skip to Main Content

Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής

Κύριε Σκανδαλίδη είστε από τους πλέον έμπειρους πολιτικούς στο χώρο. Ζήσατε όλες τις φάσεις, το ζενίθ και το ναδίρ. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την παράταξη;

Από τη στιγμή που την παρουσία και ενδυνάμωση αυτής της παράταξης την επιβάλλουν όχι μόνο οι ιστορικές της καταβολές αλλά κυρίως οι νέες και κατεπείγουσες ανάγκες της επιβίωσης και ανάπτυξης της χώρας, κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποστείλει τη σημαία όσες προσπάθειες κι αν απαιτηθούν. Πράγματι είναι τη τευλευταία ευκαιρία για τις υπάρχουσες δυνάμεις του χώρου να μετεξελιχθούν. Το νέο θα προκύψει έτσι κι αλλιώς.

Ποιος θα έχει την ευθύνη αν δεν πετύχει το εγχείρημα;

Ψάχνουμε προκαταβολικά ευθύνες για ενδεχόμενη αποτυχία όταν οι προϋποθέσεις επιτυχίας είναι από κάθε άποψη θετικές και τα βήματα που γίνονται είναι κατά γενική ομολογία επιτυχή; Δεν το διανοούμαι. Και ούτε πρόκειται να μπούμε ξανά στον πειρασμό μιας εσωστρέφειας που κοιτά μονίμως προς τα πίσω. Επιτέλους κλείνουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν.

Αλήθεια οι 210 χιλιάδες ψηφοφόροι σας αιφνιδίασαν. Ποιοί … ήταν;

Εμένα προσωπικά καθόλου. Εξάλλου το είχα προβλέψει από τις απαρχές ακόμη του εγχειρήματος. Μάλιστα κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είναι και 250 και 300 χιλιάδες. Έκανε την εμφάνιση της η δυναμική επιστροφή και παρουσία της λαϊκής βάσης της δημοκρατικής παράταξης, που κάποιοι συστηματικά υποτιμούσαν μέχρι τώρα. Κι αυτό ανεξάρτητα ποίο κόμμα ψήφισαν ή αν απείχαν στις τελευταίες εκλογές. Σημασία έχει ότι επιστρέφουν εδώ που ιδεολογικά και πολιτικά ανήκουν.

Δυο στους δυο μονομάχους ΠΑΣΟΚ; Έχουν «οξυγόνο» να αναπνεύσουν οι άλλες δυνάμεις ;

Νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή αλλά και σε όλη την πορεία μέχρι τώρα η Φώφη Γεννηματά αποδεικνύει ότι πιστεύει ακράδαντα στην δημιουργία του νέου και ενιαίου φορέα. Χωρίς αποκλεισμούς. Εξ άλλου υπάρχει μια ασπίδα που επιβάλλει τους όρους της ενότητας και της διαρκούς διεύρυνσης. Είναι αυτοί που συνέρρευσαν στην κάλπη και τις δυο Κυριακές. Όσον αφορά τους υποψηφίους και τα ποσοστά τους αυτά αντανακλούν τόσο στην επιρροή των προσώπων όσο και στη δυναμική κομμάτων και κινήσεων. Γιατί μας εκπλήσσει το αποτέλεσμα; Πρέπει όλοι να το πάρουμε απόφαση και να μην εθελοτυφλούμε. Το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν μπορέι πια αλλά και χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται τίποτα στο χώρο.

Η συμφωνία Φώφης-Σταύρου για το Κίνημα Αλλαγής σας βρίσκει σύμφωνο;

Νομίζω ότι δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε. Είναι μια λογική και θετική θα έλεγα πρόταση για να αντιμετωπιστεί από τώρα ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ονοματοδοσίας. Στο Συνέδριο όλα θα αποφασιστούν, όνομα, σύμβολο, δομή, όργανα. Μια βιάζεστε. Οι εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα δίνουν απαντήσεις για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων. Προέχει η ετυμηγορία της βάσης, των μελών. Επιτέλους έχουμε καθαρό μητρώο μελών που θα εκπροσωπηθουν αυθεντικά στο ιδρυτικό Συνέδριο της Άνοιξης.

Τι θα αποφασίσει το Συνέδριο για τη μορφή του νέου φορεά; πολυκομματικός ή πολυτασικός;

Η ααναγέννηση της παράταξης δεν μπορεί να γίνει πράξη μόνο ως εκλογική σύμπραξη δυνάμεων ή έστω δυνάμεων αποφασιμένων να συνεργαστούν μετεκλογικά. Η πορεία πρέπει να είναι προς ένα ενιαίο και αυτοδύναμο σχηματισμό. Εκ των πραγμάτων μέχρι τις εκλογές το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πολυκομματικός φορέας. Η επίτευξη των εκλογικών μας στόχων θα καθορίσει και τη δυναμική οριστικής διαμόρφωσης.

Και για τις μετεκλογικές συνεργασίες, με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ; τι θα κανετε αν πάρετε διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές;

Τις μετεκλογικές συνεργασίες υπαγορεύουν η πολιτική της εθνικής συνενόησης που είναι τόσο αναγκαία σήμερα και η αυτόνομη στρατηγική της παράταξης. Γι΄αυτό προέχει το Συνέδριο να αποφασίσει πάνω σε ποια προγραμματική αντζέντα με σαφές προοδευτικό πρόσωπο θα σχηματιστεί η Κυβέρνηση. Προφανώς αυτήν θα προτείνουμε όταν φτάσουμε σε διερευνητική εντολή.

Ήταν σωστή η κίνηση Μητσοτάκη να χτυπήσει την οικογενειοκρατία αποκλέιοντας την κ. Μπακογιάννη από το Υπουργικό Συμβούλιο; επικοινωνιακό τρικ ή κίνηση ουσίας;

Επικοινωνιακό τρικ με έντονη οσμή λαϊκισμού. Δεν χτυπάς την οικογενειοκρατία στο πρόσωπο στελεχών δοκιμασμένων και ικανών με πολύχρονη διαδρομή. Τη χτυπας στην αφετηρία της όταν γίνεται κατ’ απονομή κληρονομικού δικαιώματος.

Θα είστε υποψήφιος ξανά στην Α Αθήνας;

Προφανώς και θα είμαι. Οι πολίτες της Αθήνας με τιμούν με την ψήφο τους συνεχώς από το 2000 και σε οκτώ διαδοχικές αναμετρήσεις. Η παρουσία μου στην πολιτική είναι συνυφασμένη με την πόλη και την ευημερία των πολιτών της. Όσο θα είμαι στην πολιτική αυτή τη σημαία δεν έχω δικαίωμα να την υποστείλω.

Στον απόηχό της η επίσκεψη Ερντογάν τι γέυση σας άφησε;

Κακώς έσπευσε η Κυβέρνηση προκαταβολικά να την χαρακτηρίσει ιστορική. Αν η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος, ποίο ήταν το πρακτικό αποτέλεσμά της; Ελάχιστα προετοιμασμένη χωρίς εγγυήσεις γι΄αυτά που θα συμβούν, δεν προώθησε κανένα εθνικό θέμα, δεν άνοιξε καμία νέα διαδικασία. Αντίθετα, βρεθήκαμε αμυνόμενοι σε προκλητική επίθεση από ένα κακόπιστο γείτονα που επιχείρησε επί του εδάφους μας να αμφισβητήσει απαράγραπτα δικαιώματά μας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search