skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”ΈΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Κύριε Σκανδαλίδη ως διαχρονικός <<εκλογολόγος>> του χώρου θεωρείτε κατάλληλη τη στιγμή για άμεση κατάτμηση της Β΄ Αθηνών;

Δεν χρειάζεται να είσαι <<εκλογολόγος>> για να παραδεχτείς ότι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δυο δεκαετίες. Το εκλογικό σύστημα, χρειάζεται ριζική τομή και το να φέρνει η Κυβέρνηση αποσπασματικά και για μικροκομματικούς λόγους μια ρύθμιση κάθε φορά τεμαχίζοντας το είναι απαράδεκτο. Καταθέσαμε τη συνολική μας πρόταση για μικρό και αναλογικό μπόνους, για ψήφο των ελλήνων εξωτερικού, για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, για το πολιτικό χρήμα και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Πρόταση συνολικής εξυγίανσης και αλλαγής του πολιτικού συστήματος. Ας αποσύρει την πρόταση της και να φέρει τη συνολική και εδώ είμαστε.

Εκτιμάτε ότι ο Α. Τσίπρας μπορεί να <<δραπετεύσει>> και να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εντός του 2018; Και με ποιο σκεπτικό;

Ο ίδιος με δική του αποκλειστικά ευθύνη <<άπλωσε τον τραχανά>> με τρόπο επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομία για καθαρά προεκλογικούς λόγους, καθιστώντας τις εξελίξεις ρευστές. Καμιά φορά οι εκλογές έρχονται παρά τη θέληση σου. Εν πάσει περιπτώσει ο Μάϊος του ‘ 19 είναι το ακραίο όριο. Όσο για το σκεπτικό εφευρίσκεται. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν προφανείς λόγοι και εθνικά θέματα και στην οικονομία.

Θα προτείνατε πρόωρες εκλογές αν γνωρίζατε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο;

Μα ακριβώς γι’ αυτό το λόγο πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα. Για να υπάρξει Κυβέρνηση με νωπή εντολή, ισχυρής κοινοβουλευτικής και λαϊκής αντιπροσώπευσης και δημοκρατικής νομιμοποίησης για να δεσμεύσει τη χώρα την επόμενη μέρα της τυπικής εξόδου από το μνημόνιο. Μια Κυβέρνηση που έχει προγραμματική πρόταση οριστικής εξόδου από την κρίση, πρόταση που θα έχει όπλο της τη λαϊκή ετυμηγορία.

Τι θα απαντούσατε στον Πρωθυπουργό αν σας ρωτούσε αν έχετε μοντέλο προοδευτικής διακυβένρησης;

Ασφαλώς και έχουμε. Καταθέσαμε ήδη τα βασικά σημεία – στόχους προγραμματικής συμφωνίας που θα οδηγούσε σε ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις. Ως προς τον τρόπο της διακυβέρνησης θα αντιστρέψουμε το δικό του μοντέλο. Πραγματικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αντί για ευκαιριακές πολιτικές. Ανασυγκρότηση και αυτονομία των δημοκρατικών θεσμών αντί για την χειραγώγηση τους. Κράτος δικαίου, αξιοκρατίας και ισοπολιτείας αντί για πρακτικές κατάληψης ελέγχου και πελατειακής συγκρότησης του κράτους . Αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους αντί για απορρύθμιση και παροχές φιλοδωρημάτων σε εκλογικούς πελάτες.

Και τι θα προτείνατε στον Κ. Μητσοτάκη αν συζητούσατε για το λόγο ύπαρξης του Ποταμιού;

Θα του έλεγα ότι στα λόγια ο καθένας μπορεί να διαγράφει με μια μονοκοντυλιά πολιτικούς χώρους. Στην πράξη, όμως, συνιστά ασέβεια και ιστορικό ατόπημα. Πρώτα γιατί ο ίδιος στο κόμμα του φαίνεται εγκλωβισμένος στις ξεπερασμένες και δεξιές δομές του κι έπειτα γιατί το προοδευτικό και δημοκρατικό κέντρο εκφράζει διαχρονικά πραγματικές ανάγκες. Αυτές γέννησαν το Ποτάμι και αυτές οι δυνάμεις συμπαρατάσσονται σήμερα μαζί μας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ναι, αλλά η Φ. Γεννηματά αναγκάστηκε γι’ αυτή τη συμπαράταξη να πεί <<ως εδώ>>. Τι σημαίνει αυτό για την ιδιότυπη Βαβέλ του νέου πολυκομματικού φορέα;

