skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84».


ΣΤH ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είμαι η Νόνη Καραγιάννη, εκτάκτως μαζί σας σήμερα γι΄ αυτή την Παρασκευή, για να υποδεχτώ εδώ στο ραδιοθάλαμο του Αθήνα 9,84 ένα πρόσωπο που πάρα πολύ εκτιμώ, εδώ και πολλά χρόνια, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Βουλευτή της Α΄ Περιφέρειας της Αθήνας, πρώην Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της
Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Αλλάζει». Καλή σας ημέρα κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα, να είστε καλά.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σας υποδεχόμαστε εδώ με πάρα πολύ μεγάλη χαρά στον Αθήνα 9,84.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κι εγώ τον θεωρώ έναν δικό μου χώρο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ:
Έτσι ακριβώς, είναι στον δικό σας χώρο, στον Δήμο της Αθήνας. Και έλεγα προηγουμένως ότι είστε από τα πρόσωπα που εκτιμώ ιδιαίτερα, για όσους ενδεχομένως το έχουν ξεχάσει, να θυμίσουμε ότι ο κ. Σκανδαλίδης ήταν για πολλά χρόνια, νομίζω ο μακροβιότερος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, σε τρία συνέδρια;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σχεδόν εφτά χρόνια, τρία συνέδρια, δύο εκλογικές μάχες, όλα νικηφόρα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι κι εγώ να προσθέσω και μια λεπτομέρεια που ενδεχομένως να εκφεύγει..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και πέντε χρόνια Υπουργός Εσωτερικών σε δύο φάσεις.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πέντε χρόνια Υπουργός Εσωτερικών και μια λεπτομέρεια λέω που ενδεχομένως να εκφεύγει ο Γραμματέας που διαχειρίστηκε αναίμακτα τη δυσκολότερη ίσως διαδοχή που είχε το ΠΑΣΟΚ το 1995, όταν η υψικάμινος του Ωνασείου μας έκαιγε όλους κ. Σκανδαλίδη.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως, ηρωικές εποχές, αλλά νομίζω που βγήκαν πάρα πολύ καλά.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι, τελικά βγήκαν πολύ καλά.
Θέλω να πω ότι ο κ. Σκανδαλίδης ήταν πρώτος Βουλευτής στην Περιφέρεια της Αθήνας, με 55 χιλιάδες σταυρούς και θα ξεκινήσω λίγο περίεργα εκφράζοντας την απορία πως δεν είστε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ξέρετε γιατί το ρωτώ; Γιατί μου έχει μείνει μία προεκλογική δέσμευση, να την πω, αναφορά του κ. Παπανδρέου, ότι “θα μετρήσει πάρα πολύ η σειρά των Βουλευτών σε αυτούς που τελικά θα υπουργοποιηθούν”.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ΄ αρχήν πρέπει να σας πω ότι ο κ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός της χώρας έχει το δικαίωμα της επιλογής των προσώπων και ασφαλώς τη δική του λογική και δε σημαίνει ότι κάποιος όταν δεν είναι Υπουργός δεν μπορεί να προσφέρει στην παράταξη. Εγώ ξέρετε πολύ καλά, το έχω πει κι άλλες φορές, είμαι ένας μαραθωνοδρόμος της πολιτικής.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Έτσι είναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχω ασχοληθεί, έχω χορτάσει από αξιώματα, δεν είμαι τόσο δεμένος με τις καρέκλες. Η απόδειξη είναι ότι αυτή την εποχή δίνω μία μεγάλη μάχη, πηγαίνω σε όλη την Ελλάδα για να υποστηρίξω τις θέσεις της Κυβέρνησης, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τη δυνατότητα που έχει η χώρα να βγει από την κρίση.  
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Έχει δυνατότητα να βγει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχει, εγώ πιστεύω ότι έχει. Περνάμε τις τελευταίες μέρες μια κρίση ας πούμε τέτοιας απαισιοδοξίας και καθίζησης, που δεν μπορώ να την αποδεχτώ μέσα μου, γιατί πιστεύω ότι αυτή η χώρα συνάντησε κι άλλες φορές δύσκολες περιόδους και συνάντησε δύσκολα προβλήματα και μάλιστα και η παράταξη που κυβερνά συνάντησε δύσκολα προβλήματα και το 1993 και το 1981 και τα ξεπέρασε.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω κ. Σκανδαλίδη, έχετε δίκιο σε αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας που υπάρχει στην κοινή γνώμη και το οποίο το βλέπουμε καθημερινά, διαχέεται και στον σημερινό Τύπο και διαχέεται μήνες τώρα στον Τύπο και στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Αναρωτιέμαι αν έχει ευθύνες η Κυβέρνηση γι΄ αυτό.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχει, πως δεν έχει ευθύνες. Έχει ευθύνες, διότι στην αγωνία της και η Κυβέρνηση να αποδώσει τα πράγματα με την πραγματική τους διάσταση, καταφεύγει πολλές φορές σε εκφράσεις που είναι λίγο υπερβολικές.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Όπως; Στον Τιτανικό αναφέρεστε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο Τιτανικός τώρα ήταν και λίγο άστοχος ως ονοματολογία ας πούμε.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να θυμίσουμε ότι ήταν η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αλλά κοιτάξτε, βλέπω πολλούς Υπουργούς και πολλά στελέχη της Κυβέρνησης να κάνουν λεκτικά έτσι πολλά σφάλματα, που αυτό είναι φυσικό. Πολλοί είναι άπειροι και δεν έχουν μεγάλη τριβή με την καθημερινή επικοινωνία της πολιτικής και με την οργάνωση της πολιτικής, αλλά και η ανανέωση είναι ξέρετε αναγκαίο θέμα για την πολιτική ζωή της χώρας και νομίζω ότι πολλοί από αυτούς μπορούν να σταθούν και στο μέλλον πολύ δυνατά. Ας τους κρίνουμε με μία επιείκεια.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι, να τους κρίνουμε με μια επιείκεια, το ερώτημα που υπάρχει όμως είναι κι επειδή περιγράφεται μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη για τη χώρα αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε και να τους κρίνουμε αργότερα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει, ακούστε, και χωρίς ανανέωση και με μόνους τους παλιούς δεν έβγαινε η χώρα από την κρίση.
