skip to Main Content

”Στο ΚΙΝΑΛ η πιο χρήσιμη ψήφος” – Άρθρο στα ΝΕΑ

Είναι η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής μια «χαμένη ψήφος»; Ο επίδοξος ψηφοφόρος της ΝΔ που προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο απαντά καταφατικά. Κι αυτό γιατί κατά τη γνώμη του η αυτοδυναμία της ΝΔ λύνει το πρόβλημα της μετεκλογικής κυβέρνησης και εξασφαλίζει ανέφελη πορεία. Ο αντίστοιχος που προσανατολίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ απαντά επίσης καταφατικά. Κι αυτό γιατί η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τον καθιστά κυρίαρχο στο χώρο της αντιπολίτευσης, αλλά και μπορεί η δεξιά κυβέρνηση να αποβεί εν δυνάμει παρένθεση. Οπότε με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει μπορεί να ανατραπεί ξανά το πολιτικό σκηνικό.

Προφανώς και οι δύο αποτελούν θεμιτούς κομματικούς στόχους. Πόσο όμως υπηρετούν την πολιτική σταθερότητα και εγγυώνται την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας;
Σε ότι αφορά την πολιτική σταθερότητα και τον επίδοξο ψηφοφόρο της ΝΔ, κάνω έναν απλό συλλογισμό. Με τον ισχύοντα μετά τις εκλογές νόμο της απλής αναλογικής, η πολιτική σταθερότητα τίθεται ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο, καθώς η τυχόν προσφυγή σε κάλπες οδηγεί όχι μόνο σε ακυβερνησία, αλλά και σε παράλυση.

Η θέση που διατύπωσε η Φ. Γεννηματά για συναίνεση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, μια αλλαγή προφανώς στη βάση και της δικής μας πρότασης (μικρότερο κατά πολύ μπόνους και διασφάλιση κυβερνησιμότητας), υπηρετεί ασφαλώς την πολιτική σταθερότητα. Αυτό όμως συναρτάται απολύτως με τη δυνατότητα ψήφισης του νόμου από πλειοψηφία 200 τουλάχιστον βουλευτών για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές. Βλέποντας τη σημερινή διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, μια τέτοια πλειοψηφία μπορεί να σχηματιστεί χωρίς ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματος Αλλαγής; Η εναγώνια προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου πως συμβιβάζεται με τη «χαμένη ψήφο» στο Κίνημα Αλλαγής; Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει εγγύηση πολιτικής σταθερότητας, όχι μόνο για την επόμενη μέρα αλλά για τα επόμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά την προοδευτική αντιπολίτευση και τον επίδοξο ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα ερωτήματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα όπως και οι απαντήσεις.

Δυστυχώς για τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο ο απελθών Πρωθυπουργός δεν πλήρωσε μόνο τα επίχειρα της αδιέξοδης, αντιλαϊκής και συντηρητικής πολιτικής του. Μιας πολιτικής που φτώχυνε το λαό και οδηγεί τη χώρα στα βράχια. Ξύπνησε τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, διεύρυνε τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού. Άνοιξε διάπλατα το δρόμο να επανέλθει στα πράγματα η Δεξιά. Κατέστη ο προνομιακός χορηγός του Κ. Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να σταθεί ούτε ως υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση, όπως το έδειξε περίτρανα την εποχή των αγανακτισμένων και του αντιμνημονιακου αγώνα. Γιατί ο λαϊκισμός που ενδημεί στις γραμμές του και κυριαρχεί στις επιλογές του τρέφεται μόνο με διχαστικές επιλογές και τυχοδιωκτικές πρακτικές.
Ποια είναι κατά συνέπεια η προοδευτική δύναμη; Αυτή που διχάζει ή που ενώνει τους έλληνες; Αυτή του «όχι σε όλα» ή αυτή που συμπράττει υπεύθυνα στην αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών, δημοκρατικών και θεσμικών θεμάτων; Αυτή που αντιπολιτεύεται με σκηνές από το παρελθόν ή αυτή που προβάλλει σε αντιπαράθεση με την συντηρητική πολιτική τη δική της θετική πρόταση σε κάθε θέμα;

Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει προοδευτική και δομική Αντιπολίτευση, πραγματικό αντίβαρο στη συντηρητική διακυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα και εθνική συνεννόηση και συνεργασία για το συμφέρον του τόπου. Όχι μόνο δεν είναι χαμένη μια τέτοια ψήφος στο ΚΙΝΑΛ αλλά καθίσταται κυριολεκτικά συνώνυμη με την αλλαγή σελίδας για τη χώρα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search