skip to Main Content

”Σωστή υλοποίηση των μέτρων, γιατί μια αναζωπύρωση θα είναι καταστροφική” -Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Κύριε Σκανδαλίδη, το Eurogroup σε πρόσφατη συνεδρίασή του δεν υιοθέτησε την πρόταση χωρών του Νότου για την έκδοση κορονο-ομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, πρόταση που την υπερασπίστηκε και η κ. Γεννηματά στους ευρωπαίους ομολόγους της. Αυτό σημαίνει πως οδεύουμε σε ένα νέο μνημόνιο;

Είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά οι ευρωπαϊκές ηγεσίες με προεξάρχουσες των χωρών του Βορρά αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων. Η οικονομική κρίση που έρχεται ως απόρροια όχι μόνο του κόστους της πανδημίας αλλά, και της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει ουσιαστική λύση, θα είναι τεράστια, άδηλη ως προς το ύψος της ύφεσης και δραματική ως προς την αντιμετώπιση της. Η μάχη για το ευρωομόλογο πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη εδώ και τώρα. Αλλιώς τόσο το 10% της ύφεσης που προβλέπουν σχεδόν όλοι όσο και οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι και οι χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν εφιαλτική εικόνα. Τα μνημόνια δεν περιγράφουν καν αυτή την εικόνα.

Φοβάστε μείωση μισθών και συντάξεων στην μετά- κορονοϊό εποχή;

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα επισημάνει την αθεράπευτη αισιοδοξία της κυβέρνησης για το 2020. Τώρα οφείλει το αμέσως προσεχές διάστημα να φέρει πρόταση αναθεώρησης. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Άλλες επιλογές πρέπει να γίνουν. Από άλλη άποψη είναι καλό το ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία «βράζουν στο ίδιο καζάνι με εμάς». Πρέπει να οπλίσουμε και να διευρύνουμε τη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Νότου.

Όπως αναφέρετε κι εσείς η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας. Μόνο στον τουρισμό, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Θεοχάρη θα υπάρχει πλήγμα που θα αγγίξει το 50%. Χρειάζεται ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης; Το ΚΙΝΑΛ θα συμμετείχε σε μια τέτοια κυβέρνηση;

Η Κυβέρνηση έχει νωπή τη λαϊκή εντολή και ισχυρή αυτοδυναμία να διαχειριστεί την πορεία της χώρας. Η παράταξη μας είναι ο μόνος φορέας που το ΝΑΙ και το ΟΧΙ στις κυβερνητικές επιλογές πηγάζει από αίσθημα πατριωτικής και κοινωνικής ευθύνης. Η εθνική συνεννόηση και συναίνεση στα μεγάλα θέματα θεωρείται δομικό στοιχείο του Κινήματος Αλλαγής και όχι ευκαιριακή πολιτική. Φαντάζομαι ότι το ερώτημα σας απευθύνεται στην Πρωθυπουργό.

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει σε λήψη οριζόντιων μέτρων για την στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων που πλήττονται από τον κορονοϊό. Θεωρείτε τα μέτρα ανεπαρκή; Κι αν ναι, τι προβλέπει η ολοκληρωμένη πρόταση και από πού θα προκύψουν τα χρήματα;

Τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της κρίσης η Κυβέρνηση έδειξε χαρακτηριστική ατολμία να πάρει γενναία μέτρα για την στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων. Η ανταπόκριση της ιδιαίτερα τώρα στις ανάγκες είναι πράγματι ανεπαρκής. Εμείς με υπευθυνότητα καταθέσαμε τις προτάσεις μας που μέχρι τώρα όπως ανέφερε η Φώφη Γεννηματά ξεπερνούν τις 150. Προτάσεις λογικές, σχετικά επαρκείς και κοστολογημένες. Δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την ισχνή και ατελέσφορη πολιτική της Κυβέρνησης, ούτε με την πλειοδοσία και το λαϊκισμό που συνοδεύουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική «δώσε και σε μένα μπάρμπα».

Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι μεν απαραίτητα ωστόσο είναι σκληρά. Πολλοί πολίτες, ευτυχώς η πλειονότητα υπακούει, εξακολουθούν να βγαίνουν έξω άσκοπα. Φοβάστε χαλάρωση με ταυτόχρονη διασπορά του ιού;

Δεν διστάσαμε ούτε στιγμή να επικροτήσουμε τη λογική που βάζει τη ζωή πάνω από την οικονομία και την «ανοσία της αγέλης» και να στηρίξουμε τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, οι επιστήμονες και οι τεχνοκράτες της υγείας. Το ίδιο πρέπει να πράξει η Κυβέρνηση με την σταδιακή άρση των μέτρων. Εμείς, ως πολίτες, πρέπει να έχουμε υπομονή και σωστή υλοποίηση για να μην υπάρξει αναζωπύρωση που θα είναι καταστροφική. Εξ άλλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το ΕΣΥ, το κοινωνικό κράτος, οι δομές της πολιτικής προστασίας, που σήμερα όλοι ορκίζονται στην ύπαρξη και την αναγκαιότητα τους είναι δημιούργημα καθ’ ολοκληρία του ΠΑΣΟΚ. Δομές που απαιτούν νέες αλλαγές και ενίσχυση.

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ την δεδομένη στιγμή είναι πρώτοι στις δημοσκοπήσεις με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και τον τρίτο. Δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να «κάψει» την επόμενη εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί με απλή αναλογική, ανησυχείτε για εκλογικό αιφνιδιασμό;

Μόνο νοσηροί εγκέφαλοι θα μπορούσαν να σχεδιάσουν εκλογές εν μέσω της πανδημίας ή μόλις υποχωρήσει αυτή. Δεν ξέρω ειλικρινά αν επηρεάζουν τον Πρωθυπουργό ανεύθυνες εισηγήσεις για παιχνίδι με τους θεσμούς και την υγεία των πολιτών στο όνομα οποιουδήποτε μικροκομματικού συμφέροντος. Το σενάριο των διπλών εκλογών που προφανώς υπάρχει στο μυαλό του ως εναλλακτική λύση απομακρύνεται κατά τη γνώμη μου για τα επόμενα χρόνια. Ας μην σχεδιάζουν ανεύθυνα επί χάρτου οι επιτελείς του.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο θέλουν την Τουρκία να είναι έτοιμη να στείλει στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες με κορονοϊό, συνέχεια των προκλήσεων του Σουλτάνου στον Έβρο. Πως θα πρέπει να θωρακιστεί η Ελλάδα;

Έχω την αίσθηση ότι η τριπλή καταιγίδα που απειλεί τη χώρα και που συνιστούν η πανδημία, ο αναθεωρητικός επεκτατισμός της Άγκυρας και η οικονομική κρίση, δεν αποτελούν μόνο μια μακρόχρονη εξέλιξη με άδηλες συνέπειες. Θα είναι διαρκώς παρούσες και αλληλοσυνδεόμενες. Ήδη ο Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα στον Έβρο ξαναφέρνει στο προσκήνιο τα νησιά. Παράλληλα απειλεί και τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια της περιοχής. Σε μια τέτοια ισορροπία ένα θερμό επεισόδιο γίνεται αρκετά επικίνδυνο. Η θωράκιση της χώρας είναι η καλύτερη απάντηση. Και δεν είναι μόνο η στρατιωτική ετοιμότητα είναι και η επιθετική διπλωματία και σύναψη διμερών ή πολυμερών συμμαχιών και η προβολή της προσήλωσης μας στο διεθνές δίκαιο. Για μένα αυτή η στρατηγική οφείλει να συμπεριλάβει σαφείς κόκκινες γραμμές πίσω από τις οποίες η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Πως βιώνετε προσωπικά τον κατ’ οίκον περιορισμό; Πως περνά ο χρόνος στο σπίτι;

Διαβάζω, γράφω, βρίσκω χρόνο να ασχοληθώ με τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Παρακολουθώ από την τηλεόραση τις ακολουθίες της Μεγάλης Βδομάδας γιατί μεγάλωσα με την βυζαντινή μουσική και την άνοιξη του νησιού μου. Μου λείπει όσο τίποτε άλλο η μεγαλοβδομάδα και το Πάσχα στην Κω. Σημειώστε μόνο ότι τα τελευταία 50 χρόνια που έχω φύγει από το νησί είναι μόλις η τρίτη φορά που θα λείψω τη Μεγάλη Παρασκευή.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search