skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”ΤΑ ΝΕΑ”

Η Κυβέρνηση ψήφισε τη δυνατότητα να γίνουν τετραπλές εκλογές στις 26 Μαϊου του 2019 παρά τη σφοδρή αντίθεση της Αντιπολίτευσης…

Κατ’ αρχάς για να το διασκεδάσουμε λίγο οι εκλογές το Μαϊο είναι πέντε, αν προσθέσουμε τους χιλιάδες ανεξάρτητους από τη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής συνδυασμούς που θα κατέλθουν αυτόνομα σε επίπεδο μικρών πόλεων και κοινοτήτων. Για να ολοκληρωθεί το σενάριο της πλήρους σύγχυσης αλλά και της συναλλαγής και του άκριτου τοπικισμού. Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Α. Τσίπρας παρά τη μη αναστρέψιμη αποδρομή και ήττα της Κυβέρνησής του έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα. Δεν ορρωδεί μπροστά σε τίποτα, μετέρχεται όλα τα μέσα που «αγιάζουν τον σκοπό», ανοίγει όλα τα θέματα, παίζει με όλες τις εκδοχές. Είναι κρίμα. Γιατί στο όνομα της προσωπικής του επιδίωξης θυσιάζει το εθνικό συμφέρον. Πάντως το κόλπο αν υλοποιηθεί δε πρόκειται να πιάσει όσα τερτίπια και αν σκαρφιστεί. Ξέρετε είναι κάτι σαν «το σκοινί του κρεμασμένου».

Θεωρείτε πιο πιθανό το σενάριο των εκλογών το Μαϊο ή την προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2018;

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς το τοπίο μετά τον Αύγουστο είναι θολό και οι εξελίξεις τρέχουν. Θα επιθυμούσε η Κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Ήδη με τον τελευταίο νόμο μετέφερε το ακραίο όριο στο Μαϊο του 2019. Όμως, μετά και την τελευταία στάση των εταίρων στο θέμα των συντάξεων, του αφορολόγητου και του ΦΠΑ στα νησιά , όπως και για την δυνατότητα διανομής του πλεονάσματος που με αίμα πλήρωσε ο λαός, νομίζω ότι όλα είναι πιθανά. Ακόμη και οι εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Με όσα έρχονται στη δημοσιότητα, μπορεί η Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι διαθέτει ακόμη το «ηθικό πλεονέκτημα»;

Μόνο σαν καρικατούρα ακούγεται πια αυτό. Όσα βλέπουν το φως απλώς το ενταφιάζουν. Προηγήθηκε το παιχνίδι με τους θεσμούς, η μετατροπή σκανδάλων σε πολιτικές σκευωρίες, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, η αδιανόητη συμπεριφορά απέναντι στα ΜΜΕ που δεν ελέγχει. Και μια σειρά από πρακτικές που κάθε άλλο παρά συνάδουν με τη χρηστή και δημοκρατική διακυβέρνηση. Τα τελευταία γεγονότα είναι το «κερασάκι στην τούρτα».

Ως Κίνημα Αλλαγής κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πείσει ως σοσιαλδημοκράτης;

Ποίος απ’ όλους; Ο πρώην κομμουνιστής; Ο ορκισμένος αντιμνημονιακός; Ο αντισυστημικός ριζοσπάστης και λαϊκιστής; Ή ο όψιμος σοσιαλδημοκράτης; Ο ίδιος πιστεύει ότι ο λαός έχει κοντή μνήμη. Ενίοτε συμβαίνει και κερδίζει. Τώρα όμως συνέρρευσαν τόσα πολλά που είναι αδύνατο να κρυφτεί από την πραγματικότητα.

Και ο Κυρ. Μητσοτάκης; Ο κεντρώος , ο φιλελεύθερος, ο μεταρρυθμιστής;

Όταν ανέλαβε τη ΝΔ είχε αυτή την εικόνα. Η πράξη του, όμως, ως αρχηγού της Δεξιάς την αποκαθηλώνει. Υποτάσσεται στη λογική του «ώριμου φρούτου» αδυνατεί να μετακινήσει τους εσωτερικούς συσχετισμούς, ολοένα και περισσότερο ταυτίζεται με τις παραδοσιακές και αδιέξοδες πρακτικές της συντήρησης.

Υπάρχει πιθανότητα το Κίνημα Αλλαγής να συζητήσει εκ νέου τη στήριξη ενός συστήματος απλής αναλογικής, όπως φημολογείται τελευταία;

Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση μετά την καθολική στήριξη στην κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής «καρβέλια ονειρεύεται». Όχι και χωρίς αστερίσκους. Στην ουσιαστική αλλαγή του εκλογικού συστήματος με βάση τις προτάσεις μας το συζητάμε, δηλαδή και μικρό μπόνους και ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και ρυθμίσεις διαφάνειας του πολιτικού συστήματος. Αλλά νομίζω ότι η Κυβέρνηση για λόγους προεκλογικούς το ψιθυρίζει δεν το βάζει καν στο τραπέζι.

Πόσο έπληξε η αποχώρηση του Ποταμιού τον νέο φορέα; Όταν μάλιστα ταυτόχρονα με αυτήν προβάλλονται υποψηφιότητες που προκαλούν αντιδράσεις; Δικαιώνονται όσοι μιλούν για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ;

Όλες οι ενδείξεις που συνοδευσαν την αποχώρηση του Στ. Θεοδωράκη δείχνουν μεγαλύτερη συσπείρωση στη βάση μας σαν κάτι που είχε προαναγγελθεί και θα συνέβαινε. Η επιμονή στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος είναι πια όχι μόνο υπόθεση επιβίωσης της παράταξης αλλά επαναφορά της στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Όσο για τις υποψηφιότητες δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση. Μόλις ξεκινήσαμε τη συζήτηση στην επιτροπή και μέχρι τώρα μόνο προσωπικές διαθεσιμότητες δηλώνονται. Τις τελικές αποφάσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων θα πάρουν τα όργανα του Κινήματος.

Πως θα καταφέρει ο κεντροαριστερος φορέας να αντέξει το σκηνικό της ακραίας πόλωσης μέχρι τις εκλογές;

Κατ αρχάς αυτή η πόλωση και όπως εξελίσσεται αφορά δυο μονομάχους με εκατέρωθεν πόλεμο προσωπικών χαρακτηρισμών που ξυπνούν το χειρότερο παρελθόν και μένουν προσηλωμένοι σ΄αυτό. Η πόλωση τέτοιου τύπου αφορά μόνο ένα τμήμα του εκλογικού σώματος στην κορυφή. Αφήνει παγερά αδιάφορο το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής βάσης με κίνδυνο να γυρίσει την πλάτη συνολικά στην πολιτική και να γιγαντώσει την αποχή. Εμείς έχουμε, ένα κρυστάλλινο δρόμο. Προχωράμε μπροστά, ενώνουμε τους Έλληνες, διεκδικούμε την εθνική συνεννόηση και προτείνουμε μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Θέλουμε να δώσουμε ξανά δύναμη στη χώρα και αξιοπρέπεια στον πολίτη. Ο σπόρος είναι καρπερός.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search