Θέλει ένα μείγμα κι ένα μείγμα το επιχείρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Ο Πρωθυπουργός το επιχείρησε, ελπίζω να του βγει και να μας βγει, γιατί πρέπει να του βγει του Προέδρου και να μας βγει κι εμάς, γιατί εμάς είναι ταυτισμένη η πορεία μας και η τύχη μας με το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι μια νέα Κυβέρνηση να έχει Υπουργούς, οι οποίοι έχουν μια συλλογιστική μιας επόμενης μέρας του αν θα ανήκουν ή δε θα ανήκουν στην Κυβέρνηση. Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, να πάρεις σε τόσο δύσκολη στιγμή ένα πόστο σε μια τέτοια κατάσταση που θα πρέπει να ταυτιστείς με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, με μεγάλες ανατροπές και παράλληλα με δύσκολες αποφάσεις.
Νομίζω ότι για τον Πολιτικό πρέπει να το χαίρεται που το έχει στα χέρια του, γιατί είναι κάτι που μπορεί να γράψει και ιστορία αν θέλετε.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δηλαδή αναφέρεστε σε Υπουργούς..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το ρίσκο, το ρίσκο. Μου αρέσει το παρακινδυνευμένο, το επικίνδυνο. Αυτό είναι σημαντικό, δίνει χαρά στην πολιτική ότι δημιουργείς εν πάση περιπτώσει. Ενώ η καθημερινή διαχείριση μιας ρουτίνας δε λέει και τίποτα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σωστό είναι αυτό που λέτε, αναρωτιέμαι αν αναφέρεστε σε Υπουργούς οι οποίοι θεωρούν ότι έχει πέσει πολύ βαρύ στους ώμους τους το τίμημα, ένας από αυτούς είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου, και ενδεχομένως διαχειρίζονται την εικόνα τους κάπως περίεργα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα ήταν άδικο να αναφερθώ σε επιμέρους πρόσωπα, γιατί αυτές οι πρακτικές μπορεί να είναι αποσπασματικές, μπορεί να έχουν να κάνουν με πολλές έκτακτες καταστάσεις και λοιπά.
Μιλάω κυρίως για την εικόνα που αναδίδει ένα μεγάλο κομμάτι της Κυβέρνησης, ότι δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι που είναι στα υπουργικά πόστα κι αυτό νομίζω ότι δεν είναι σωστό, γιατί σε αυτή τη φάση η προσφορά είναι εκείνη που μετράει και η μεγάλη μάχη που πρέπει να δοθεί για να βγει, να ξαναξεκινήσει η χώρα.
Κι αυτό αναφέρεται όχι μόνο στα στελέχη της Κυβέρνησης, αναφέρεται σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται στο κίνημα που το βλέπω λίγο παραμερισμένο και αναφέρεται σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν σαν παράταξη τη μάχη αυτή, που είναι μία μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας και νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο πατριωτικό καθήκον από αυτό.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τώρα ανοίξατε πάρα πολύ μεγάλη βεντάλια θεμάτων, θα τα πιάσουμε τα θέματα ένα-ένα, επειδή όμως αναφερθήκατε στις πρακτικές κι εγώ θα χαρακτήριζα ως πρακτική αυτή την απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Θέλω να σας εξομολογηθώ, ότι δύο μέρες τώρα δεν υπάρχει Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο να έχω επικοινωνήσει και να μην έχει διαφωνία γι΄ αυτή την υπόθεση. Γιατί το κάνατε κ. Σκανδαλίδη;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ αυτό που καταλαβαίνω από την Κυβέρνηση, γιατί αυτό δεν αποτελεί μια συλλογική απόφαση προφανώς, κάποιοι έκαναν μία πρόταση κι έγινε αποδεκτή προφανώς.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ξέρετε, αυτό το κάποιοι είναι λίγο αόριστο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, αλλά δεν μπορώ να ξέρω εγώ, δεν είμαι μέσα σε αυτό το πεδίο των αποφάσεων.
