Αποσπάσματα συνέντευξης στο ”ΚΑΝΑΛΙ 1” του Πειραιά.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας», στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, στους 90,4, που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Βασίλης Σκουρής και Γρηγόρης Τζιοβάρας, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Δημ: Γιατί πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δυστροπούν με τη σύσταση εξεταστικής για την οικονομία; Δεν πρέπει κάποιοι να πληρώσουν; Ο κ. Κοντοπυράκης ακόμη και με την εκλογή της νέας κυβέρνησης έλεγε στις Βρυξέλλες ότι «το έλλειμμα δεν είναι τόσο. Είναι αυτό που σας δίνω εγώ»…
Η βάση η θεσμική της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής είναι σωστή αλλά η συγκυρία και η διαδικασία ίσως είναι αυτές που δεν είναι σωστές. Δηλαδή θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να ξεκινήσει πρώτα η δικαστική διαδικασία, να εξαντληθεί και μετά. Με τη λογική ότι
θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο απτά και πιο σοβαρά ερεθίσματα για να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή.
Δημ: Και για τυχόν ποινικές ευθύνες;
Για ότι υπάρχει. Από τη στιγμή που δινόντουσαν κατ’ εξακολούθηση λάθος στοιχεία στην ΕΕ από κάποιον, παραποιημένα στοιχεία, φυσικό είναι να πρέπει να αναζητηθούν αυτές οι ευθύνες. Αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα θέμα που έχει σχέση με την πληθώρα των εξεταστικών επιτροπών και με όλη αυτή την ιστορία που δεν βοηθάει και πάρα πολύ στην συσπείρωση που πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή και τις προτεραιότητες για τη χώρα κι αυτό είναι ένα θέμα που πολιτικά μεν είναι συνεπές με την προεκλογική μας δέσμευση και τη θέληση του σύμπαντος πολιτικού κόσμου και του λαού να πάμε σε πλήρη διαφάνεια και απόδοση ευθυνών κλπ. Αυτό πρέπει να γίνεται με έναν λελογισμένο τρόπο. Θεσμικά το να δίνεις το μήνυμα στο εξωτερικό ότι έχεις ένα όργανο που είναι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής και που θεσμικά ασχολείται με το θέμα δείχνει ότι και εσύ δεν τους κοροϊδεύεις, ότι εν πάση περιπτώσει ψάχνεις να δεις γιατί γινόταν όλο αυτό. Γιατί από την άλλη πλευρά και αυτοί έχουν τέτοια θέληση παρά τις κατά καιρούς ατυχείς δηλώσεις.
Δημ: Αν έρθει πρόταση στη Βουλή θα ψηφίσετε;
Θέλω να δω την αιτιολογία. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση εν πάση περιπτώσει. Κάποτε πρέπει να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα.
Δημ: Να συζητήσετε και στο κόμμα σας;
Να συζητήσουμε και στο κόμμα μας. Και στην κυβέρνηση να συζητηθεί αναλυτικά αυτή η ιστορία. Δεν είναι πρωτοβουλία κάποιων. Είναι πολύ σοβαρά θέματα. Επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις και ασφαλώς οι άνθρωποι που έχουν θεσμικά τουλάχιστον την αρμοδιότητα να ασχοληθούν πρέπει να ασχοληθούν όλοι.
