skip to Main Content

“Ανατροπή πολιτικών συσχετισμών” – Συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στο ΑΠΕ, στο δημοσιογράφο Βασίλη Μούρτη

AΠΕ (ΑθηναΪκό Πρακτορείο Ειδήσεων) 

Τελευταία, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ απέκτησε ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ. Θεωρείτε ότι οι εκλογές έχουν κριθεί ή ότι μπορεί να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος;

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών βγαίνει στην κάλπη και απαιτείται από μας συνεχής αγώνας για να φτάσουμε, όταν φτάσουμε σ’ αυτή. Ωστόσο όλα δείχνουν να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί ανατράπηκαν από το Σεπτέμβριο και προϊόντος του χρόνου ανατρέπονται επί το θετικότερο για το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής παραπαίει, ακολουθώντας ασθμαίνοντας τις εξελίξεις που σηματοδοτούν την πολιτική και ιδεολογική κατάρρευση της διακυβέρνησής του την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει τη συσπείρωσή του, τη θετική στάση και πρότασή του. Δε βρίσκω το πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτή η πορεία. Η ασθένεια της ΝΔ είναι καθολική και οι εφεδρείες αδύναμες για τον Πρωθυπουργό.

 

 Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν και μια επιφυλακτική στάση των πολιτών απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η στάση τους;

  Νομίζω ότι αυτή η διαπίστωση είναι λίγο μεταχρονολογημένη γιατί δεν είμαστε πια όπως πριν το καλοκαίρι. Τα πράγματα και ενώ άρχισαν να αλλάζουν κι αν αναλογιστεί κανείς τα επί μέρους στοιχεία πριν και τώρα θα δει μια σταθερή βελτίωση όλων των μεγεθών που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Δεν αρνούμαι την επιφυλακτική ακόμα στάση, όμως, αν αναλογιστούμε κάτω από ποιες συνθήκες κρίσης, ανέχειας, σώρευσης προβλημάτων αλλά και απαξίωσης της πολιτικής ζούμε θεωρώ την επιφύλαξη απολύτως δικαιολογημένη. Στο χέρι μας είναι να πείσουμε τους πολίτες και γι’ αυτό προσπαθούμε αυτό τον καιρό να μετατρέψουμε σε θετική ψήφο, σε ψήφο εμπιστοσύνης για το ΠΑΣΟΚ την πάνδημη άρνηση στη ΝΔ.

Αρκετοί και κυρίως οι κομματικοί σας αντίπαλοι, υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο, ακόμα, για να κυβερνήσει. Συμμερίζεστε αυτή τη άποψη, υπάρχουν τομείς στους οποίους υστερεί το ΠΑΣΟΚ, σε ποιους; Υπάρχει προγραμματική ετοιμότητα;

Σε ό,τι αφορά την προγραμματική ετοιμότητα είναι αλήθεια ότι στο ΠΑΣΟΚ αυτό τον καιρό γίνεται πιο συστηματική και ουσιαστική προσπάθεια και κατατίθενται προτάσεις σχεδόν για κάθε πολιτική που προσπαθεί να αρθρώσει η ΝΔ. Αναμφισβήτητα υπάρχουν θέματα για τα οποία οι επεξεργασίες δεν έχουν αποσαφηνίσει τα πάντα, ωστόσο, αυτή η συζήτηση μου θυμίζει παλιότερες εποχές. Πριν το 1981 για παράδειγμα, είχε ανοίξει θέμα αν είμαστε έτοιμοι ή όχι λες και η πολιτική γίνεται κατά παραγγελία ή μπορεί να ακυρώνει ραντεβού με την ιστορία. Ποτέ δεν είσαι εντελώς έτοιμος. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια πρέπει με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς.

 Τί πρέπει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για τους ψηφοφόρους;

Το σύνθημα “αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα” έχει διαχρονική αξία. Πρέπει να αλλάζουμε συνέχεια. Νέες ιδέες, νέες πολιτικές και προπαντός νέες πρακτικές και νέο πρόσωπο στην επικοινωνία μας με το λαό. Και, βεβαίως, να αποδεικνύουμε όσο γίνεται περισσότερα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή της μάχης και κεντρικά και περιφερειακά. Δεν μπορεί ο κορμός του κόμματος που θα κυβερνήσει να μείνει ανέγγιχτος από το παρελθόν. Ισχυρή δόση ανανέωσης παντού με πρώτα τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών και νέοι τρόποι επικοινωνίας και προβολών των θέσεων μας. 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ζήτημα της αυτοδυναμίας; Είναι εφικτή για το ΠΑΣΟΚ;

  Όπως όλα δείχνουν η αντίστροφη μέτρηση που άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην αυτοδυναμία. Για το ΠΑΣΟΚ προέχει η νίκη, η μεγάλη νίκη και όσο μεγαλύτερη είναι τόσο καλύτερα για τη χώρα και το λαό.