Θέλω να πω όμως το εξής, ότι αυτή η απόφαση ξενίζει λίγο, γιατί έρχεται μετά από τόσες Εξεταστικές Επιτροπές που έχουμε εξαγγείλει, η αιτιολογική της βάση είναι ισχυρή, δηλαδή το ότι αυτή τη στιγμή θέλει η χώρα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και εμφανίζεται μια εικόνα όπου τους τελευταίους μήνες δινόταν κατ΄ εξακολούθηση και συνειδητά πλαστά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι φυσικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέλει αυτό το θέμα να διερευνηθεί.
Δηλαδή, κάπου σε κάποιο θεσμικό επίπεδο πρέπει να διερευνηθεί και δεν υπάρχει καλύτερο από την Εξεταστική Επιτροπή σε αυτό το θεσμικό επίπεδο. Τώρα, το ότι θα μπορούσε προφανώς αντί να πάμε κατευθείαν σε Εξεταστική Επιτροπή να περνούσε πρώτα από τη δικαστική διαδικασία..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εισαγγελέας δηλαδή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, να περνούσε πρώτα από τη δικαστική διαδικασία, ίσως θα ήταν καλύτερο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εκεί έχω την αίσθηση κ. Σκανδαλίδη, ότι το ΠΑΣΟΚ φοβήθηκε μην ταυτιστεί με την τακτική που ακολούθησε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος προσέφυγε στον Εισαγγελέα ζητώντας μετά να διερευνηθεί η υπόθεση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει, αυτό το πράγμα δεν αφορά τον κ. Καρατζαφέρη, αφορά γενικότερα τις προτεραιότητες που θέτει σε αυτά τα θέματα.
Πάντως πρέπει να πω κάτι για τις Εξεταστικές Επιτροπές, πιστεύω ότι χωρίς να διαγράφεται οποιοδήποτε σημείο που θα συσκότιζε την αλήθεια, δηλαδή με απόλυτη προσήλωση στο να αποδοθούν ευθύνες και να βγουν όλα στο φως, θα πρέπει η Βουλή των Ελλήνων και η Κυβέρνηση να αποφασίσουν ότι αυτές οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να τελειώσουν γρήγορα, μέσα από μία συντονισμένη διαδικασία, χωρίς πολιτικές πολώσεις ιδιαίτερες, γιατί η χώρα έχει άλλα προβλήματα να ασχοληθεί πολύ μεγάλα και πρέπει να ασχοληθεί.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Η αίσθηση κάποιων είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή την ώρα χρειάζεται μία πόλωση, ενδεχομένως για να ακολουθήσει τη συνταγή της μετατόπισης του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης από τα μέτρα που θα πάρει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί πρόταση κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ή όχι, αλλά πρέπει να πω ότι αυτό αν υπάρχει είναι επικίνδυνο κι είναι επικίνδυνο γιατί αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση δεν είναι αντιμέτωπη με την Αντιπολίτευση, δε νομίζω ότι την ενοχλεί και πολύ η Αντιπολίτευση.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Έως καθόλου θα έλεγε κανείς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λοιπόν η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα και η σχέση, ο θετικός «λαϊκός» συσχετισμός θα εξαρτηθεί από αυτή τη μάχη που δίνει με τα προβλήματα, δε θα εξαρτηθεί από το πόσο θα πολωθεί με την Αντιπολίτευση.
Άρα νομίζω ότι θα αδικούσε πολύ την Κυβέρνηση να θεωρηθεί ότι έκανε κάποιον αντιπερισπασμό για να ξεφύγει από το πρόβλημα και τα λοιπά. Εν πάση περιπτώσει σε τέτοιες επιλογές καλό είναι να υπάρχει πιο μεγάλη συζήτηση, πιο μεγάλη επεξεργασία, όπως και σε άλλα θέματα..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και εντός του ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν είναι;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μα εντός του ΠΑΣΟΚ μιλάω, όπως και σε άλλα θέματα, γιατί πολύ συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο να εξαγγέλλουμε μέτρα και να τα παίρνουμε πίσω και τέτοια, που αυτή τη στιγμή εκείνο που δεν έχει ανάγκη ο κόσμος ή που έχει λιγότερο ανάγκη από οτιδήποτε είναι να του μεγαλώνεις την ανασφάλεια, γιατί είναι σε μία δύσκολη κατάσταση οι Έλληνες πολίτες.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και να καλλιεργεί σύγχυση, έτσι δεν είναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Χάνουν ένα μεγάλο μέρος του επιπέδου της ζωής τους, καταλαβαίνουν ότι αυτό το πράγμα δεν μπορούν να το αποφύγουν σε ένα μεγάλο βαθμό και απαιτούν δύο πράγματα: Σιγουριά και δικαιοσύνη, αυτά τα δύο πράγματα απαιτούν.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν με αυτές τις λέξεις, για να πάρουμε μια μουσική ανάσα και θα επανέλθουμε αμέσως μετά.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ


Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ:
Εδώ είμαστε στον Αθήνα 9,84 στους 98,3, ο Κώστας Σκανδαλίδης μας δίνει τη χαρά να είναι σήμερα προσκεκλημένος στον ραδιοθάλαμο του Αθήνα 9,84, στο μικρόφωνο η Νόνη Καραγιάννη.