Δημ: Αν γίνει μία επιτροπή τέτοια αυτή πρέπει να αναφέρεται στην πενταετία της διακυβέρνησης Καραμανλή ή να περιλαμβάνει και την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη;
Η ΝΔ, νομίζω, παίζει ένα παιχνίδι που είναι πολύ επικίνδυνο. Το να πάμε στο 1980 και το 1985 είναι γελοίο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία διαδικασία. Όλα έχουν κριθεί και όλα ήταν φανερά και καθαρά. Η ίδια (σ.σ. η ΝΔ) κονταροχτυπιέται με τον εαυτό της. Διότι το 2004 προέβη στην απογραφή. Η απογραφή του κ. Αλογοσκούφη που έγινε με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή ξεκαθάρισε τα πράγματα ότι η είσοδος στην ΟΝΕ ήταν μία είσοδος ορθή και επιτυχία για τη χώρα και όλα τα στοιχεία τα έφερε στο φως άρα δεν χρειάζεται να αμφισβητήσουμε τα στοιχεία που οδήγησαν την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Τι θέλουν τα στελέχη της ΝΔ που θέλουν να φέρουν ξανά τη συζήτηση, στο πως μπήκε η χώρα στην ΟΝΕ, όταν όλος ο πολιτικός κόσμος, με εξαίρεση ένα κόμμα ήταν σαφέστατα υπέρ του ότι έγινε σωστά. Η εξεταστική επιτροπή έχει ενδιαφέρον στη λογική ότι θα ασχοληθεί με ένα συγκεκριμένο γεγονός. Και δεν είναι πάντα οι εξεταστικές επιτροπές ένα πράγμα που οδηγεί στο Χαρίλαο Τρικούπη γιατί αλίμονο μας. Τότε δεν κάνουμε καμία συζήτηση, είναι η επαναλαμβανόμενη υποκρισία από το πολιτικό σύστημα.
Δημ: Κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση Σημίτη μπορεί να μπει στην ίδια μοίρα με την κυβέρνηση Καραμανλή γιατί χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αυτό ακριβώς έκανε…
Με κανέναν τρόπο. Δεν υπάρχει καμία σχέση. Η κυβέρνηση Σημίτη παρέλαβε ένα πρόγραμμα σύγκλισης που είχε φτιάξει ο Ανδρέας Παπανδρέου το καλοκαίρι του 1994, το εφάρμοσε με απόλυτη συνέπεια. Η διαφορά στα στοιχεία ήταν ο τρόπος μέτρησης δαπανών. Δεν είχε να κρύψει τίποτα απολύτως και έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και οι ίδιοι άνθρωποι που μετρούσαν τότε τα γεγονότα, τα μετρούσαν στην κυβέρνηση Καραμανλή. Και μην παριστάνουν τώρα τη στρουθοκάμηλο οι ΕΕ παράγοντες λέγοντας ότι δεν είχαν ιδέα τι γινόταν με την κυβέρνηση Καραμανλή, διότι αυτοί που θεωρούσαν σωστά τα στοιχεία της Κυβέρνησης Καραμανλή που τους έδινε τα παραποιημένα στοιχεία όλο αυτό τον καιρό, ήδη τώρα μας εγκαλούν. Εν πάση περιπτώσει έχει η Ελλάδα το πρόβλημα αλλά δεν είναι μόνο δικό της πρόβλημα.
Δημ: Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Σαμαράς νιώθει την ανάγκη να καλύπτει τον κ. Καραμανλή;
Γιατί παρέλαβε μία παράταξη που προέρχεται από μία πολύ μεγάλη ήττα, προσπαθεί να σταθεροποιήσει τη θέση του σε ένα χώρο που υπάρχουν τεράστιες εσωτερικές αντιθέσεις και γιατί ψάχνει ένα βηματισμό που να μην διασπάσει το χώρο του. Φαντάζομαι είναι μία προσπάθεια να κρατήσει ενωμένη την παράταξη αλλά είναι ταυτόχρονα και η πυρίτιδα που μπορεί να τη διασπάσει.
Δημ: Προχθές σε συνέντευξή σας μιλήσατε για εικόνα «Βαβέλ» μεταξύ των υπουργών και πριν από λίγο μας είπατε ότι η εξεταστική επιτροπή δεν είναι πρωτοβουλία κάποιων. Πιστεύετε ότι υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές;
Προσωπικές στρατηγικές πάντα υπάρχουν και υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι αν αυτές υποτάσσονται στις ανάγκες μίας συνολικής πορείας της χώρας ιδιαίτερα στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Αυτό που είπα, δεν σημαίνει ότι όλη η κυβέρνηση είναι έτσι. Αλλά είναι αδιανόητο για μένα, πχ για τους φόρους, για το ασφαλιστικό, να βγαίνουνε οι δύο αρμόδιοι υπουργοί να έχουν διαφορετική άποψη, για το ΦΠΑ, άλλοι δύο να έχουν διαφορετική άποψη, για τον Αχελώο, άλλοι δύο να έχουν διαφορετική άποψη και να εκφράζεται αυτή η άποψη… δεν διαβουλευόμαστε στην κοινωνία ως κυβέρνηση. Διαβουλευόμαστε εσωτερικά, παίρνουμε αποφάσεις, επεξεργαζόμαστε μέτρα και τα εφαρμόζουμε.
