skip to Main Content

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Εθνική συνεννόηση και κυβέρνηση ευρείας υποστήριξης από την παρούσα Βουλή ή έπειτα από κάλπες;

Είναι πάγια θέση μας ότι ο τόπος δεν έχει τόσο ανάγκη από εκλογές και εναλλαγή των δύο μονομάχων του μικρού δικομματισμού στην εξουσία όσο από μια κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, που θα επαναδιαπραγματευθεί τα κρίσιμα θέματα της χώρας.
Θέματα όπως είναι ο νέος γεωστρατηγικός της ρόλος, τα εθνικά και το Κυπριακό σε σχέση με την αποσταθεροποίηση της περιοχής, το χρέος, τα μνημόνια και η έξοδος από αυτά. Δυστυχώς, με ευθύνη του πρωθυπουργού, έχουν κλείσει οι πόρτες αυτής της προοπτικής. Και επικρέμαται η μεταναστευτική απειλή, που μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Συμφέρει τη χώρα η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών; Ποια τα οφέλη;

Δεν νομίζω ότι το ζήτημα είναι αν ωφελούν ή όχι οι εκλογές. Σε πρόωρες εκλογές η χώρα πάει είτε γιατί η κυβέρνηση χάνει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, είτε γιατί προσφεύγει σ’ αυτές επειδή αδυνατεί να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο, είτε γιατί για καθαρά εσωτερικούς και μικροκομματικούς λόγους θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία. Σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες υποδηλώνει την πλήρη αποτυχία της κυβερνώσας παράταξης.

Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάτε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει όλη την τετραετία;

Προφανώς η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι να κλείσει την αξιολόγηση. Και μάλιστα όπως να ‘ναι.
Το ερώτημα είναι τι μας επιφυλάσσει αυτή κι αν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της με νέα μέτρα που φτωχοποιούν τον λαό και γονατίζουν τη χώρα. Είναι τόσο ρευστό και άδηλο το πολιτικό τοπίο, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν εκλογές.
Θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

Δηλαδή, χωρίς τη συμμετοχή και των δύο, εσείς θα απορρίψετε να μπείτε σε κυβέρνηση κι ας ξαναγίνουν εκλογές;

Η θέση μας για την εθνική συνεννόηση δεν έχει ευκαιριακό χαρακτήρα, ούτε αποτελεί τακτική επιλογή. Θεωρούμε ότι με τη σημερινή κοινοβουλευτική διάταξη δυνάμεων τίποτα δεν αποτελεί θετική εξέλιξη αν δεν συμμετέχουν ταυτόχρονα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Ας πάρουν αυτοί την ευθύνη με την πόλωση που δημιουργούν και τη μετωπική ρήξη να οδηγήσουν τη χώρας σε εκλογές.
Εμείς. είτε έτσι είτε αλλιώς, είτε με εκλογές είτε χωρίς εκλογές, διεκδικούμε τη δυνατότητα να παίξουμε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις προστατεύοντας ως κόρη οφθαλμού την αυτονομία της παράταξης και την παρέμβαση της σ’ αυτές.

Θα μπορούσε το κόμμα σας να συγκυβερνήσει εκ νέου με τη Ν.Δ.; Θυμάμαι ότι προσωπικά το είχατε αποκλείσει κατηγορηματικά…

Νομίζω ότι χωρίς μεγάλη και ουσιαστική ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών και χωρίς τον αυξημένο παρεμβατικό μας λόγο η χώρα δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο.
Εμείς και μετά τις εκλογές θα επιχειρήσουμε να επιβάλουμε την εθνική γραμμή όπως την αντιλαμβανόμαστε. Εκείνο που κατηγορηματικά αποκλείω είναι μια συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα τον λόγο έχει ο λαός, που κατά τη γνώμη μου και ύστερα από όσα συνέβησαν αυτά τα χρόνια οφείλει με την ψήφο του να ακυρώσει την ανορθογραφία του 2012.

Και να πάμε τώρα στα εσωκομματικά σας. Την Πέμπτη η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου…

Είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Επειτα από αρκετούς μήνες το ΚΙΔΗΣΟ και ο Γ. Παπανδρέου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και εντάσσονται στις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Αυτό σημαίνει ότι το μήνυμα της επανένωσης των δυνάμεων του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς μπορεί να ενδυναμωθεί και να δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Συνέδριο της ευρύτερης παράταξης ή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πότε θα γίνει αυτό;

Ο δρόμος προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, αποκτά πρόσθετο πολιτικό βάρος. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πραγματικά επανιδρυτικό συνέδριο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε συστηματικά.

Εκλογή αρχηγού από τη βάση πρέπει να υπάρξει ή να συνεχίσει χωρίς επαναβεβαίωση της προεδρίας της η Φώφη Γεννηματά;

Προφανώς το συνέδριο θα αποφασίσει για όλα και με πρωτεύουσα θέση την εκλογή του επικεφαλής από τη βάση. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι η Φώφη Γεννηματά, που πρώτη έθεσε και από μόνη της το θέμα, έχει έστω κατά κεραία αλλάξει στάση.

Τρεις πρώην σύντροφοί σας, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης, ανακοινώνουν νέο φορέα. Νιώθετε ως ΠΑΣΟΚ να απειλείσθε;

Καμία πρωτοβουλία στον χώρο δεν μπορεί να συνιστά απειλή για μας, ούτε βέβαια πολύ περισσότερο να επιβάλλει τους όρους και τις προϋποθέσεις ανασυγκρότησης του χώρου. Οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές για όσους, είτε κατά μόνας είτε με τη μορφή κινήσεων, κομμάτων, ρευμάτων είτε ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, θέλουν να ενταχθούν στην κοινή προσπάθεια.
Ας έρθουν να συνδιαμορφώσουμε τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο και να του αποδώσουμε από μηδενική βάση τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο που επιβάλλουν οι πραγματικές ανάγκες της χώρας και όχι μόνο οι προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search