Θέλω να μείνω σε δύο λέξεις που τις θεωρώ κλειδιά, πριν διακόψουμε για το δελτίο ειδήσεων. Είπατε ότι “πρέπει να αποκατασταθεί στον κόσμο ως αίσθηση η δικαιοσύνη και η ασφάλεια” και θέλω να μείνουμε λίγο στο θέμα της ασφάλειας κ. Σκανδαλίδη.
Είστε Βουλευτής της Αθήνας, ζείτε και κινείστε στο λεγόμενο ιστορικό κέντρο και σε όλη την ευρύτερη περιοχή και θα έλεγα ότι παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το πρώτο διάστημα με την αλλαγή της Κυβέρνησης και με την τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ακόμα κι αυτή η μετονομασία του Υπουργείου καλλιέργησε προσδοκίες, παρόλα αυτά βλέπουμε την εγκληματικότητα να είναι στα ακραία όριά της.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν να πω ότι για το θέμα της δομής, δηλαδή του Υπουργείου και τη μετονομασία του και το αντικείμενό του, είναι μια σωστή επιλογή γιατί το έχω ζήσει και ως Υπουργός Εσωτερικών, όλοι οι μηχανισμοί που αφορούν την πολιτική προστασία και την ασφάλεια των πολιτών πρέπει να υπαχθούν σ’ έναν φορέα. Και νομίζω ότι αυτός ο φορέας έτσι όπως εξελίχθηκε στις μέρες μας το πρόβλημα της ασφάλειας, πρέπει να έχει και  μια αυτονομία και μια δυνατότητα ν’ απαντήσει. Κάτω από αυτή την άποψη είναι σωστή αυτή η επιλογή.
Από κει και πέρα πρέπει να δικαιολογήσω λίγο τον κ. Χρυσοχοϊδη γιατί είναι κι ένας δύσκολος χώρος, πάρα πολύ δύσκολος. Αλλά εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι το εξής: Όλοι κατά καιρούς έχουμε κάνει προτάσεις. Εγώ όταν ήμουν ακόμα υποψήφιος Δήμαρχος είχα πει ότι για το ιστορικό κέντρο θα πρέπει να βρεθούν όλοι οι φορείς της περιοχής και ν’ αποφασίσουν από μηδενική βάση τις συνθήκες και τους κανόνες λειτουργίας του και να έρθει μετά η κυβέρνηση να νομοθετήσει.  Αυτό με τη συμμετοχή της Κυβέρνησης.
Αυτή την πρόταση την έχω φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο πάνω από δέκα φορές και ο κ. Κακλαμάνης έχει πει άλλες τόσες ότι θα την κάνει. Δεν την έκανε, δεν την εφάρμοσε ποτέ, θεώρησε ότι το πρόβλημα είναι κυρίως κυβερνητικό…
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με την έννοια της υλοποίησης;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο Δήμος έχει μια ευθύνη να πάρει την πρωτοβουλία διότι αφορά τη ζωή της πόλης και ιδιαίτερα στο πιο διαδεδομένο, το κομμάτι που έπρεπε ν’ αναδεικνύει την ασφάλεια και την παρουσία. Ας πούμε η εικόνα κάτω από την Ακρόπολη ή έξω από το Πολυτεχνείο είναι μια εικόνα που δε βοηθάει, και τη ζωή των ανθρώπων δυσκολεύει αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας. Νομίζω ότι είναι η ώρα της πράξης, της δράσης. Τέρμα οι συσκέψεις.
Πρέπει να μπουν μπροστά πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον, έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο το Υπουργείο για το πώς θα λειτουργήσει η Αστυνομία στην περιοχή. Και υπάρχει ένα δεύτερο μεγάλο θέμα: Πώς διαχέονται οι μετανάστες έξω από το κέντρο, να μη συσσωρεύονται στο κέντρο της Αθήνας και να πάνε και σε άλλες περιοχές και μέσα από μια διαδικασία, να βρίσκουν σπίτια οι άνθρωποι, να μην τους εκμεταλλεύονται.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω πως σ’ αυτό υπάρχει σχετική πρόταση και από το Δήμο της Αθήνας. Υπάρχει κοινή στάση σ’ αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θέλει μια γενναία απόφαση και από την περιφέρεια να γίνει αυτή η διαδικασία, να ξεκινήσει. Και ο Δήμος να σταματήσει να έχει ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών, το ΚΕΠ Μεταναστών, ας πούμε που λέμε, όπου εκεί συσσωρεύεται όλο ο κόσμος και υποβαθμίζεται όλη η γειτονιά και να πάει σε όλα τα ΚΕΠ του Δήμου και στους άλλους Δήμους της πρωτεύουσας. Είναι η μεταφορά του ΟΚΑΝΑ, είναι πάρα πολλά πράγματα…
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι αυτά έγιναν ήδη αποφάσεις, αν θυμάμαι καλά το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Κακλαμάνη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω, το θέμα είναι να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να τα υλοποιήσουμε. Αρκετά ασχολούνται όλοι με πολλά λόγια γύρω από αυτό το θέμα. Πρέπει τώρα να περάσουμε στην πράξη. Νομίζω ότι αυτό είναι καθήκον μας απέναντι στους ανθρώπους που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται καθημερινά, αλλά και σε ανθρώπους που νιώθω ότι τους παρακινούν να εκφράσουν τα πιο συντηρητικά τους αν θέλετε ένστικτα από τη στιγμή που περνάει η ιδέα μιας φοβικής κοινωνίας σε σχέση με τους μετανάστες, την παραβατικότητα και όλα αυτά που είναι μεγάλα προβλήματα.
