skip to Main Content

Συνέντευξη στη WEB TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Εγώ θα ψηφίσω τη συμφωνία, αν είναι μια συμφωνία, όπως περιμένω, θετική”, δηλώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη στη WEB TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Νίκο Ρούμπο, ο οποίος μια μέρα μετά την ολοκλήρωση του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ προτείνει την “αναγέννηση” του κόμματος σε ένα νέο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων. Αναφέρεται παράλληλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στους υποψήφιους προέδρους Φώφη Γεννηματά, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ εκμυστηρεύεται τι θα έλεγε σήμερα στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα-χρειάζεται εθνική συναίνεση

“Είναι μια δύσκολη περίοδος. Πιστεύω ότι η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, δεν έχει η κυβέρνηση εθνική στρατηγική και είναι κρίμα αυτό”, υπογραμμίζει και προσθέτει: “Παρ΄όλα αυτά, αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα και εύχομαι να έρθει μια πραγματικά συμφέρουσα για την Ελλάδα συμφωνία. Μια συμφωνία την οποία εγώ θα ψηφίσω, αν είναι μια συμφωνία, όπως περιμένω, θετική. Η μάχη πρέπει να είναι πολύ σκληρή και ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός έβαλε λίγο μυαλό σε ό,τι αφορά την προηγούμενη πρακτική του, που είχε σαν στόχο να πολώσει τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας ενάντια στην αντιπολίτευση. Η ελληνική πολιτική ζωή χρειάζεται μια εθνική συναίνεση, χρειάζεται κάτι καινούριο και σε αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι”.

Το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο ναδίρ και πρέπει να ξαναγεννηθεί

“Κάθε αναγέννηση περιέχει δύο πράγματα: Τον θάνατο και τη γέννηση ταυτόχρονα. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναγεννηθεί ως το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε. Θα ξαναγεννηθεί σαν ένας νέος φορέας, ένα νέο μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων”, σημειώνει για την επόμενη μέρα στο κόμμα. “Το ΠΑΣΟΚ έφτασε. εδώ που έφτασε, στο ναδίρ, κι έχει τη δύναμη να ξαναγεννηθεί”.

Η ιστορία αδίκησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε ό,τι αφορά στην πορεία του στο ΠΑΣΟΚ-φεύγει με ψηλά το κεφάλι

“Θα ήταν παράλογο να αποχωρήσει από την πολιτική, είναι ένας άνθρωπος, σε μια ηλικία, που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα”, λέει για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και προσθέτει: “Θεωρώ ότι η ιστορία τον αδίκησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε ότι αφορά την πορεία του στο ΠΑΣΟΚ. Πρώτο διότι το παρέλαβε σε μια στιγμή της κατάρρευσης, ουσιαστικά. Δεύτερο. Διότι του ανέθεσε, πριν το παραλάβει, μια αποστολή την οποία δεν την προκάλεσε ο ίδιος, αλλά την αποδέχθηκε, μια αποστολή δύσβατη, όπως ήταν το υπουργείο Οικονομικών και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Τρίτο, γιατί δικαιώνεται, εκ των υστέρων, σε πάρα πολλά πράγματα από αυτά που έλεγε. Είναι ένας πολιτικός που φεύγει με ψηλά το κεφάλι και με συναίσθηση ευθύνης και με ευαισθησία απέναντι στην παράταξη που τον εξέλεξε”.

Δεν είναι επάγγελμα να είσαι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-θα σταθώ δίπλα στη νέα ηγεσία

“Δεν είναι επάγγελμα να είσαι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ”, εξηγεί για την απόφαση του να μην θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του κόμματος. “Σε αυτή τη φάση είναι καλύτερα να σταθώ στο πλάϊ της νέας ηγεσίας, θα εξακολουθήσω να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης”, δηλώνει.

Αξιόλογα στελέχη οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ

“Τρία αξιόλογα στελέχη, τρεις διαφορετικοί άνθρωποι, τρεις διαφορετικές γενιές και πιστεύω ότι όποιος κι αν εκλεγεί οι άλλοι δύο θα σταθούν πλάϊ του”, λέει για τους τρεις υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Κυριακής. “Γόνος ενός μεγάλου στελέχους, άνθρωπος που έχει δώσει μάχες και είναι και γυναίκα”, τονίζει για την Φώφη Γεννηματά. “Εκπρόσωπος της νέας γενιάς , που βγήκε βουλευτής σε μια πολύ δύσκολη περιφέρεια, όπως είναι η Αρκαδία”, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, “γνωστός, επιτυχημένος πολιτικός, με θητεία σε υπουργικές θέσεις” ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Προδώσαμε, σε πολλές περιπτώσεις, τις ιδέες του Ανδρέα Παπανδρέου

Τι θα έλεγε σήμερα ο Κώστας Σκανδαλίδης στον Ανδρέα Παπανδρέου; “Θα του έλεγα κατ΄αρχήν τον πόνο μου, γιατί δίπλα του μεγάλωσα πολιτικά, έμαθα πολιτική και είχα και το θάρρος της επικοινωνίας στα πιο βαθιά ζητήματα. “, απαντά.

“Θα του έλεγα ότι προδώσαμε, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τις ιδέες του, φερθήκαμε σαν άνθρωποι που ξεχάσαμε από που προήλθαμε. Καταντήσαμε να κυβερνάμε με έναν τρόπο που δεν αρμόζει σε αυτά που ο ίδιος επαγγελλόταν. Θα του έλεγα ότι πονέσαμε τον ελληνικό λαό, για τον οποίο η δική του αγάπη ήταν συγκλονιστική, με τις πολιτικές που ασκήσαμε αναγκαστικά και από εθνική ανάγκη με τα Μνημόνια και όλα αυτά. Και ότι το ΠΑΣΟΚ με κάποια στελέχη σήμερα να είναι στη φυλακή, άλλα να κατηγορούνται για διάφορα πράγματα, αλλά και με την πλειάδα των στελεχών, το ίδιο το Κίνημα είναι αυτό που με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης έδωσε τη μάχη του και τα τελευταία χρόνια έδωσε τη μάχη για να σταθεί όρθια η Ελλάδα”.

Και τι ενδεχομένως θα του απαντούσε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ; “Εκείνος θα μου έλεγε κάτι πολύ απλό: Δεν είναι ούτε τα σύμβολα, ούτε το όνομα, αν θέλετε, αυτά τα ταμπού, ας πούμε, ή τα φετίχ. Όταν ήρθα, θα έλεγε, στην Ελλάδα το 1974 δεν πήγα με τον παλιό πολιτικό κόσμο, έκανα κάτι καινούριο. Αυτό το καινούριο πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ τώρα. Αυτή η συμβουλή του θα έπρεπε να είναι ο οδηγός για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης, σε νέες συνθήκες, με νέες ιδέες, με νέες πρακτικές και πάλι με τη νέα γενιά στο προσκήνιο”.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search