skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”Έθνος της Κυριακής΄΄

ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ ΠΟΥ ΞΙΦΟΥΛΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ

Κύριε Σκανδαλίδη, η Φώφη Γεννηματα στην ευρωσοσιαλιστική ομάδα ξιφούλκησε κατά της συμμαχίας των σοσιαλδημοκρατών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί επιμένετε σ’ αυτή τη στάση;

Νομίζω ότι οι λόγοι είναι προφανείς. Γιατί η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε ότι αφορά βασικές ιδεολογικές και πολιτικές αξίες της σοσιαλδημοκρατίας έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση. Πως μπορείς να μιλάς για προοδευτική συμμαχία με την αντίληψη και την πρακτική που αντιμετωπίζουν τους θεσμούς, τη διάκριση και ανεξαρτησία των εξουσιών, τις λαϊκίστικες πολιτικές, την ταύτιση με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ , τις πολιτικές διώξεων των αντιπάλων, τις διχαστικές λογικές; Η σοσιαλδημοκρατία ήδη πλήρωσε ακριβά τις ευκαιριακές συμμαχίες με τη Δεξιά για να πράξει το ίδιο με τον αριστερό λαϊκισμό.

Αλλά και η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής για αυτόνομη πορεία δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Δέστε για παράδειγμα τη δημοσκοπική κάμψη. Μήπως χρειάζεται κάποια στροφή;

Κάθε άλλο. Αλίμονο αν οι κατά τα άλλα χρήσιμες ως εργαλείο δημοσκοπήσεις και οι στιγμιαίες εκδοχές τους ανέτρεπαν τη θεμελιακή σου στρατηγική. Νομίζω ότι είναι προσωρινές και εν πολλοίς έωλες οι καταγραφές. Πιστεύω ότι η επιμονή στην ορθότητα των επιλογών μας και η επιθετική πολιτική στη μεγάλη δεξαμενή της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης θα αποδώσουν γρήγορα καρπούς. Και ότι ο στόχος μας για ανατροπή των σημερινών συσχετισμών δεν είναι μόνο εφικτός αλλά και απόλυτα αναγκαίος για την πορεία του τόπου από εδώ και τώρα.

Ωστόσο επιμένουν να σας ρωτούν που κλίνεται περισσότερο αριστερά ή δεξιά την επόμενη μέρα γιατί δικαιολογημένα ο τόπος χρειάζεται να κυβερνηθεί…

Έχω δυο παρατηρήσεις. Πρώτο γιατί εγκαλούν εμάς τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα της λαϊκής ετυμηγορίας; Αν μόνο εμείς μπορούμε να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα της διακυβέρνησης ας μας εμπιστευτούν οι πολίτες. Και δεύτερο ασφαλώς και είμαστε υπεύθυνη δύναμη και δεν έχουμε πρόθεση να αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη. Όχι, όμως με οποιαδήποτε Κυβέρνηση γιατί ούτε ο Α. Τσίπρας, ούτε ο Κ.Μητσοτάκης αποτελούν λύση. Ο πρώτος δοκιμάστηκε και απέτυχε, ο δεύτερος δεν εγγυάται την προοδευτική διακυβέρνηση. Θα προτάξουμε τη δική μας πρόταση και εδώ είμαστε.

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες κινητικότητα στο χώρο των μικρότερων κομμάτων , στους ΑΝΕΛ, τους Κεντρώους, το Ποτάμι, βουλευτές πάνε και έρχονται. Γιατί κατά τη γνώμη σας συμβαίνει αυτό;

Κοιτάξτε. Τα κόμματα που δεν έχουν ρίζες στην κοινωνία και γεννιούνται μέσα από την κρίση για να ικανοποιήσουν όχι μόνο υπαρκτά αιτήματα όπως η αναγκαία ανανέωση της δημόσιας ζωής, αλλά, κυρίως τις θεμιτές φιλοδοξίες προσώπων να ηγηθούν εκ των πραγμάτων κρίνονται σε γρήγορο χρόνο. Κατά κανόνα είναι εφήμερα και όσα συμβαίνουν σήμερα είναι κατά τη γνώμη μου μια φυσική εξέλιξη.

Μπορούν, όμως τα παλιά κόμματα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών;

Με τη μορφή που είχαν ασφαλώς ΟΧΙ. Πρέπει να υπερβούν τον εαυτό τους κι επειδή η παράταξη που ιστορικά διέθετε τη δύναμη της υπέρβασης και της μεταρρύθμισης είναι η δική μας, πολλαπλασιάζεται η ευθύνη μας. Είμαστε στο τέλος του ιστορικού κύκλου κατά τον οποίο η χώρα μαζί μας έζησε συνθήκες ευημερίας πριν έρθει στην εξουσία η ΝΔ και φέρει μαζί της τον εκτροχιασμό και την κρίση. Το ερώτημα είναι πότε και πως θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα Μεταπολίτευση. Έχω την πεποίθηση ότι εμείς το μπορούμε υπερβαίνοντας τον μέχρι χθες εαυτό μας και διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Βλέπετε γρήγορα εκλογές ή εξάντληση τετραετίας;

Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει όλες τις εκλογές το Μαϊο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί το σίγουρο σενάριο. Η πολιτική μας δίδαξε ότι σε πολιτικό χρόνο ρευστών εξελίξεων και με τη συσσώρευση κρίσιμων θεμάτων στα εθνικά και την οικονομία, εκλογές προκύπτουν ανά πάσα στιγμή. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί μια προεκλογική περίοδος με τεράστια πόλωση στην κορυφή και εξίσου τεράστια απάθεια και αποχή στη βάση μας υποχρεώνει σε μια συντονισμένη και επιθετική στρατηγική. Και κυρίως στην αξιοποίηση όλων των υπαρκτών δυνάμεων του χώρου. Εδώ πρέπει να πω ότι η κύρια πηγή των δικών μας ψηφοφόρων βρίσκεται στο χώρο της αποχής και των απλών ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύστηκαν.

Πάντως στη ΔΕΘ εγκαινιάστηκε επίσημα η προεκλογική περίοδος. Πως βλέπετε τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ;

Αποφάσισαν από κοινού την εικόνα δυο μονομάχων π ου ξιφουλκούν για το στέμμα. Δεν αξίζει στην χώρα και τους έλληνες να παρακολουθούν μια αναμέτρηση βγαλμένη από το χειρότερο παρελθόν. Ο ένας ενώ συντρίβει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα με την φορολογική λαίλαπα, υπόσχεται παροχές και αγωνιά για το αν θα μεταθέσει μερικούς μήνες τις αδιανόητες περικοπές στις συντάξεις. Ο άλλος κάθεται σίγουρος πάνω στις δημοσκοπικές του επιτυχίες και θέλει με το ελάχιστο κόστος να του παραδοθεί η εξουσία. Κι εμείς ανάμεσα στις συμπληγάδες καλούμε το λαό να αφυπνιστεί, να ενωθεί γιατί μόνο ενωμένοι οι έλληνες μπορούν και να αγωνιστούμε μαζί για να ανακτήσουν και αυτοί και η χώρα την αξιοπρέπεια τους και κυρίως να βρούμε μαζί προοδευτική λύση στα αδιέξοδά τους.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search