skip to Main Content

Συνέντευξη στο Bankingnews.gr

”Όνειρο θερινής νυκτός η προσέλκυση επενδύσεων , με capital controls, φορολογική λαίλαπα και παροχή φιλοδωρημάτων”

Κύριε Σκανδαλίδη: Το Κίνημα Αλλαγής βρήκε το βηματισμό του. Μπορεί να πιάσει τον εκλογικό στόχο του που είναι ένα υψηλό διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου έδειξε με σαφήνεια δυο πράγματα. Μια συμπαγή βάση που εκτείνεται πέρα από τα όρια κομμάτων και κινήσεων του χώρου και μια δυναμική συσπείρωση που θα μπορούσε να γίνει υποδοχέας μεγάλου ποσοστού ψηφοφόρων που μας εγκατέλειψαν στις προηγούμενες εκλογές. Αισιοδοξώ.
Το Κίνημα Αλλαγής χρειάζεται ανανέωση στην εκλογική εκπροσώπηση. Υπάρχει το ενδεχόμενο η πρόεδρος Φωφη Γεννήματα να ζητήσει νέα πρόσωπα και να περιορίσει τις υποψηφιότητες των ιστορικών στελεχών;

Το Κίνημα χρειάζεται ψηφοδέλτια ισχυρά, αντιπροσωπευτικά, πολυσυλλεκτικά και κυρίως ανανεωμένα και βαθύτατα προοδευτικά. Ψηφοδέλτια που θα βγάζουν στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, αν είναι δυνατόν και πέρα από τις οργανωμένες δυνάμεις του χώρου. Και, βέβαια, σημαντικό αριθμό υποψηφίων από τη νέα γενιά.

Η ΚεντροΑριστερά μπορεί να εκπροσωπηθεί από το Κίνημα Αλλαγής Είναι σαφές το μήνυμα που εκπέμπει στην κοινωνία;

Βεβαίως και είναι σαφές. Η παράταξη έχει εκλέξει αρχηγό ισχυρό με όλη τη δυνατότητα και την αρμοδιότητα στα χέρια της. Έχει αποφασίσει ομόφωνα την πολιτική της στρατηγική στη γραμμή της αυτόνομης πορείας και της εθνικής συνεννόησης. Έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε κατεύθυνση ότι είναι ξένη με την πολιτική των μετώπων όποιο χρώμα και να έχουν αυτά. Έχει οριοθετηθεί ιδεολογικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς και συμμετέχει στις διεργασίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Είναι απέναντι τόσο στη συντήρηση όσο και στον αντισυστημικό λαϊκισμό. Έχει προχωρήσει τις προγραμματικές τις επεξεργασίες με την συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών. Κατέθεσε τους στόχους μιας προγραμματικής συμφωνίας για την επόμενη μέρα των εκλογών διεκδικώντας τον καθοριστικό της ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Το πρόβλημα δεν είναι το μήνυμα. Είναι το πώς θα γίνει κτήμα της λαϊκής βάσης της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής , παράταξης.

Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή πρέπει οι πολίτες να ξέρουν εκ των προτέρων με ποίο κόμμα θα συνεργασθεί ; Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δύο τάσεις η μία θέλει συνεργασία με τη ΝΔ και η άλλη με το ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν υπάρχουν δυο τάσεις. Υπάρχει μια της αυτόνομης στρατηγικής και ένα σταθερό υπόβαθρο. Είμαστε παράταξη με συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Γι’ αυτό ζητούμε από το λαό να μας αναδείξει με τη ψήφο του όχι απλά ρυθμιστή των εξελίξεων αλλά πρωταγωνιστή.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έκαναν τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκαν . Υπόσχεται ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και την ίδια στιγμή στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως δεύτερο κόμμα. Δικαιολογούνται τα δημοσκοπικά ευρήματα για το ΣΥΡΙΖΑ ; Γιατί οι πολίτες δεν θέλουν να επιστρέψουν πίσω και στο Κίνημα Αλλαγής;

