skip to Main Content

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Των Συντακτών

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το 2018 θα είναι το έτος της δικαίωσης των θυσιών του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ που για κάποιους θα αποτελούσε “αριστερή παρένθεση” βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία…

Ποια δικαίωση; Η Κυβέρνηση και με τα τελευταία προαπαιτούμενα έχει υπογράψει νέες θυσίες, με τις νέες περικοπές στα εισοδήματα και τις συντάξεις, με τη δαμόκλεια σπάθη του κόφτη, με τα υπερβολικά πλεονάσματα και τη παράδοση άνευ όρων του δημόσιου πλούτου στους δανειστές. Τυπικά βγαίνουμε από το μνημόνιο με καθυστέρηση τριών χρόνων με τη χώρα υπονομευμένη μέχρι το 2022. Το story της «καθαρής εξόδου» είναι φενάκη.

Δηλαδή, τι καλύτερο έκανε ως κυβέρνηση ή θα έκανε στο μέλλον το ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη, αν επέστρεφε στην εξουσία; Θέλω να πώ, έχετε δώσει δείγματα γραφής και οι πολίτες δε σας επιβράβευσαν…

Πράγματι δώσαμε δείγματα γραφής έχοντας απέναντι τη δεξιά και αριστερή αντιμνημονιακή υστερία. Σήμερα, όμως, δεν είναι 2012 ή 2014, υπάρχουν και νέα δείγματα γραφής. Οι αντιμνημονιακοί έγιναν μνημονιακοί και ο λαός μπορεί να συγκρίνει το τότε και το τώρα. Η σύγκριση είναι καταλυτική γιατί αντιλαμβάνεται ότι πέρασαν τρία χρόνια χαμένα. Θα μπορούσαμε αν μας άκουγαν τότε να είχαμε την τύχη της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, διάλεξαν, όμως, το δρόμο της πόλωσης και του διχασμού.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Κίνημα Αλλαγής αναφέρεσθε στην ανάγκη προοδευτικής αλλαγής και σε ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Επειδή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να το εφαρμόσετε μόνοι σας, ποια κόμματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους δυνητικούς σας συμμάχους;

Αυτή η καραμέλα του «πάρτε θέση με ποιόν θα πάτε» νομίζω ότι έχει λιώσει προ πολλού. Όλοι μας βρίζουν και όλοι μας θέλουν συμπλήρωμα στη δική τους στρατηγική που δεν είναι άλλη από την «εξουσία για την εξουσία». Προοδευτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση δεν γίνεται έτσι χωρίς πρόγραμμα με ηθικοπλαστικές διακηρύξεις και ατελέσφορες πρακτικές. Εμείς διαμορφώνουμε τη δική μας αυτόνομη στρατηγική. Πατάμε και τώρα πάνω στα χνάρια της εθνικής συνεννόησης μέσα ή έξω από την κυβέρνηση και της δυναμικής που μπορεί να επιβάλλει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Δυνητικός μας σύμμαχος είναι κάθε φιλοευρωπαϊκή δύναμη.

Στο παρελθόν είχατε αποκλείσει την επανάληψη της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Είναι ωστόσο σχεδόν βέβαιο ότι θα βρείτε και πάλι μπροστά σας το δίλημμα. Πως θα απορρίψετε ένα προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Δεν μου αρέσουν οι υπερφίαλες προβλέψεις και είμαι κατά των σχεδίων επί χάρτου αλλά όλοι προεξοφλούν το εκλογικό αποτέλεσμα; Είστε βέβαιοι γιαυτό το ποσοστό του Κινήματος της Αλλαγής και για τη θέση του μετά τις εκλογές; Γιατί προκαταβάλλουμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Εμείς αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ας έρθουν οι άλλοι μαζί μας. Εξ άλλου αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα πάρουμε κάποια στιγμή τη δεύτερη ή την τρίτη εντολή. Σε κάθε περίπτωση έχουμε στόχο να οδηγήσουμε εμείς τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Ορισμένοι αναλυτές διακρίνουν στις ενέργειες του Μαξίμου εκλογικό σχεδιασμό. Συμμερίζεστε την εκτίμηση για κάλπες το 2018; Η κ. Γεννηματά έχει δηλώσει ότι όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο καλύτερα για τη χώρα.