Δημ: Ουσιαστικά δεν γίνεται συζήτηση στην κυβέρνηση και δεν γίνεται και συζήτηση στο κόμμα ΠΑΣΟΚ καθώς ικανά στελέχη που δεν είναι μέλη της κυβέρνησης δεν έχουν που να εκφράσουν την άποψή τους…
Έκανα μία πρόταση στον κ. πρωθυπουργό, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι στη σωστή κατεύθυνση. Επειδή ο ίδιος δίνει τεράστιες μάχες αυτή την εποχή και βλέποντάς τον συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία του και την προσπάθειά του. Αλλά δεν μπορεί ο ίδιος να τρέχει και να πεζοπορούν από κάτω του τα γεγονότα και οι πολιτικές. Πρέπει να κινηθεί το κράτος, πρέπει να κινηθούν όλα. Και είπα πολύ καθαρά ότι πρέπει να υπάρξει θεσμική συγκρότηση του μοντέλου διακυβέρνησης. Δηλαδή να υπάρξει κυβερνητική επιτροπή με αυτούς που έχουν την εξουσία και τη δυνατότητα να επηρεάζουν τα πράγματα, να υπάρξει λειτουργία του γραμματέα και του πολιτικού συμβουλίου και να υπάρχει ένα κόμμα που συμμετέχει όχι μόνο στην διαμόρφωση αλλά να γίνει ο κοινωνικός καταλύτης σε μία εποχή που δικαιολογημένα πολλές δυνάμεις θα βγουν στο προσκήνιο και θα αμφισβητούν γιατί θα έχουν πρόβλημα με το βιοτικό τους επίπεδο κλπ. Είναι φανερό ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να βρει τις ισορροπίες του.
Δημ: Την ίδια ώρα όμως φαίνεται ότι δεν μπορεί να βρει βηματισμό η κυβέρνηση γιατί συνεχώς λέει αλλάζουν οι συνθήκες… Τώρα η κόκκινη γραμμή από τα επιδόματα έχει πάει στον 14ο μισθό. Είναι κόκκινη γραμμή ο 14ος μισθός;
Εξαρτάται τι θα εφαρμοσθεί και με ποια διαδικασία. Άλλοι λένε ότι θα κρατηθεί ο 14ος μισθός για να υπάρχει αύξηση απλά του ΦΠΑ, άλλοι λένε θα φορολογηθεί δεν θα καταργηθεί. Εν πάση περιπτώσει, αυτά γιατί τα συζητάμε, απλά για να γραδάρουμε τι γίνεται στη κοινή γνώμη. Να επεξεργαστεί η κυβέρνηση τα μέτρα που πρέπει να πάρει και να τα ανακοινώσει.
Δημ: Κάτι που δεν γίνεται πάντως. Υπάρχει μία διαδικασία τεσταρίσματος συνέχεια…
Είναι από τις κυβερνητικές τακτικές που πρέπει να αλλάξουν.
Δημ: Υπάρχει ο φόβος ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει την ψυχή του με όλα αυτά τα μέτρα;
Κανείς δεν νιώθει ωραία. Πιστεύω ότι όλοι στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μέσα μας ένα σαράκι, που μας τρώει για αυτή την ιστορία. Αλλά πάνω από όλα βρίσκεται μία χώρα, η οποία είναι στην πιο δεινή θέση από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να δώσει τη μάχη της και ότι αποτελεί δημόσιο συμφέρον είναι και συμφέρον της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της για τώρα και για τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε. Ότι συναισθηματικές αναστολές και να έχουμε και ότι ιδεολογικές σκέψεις και αν περνάνε από το μυαλό μας, πρέπει να δώσουμε τη μάχη να σώσουμε την Ελλάδα.