Δεν αρκεί να προεξοφλούμε το τι θέλουν οι πολίτες, όπως θα σας διαβεβαιώσουν οι σοβαροί δημοσκόποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν σιωπηλοί και αμέτοχοι. Πιστεύω ότι η σιωπή και η αποχή είναι το πρώτο βήμα της άρνησης να υποταχτούν στη λογική της πόλωσης και του διχασμού. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής του είναι εμφανής. Το αποτέλεσμα των εκλογών, όμως, είναι άδηλο. Θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια . Αρνείστε την κυβερνητική επιτυχία η οποία ήρθε με αποφασιστικότητα υλοποίησης του προγράμματος και τη βαριά φορολογία 8.Το αποτέλεσμα όμως έχει τη δική του αξία. Πράγματι μιλάμε για μία καθαρή έξοδος;

Ποια καθαρή έξοδο; Με συνομολογημένα τα αιματηρά επιτόκια μέχρι το 2022, τη νέα δραματική μείωση των συντάξεων, την μείωση του αφορολόγητου, την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στη ξένη διαχείριση και ανάπτυξη που υστερεί κατά πολύ του μέσου ευρωπαϊκού όρου; Τυπικά το μνημόνιο θα λήξει αλλά έχουμε υπογράψει ένα οιωνεί νέο και μάλιστα με αυστηρή επιτήρηση.

Το Σκοπιανό πρέπει να κλείσει τώρα ; Είναι μία ευκαιρία να μπει ένα τέλος με το όνομα η να υπερασπιστούμε το όνομα Μακεδονία μέχρι τέλους;

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάψει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά θέματα και να πέφτει σε παγίδες τύπου «Μακεδονία του Ίλιντεν». Εμείς θέσαμε από την αρχή τις προϋποθέσεις. Αν υπάρξει συνολική και άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση που κινητοποιεί το εθνικό συμφέρον ασφαλώς και πρέπει να λυθεί. Είναι ένα αγκάθι για μας. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι επίκειται λύση εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πιστεύεται ότι οι χειρισμοί της με την Τουρκία εμφανίζουν ερασιτεχνισμό ή ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αφήνει περιθώρια στους γείτονες της με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κρατά μια αμυντική στάση.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει σταθερή θέση και στάση απέναντι στην απόπειρα της Άγκυρας να διευρύνει της διεκδίκησης της στο Αιγαίο. Να έχει συναίσθηση των κινδύνων και της απειλής που συνιστά ο τούρκικος επεκτατισμός . Να είναι ψύχραιμη και αποφασιστική χωρίς επιπολαιότητες και τακτικισμούς. Η Κυβέρνηση δυστυχώς με την πολυγλωσσία της, την αμήχανη στάση της και την κυριολεκτικά πρόχειρη προετοιμασία των κινήσεων της όπως σύνεση με το ταξίδι του Ερντογάν στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων. Υπάρχει κρίση εθνικής ηγεσίας.

Κύριε Σκανδαλίδη, η Ελληνική Οικονομία αντιμετώπισε το δημοσιονομικό πρόβλημα κάνοντας τους πολίτες της φτωχούς με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η ελληνική Οικονομία μπορεί να βρει το δρόμο προς την ομαλότητα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Μόνο μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο, που δεν θα είναι ευχολόγιο και αποσπασματικά μέτρα όπως αυτό που επιχείρησε να εμφανίσει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Μόνο μέσα από μια αναπτυξιακή στρατηγική που αξιοποιεί τους πόρους, δίνει ταυτότητα στις Περιφέρειες, ανατρέπει ριζικά τις δομές στο κράτος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Βέβαια, μη γελιόμαστε. Με capital controls, με φορολογική λαίλαπα, με παροχή φιλοδωρημάτων και εσωτερικό διχασμό αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Γι’ αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή, γι΄αυτό απαιτούνται εκλογές τώρα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search