skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”Φιλελεύθερος”

Η υπόθεση Novartis, με τα άπειρα ερωτηματικά που εγείρονται από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θυσιάζει ένα πραγματικό σκάνδαλο προκειμένου να εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών κατά των πολιτικών της αντιπάλων, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Ποια θα είναι η κατάληξη;

Ήδη από τη συζήτηση στη Βουλή η Novartis γύρισε μπούμερανγκ στην Κυβέρνηση που με ένα αστήρικτο κατηγορητήριο και μια έωλη δικογραφία θέλησε να μετατρέψει ένα πραγματικό σκάνδαλο σε πολιτική σκευωρία. Είναι φανερό ότι ο Πρωθυπουργός θέλει ομήρους τους πολιτικούς αντιπάλους του μέχρι τις εκλογές, επιμένοντας στον διχαστικό του λόγο. Πολύ αμφιβάλλω αν μπορεί να το πετύχει έτσι όπως το μεθόδευσαν δημιουργώντας μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών ενώ θα βρεθεί κατηγορούμενος από την άμεση και σκληρή αντίδραση των φερόμενων ως εμπλεκομένων στο σκάνδαλο. Το δυστύχημα πάντως είναι ότι η χώρα γυρίζει δεκαετίες πίσω σε μια εποχή που βρίσκεται στην κρισιμότερη ίσως καμπή μετά τη μεταπολίτευση.

Πόσο τυχαίο είναι ότι η κυβέρνηση έφερε στην επικαιρότητα την υπόθεση αμέσως μετά τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία;

Καθόλου τυχαίο. Αντί να αφήσει να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία έσπευσε άρον – άρον την επόμενη του συλλαλητηρίου να την οδηγήσει στη Βουλή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σκανδαλολογία και η πόλωση που αυτή επιφέρει εντάσσεται στον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να παίζεις ταυτόχρονα σε κρίσιμα και ανοιχτά θέματα, σε παραπλανητικά σενάρια για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση και σε εμφυλιοπολεμικό προεκλογικό κλίμα. Είναι ανεπίτρεπτο να υποτάσσεται η ανάγκη εθνικής σωτηρίας και ανάταξης της χώρας σε σενάρια κομματικής σωτηρίας των κυβερνώντων.

Γιατί η κυβέρνηση «ποντάρει» στον διχασμό; Μπορεί πράγματι να ωφεληθεί εκλογικά αναζωπυρώνοντας πάθη, το μίσος;

Έχω ισχυρή πεποίθηση ότι το 2018 ή 2019 δεν είναι 1989 στη συνείδηση των πολιτών που διδάσκονται από την ιστορία, πολύ περισσότερο από τις πολιτικές τους ηγεσίες. Δεν νομίζω ότι μια τέτοια τακτική μπορεί να ανατρέψει την κοινή διαπίστωση ότι η παραμονή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία είναι εξόχως βλαπτική για τη χώρα. Ότι κοστίζει πανάκριβα και στον τόπο και στο λαό. Έχουν κάνει λάθος στη ζυγαριά αν νομίζουν ότι διχάζοντας το λαό μπορούν να αποτρέψουν την ήττα τους στις εκλογές που έρχονται.

Η παράταξη σας δέχεται από την αρχή της κρίσης ένα ανελέητο σφυροκόπημα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, ανασυγκροτήστε, προσδοκάτε να αναδειχθείτε δεύτερη πολιτική δύναμη στις επόμενες εκλογές. Τι θα κερδίσετε εσείς εάν πετύχετε τον στόχο σας και τι όφελος θα έχουν οι πολίτες από αυτό;

Το ερώτημα δεν τίθεται στο τι θα κερδίσουμε εμείς. Τίθεται στο αν η δική μας νίκη ταυτίζεται ή όχι με το συμφέρον της χώρας. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι πραγματικός φορέας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης είναι μόνο το Κίνημα Αλλαγής. Ότι πάνω στη δική μας πρόταση μετά τις εκλογές θα κινηθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Ότι αυτή η παράταξη μπορούσε να ενώνει τα διεστώτα να επιβάλλει συνθήκες εθνικής ενότητας και συνεννόησης, να σχεδιάσει και να εγγυάται πραγματικές αλλαγές. Και οι πολίτες τώρα που μετά από τρία χαμένα χρόνια έπεσαν οι μάσκες γνωρίζουν ποιόν πρέπει να εμπιστευτούν. Δεν μ’ αρέσουν οι πρόωρες εκτιμήσεις και οι αριθμητικοί στόχοι αλλά νιώθω ότι το ρεύμα συσπείρωσης του χώρου μας μόνο σε νίκες μπορεί να οδηγήσει.

Μπορείτε πλέον να μιλάτε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Να ζητάτε συνεννόηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που σχεδιάζει δίκες για κορυφαία στελέχη σας;

Η στρατηγική της εθνικής συνεννόησης της ευρύτερης δυνατής συμπαράταξης φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, της ευρείας κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, δεν μπαίνει σε συγκυριακές σκοπιμότητες. Επιβάλλεται από την εθνική ανάγκη. Συχνά παρεξηγείται σκόπιμα θέλοντας να μας ταυτίσουν είτε από δεξιά είτε από «αριστερά» με μια πολιτική που οδηγεί σε ακυβερνησία. Εμείς έγκαιρα θα παρουσιάσουμε την προγραμματική συμφωνία με βάση την οποία θα κυβερνηθεί η χώρα. Τώρα αν η λαϊκή ετυμηγορία μας αναδείξει δεύτερη δύναμη τα πράγματα προφανώς απλοποιούνται.

Τι προσδοκάτε από το επικείμενο Συνέδριο σας;

Η εκλογή της Φ. Γεννηματά ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα ενότητας του χώρου. Το Συνέδριο θα κεφαλαιοποιήσει αυτή την κατάκτηση οργανώνοντας το Κίνημα Αλλαγής και διατάσσοντας τις δυνάμεις μας εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Οι βουλευτικές εκλογές είναι ο μεγάλος σταθμός. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη επιστρέφει στο προσκήνιο των εξελίξεων. Είμαι αισιόδοξος.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search