Άρα λοιπόν, είναι μια εθνική υπόθεση το θέμα της αντιμετώπισης, όχι μόνο του κέντρου της Αθήνας, γενικότερα της ανοιχτής κοινωνίας και εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να μείνουμε λίγο σ’ αυτό το θέμα που αφορά τα αυτοδιοικητικά και με αφορμή τις προτάσεις που παρουσίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Ραγκούσης, για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Οι πληροφορίες μου λένε ότι τελικά αυτό δε θα προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι δόθηκε μια προτεραιότητα με την έννοια ότι είναι μια πάρα πολύ σοβαρή θεσμική μεταρρύθμιση, φαίνεται ότι προσκρούσει σε διάφορες αγκυλώσεις και ιδιαίτερα αυτό το θέμα του αιρετού Περιφερειάρχη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν να σας πω ότι θεωρώ αδιανόητο να μην προχωρήσει. Αδιανόητο. Και δε φαντάζομαι ότι ιδιαίτερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν έβαλε το θέμα, το έβαλε με τέτοια αποφασιστικότητα και ακόμα και στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους το έθεσε ..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, και απόλυτης χρονικά  προτεραιότητας. Άρα λοιπόν όλα αυτά τα θεωρώ αδιανόητα. Για τρεις λόγους συγκεκριμένους: Πρώτον, διότι το σχέδιο είναι θετικό. Δηλαδή η νομοθετική πρωτοβουλία με τις βασικές πλευρές που εξήγγειλε ο κ. Ραγκούσης είναι στο πλαίσιο όλων των αλλαγών και των αποφάσεων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.
Δεύτερον, για τα θέματα τα οικονομικά που είναι ένα κρίσιμο θέμα, υπήρξε μια συζήτηση ότι δε θα υπάρξει επιπρόσθετη φορολόγηση των πολιτών αλλά θα υπάρξει απόδοση ενός τμήματος του ΦΠΑ που βοηθάει και την ευρύτερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως, και από το ΕΣΠΑ, που είναι πράγματα που μπορούν πιο γρήγορα να επιταχυνθούν και ταυτόχρονα να υπάρχει και έλεγχος της φοροδιαφυγής κτλ. Το τρίτο: χρειάζεται η χώρα οικονομία κλίμακας. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει από το 2002, την έχω εισηγηθεί και μάλιστα με τα ίδια λόγια τώρα την υλοποιούμε. Άρα έχουμε καθυστερήσει ήδη 8 χρόνια, δε μπορούμε να καθυστερήσουμε κι άλλο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εσείς πιστεύετε ότι θα προλάβει το Υπουργείο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, είναι ώριμο το θέμα, έχω γυρίσει  πάνω από 10 πόλεις στην Ελλάδα κι έχω κάνει  ομιλίες γι’ αυτό, ανοιχτή συζήτηση με Δημάρχους, με θεσμικούς φορείς και με τους απλούς πολίτες, και πρέπει να σας πω ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να το φοβάται. Πρέπει να το προχωρήσει γρήγορα και όσο γίνεται γρηγορότερα πρέπει να έρθει το σχέδιο και του γεωγραφικού και χωροταξικού επανασχεδιασμού προκειμένου να υπάρξει η ψήφιση του νόμου αμέσως μετά το Πάσχα.                                                                                                                                                                              
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αυτό το θέμα του αιρετού Περιφερειάρχη πάντως δημιουργεί ανταγωνισμούς με τους βουλευτές των περιοχών. Έχετε υπ’ όψιν σας τη συζήτηση που έχει γίνει..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτή η συζήτηση  μ’ έχει κουράσει, να σας πω, γιατί ο καθένας προσπαθεί  να οριοθετήσει τον προσωπικό του χώρο. Οι θεσμοί είναι θεσμοί,  έχουν γίνει διακριτές οι εξουσίες, αν είναι κατοχυρωμένες οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες δεν έχει να φοβάται ο ένας τον άλλον και εν πάση περιπτώσει  υπάρχουν και τ’ ασυμβίβαστα που λύνουν τα προβλήματα. Εγώ είμαι πολύ πρακτικός άνθρωπος σ’ αυτά και πιστεύω ότι είναι ένας τρόπος να λυθούν οι ανασφάλειες, να διασκεδαστούν εντυπώσεις κι όλα αυτά τα πράγματα.
