνάμεις, το Σύμφωνο Μέρκελ – Σαρκοζί, είναι ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο σύμφωνο, αυτό μας επιβλήθηκε. Εμένα η αντιπαράθεσή μου με τα κόμματα της αριστεράς δεν είναι αν συμφωνούμε σ’ αυτό ή διαφωνούμε. Συμφωνούμε σ’ αυτό, πώς λύνεται μια τέτοια συστημική κρίση, όπου η συντηρητική ηγεσία της Ευρώπης επιβάλει αυτή τη σκληρή πολιτική και εσύ είσαι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων για να μην χρεοκοπήσεις να ακολουθήσεις.
Αυτή η καινούργια εξέλιξη στην Ευρώπη είναι γιατί αντιδρούν προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, αντιδρά το SPD, αντιδρά ο Ολάντ, ο Ομπάμα, από εκεί παραγγέλλει κάντε ανάπτυξη, μην αφήνετε τα πράγματα να πηγαίνουν μόνο δημοσιονομικά, αρχίζει να διαχωρίζονται ξανά σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Αν μπει νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα ευρωπαϊκό, που σημαίνει μεγάλη αύξηση κοινοτικών πόρων είναι κόντρα στη Μέρκελ και στο Σαρκοζί και τα κόμματά μας έχουν σαφείς συγγένειες, έχουν σαφείς πολιτικές. Όταν ο Παπανδρέου έκανε εκείνες τις προτάσεις, όχι μόνο για το ευρωομόλογο και όλα τα άλλα, τους φόρους και των αύξηση των ιδίων πόρων ήταν μια προοδευτική πρόταση.Υπάρχει, λοιπόν, αυτή η διαφορά, αλλά δεν νομίζω …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ώρα είναι να μου πείτε ότι ήταν πετυχημένος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί το πάει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι της στιγμής να τονιστεί η διαφορά. Γι’ αυτό, λέω, η επομένη των εκλογών, για να πάμε στην πολιτική σταθερότητα που είπατε, πρέπει να διαπνέεται από μετριοπάθεια, από ειλικρίνεια, από αλήθεια, να κάτσουμε για πρώτη φορά …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε κάτι τέτοιο κ. Σκανδαλίδη; Κάθε άλλο παρά αυτό που λέτε βλέπετε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα το κάνουμε με το ζόρι, θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι για να κυβερνηθεί η χώρα και όποιος τορπιλίσει αυτή τη διαδικασία θα δείτε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχει την ευθύνη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα δείτε πόσο θα είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό και όχι το ψευτοδίλημμα ποιος είναι με το μνημόνιο και ποιος δεν είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώστε μια απάντηση κ. Αρβανιτόπουλε γιατί πρέπει να κλείσουμε. Ελάτε.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η ανάγνωση της Ευρώπης απλώς είναι λίγο απλουστευτική υπό την έννοια, ότι υπήρχαν διαφοροποιήσεις πάντοτε και μέσα στους δύο μεγάλους συνασπισμούς και θα υπενθυμίσω ότι και στους κόλπους του ΕΛΚ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δηλαδή εκεί πρωτοακούστηκε όλη αυτή η ιστορία για την ανάπτυξη και εκεί πρωτοϋπήρξαν αντιδράσεις στη Μέρκελ και αν θέλετε σε όλα τα ταξίδια που κάναμε είχαμε διαφοροποιηθεί και όχι μόνο εμείς μέσα στους κόλπους του ΕΛΚ, γιατί ήταν προφανές ότι αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας, η γερμανική πολιτική θα βύθιζε την Ευρώπη στην ύφεση για δεύτερη φορά μετά το ’90 και νομίζω ότι αυτό αλλάζει και αλλάζει παντού, δεν είναι μόνο στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το λέει τώρα η κα Μέρκελ το δημοσιονομικό στόχο;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κα Μέρκελ θα αναγκαστεί, η Γερμανία νομίζω αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένη, έχει απομονωθεί ακόμα και από τους Ολλανδούς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν νομίζω.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και νομίζω ότι θα αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική. Και εγώ θέλω να τελειώσω μ’ αυτό, ότι η αλλαγή της πολιτικής της Ευρώπης θα έχει ουσιαστικές και θετικές συνέπειες και για την Ελλάδα. Και νομίζω, ότι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάλι κάποιον απέξω περιμένουμε να μας σώσει μου φαίνεται. Έρχεται ο Γάλλος τώρα.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε το γενικότερο πλαίσιο πάντοτε …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς είμαστε της αυτοδύναμης Ελλάδας.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το γενικότερο και συνολικότερο πλαίσιο πάντοτε έχει μεγάλη σημασία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μην γελάτε γιατί είναι πολύ σοβαρό …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί περάσαμε 40 χρόνια να συζητάμε αν θα είμαστε αυτοδύναμοι.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω κάτι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να, δεν είναι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύ σοβαρό θέμα, γι’ αυτό γελάω, επειδή περάσανε 40 χρόνια …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι και επειδή το λέτε αυτό για τα 40 χρόνια, πρέπει να σας πω, ότι εγώ δεν νιώθω ντροπή …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να ξανά συζητάμε αν μπορούμε να είμαστε αυτοδύναμοι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Που η Ελλάδα έγινε ελληνική μετά τη δικτατορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, καθόλου.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν νιώθω καθόλου ντροπή. Αυτό ήταν επίτευγμα. Και τώρα την πίεση την έχουμε όλες οι χώρες, δεν την έχουμε μόνον εμείς.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, ζει μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ζει μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον άρα οι επιπτώσεις των αλλαγών στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μας επηρεάζουν άμεσα, κακά τα ψέματα.
Αλλά, πέραν τούτου, νομίζω ότι έχουμε τα περιθώρια και πρέπει να το κάνουμε να αλλάξουμε πολιτική και στο εσωτερικό. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική περικοπών μισθών και συντάξεων είναι κοινωνικά ανάλγητη και οικονομικά αδιέξοδη. Πρέπει να βρούμε τρόπους, πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε μέτρα ανάπτυξης, να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς, ούτως ώστε σιγά – σιγά να αναθερμανθεί η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να προχωρήσουμε μπροστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριοι να ευχηθούμε και στους δύο καλή προσωπικά επιτυχία, γιατί κομματική δεν θέλουμε να λέμε.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ευχαριστούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά και στην Α’ Αθηνών και στην Α’ Πειραιώς.
This Post Has 0 Comments