Δημ: Ναι αλλά ο άλλος γιατί να δώσει μάχη όταν δεν του δίνεται ένα χρονοδιάγραμμα;
Νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου όταν έκανε το διάγγελμα για τα μέτρα είπε ένα πράγμα με σαφήνεια ότι εμείς απλώνουμε τον τραχανά, βάζουμε τα θέματα στο τραπέζι, κάνουμε τις μεγάλες δομικές αλλαγές, ώστε η Ελλάδας να ξεκινήσει και πάλι. Ρίχνουμε το βάρος μας στην πραγματική ανάπτυξη, ώστε να ξαναξεκινήσει η Ελλάδα, για να είναι τα μέτρα αυτά μόνο για το 2010, άντε και λίγο το 2011, για να μπορέσει να υπάρξει μία αναθέρμανση που θα δώσει τη δυνατότητα, να μην αποβεί «Πίθος των Δαναΐδων», να ρίχνεις δηλαδή μισθούς επιδόματα και αυτά να χάνονται σε ένα άπατο πιθάρι.
Δημ: Αυτά τα μέτρα είναι πραγματικά έκτακτα;
Στη λογική του Γ. Παπανδρέου είναι έκτακτα. Είμαι απολύτως σίγουρος για αυτό. Το είπε. Τα θεσμικά θα αποδώσουν από το 2011, τώρα όμως πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας.
Δημ: Φοβάστε τυχόν αντιευρωπαϊσμό;
Δεν φοβάμαι τον αντιευρωπαϊσμό. Ούτε μπορεί να υπάρξει με τη λογική ότι οποιαδήποτε κλειστή, αυτάρκης, οικονομία στη σημερινή κατάσταση θα είχε καταστραφεί κυριολεκτικά αν ήταν έξω από το ευρώ και την Ε.Ε. Η φτωχή δραχμή σήμερα θα είχε καταστρέψει τελείως τη χώρα και την οικονομία της. Δεύτερον, πρέπει να ξαναβρούμε το νήμα που μας συνδέει με την πολιτική Ευρώπη, ανεξάρτητα αν είναι συντηρητικές οι κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν πρέπει να κυβερνάται από την ΕΚΤ, πρέπει να κυβερνάται από τις κυβερνήσεις, ο οποίες θα πρέπει να βρούνε ένα βηματισμό για να απαντήσουν στον ευρύτερο ανταγωνισμό που σήμερα πιάνει τις χώρες του Νότου, αύριο θα πιάσει τις χώρες του Βορρά. Η σχέση δολαρίου και ευρώ δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Έχει σχέση και με την Γερμανία και την Γαλλία. Τώρα φαίνεται καθαρά η θέση του σοσιαλιστικού κόμματος ότι έπρεπε να πάμε στην πολιτική ένωση και σε αυτή τη διαδικασία. Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι τραπεζίτες και οι διεθνείς οίκοι για την οικονομική πολιτική της Ε.Ε. Οι πόλοι που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, πέρα από τις ΗΠΑ που έχουν τη δική τους στρατηγική, η Ρωσία, η Κίνα, είναι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται στο προσκήνιο σε ένα ανοιχτό κόσμο, ανοιχτών αγορών και δημιουργούν νέες δυναμικές, νέες καταστάσεις και η Ευρώπη, αν θέλει να επιβιώσει, πρέπει να κάνει τη δική της ομοσπονδία, τη δική της κυβέρνηση. Αν δεν κάνει τη δική της κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτή είναι μία πολιτική μάχη για τα επόμενα χρόνια, δεν είναι τόσο μακριά, αυτή η μάχη. Πολλοί λένε ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση ο καθένας πρέπει να κοιτάξει το σπίτι του. Μα σε λίγο τα σπίτια θα παίρνουν φωτιά, το ένα μετά το άλλο.
Δημ: Η κυβέρνηση και δικαιολογημένα έχει στραφεί στην οικονομία αφήνοντας τις υπόλοιπες κινήσεις. Ο «Καλλικράτης» γιατί δεν προχωράει, γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα το σχέδιο;
Θα δοθεί τις επόμενες ημέρες. Ο «Καλλικράτης» έχει χρονικό όριο. Θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός, που μελετάει το υπουργείου παράλληλα με τον τελικό νόμο, θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν το Πάσχα.
This Post Has 0 Comments