Όπως ανέλυσα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, είναι φανερό από τις πρόσφατες εξελίξεις ότι μπορεί η Κυβέρνηση να μη διαθέτει στρατηγική για τη χώρα, έχει, όμως εκλογικό σχεδιασμό και όλα τα υποτάσσει σ’ αυτόν. Το δείχνουν οι πράξεις της και τα αντίδωρα που μοιράζει αφού έχει φτωχοποιήσει και υπερφορολογήσει τους πάντες. Είναι το σενάριο κομματικής σωτηρίας που «βλέπει» τον εκλογικό σταθμό το φθινόπωρο του ’18 και εναλλακτικά το Μάϊο του ’19 μαζί με τις ευρωεκλογές. Για τον τόπο βέβαια θα ήταν ευχής έργο αν οι εκλογές γινόντουσαν αύριο κιόλας.

Ποια λύση θα στηρίξει το κόμμα σας στο ζήτημα του Σκοπιανού; Μπορεί το εν λόγω θέμα να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση;

Είναι κρίμα ένα μείζον εθνικό θέμα που πέρασε από σαράντα κύματα για να φτάσει σε μια ενιαία θέση – αυτή του γεωγραφικού προσδιορισμού και της ενιαίας χρήσης – που πετύχαμε κυρίως με δική μας πρωτοβουλία μπήκε στον προεκλογικό σχεδιασμό. Ο Πρωθυπουργός έπρεπε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να κριθεί η στάση των κομμάτων από την τελική λύση σε συνθήκες εθνικής συνεννόησης. Και όχι από το αν θα ψηφίσει ή όχι ο κ. Καμένος ή από το αν θα έχει προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα η ΝΔ. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί σωστά, αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της χώρας. Όλα τα άλλα είναι ασκήσεις διχαστικής πολιτικής και ψηφοθηρίας.

Το Κίνημα Αλλαγής πραγματοποιεί το Μάρτιο το ιδρυτικό του συνέδριο. Δημοσκοπικά καταγράφονται κάποια θετικά και ελπιδοφόρα μηνύματα. Παρ’ όλα αυτά, πως θα πείσετε τον κόσμο ότι το εγχείρημα είναι κάτι πραγματικά καινούριο και όχι μια απλή μετονομασία του ΠΑΣΟΚ με την προσθήκη του Ποταμιού;

Το εγχείρημα στην πρώτη του φάση που θα ολοκληρωθεί με το Συνέδριο του Μαρτίου έχει ήδη πετύχει τους μείζονες στόχους του και έχει αποκτήσει μια πραγματική λαϊκή δυναμική. Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός οι οιωνοί είναι άριστοι. Το ότι δεν αποτελεί απλή μετονομασία του ΠΑΣΟΚ ή τεχνητή συγκόλληση υπαρχόντων σχημάτων το έδειξε η μαζική συμμετοχή, ο ενθουσιασμός και η συσπείρωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που πιστεύουν στην αναγέννηση του χώρου και σε ένα πραγματικά νέο φορέα. Αυτή η δυναμική πρέπει να επικυρωθεί στο Συνέδριο και να αποτυπωθεί στην πράξη ιδεολογικό – πολιτικά και οργανωτικά. Ο δεύτερος στόχος είναι ασφαλώς η εκλογική νίκη. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι η πρόταση μας για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Ίσως, η πιο κρίσιμη απόφαση του Συνεδρίου μας.

Σε ό,τι σας αφορά, είναι δεδομένη η νέα σας υποψηφιότητα στην Α΄ Αθηνών; Η μάχη δυσκολεύει, καθώς προστίθενται νέοι ισχυροί διεκδικητές για μια έδρα στο Κοινοβούλιο.

Σε όλη μου τη διαδρομή υποστήριξα με φανατισμό την άποψη ότι το πιο αντιπροσωπευτικό, ανανεωτικό και ισχυρό ψηφοδέλτιο είναι η πρώτη προϋπόθεση για την εκλογική νίκη. Η Αθήνα είναι η κατ’ εξοχή περιοχή που πρέπει να αποτυπωθεί αυτή η εικόνα. Εξ άλλου ο στόχος πια δεν είναι η έδρα αλλά οι έδρες. Σε ότι με αφορά είναι η πόλη μου, είναι, η ζωή μου, είναι η εμπιστοσύνη και η δύναμη που μου δίνουν οι άνθρωποί της για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Και τις νέες μάχες πάλι μαζί θα τις δώσουμε.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search