Γιατί άκουσα μια λογική π.χ., να κοπεί η Αττική γιατί φοβόμαστε, επειδή θα εκλεγεί ένας Περιφερειάρχης που θα τον ψηφίσει ο μισός ελληνικός πληθυσμός, ότι αυτός θα είναι ο δεύτερος Πρωθυπουργός κτλ. Αυτά είναι αστεία πράγματα..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κι ότι θα είναι ανίσχυροι οι βουλευτές και ότι αποδομείται ο ρόλος του βουλευτού.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αλλιώς πρέπει ν’ αναβαθμιστεί ο ρόλος του βουλευτή, μέσα από τη διαφορετική διαδικασία αντιπροσώπευσης, μέσα από τη διαφορετική σχέση του με το λαό και είναι αναντικατάστατος ο ρόλος του βουλευτή και συνταγματικά και δημοκρατικά, όπως επίσης δε μπορεί στο όνομα του φόβου του βουλευτή μια κοινωνία -είναι η μοναδική κοινωνία στην Ευρώπη από τις χώρες τις  ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές που δεν εφαρμόζει το χάρτη τοπικής αυτονομίας, δεν εφαρμόζει τον τρόπο που συγκροτούνται οι θεσμοί στην Ευρώπη και έχει διορισμένο Περιφερειάρχη – να συνεχίσει να είναι υπανάπτυκτη, επειδή φοβούνται οι βουλευτές ή οι Περιφερειάρχες ή ο Δήμαρχοι.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πληροφορούμαι ότι αρκετοί συνάδελφοί σας στο Κοινοβούλιο αλλά και αρκετοί Υπουργοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι’ αυτές τις θέσεις των αιρετών Περιφερειαρχών. Εσείς ενδιαφέρεστε; Κάπου διάβασα τ’ όνομά σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το χρησιμοποιούν χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση. Να σας πω κάτι. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δηλαδή τι σημαίνει «όλοι ενδιαφέρονται»; Ας πάρει μια απόφαση ο κ. Παπανδρέου ότι αυτοί που θα που θα πάνε εκεί θα είναι αυτοδιοικητικοί, να τελειώνουμε. Δε μας λείπουν τα στελέχη σε όλη την Ελλάδα να μπορούν να καλύψουν τις θέσεις των Περιφερειαρχών, τις 13, τις 15 θέσεις των Περιφερειαρχών και των 370 Δημάρχων.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πάντως εγώ ακούω πρωτοκλασάτους Υπουργούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να πάρουν θέση Περιφερειαρχών.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ας κάνει την επιλογή ο Πρόεδρος μόλις ψηφιστεί  ο νόμος, και να μην αργήσει κιόλας. Όχι ο Πρόεδρος, και γενικότερα το ΠΑΣΟΚ, να βάλει κάποιες διαδικασίες να το κάνει. Αλλά δε νομίζετε ότι είναι πρωθύστερο τη στιγμή που συζητάμε ακόμα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες και πώς θα τις κατοχυρώσουμε αυτές να βγαίνουν από τώρα οι προσωπικές φιλοδοξίες και να προηγούνται της θεσμοθέτησης του θεσμού;
Δηλαδή τι είναι η πολιτική; Ένα πουκάμισο αδειανό να βάλεις μια καρέκλα που κάθεσαι πάνω και δε σ’ ενδιαφέρει τι γίνεται, τι περιεχόμενο έχει και τι πολιτική θα κάνεις; Είναι χαρά ν’ ασκείς πολιτική, δηλαδή να δημιουργείς. Και πρέπει να ξέρεις το πεδίο προτού φτιάξεις τη φιλοδοξία σου την προσωπική. Βαρέθηκα τους λομπίστες και τους τύπους που ασχολούνται μόνο με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Λέγεται ότι έχετε αρκετούς τέτοιους στο ΠΑΣΟΚ πάντως, στα δυο μεγάλα κόμματα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι φυσικό γιατί  το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη μισή ελληνική κοινωνία,  εξάλλου έχω μιλήσει εγώ για «καλαμοκαβαλάρηδες» από πολύ παλιά..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι, διαχρονική η έκφρασή σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτοί δε λείπουν ποτέ από τις εξουσίες, είτε παλιές είτε νεοπαγείς..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να επιστρέψουμε λίγο στα θέματα της οικονομίας; Διαμορφώνετε μια συζήτηση, διάβασα και τη συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στο Reuters, κατά πόσο η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας.  Οι πληροφορίες μου λένε ότι είναι ένα πολύ ισχυρό σενάριο στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Θα ήθελα τη γνώμη σας σ’ αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η γνώμη μου είναι τελείως αρνητική. Εγώ πιστεύω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να έχει μια βασική σταθερή στρατηγική που έχει ένα όριο το οποίο δε μπορεί να το ξεπεράσει. Αυτή η βασική στρατηγική που δεν πρέπει να πατάει χάμω, δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως τα κόμματα της άλλης Αριστεράς, ότι είναι εύκολο να κάνεις πράγματα και ν’ αλλάξεις την Ευρώπη..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Της άλλης Αριστεράς;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Της άλλης Αριστεράς, ν’ αλλάξεις την Ευρώπη κτλ. Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στρατηγική πρέπει να πατάει σε δυο  ουσιαστικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι ότι το πρόβλημα της οικονομίας, συνολικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι κυρίως πολιτικό και έχει σχέση με τη σχέση του δολαρίου και του ευρώ και του ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της αδυναμίας  των ευρωπαϊκών χωρών να έχουν μια πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να κοιτάει τα κοινά συμφέροντα, όλων των χωρών. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα και εκεί υπάγονται διαδικασίες όπως πού πάνε τα επιτόκια, ποιο είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και αν πρέπει ν’ αλλάξει και πώς κτλ., Είναι δηλαδή ένα πρόβλημα που απαιτεί πολιτική λύση, δε λύνεται με τους όρους της αγοράς, δε γίνεται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που φτιάξανε το πρόβλημα και την κρίση να γίνονται σήμερα τιμητές του τρόπου που θα βγουν οι χώρες από την κρίση.