Κατ’ αρχάς ο πολυκομματικός φορέας θα γίνει ένας νέος κυριολεκτικά πολιτικός φορέας μετά τη νίκη του στις εκλογές. Γι’ αυτό έχουμε εκλέξει αρχηγό και έχουμε χαράξει με τρόπο δημοκρατικό συγκεκριμένο δρόμο. Όλοι με τις διαφορετικές μας απόψεις, που είναι πάντα η δύναμη του χώρου εντασσόμαστε σ’ αυτόν. Άρα δεν υπάρχει καμία Βαβέλ παρ’ ότι κάποιες στιγμές δημιουργούμε όχι με πρόθεση φαντάζομαι, αυτή την εικόνα.

Πιστεύετε δηλαδή ότι μπορούν να διατηρηθούν οι ισορροπίες με το Ποτάμι και τις άλλες δυνάμεις…

Τι σημαίνει να διατηρηθούν οι ισορροπίες; Θα ήταν παραλυτικό και στάσιμο. Να συγκροτηθούν προτάσεις που κοιτάνε μπροστά, να γίνει ώσμωση πάνω σε μια νέα στρατηγική, να εμπιστευτούμε τη λαϊκή μας βάση που πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Και για να ευχαριστήσω τον φίλο μου Σταύρο θέλω να ξέρει ότι όλοι στο ίδιο ποτάμι βρισκόμαστε και προχωράμε ορμητικά μπροστά, εγκαταλείποντας ότι μας κρατούσε καθηλωμένους για χρόνια. Ο κοινός βηματισμός μας χρειάζεται κι όχι οι διαχωριστικές γραμμές.

Σας ενοχλούν οι δηλώσεις ή οι κινήσεις κάποιων που θέλουν γέφυρες με το ΣΥΡΙΖΑ ή μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία;

Με ενοχλεί ότι υπονομεύει την αυτονομία της παράταξης και τη μετατρέπει σε συμπλήρωμα ενός κακέκτυπου δικομματισμού. Με ενοχλεί ότι δίνει τροφή στην επίθεση δήθεν φιλίας από δεξιά ή <<αριστερά>> στο όνομα μετωπικών στρατηγικών ξένων με την ιδιοσυστασία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της παράταξης. Με ενοχλεί ότι γίνεται από ανεπίγνωστη αφέλεια ή σκοπιμότητα.

Θα στηρίζατε υποψήφιο Δήμαρχο στην Αθήνα με «υπερκομματικό» χρίσμα;

Θέλω να θυμίσω ότι η Αθήνα έχει Δήμαρχο τον Γιώργο Καμίνη, στέλεχος κεντρικό του Κινήματος Αλλαγής. Στην περίπτωση που ο ίδιος δεν επιλέξει να ξανακατέβει ασφαλώς και είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα και συνεργασίες. Η συζήτηση αυτή όπως καταλαβαίνουμε έχει ακόμα μέλλον.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν κατά τη γνώμη σας τα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής;

Πρώτα απ’ όλα να στελεχωθούν με πρόσωπα αποδεκτά, αντιπροσωπευτικά και καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες. Να συνθέτουν όλες τις δυνάμεις του χώρου και να αναζητήσουν στελέχη που δεν είναι κατ’ ανάγκη κομματικά οργανωμένα. Να ανανεωθούν σε μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και κινήσεων του χώρου στις προηγούμενες εκλογές. Να βγάλουν στο προσκήνιο σημαντικές δυνάμεις της νέας γενιάς. Ισχυρά, πολυσυλλεκτικά, ανανεωμένα και βαθύτατα προοδευτικά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search