skip to Main Content

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη KONTRA NEWS

Ιστορική Ευκαιρία μια Ενιαία Εθνική στρατηγική
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τα εθνικά θέματα.

Τι προσφέρει το δικό σας αφήγημα σε αντίθεση με του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ;

Είναι καθαρό και πολύ συγκεκριμένο. Η Δεξιά και ο Κ. Καραμανλής χρεοκόπησε τη χώρα. Σηκώσαμε μόνοι μας το βάρος του Μνημονίου κόντρα στον Α. Σαμαρά των Ζαππείων και τον Αλ. Τσίπρα της πλατείας των αγανακτισμένων. Πληρώσαμε το βαρύ κόστος όταν οι άλλοι προσχώρησαν σαν μη συνέβαινε τίποτα στις μνημονιακές πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του ’15 οδήγησε τη χώρα στα βράχια και καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια την έξοδο φορτώνοντας τη χώρα με τρίτο αχρείαστο και απεχθέστερο μνημόνιο. Και με την αδιέξοδη τυχοδιωκτική, συντηρητική του πολιτική φέρνει στο κατώφλι της εξουσίας ξανά τη Δεξιά. Εμείς είμαστε το αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές που έρχονται, η μόνη ισχυρή δύναμη στον προοδευτικό χώρο, η μόνη παράταξη πατριωτικής ευθύνης που διασφαλίζει μια άλλη πορεία της χώρας.

Είναι αρκετό το διάστημα για τη μεταστροφή των ψηφοφόρων υπέρ του ΚΙΝ.ΑΛ;

Ο αγώνας γίνεται κάτω από την τεχνητή πόλωση των δυο μονομάχων, την θεωρία τους για «χαμένη ψήφο» στο Κίνημα Αλλαγής και τις αντίξοες συνθήκες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε. Στις Ευρωεκλογές σταθήκαμε όρθιοι εκτοπίζοντας τη Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση. Τώρα στοχεύουμε ψηλότερα.

Πού τοποθετείτε τον πήχη των εκλογών καθώς στις ευρωεκλογές δεν καταφέρατε το διψήφιο που λέγατε

 

Κατ’ αρχή το διψήφιο το έλεγα για τις εθνικές εκλογές και δεν νομίζω ότι θα είμαστε μακριά από το στόχο αν δεν το ξεπεράσουμε. Σημασία έχει ότι η παράταξη μας επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι τη δικαίωση των στόχων μας.

Εάν στις εθνικές εκλογές το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο των 7,7 μονάδων των ευρωεκλογών συμφωνείτε με τον βουλευτή του κόμματός σας, Λεωνίδα Γρηγοράκο ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Με κανένα τρόπο δεν πιστεύω ότι θα μειωθεί η δύναμή μας. Ούτε είναι σωστό δυο βδομάδες πριν τις εκλογές να μιλάμε για προοπτική ήττας και εσωκομματικών εξελίξεων. Τώρα έχουμε τη μάχη των μαχών. Πάμε να νικήσουμε σε πείσμα όσων μας πολεμούν και θέλουν να μας εξαφανίσουν από το χάρτη. Και ο Λεωνίδας είμαι σίγουρος ότι θα είναι ξανά ανάμεσα στους νικητές των εκλογών.

Είστε έτοιμοι σαν κόμμα να αντιμετωπίσετε την Ελληνο-τουρκική κρίση; Υπάρχουν λάθη από την κυβέρνηση αλλά και την ΕΕ;

Θεωρώ απαράδεκτη κατ’ αρχή τη στάση του Πρωθυπουργού. Όπως έπραξε με τα Σκόπια, όπως πράττει σε κάθε σημαντικό εθνικό θέμα, το μετατρέπει σε υπόθεση διευθέτησης εσωτερικών θεμάτων. Αν θεωρούσε τόσο σημαντική την κρίση όφειλε να απευθυνθεί αμέσως στους αρχηγούς των κομμάτων και να διαμορφώσει το αναγκαίο εθνικό μέτωπο. Δεν το έπραξε. Εμείς σπεύσαμε να ζητήσουμε να τεθεί το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα και να απαιτήσουμε όχι μόνο δηλώσεις αλλά μέτρα.

Γενικότερα τι πιστεύετε για το μέγεθος του προβλήματος και την αντιμετώπισή του;

Η Άγκυρα και ο Ερντογάν είναι σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του επεκτατικού αναθεωρητισμού των συνθηκών που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου. Και σε ότι αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη και σε ότι αφορά τις ΑΟΖ. Παράλληλα νιώθει απομονωμένη σε μια εποχή όπου η σχέση Ελλάδα – Κύπρος Ισραήλ – Αίγυπτος με την ευλογία των ΗΠΑ φαίνεται να εδραιώνεται. Έχουμε ιστορική ευκαιρία και επειδή η απειλή συμπίπτει με ευκαιρίες και προκλήσεις να αναπτύξουμε μια ενιαία εθνική στρατηγική σε επίπεδο εθνικής ενότητας. Με συμφωνημένους στόχους και βηματισμό. Δυστυχώς η χώρα τα τελευταία χρόνια πορεύεται χωρίς πυξίδα από θέμα σε θέμα.

Θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ αν είναι πρώτο κόμμα και σας το ζητήσει και με τι όρους;

Έχουμε ξεκαθαρίσει εντελώς τη στάση μας. Φιλοδοξούμε απέναντι σε μια συντηρητική κυβέρνηση με της οποίας το πρόγραμμα διαφωνούμε να αποτελέσουμε ισχυρή και παράλληλα εποικοδομητική αντιπολίτευση, ένα δυνατό ανάχωμα στις συντηρητικές επιλογές. Παράλληλα με αίσθημα πατριωτικής και δημοκρατικής ευθύνης, θα συνεισφέρουμε θετικά στα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν συναινέσεις και με τη Φ. Γεννηματά πολύ συγκεκριμένα έχουμε προσδιορίσει. Από κει και πέρα ο λαός με την ετυμηγορία του θα αποφασίσει και τι κυβέρνηση θέλει και τι ρόλο θα αναθέσει στον καθένα μας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search