Οφείλει η Ευρώπη να προστατεύσει και την Ελλάδα και την Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν είμαστε μόνο εμείς, που μπήκαμε σ’ αυτό τον κυκεώνα. Ανεξάρτητα από το βαθμό που είναι δικό μας το πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε εμείς. Ήταν δύο οι όψεις του, αυτός είναι ο ένας άξονας, ο πολιτικός άξονας.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο οικονομικός.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι ο οικονομικός που πρέπει να περιοριστεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εναλλακτικές επιλογές αν εξαντληθούν αυτά τα πλαίσια..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ποιες μπορεί να είναι; Μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάντα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εναλλακτικές επιλογές και μέσα αλλά και αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών έξω από το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν φτάσει στο απροχώρητο μια οικονομία, θ’ αναγκαστεί να προσφύγει και σε άλλες επιλογές όχι όμως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μπορεί να γίνει με διμερείς σχέσεις και με άλλα θέματα που μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δε σου λύσει το πρόβλημα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το πρόβλημα ρευστότητας εννοείτε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, και το πρόβλημα ρευστότητας και τα ευρύτερα προβλήματα. Εμείς έχουμε εδώ πέρα μια μεγάλη υποχρέωση όμως που είναι πάρα πολύ σημαντική: Όσο και να ρίξεις μέσα σ’ αυτό τον κορβανά μέτρα, χρήματα που παίρνεις, σκληρά μέτρα, καταργήσεις μισθών και όλα αυτά, θα χαθούν εάν δεν κινηθεί η πραγματική οικονομία, εάν δεν υπάρξει ένας αναπτυξιακός κλυδωνισμός, έτσι τον έχω ονομάσει.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αυτό φαίνεται ότι δεν υπάρχει πάντως προς το παρόν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πρέπει και να επιταχυνθεί η διαδικασία του αναπτυξιακού νόμου αλλά κυρίως να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Εξήγγειλε η κα Κατσέλη προχθές μερικά πράγματα γύρω απ’ αυτό το θέμα που είναι σοβαρά και βάζει προθεσμίες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και μέχρι Μάιο. Μακάρι σ’ αυτό το διάστημα να το έχουμε επιτύχει να υπερφαλαγγίσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να πάμε να πάρουμε αποφάσεις άμεσων επενδύσεων, αφού συγκεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις στην πραγματική οικονομία.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Όταν έχουμε συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ πώς θα λειτουργήσει η πραγματική οικονομία;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν για το ΦΠΑ η κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει ακόμα. Δεν έχει πει ακόμα..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Φαίνεται ότι το σενάριο που θα βρούμε μπροστά μας είναι ότι θα υπάρξει αύξηση. Όλος ο Τύπος το γράφει σήμερα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μπορεί να γίνει και με δίκαιο τρόπο… Αλλά το ΦΠΑ δεν είναι αυτό που καταστρέφει τη δυνατότητα της επένδυσης. Την επένδυση την καταστρέφει κυρίως η γραφειοκρατία, η χρονοβόρα διαδικασία, καμιά φορά το πρόβλημα των επενδυτών δεν είναι καν να πάρουν επιδότηση από το κράτος μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Είναι περισσότερο να πάρει γρήγορα την απόφαση του κράτος και να πει: Εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αυτή η περιοχή, τυποποιητήρια λαδιού η Πελοπόννησος, ανάπτυξη μεταποίησης η Θράκη. Και να πει εκεί ότι «εγώ θέλω τόσες επενδύσεις μέσα σ’ αυτή τη χρονιά, δίνω αυτά τα χρήματα μέσω του αναπτυξιακού νόμου, πάρτε τις αποφάσεις τοπικά».