Ενόψει των εκλογών ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η επιλογή και το σύνθημα αυτοδυναμία ή συνεργασία;

Δεν είναι συγκρουόμενες μεταξύ τους επιλογές. Η αυτοδυναμία είναι αυτονόητος στόχος για ένα μεγάλο κόμμα, εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα, που θέλει να κυβερνήσει ιδιαίτερα όταν οι ηγεσίες των πιθανών εταιριών του κρατούν μια άκαμπτη και απολύτως αρνητική στάση. 

Όπως είναι αυτονόητος στόχος της όποιας πολιτικής δύναμης να θέλει να γίνει ο κεντρικός πόλος του προοδευτικού συνασπισμού. Η συνεργασία έχει σχέση με τις ανάγκες μιας μεγάλης ανατροπής που θα ανοίξει για τη χώρα ένα νέο δρόμο σε συνθήκες κρίσεις. Δεν μπαίνει στην προκρούστια κλίνη ηγεσιών που αρνούνται να παρακολουθήσουν και να συμβιβαστούν με τις εξελίξεις. Είναι στρατηγική επιλογή που αφορά τον τόπο και όχι τεχνητή συγκόλληση δυνάμεων που μοιράζουν θέσεις ή αξιώματα.

Ωστόσο την περίοδο στην οποία το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για συνεργασία με την άλλη αριστερά και συγκροτούσε Επιτροπές, διαδέχθηκε μια περίοδος σιωπής. Αυτό σημαίνει ότι “πάγωσε” το θέμα;

Για μας δεν παγώνει ποτέ. Όντας στρατηγική επιλογή η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων χρειάζεται ανάλογα με τη συγκυρία και την ωριμότητα της στιγμής να λαμβάνονται και οι πρωτοβουλίες ή να διατυπώνονται οι προτάσεις.

 Πιστεύετε ότι ενδέχεται ή πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και πότε;

Το αν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές είναι σαφές. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα για τον τόπο. Γιατί το ζήτημα είναι από ποιο σημείο θα παραλάβεις την πέτρα που κατρακύλησε από το βουνό η κυβέρνηση της Ν.Δ. Το αν ενδέχεται το βρίσκω πιθανότατο παρ΄ ότι φαντάζομαι ότι ένας πρωθυπουργός στη θέση του κ. Καραμανλή θα ήθελε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα. Κι αυτό γιατί συντρέχουν δυο δεδομένα. Η ακυβέρνητη κρίση σε μια ακυβέρνητη χώρα και ένας Πρωθυπουργός που δείχνει να χάνει οριστικά την πρωτοβουλία στις εξελίξεις.

Η Εξεταστική Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της. Πιστεύετε ότι δικαιώνεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής; Θα ζητήσετε, εκ νέου, τη σύστασή της;

Τη βαθύτατη απέχθεια της στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και στην εμμονή της για συγκάλυψη με κάθε δυνατό τρόπο η Κυβέρνηση απέδειξε τόσο με την άρνησή της να γίνει Προανακριτική Επιτροπή όσο και με τον τρόπο που χειρίζεται την Εξεταστική. Τα αλληλοκαρφώματα των Υπουργών δείχνουν καθαρή ενοχή. Οι εισαγγελείς με τα πορίσματα τους το ίδιο. Τι άλλο χρειάζεται για να γίνει Προανακριτική Επιτροπή; Προφανώς το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει τον χρόνο που θα επαναφέρει την πρόταση.

Συμμερίζεστε την αισιοδοξία και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί και στους διεθνείς σοσιαλιστικούς κύκλους, για μεγάλες αλλαγές ύστερα από την εκλογή και τις πρώτες επιλογές του Μπάρακ Ομπάμα;

Οι προσδοκίες δεν απορρέουν μόνο από το πρόσωπο Ομπάμα, τις διακηρύξεις και τα συνθήματα του που είναι ριζοσπαστικά και προοδευτικά. Αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος της πολιτικής του. Οι προσδοκίες απορρέουν και από το ότι εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που χτύπησε στην καρδιά της υπερδύναμης ο αμερικανικός λαός βγαίνει από το λήθαργο, συμμετέχει στις εκλογές και ψηφίζει κόντρα στις παραδοσιακές ψυχώσεις και τους ρατσισμούς του. Εδώ βρίσκονται οι πραγματικές ελπίδες. Όσο για τους σοσιαλιστές νομίζω ότι η κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων δείχνει να επιχειρούν τη δική τους υπέρβαση. Και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ο Γ. Παπανδρέου παίζει σημαντικό ρόλο σ΄αυτή.

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search