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τώρα θα μου επιτρέψετε να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου: Πολύ ωραία αυτά που λέτε για τις επενδύσεις που είναι ένα κομμάτι τεράστιο, αλλά 4 μήνες η κυβέρνηση και μόλις πριν από 20 μέρες ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ορίστηκε όμως.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τρεισήμισι μήνες χαμένος χρόνος..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει, μπορεί να καθυστέρησε λίγο αλλά η ουσία είναι.. Γιατί ξέρετε, υπάρχει και μια άλλη κριτική που γίνεται, που μετράει τους 4 και τους 5 μήνες του ΠΑΣΟΚ με τα 5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει, δε μιλάμε γι’ αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι άδικη αυτή η κριτική. Είναι δίκαιη σε ό,τι αφορά καθυστερήσεις και ανακολουθίες και πολλές φορές ασχεδίαστα μέτρα κτλ.. Ομως η πυξίδα είναι σταθερά προσηλωμένη στο να γίνουν οι μεγάλες αυτές αλλαγές και ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύω ότι αν κάτι του πιστώνει σήμερα ο ελληνικός λαός και του έχει εμπιστοσύνη είναι και για τις μάχες που δίνει σε διεθνές επίπεδο, που δείχνει ότι εν πάση περιπτώσει η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργό, δεν είμαστε χωρίς Πρωθυπουργό στη χώρα.
Σκίζεται ο άνθρωπος από το πρωί μέχρι το βράδυ ν’ αναζητά, να διαπραγματεύεται, να συγκρούεται, να προτείνει κτλ.  Και μέσα σ’ αυτό μπορεί να γίνουν και λάθη και οτιδήποτε άλλο. Όμως επιτέλους η χώρα έχει Πρωθυπουργό.
Δεύτερον,  αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση. Και νομίζω αυτό είναι κρίσιμο θέμα, γιατί είναι πολλοί που λένε: «Τι τα θέλετε αυτά τώρα; Αφήστε τα, τις διοικητικές αναδιαρθρώσεις και όλα αυτά, θα καθυστερήσουν την επίλυση των μακροοικονομικών στόχων και της εξόδου από την κρίση». Τι να την κάνω εγώ την έξοδο από την κρίση αν φέτος καλύψω το έλλειμμα που επιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση και καλά επιμένει και καλά λέμε εμείς ότι θα το καλύψουμε και την επόμενη χρονιά το έλλειμμα θα γίνει μεγαλύτερο διότι η πραγματική οικονομία δε θα λειτουργεί..
Για μένα λοιπόν το πρόβλημα είναι τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αλλαγές και η χώρα να έχει ξαναξεκινήσει σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θα πω μια λέξη μόνο: SIEMENS, Χριστοφοράκος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τι να πω; Αυτό το πράγμα το παρακολουθώ και λίγο από μακριά γιατί νομίζω ότι είναι μια υπόθεση που έχει σχέση με ευρύτερες παθογένειες του πολιτικού συστήματος, το έχω πει και τάραξα τα νερά το καλοκαίρι σε μια συνέντευξή μου όταν είπα ότι όλα τα κόμματα μετά τη μεταπολίτευση έπαιρναν ιδιωτική χρηματοδότηση για να καλύψουν τις δαπάνες τις εκλογικές..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πριν από λίγο μιλήσατε για λομπίστες και εντός του ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ότι η διαδικασία αυτή ήταν έωλη καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης κι έπρεπε να  λυθεί εδώ και χρόνια που δε λύθηκε, γιατί το να δίνεις κουπόνια απρόσωπα όταν παίρνεις μια ιδιωτική χρηματοδότηση είναι φανερό ότι όποιος διαμεσολαβεί μπορεί και να έχει πρόβλημα σοβαρής διακίνησης, άρα λοιπόν τέτοιου είδους προβλήματα λύνονται θεσμικά και με το μαχαίρι, με τη δαμόκλειο σπάθη. Σπας το γόρδιο δεσμό. Αυτό νομίζω είναι το θέμα. Η Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει τη δουλειά της και η Εξεταστική Επιτροπή ας κάνει τη δουλειά της.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Την περίοδο εκείνη Τσουκάτου – Χριστοφοράκου ήσασταν Γραμματέας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ήμουν Γραμματέας.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Φάνηκε ότι έγινε μια δοσοληψία, να το πω, ερήμην σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ερήμην μου ήταν έτσι κι αλλιώς με τη λογική ότι δεν είχα ποτέ σχέση με τα οικονομικά  του κόμματος. Εγώ ο ίδιος δεν είχα, και ο Γραμματέας του Κόμματος γενικά δεν έχει σχέση με  τα οικονομικά του Κόμματος. ‘Οπως ξέρετε η οικονομική λειτουργία των Κομμάτων υπάγεται κατ’ ευθείαν στον Πρόεδρο, και είναι λογικό κιόλας, σε όλα τα κόμματα συμβαίνει, σε όλες τις εποχές. Αυτό δε σημαίνει ότι υπεκφεύγω από το πρόβλημα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Απλώς ρωτάω, θα βάζατε το χέρι στη φωτιά ότι το ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο δεν πήρε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να βάλω το χέρι στη φωτιά για ένα πράγμα που δεν το ξέρω, θα είναι σα να θέλω να κόψω το χέρι μου. Δε θέλω να το κόψω το χέρι μου. Αλλά, από την άλλη μεριά θέλω να πω ότι είναι και ειλικρινές το ΠΑΣΟΚ, όταν λέει ότι με βάση τον τρόπο που λειτουργεί για όλα τα κόμματα αυτή ή διαδικασία, ότι «εγώ δεν έχω παραστατικά στοιχεία ότι έχω πάρει χρήματα από τη SIEMENS».
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search